Ці гриби використовують для живлення живі організми, поселяючись на інших грибах, водоростях, вищих рослинах, тварин, викликаючи їх хвороби. Вони висмоктують соки з живих клітин. Найпоширенішими грибами-паразитами є сажкові: ріжки та сажка. Вони заражають посіви злакових, що призводить до загибелі врожаю. Також на деревах паразитують гриби-трутовики. Гриби паразити
Гриби - симбіонти Гриби частіше всього «оселяються» біля дерев і трав. Тому що міцелій зростається з корінням рослин. Їх співпраця взаємовигідна. Ця співпраця називається симбіоз. Рослини дають грибам органічні речовини, а гриби в свою чергу дають рослинам воду і мінеральні речовини. Микориза - переплетення коренів рослин з гифами міцелію гриба.
Гриби відіграють важливу роль у житті лісу. Спільно з бактеріями і іншими мікроорганізмами вони розкладають і минералізуют відмерлі рештки, перетворюючи їх на речовини доступні для живлення рослин. Не було б грибів, щорічно опадаюче листя накопичувалися б у величезній кількості і перешкоджало поновленню лісу. У дану групу входять як макроскопічні, так і мікроскопічні. До мікроскопічним відносяться гриби роду мукор.
Гриби в житті людини. Гриби привернули увагу людей з незапам'ятних часів. Судячи з матеріалів археологічних розкопок, наскальних малюнків і стародавніх рукописів, наші далекі предки вже давно навчилися використовувати гриби в їжу, а також найдавніші виробництва, як хлібопечення і виноробство не могли існувати без участі мікроскопічних дріжджових грибів.
Шапинкові гриби почали застосовувати в медицині ще в 17 столітті. Білими грибами лікували обморожені частини тіла. Для цього гриби трохи підсушували, а потім отримували екстракт. Вживання в їжу білих грибів попереджає ракові захворювання. У цьому ж грибі містяться антибіотики, які згубні для палички Коха (збудника туберкульозу) і для кишкової палички.
Здавна в народі водну і спиртову настоянку мухоморів використовували для лікування ревматизму, радикуліту і ряду хвороб нервової системи. Лікарі застосовують препарати червоного мухомора в маленьких дозах при лікуванні захворювань нервової і серцево-судинної систем. Сік і мазь, приготовані з плодового тіла гриба, загоюють шкіру, уражену рентгенівським опроміненням.
Вміст вітамінів у грибах різний. Вітаміну С в них мало, а вітаміну В у лисичках не менше, ані ж в дріжджах . У білому грибі виявлено вітамін А. Дуже багато в грибах вітаміну Р , майже стільки ж , скільки в печінці , а вітаміну Д нітрохи не менше , ніж у хорошому вершковому маслі. Гриби відрізняються високим вмістом води. Значно підвищує поживність і надають смак грибам глюкоза та інші цукри. Багато в грибах ароматичних речовин. Тому страви з грибів підвищують апетит , посилюють відділення шлункового соку , покращують травлення . Неповторний аромат надають грибам ефірні масла.