Презентація "Характеристика пріонів"

Про матеріал
Презентація до уроку на тему "Характеристика пріонів" містить матеріал про виникнення, властивості, характеристики та небезпеку пріонної інфекції.А також тест на закріплення знань про пріони.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

1. Яку будову мають віруси? 2. Які є шляхи зараження вірусом імунодефіциту людини? 3. Чи можна заразитися через користування спільним посудом, одягом, предметами гігієни? 4. Чи може комар заразити нас ВІЛ ?

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Стенлі Бен Прузинер американський біохімік, лауреат Нобелівської премії з фізіології і медицини 1997 року за видатне відкриття пріонового джерела інфекції і за пояснення основних принципів його дії.

Номер слайду 5

Завдання уроку: 1.Життєвий  цикл  пріонів. 2.Властивості  пріонів. 3.Шляхи  передачі  пріонів. 4. Роль  пріонів  у  життєдіяльності  людини   й  тварин. 5. Пріонні захворювання.

Номер слайду 6

Пріони (від англ. proteinaceous infectious particles – білкові заразні частинки) – особливий клас інфекційних агентів, чисто білкових, які не містять нуклеїнової кислоти, викликають важкі захворювання центральної нервової системи у людини і ряду вищих тварин.

Номер слайду 7

Життєвий цикл пріонів має свої особливості. За нормальних умов пріони – це нешкідливі клітинні білки, проте вони мають здатність перетворюватися на стійкі структури, які спричиняють деякі смертельні захворювання головного мозку в людей та тварин.

Номер слайду 8

Властивості пріонів: пріони відрізняються за амінокислотним складом від білків,  характерних для даного виду; не містять жодної нуклеїнової кислоти; схильні до агрегації; виникають не лише в результаті зараження (відомі спорадичні та спадкові форми губкоподібних енцефалопатій); ідентичність ліній пріонів, виділених від хворих з новим варіантом хвороби. стійкі до різних фізико-хімічних факторів.

Номер слайду 9

Сіалова кислота За фізико-хімічними характеристиками - це сіалопротеїн.

Номер слайду 10

Зміна укладки поліпептидного ланцюга під час перетворення нормального білка (а) на пріон (b)

Номер слайду 11

Ланцюгова реакція Нормальний пріон PrPС Патогенний пріон PrPSc

Номер слайду 12

Причини виникнення пріонів: Помилки в біосинтезі білків Помилки в укладанні білка Мутації в генах, які кодують пріонні білки Помилки трансляції Помилки протеолізу

Номер слайду 13

Шляхи передачі пріонів у природі: • аліментарна передача; • гемоконтактна передача; • аерозольна передача; • через плаценту; • при парентеральному введенні гормонів, виготовлених з органів інфікованих тварин (пітуітрин) чи людей (гонадотропін).

Номер слайду 14

Небезпека для людини Багато фахівців вважають, що мається на увазі високий ступінь небезпеки «повільних» інфекцій для людини. Джерелом поширення можуть бути стоматологічні процедури, пов'язані з попаданням пріонів в кров'яне русло. Під підозру потрапив також лецитин тваринного походження, який, в основному замінили на рослинний (соєвий) лецитином.

Номер слайду 15

Деякі хвороби людини, що спричинені пріонами: хвороба Куру; хвороба Кройтцфельдта-Якоба; фатальне сімейне безсоння; синдром Герстманна - Штройслера - Шейнкера.

Номер слайду 16

Хвороба Куру

Номер слайду 17

Хвороба Кройтцфельдта-Якоба

Номер слайду 18

Фатальне сімейне безсоння

Номер слайду 19

Хвороби тварин, спричинені пріонами Скрейпі овець і кіз Сказ корів (губкоподібна енцефалопатія) Захворювання головного мозку курей, кішок, оленів та ін.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Пріони дуже стійкі до звичайних методів дезинфекції. Іонізуюче, ультрафіолетове або мікрохвильове випромінювання на них практично не діє. Дезинфекційні засоби, що зазвичай використовуються в медичній практиці, діють на них лише в дуже обмеженій формі. Надійно їх ліквідовують дезінфікуючі реактиви - сильні окисники, що мають руйнівну дію на протеїни.

Номер слайду 24

Виберіть правильне  твердження:  1, Пріон не може бути переданий у спадок.  2. Пріони відрізняються за амінокислотним складом від білків, характерних для даного виду.  3. Пріони стійкі до впливу високих температур.  4. Пріони не можуть виникати в результаті мутацій. 5. Пріони — це інфекційні агенти, що складаються з білків і не  містять нуклеїнових кислот. 6. Пріон перетворює нормальний білок на пріон. 

Номер слайду 25

7. Пріони можуть потрапляти в організм разом з їжею. 8. Уражена частина мозку має характерну губчастість. 9. До перетворення на пріон білки виконували різноманітні біохімічні й фізіологічні функції.  10. Пріони розщеплюються за допомогою травних ферментів.  11. Пріонні білки існують у двох конформаціях — нормальній  і патогенній (пріоновій). 

Номер слайду 26

Номер слайду 27

ppt
Додано
31 березня 2020
Переглядів
9478
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку