Презентація "Гончарство"

Про матеріал
Озайомлення з особливостями розвитку гончарної справи на Україні та специфіки обробки глини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гончарство. Підготувала Басалко Ілона

Номер слайду 2

Гончарство — обробка глини та виготовлення різноманітного кухонного посуду,цегли, кахлів та іншої кераміки.

Номер слайду 3

Основні типи : глиняний посуд порцеляна кам'янка.

Номер слайду 4

Процес виготовлення кераміки передбачає три стадії:підготовчу (відбувається відбір вихідної сировини, її видобуток, обробка та складання формувальної маси);творчу (здійснюється виготовлення посудини певної форми, декорування);закріплювальну: сушіння, випал при температурі до 1000 °C (посудині додають міцність, усувають її вологопроникність).

Номер слайду 5

Технологія виготовлення. Гончарні вироби мають відносно високу пористість і виготовляються із легкоплавких глин (80—100 %) без використання інших компонентів (плавні не використовуються), окрім невеликих добавок піску (0—20 %). Гончарні вироби формують методом пластичного формування. Побутові та декоративні вироби із гончарної кераміки пористі, дрібнозернисті, з натуральним кольором глини, часто неглазуровані. Готові вироби інколи покривають ангобами і поливою.

Номер слайду 6

Декоративний візерунок Декоративний візерунок наносять або до випалювання або після нього. Для забезпечення непроникності, на поверхню виробу наносять глазур або димлять. Найпростішу глазур готують з окису свинцю і кварцового піску. Оскільки контакт харчових продуктів з солями свинцю повинен бути виключений, нині санітарний нагляд забороняє використовувати цю глазур при виготовленні предметів домашнього побуту.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Гончарство — це виготовлення найдавнішого штучного матеріалу, відомого людському суспільству. Йому передувало утворення посудин зі шкіри та лози. Близько 18 тисяч років тому людство опанувало обпалення посудин. З історії гончарства

Номер слайду 9

Гончарство виникло в епоху неоліту. З часів енеоліту гончарні вироби починають оздоблювати орнаментом, який наносили глиняними кольоровими фарбами.

Номер слайду 10

Гончарство існувало там, де були придатні для цього глини. Добуту глину очищали від механічних домішок, потім місили, виготовляли з неї вироби, підсушували їх і випалювали. Спочатку вироби ліпили вручну і випалювали на відкритих вогнищах або у звичайних печах.

Номер слайду 11

Гончарні вироби трипільської культури визначалися вишуканістю форм та цікавою оздобленістю. На ручному гончарному крузі, що з'явився тут у II ст. н.е. з використанням спеціальної обпалювальної печі — горна — виготовлялася основна маса керамічного посуду в Київській Русі, де гончарне ремесло досягло високого рівня. У XIV—XV ст. на Україні почали застосовувати досконаліший ножний круг.

Номер слайду 12

Горно-споруда для обпалювання керамічних виробів з метою їх зміцнення. Гончарний круг- основне знаряддя для виготовлення гончарних виробів.

Номер слайду 13

Сучасне українське гончарство. Нині основні центри гончарства — Опішня, Хомутець, Бубнівка, Дибинці, Ічня, Косів, Гавареччина. У сучасному світі гончарні вироби майже повністю замінила набагато дешевша фабрична керамічна, скляна, пластмасова продукція. Гончарні вироби у XXI сторіччі цінують як автентичні народні вироби, колекціонують як сувеніри або витвори мистецтва.

Номер слайду 14

Сучасне гончарство

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

pptx
Додано
28 січня
Переглядів
1265
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку