Презентація "Гриби. Лишайники".

Про матеріал
Мета: розглянути загальні ознаки грибів та лишайників, особливості їх життєдіяльності; визначити їх екологічне та практичне значення; виховувати бережне ставлення до навколишнього світу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гриби. Лишайники. Вчитель біологіїПаюк Ольга Миколаївна. Спеціалізована школа І – ІІІ ст. №255 з поглибленим вивченням природничо – математичних предметів Дарницького району м. Києва

Номер слайду 2

Цікаві факти про гриби. На Землі існує 1 500 000 видів грибів, але вивчено всього 5%. Щороку вчені описують 1700 нових для науки видів. Найбільший білий гриб було зареєстровано в штаті Вісконсин (США) в 1985 році. Його вага становила 140 кг, а в обхваті він мав біля 2 метрів!!Під час росту тиск гриба може досягати 7 атмосфер, тому він може проростати крізь асфальт, ба навіть мармур, залізо.Існують гриби, які можуть випромінювати видиме світло – люмінесцентні гриби. Вони світяться 24 години на добу. Є такі гриби, які вміють ходити, хоча і дуже повільно 1 м/декілька днів. Спочатку тіло гриба рухається в бік вологого місця або води, а потім до світла (Фуліго Жовтий) У 2007 р. Макао Стенлі Хо за білий трюфель, вагою 1,5 кг, заплатив 330 000 $.у блідій поганці отрути вистачить, щоб убити трьох – чотирьох людей!

Номер слайду 3

Завдання

Номер слайду 4

З історії… Учені вважають, що найбільш рання згадка про них у науковій літературі належить Арістотелю (384—322 рр. до н. е.). Учень Арістотеля — Теофраст (370—288 рр. до н. е.), ймовірно, був першим мислителем, котрий спробував систематизувати доступні йому відомості про гриби.

Номер слайду 5

Гриби Що це за організми та яка їх роль в природі?

Номер слайду 6

Загальні ознаки грибів. Наука, що вивчає гриби називається мікологією. Відомо понад 100 тис. видів. Поширені по всій земній кулі і навіть в Антарктиді – живуть у грунті та воді, на рослинах і тваринах, у продуктах і промислових матеріалах.. Гриби – клітинні еукаріотичні безхлорофільні організми, для яких характерні гетеротрофний тип живлення та прикріплений спосіб життя.

Номер слайду 7

Ознаки грибів характерні рослинам

Номер слайду 8

Ознаки грибів характерні тваринам

Номер слайду 9

Будова грибів. Грибниця. Плодове тіло Шапинка. Ніжка. Тканин у грибів немає. У високоорганізованих грибів гіфи можуть щільно сплітатися та утворювати несправжню тканину – плектенхіма. Тіло багатоклітинних грибів складається з ниткоподібних утворів – гіфи. Сукупність гіфів грибів називають грибниця або міцелій.

Номер слайду 10

Живлення

Номер слайду 11

Життєдіяльність грибів

Номер слайду 12

Різноманітність грибів

Номер слайду 13

Шапинкові гриби. Здатні утворювати грибокорінь (мікориза) взаємовигідне співжиття міцелію грибів з коренями вищих рослин.

Номер слайду 14

Шапинкові гриби. Всякий гриб в руки беруть, та не всякий гриб в кузов кладуть.

Номер слайду 15

Гриби - паразити Це група грибів, які живляться за рахунок поживних речовин живих організмів, спричиняючи в них хвороби – фітофтороз, сажка, плодова гниль, але їх самих використовують для боротьби зі шкідниками.

Номер слайду 16

Цвілеві гриби Це група мікроскопічних грибів, характерною ознакою яких є добре розвинена повітряна грибниця – одноклітинні (Мукор) та багатоклітинні (пеніцил, аспарагіл)В один з осінніх днів 1928 року в маленькій лабораторії при шпиталі Св. Марії у Лондоні мікробіолог Александер Флемінг (1881—1955) досліджував різні культури гноєтворних бактерій. Деякі з чашок Петрі вчений заселив бактеріями ще до літніх канікул, і зараз у них були чітко видні колонії бактерій. Проте де-не-де, до відчаю Флемінга, поселились й цвілеві гриби. В одній з чашок Петрі виросла «розкішна» колонія плісняви, при чому її оточила зона вільна від бактерій. Стало очевидним, що цвілеві гриби перешкоджають розповсюдженню бактерій. 25 травня 1940 року Говард Флорі провів перші випробовування пеніциліну на тваринах. Ці досліди показали пречудові результати та величезний потенціал пеніциліну у боротьбі з інфекціями

Номер слайду 17

Значення грибів. Корм для багатьох тварин;Розщеплюють відмерлі рештки;Їжа для людини;В народній медицині – при обмороженнях 9білий гриб), кровоспинні (дощовик їстівний);Органічні добрива – печериця;Деякі види занесені до Червоної книги – Боровик темно – каштановий. Гриб – зонтик дівочий. Рижик червоний ((

Номер слайду 18

Значення грибів. Грибами живляться

Номер слайду 19

Лишайники. Це група організмів, які складаються з гриба та водорості;Наука, що вивчає лишайники – ліхенологія;Відомо понад 25 тис. видів;Поширені по всій земній кулі; Вегетативне тіло лишайників називається сланню, або талом. Слань утворена переплетенням гіфів гриба, які зверху і знизу ущільнюються, формуючи кірку, або коровий шар.  Верхній коровий шар може бути яскраво забарвлений в різні кольори завдяки пігментам, що містяться в гіфах гриба. 

Номер слайду 20

{69 C7853 C-536 D-4 A76-A0 AE-DD22124 D55 A5}Ознака. Характеристика. Оселяються. На ґрунтах соснових лісів або на болотах серед мохів (цетрарія ісландська),  на стовбурах дерев (пармелія борозенчаста, ксанторія, або настінна золотянка, графіс), на камінні (лецидея заглиблена), постійно або більшу частину року живуть під водою (дерматокарпон річковий), «кочувати» за вітром (аспіцилія їстівна). Ріст. Ростуть дуже повільно: за рік вони збільшуються лише на декілька міліметрів через часті періоди спокою (при цьому листуваті та кущисті лишайники ростуть швид­ше, ніж накипні). Вік. Живуть довго: десятки та сотні років (довгожитель серед лишайників - ризокарпон географічний може доживати до 4500 років). Період спокою. За несприят­ливих умов (посуха, холод тощо) у лишайників майже повністю припиня­ються життєві процеси, за сприятливих умов вони знову відновлюють життєдіяльність. Живлення. Гриб гіфами вбирає розчинені мінеральні речовини для ціанобактерії або водорості,  які за допомогою фотосинтезу утворюють органічні речовини також для гриба. Розмноження. Статеве та нестатеве (вегетативне)Представникицетрарія ісландська, пармелія борозенчаста, ксанторія, лецидея заглиблена, дерматокарпон річковий, аспіцілія їстівна, графіс, пельтігера, уснея, гематома, графіс, евернія, рамаліна, пельтигера, лецидея, леканора, калоплака. Лишайники Червоної книги України (27 видів)цірцінарія щетиниста, лобарія легенева, уснея флоридейська, кладонія граціозна, лептогіум Бурнета, асахінея Шоландера тощо. Лишайники

Номер слайду 21

Лишайники

Номер слайду 22

У ПРИРОДІСтворюють умови для формування рослинних угруповань у тих місцях, де їх раніше не існувало. Оселяючись на скелях, сприяють подрібненню скельних порід та формуванню первісних ґрунтів, на яких згодом оселяються вищі рослини. Корм для багатьох видів тварин: комах, копитних тощо (північні олені споживають кладонію оленячу, або «оленячий мох»). У пустелях закріплюють піски, гальмуючи наступ дюн на родючі землі. ДЛЯ ЛЮДИНИ.Індикатори чистоти повітря (ліхеноіндикація). Їстівні лишайники містять багато вуглеводів і білків (цетрарія ісландська, аспіцілія їстівна, гірофора їстівна). З кущистих лишайників деякі північні народи виготовляють борошно та випікають хліб. Певні види використовують у промисловості для отримання барвників, лакмусу. Мають бактерицидні властивості, тому вважаються традиційними засобами народної медицини при лікуванні застуди та кашлю. Сировина для виготовлення лікарських препаратів (з уснеї бородатої одержують дуже цінний антибіотик). Хімічні речовини дубового моху використовують у парфумерії як закріплювачі ароматів. За допомогою лишайників визначають вік гірських порід або кам'яних будівель. Значення лишайників

Номер слайду 23

Гриб діткам купив шапки. Повдягалися грибкиІ стають аж на носочки,Щоб їх бачили в лісочку. Гриб говорить їм: —Дітки,Не спинайтесь на носки,Не показуйте шапки: Ходить баба за дубами —Попадете в борщ грибами. (М. Стельмах) Перегляньте відео налаштувавши телефон на режим зчитування QR – кодів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Лисенко Інна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кокарєва Лідія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 травня 2020
Переглядів
10138
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку