Властивості пріонів: пріони відрізняються за амінокислотним складом від білків, характерних для даного виду; не містять жодної нуклеїнової кислоти; схильні до агрегації; виникають не лише в результаті зараження (відомі спорадичні та спадкові форми губкоподібних енцефалопатій); ідентичність ліній пріонів, виділених від хворих з новим варіантом хвороби. стійкі до різних фізико-хімічних факторів.
Небезпека для людини Багато фахівців вважають, що мається на увазі високий ступінь небезпеки «повільних» інфекцій для людини. Джерелом поширення можуть бути стоматологічні процедури, пов'язані з попаданням пріонів в кров'яне русло. Під підозру потрапив також лецитин тваринного походження, який, в основному замінили на рослинний (соєвий) лецитином.
Пріони дуже стійкі до звичайних методів дезинфекції. Іонізуюче, ультрафіолетове або мікрохвильове випромінювання на них практично не діє. Дезинфекційні засоби, що зазвичай використовуються в медичній практиці, діють на них лише в дуже обмеженій формі. Надійно їх ліквідовують дезінфікуючі реактиви - сильні окисники, що мають руйнівну дію на протеїни.
Виберіть правильне твердження: 1, Пріон не може бути переданий у спадок. 2. Пріони відрізняються за амінокислотним складом від білків, характерних для даного виду. 3. Пріони стійкі до впливу високих температур. 4. Пріони не можуть виникати в результаті мутацій. 5. Пріони — це інфекційні агенти, що складаються з білків і не містять нуклеїнових кислот. 6. Пріон перетворює нормальний білок на пріон.
7. Пріони можуть потрапляти в організм разом з їжею. 8. Уражена частина мозку має характерну губчастість. 9. До перетворення на пріон білки виконували різноманітні біохімічні й фізіологічні функції. 10. Пріони розщеплюються за допомогою травних ферментів. 11. Пріонні білки існують у двох конформаціях — нормальній і патогенній (пріоновій).