Презентація "Гумористичні твори. Степан Руданський ."Добре торгувалось", 6 клас

Про матеріал
Презентація "Гумористичні твори. Степан Руданський . Співомовка "Добре торгувалось", 6 клас. Презентація містить теорію літератури, біографію С. Руданського та аналіз співомовки "Добре торгувалось".
Перегляд файлу

imageГумористичн твори

Степан Руданський

image“Добре торгувалось”

image

1.Що таке гумор?

image
2.Що таке гумореска?

3.Що таке  анекдот?

4.Що таке співомовка?

Теорія літератури

imageГУМОР (англ. humour – настрій, вдача, натура) – різновид комічного, відображення смішного у життєвих ситуаціях та рисах людського характеру. ГУМОРЕСКА – невеликий прозовий або віршований твір жартівливого змісту, що змальовує смішну пригоду чи рису в характері людини. Сміх добродушний, лагідний, нерідко поєднується з елементами викривальної сатири.

Теорія літератури

АНЕКДОТ  —  короткий гумористичний твір з дотепним фіналом.

imageСПІВОМОВКА — це жанр української поетичної сатири та гумору, який полягає в створенні короткого вірша на основі народного анекдоту, дотепу, приказки або казкового мотиву.


Теорія літератури

Особливості співомовок:

image Сюжет заснований на усній народній творчості:

анекдотах, гуморесках, казках, приказках.

image Описується один кумедний випадок чи пригода.

image Динамічний розвиток подій.

image Несподівана, дотепна розв’язка.

imageimage Діють переважно один-два персонажі. Твір завершується влучним гумористичним висловом.

Невеликий обсяг.

Віршована форма.

imageСпівомовка — це унікальний жанр української літератури, який поєднує гумор, сатиру і народну мудрість. Співомовки виникли ще в XIX столітті на основі народних анекдотів, казок і приказок, але найбільше розвинулися у творчості видатного поета Степана Руданського.

imageБіографія

Степан Руданський — видатний український поет, перекладач античної літератури та лікар,  який жив у XIX столітті. Він народився у 1834 році на Вінничині в родині сільського священника. Закінчив Подільську

imageдуховну семінарію, але замість  (1834–1873) духовної кар’єри вирішив стати лікарем.

Біографія

imageimageУ Петербурзі С.Руданський почав друкувати свої твори в журналі «Основа», який виходив українською мовою. Писав балади, ліричні вірші, віршовані казки та поеми, а також гуморески та сатири, в яких він висміював соціальні та політичні негаразди свого часу.

Біографія

Літературну творчість розпочав на початку 1850-х років романтичними баладами і романсами ("Розбійник", "Вечорниці"). Літературна спадщина Руданського складається із 3-х рукописних книжок:

"Співомовки козака Руданського: Книжка перша з

1851 року по 1857"; "Співомовки козака Вінка Руданського: Книжка друга, 1857, 1858, 1859" та "Співомовки Вінка Руданського, 1859–1860.

imageПетрополь".

image image

image


image

Біографія

У 1861 році С.Руданський переїхав до Криму, де він працював міським лікарем у Ялті. Він цікавився археологією, етнографією та фольклором, продовжував писати та перекладати, але його здоров’я погіршувалося через туберкульоз.

imageПомер  у 1873 році у віці 39 років. Він був похований на Полікурівському меморіалі, де його могила оздоблена барельєфом з його портретом.

imageРобота над змістом співомовки “Добре торгувалось” 1.Про кого розповідається у співомовці?

2.            Хто такі чумаки?

3.            Де відбуваються події?

4.            Куди і з чим ходив чумак?

4.            Що шукав чумак?

5.            Кого зустрів чумак?

6.            Що запитував у купців?

7.            imageЯк купці реагували на словачумака?

8.            Яку відповідь отримали купці?

image
imageЧума́к — історична українська назва торговця сіллю (XVI—XIX століття); особа, що займалася торговельно-візницьким промислом. Вони возили сіль з півдня Українина по всій її території.

image

image
Збагачуй мовлення


Аналіз  співомовки Автор – Степан Руданський.

Рік написання – 1857.

Рід літератури – ліро-епос.

Жанр: співомовка.

imageТема: розповідь про чумака, який шукав дьоготь у багатих крамницях і пошив у дурні двох купців. Ідея: уславлення мудрості, кмітливості чумака, вміння відстоювати свою власну гідність.

Аналіз  співомовки

image
imageОсновна думка:  автор закликає не насміхатися з інших, бути приязним та привітним.  У співомовці “Добре торгувалось” висміяно панів, які хочуть поглумитися над мужиком, щоб показати свою зверхність, але це їм не вдається, бо в народі багато розумних людей, дотепних, і вони так повертають справу, що в незручному становищі  залишаються пани.

image

image

pdf
Додано
24 квітня
Переглядів
372
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку