Презентація "Гуманізм. Високе Відродження"

Про матеріал
Презентація до уроку ""Гуманізм.Високе Відродження" розроблена згідно підручника Всесвітня історія для 8 класу І.Щупака, О.Бурлаки та ін. Містить основні поняття теми, портрети представників даної епохи та зображення або опис їх досягнень.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гуманізм. Високе Відродження. Криптекс

Номер слайду 2

Мотивація навчальної діяльностіЧерепашки Ніндзя. Як звали головних героїв мультсеріалу ?На честь кого майстер Сплінтер їх так назвав?

Номер слайду 3

Епоха Відродження — період в історії культури Західної Європи, який почався в Італії в кінці XIII століття, зайняв в більшості європейських країн XIV—XVI ст., а в Іспанії та Англії тривав до початку XVII століття. Термін «Відродження» першим почав вживати Джорджо Вазарі — італійський художник XVI століття, учень Мікеланджело , він хотів підкреслити цією назвою особливий інтерес свого часу до античності, відновлення її традицій.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Завдання. Заповнити таблицю{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Галузь Представник. Досягнення

Номер слайду 8

Італійське мистецтво. Раннє Відродження: Першим майстром, який усвідомив необхідність реформ і ясно сформулював ідеї нового художнього мислення, був скульптор, і насамперед архітектор Філіппо Брунеллески (1377—†1446). Найбільшу славу принесло Брунеллескі будівництво купола собору Санта Марія дель Фьоре у Флоренції. Наслідуючи готичну традицію, собору надали восьмикутну форму. Брунеллескі змінює задум, ставить і вирішує технічно найскладніше завдання — перекриває отвір діаметром в 42 метри куполом. Це була перша після середньовіччя купольна будова в Європі.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Купол Брунеллески

Номер слайду 11

Леонардо да Вінчі (1452—†1519) У сфері мистецтва Леонардо був живописцем, скульптором, художником, музикантом, залишив безліч записів про мистецтво, які після його смерті були видані під назвою «Книга про мистецтво». Він займався анатомією, фізіологією, зоологією, ботанікою, географією, геологією, механікою, гідравлікою, математикою.

Номер слайду 12

Багато з його ідей на сторіччя випередили свій час : ідея літального апарата важчого за повітря і парашута, конструкція баштового підйомного крану, ґвинтового домкрату, роликового підшипника .

Номер слайду 13

Виноходи Леонардо да ВінчіАрбалет

Номер слайду 14

Виноходи Леонардо да ВінчіПарашут Велосипед

Номер слайду 15

Візок Леонардо, він же його «автомобіль»Орнітоптер

Номер слайду 16

Реконструкція кулемету Леонардо. Танк

Номер слайду 17

Картини Леонардо да ВінчіМонна Ліза Мадонна Літа

Номер слайду 18

Картини Леонардо да ВінчіТаємна вечеря Дама з горностаєм

Номер слайду 19

ВІТРУВІАНСЬКА ЛЮДИНА

Номер слайду 20

Мікеланджело Буонарроті (1475—†1564)Автопортрет

Номер слайду 21

Картини Мікеланджело Буонарроті Створення Адама. Пророк Ісайя

Номер слайду 22

Скульптури. Мадонна. Оплакування Христа Янгол

Номер слайду 23

Скульптури Мікеланджело БуонарротіМадонна Давид Мойсей

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Сікстинська капела Ватикан

Номер слайду 26

Рафаель Санті (1483—†1520)Автопортрет

Номер слайду 27

Два Янголи. Дама з покривалом або Дона Велата. Мадонна зі щигликом

Номер слайду 28

Святий Георгій та дракон. Весілля Богородиці

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

ДіЇ

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Італійська література. Аліґ'єрі Данте (1265—†1321)- письменник, політичним діяч, прихильник демократичних сил. Коли його партія зазнала поразки, він став вигнанцем до кінця життя. Тоді він і пише свою «Комедію», яку пізніше Бокаччо назвав «Божественною комедією» В поемі широко використана характерна для середніх віків символіка чисел: вона складається з 100 пісень, перша з яких — вступна, а інші розділені по 33 пісні на 3 частини — «Пекло», «Чистилище» і «Рай». У пекло і чистилище Данте супроводить Вергілій — римський поет і мислитель, а в рай — Беатріче, — прекрасна кохана Данте, яка дуже рано померла. Ще раніше він вже оспівав своє почуття до Беатріче в книзі «Нове життя».

Номер слайду 40

Франческо Петрарка (1304—†1374) Петрарка буквально схилявся перед античним світом, був блискучим знавцем мов, заснував науку, яка отримала пізніше назву класичної філології. Все життя займався пошуком і вивченням древніх рукописів, писав історичний твір, наслідуючи античних авторів. Однак славу у віках йому принесли не ці парадні твори, а лірична поезія, яку сам він всерйоз не сприймав. Двадцять років він оспівував свою кохану Лауру за життя і десять років після її смерті, хоч навіть не був близько з нею знайомий. «Книга пісень» відкрила нові шляхи європейської ліричної поезії.

Номер слайду 41

Театр В середині XVI століття в Італії виникає перший професійний європейський театр епохи Відродження — комедія «дель арте», комедія масок. Спектаклі цього театру представляли акторські імпровізації на основі дуже короткого, схематичного сценарію, з вставними музичними і танцювальними номерами. В кінці XVI — на початку XVII століття настає розквіт театрального мистецтва в Англії. З'являються постійні театри, типу «Глобуса» в Лондоні, приватні антрепризи. Провідними театральними жанрами були драма і трагедія, які відповідали масштабу епохи.

Номер слайду 42

Вільям Шекспір (1564—†1616)Творчість Шекспіра почалася створенням серії історичних драм («Річард II», «Генріх IV», «Король Джон», інш.), в яких він відмовляється від парадності, схематизму в трактуванні історії, потім були написані його комедії — «Багато шуму з нічого», «Дванадцята ніч», характерна особливість яких — доброта, людяність, повна відсутність сатири. Шекспір створює знамениті трагедії: «Гамлет», «Ромео і Джульєтта», «Отелло», «Макбет», «Король Лір», «Антоній і Клеопатра». У кожній з них життя головних героїв обривається, однак головна драма — не в фізичній смерті. Шекспір розмірковує про те, що приводить до такого фіналу: крах життєвих ідеалів, зіткнення з жорстокістю світу, зрада власним принципам чи помилковість цих принципів. При тому, що його п'єси створювалися для конкретної трупи театру «Глобус»

Номер слайду 43

Роздивиться хмару слів. Що саме об’єднує ці слова?Підберіть пояснення до кожного слова.

Номер слайду 44

Домашнє завдання. Опрацювати відповідний матеріал підручника, заповнити таблицю, зробити коллаж (на вибір).

pptx
Додано
10 листопада 2023
Переглядів
269
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку