Презентація "Харчові добавки у складі продуктів"

Про матеріал
Загальна характеристика харчових добавок. Речовини, що покращують зовнішній вигляд харчових продуктів. Речовини, що змінюють структуру та фізико-хімічні властивості харчових продуктів. Речовини, що впливають на смак та аромат харчових продуктів. Харчові добавки, що уповільнюють мікробіологічне та окиснювальне псування харчової сировини та готових продуктів. Біологічно активні добавки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Харчові добавкиу складі продуктів. Дніпровський державний аграрно-економічний університет

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Напої безалкогольні сильногазованіСклад: вода питна оброблена, цукор білий кристалічний, діоксид вуглецю, ідентичний натуральному ароматизатор «Трав’яний» тип «Тархун» (екстракт естрагону, ідентичні натуральним ароматичні речовини, штучні барвники: тартразин та патентований синій), регулятор кислотності лимонна кислота, консервант бензоат натрію. Містить барвник тартразин, який може мати шкідливий вплив на активність та увагу дітей. Склад: вода, сироп глюкозно-фруктозний з цукром білим (G**) або цукор білий, сік яблучний концентрований (10% відновленого соку), «Арома» яблучна натуральна, регулятор кислотності кислота лимонна, настоянка ехінацеї пурпурової, консервант бензоат натрію, антиоксидант кислота аскорбінова. ** - наявність літери (G) в кодуванні свідчить про використання сиропу глюкозно-фруктозного з цукром білим.

Номер слайду 4

Напої безалкогольні сильногазованіСклад: підготовлена артезіанська вода, цукор, діоксид вуглецю, барвник натуральний цукровий колер IV (карамель), регулятор кислотності ортофосфорна кислота, ароматизатори натуральні, кофеїн. Виготов-лено без додавання консервантів та штучних барвників. Склад: підготовлена артезіанська вода, діоксид вуглецю, барвник натуральний цукровий колер IV, регулятори кислотності ортофосфорна кислота та цитрат натрію, підсолоджувачі: ацесульфам-К, цикламат натрію та аспартам, ароматизатори натуральні, кофеїн. Виготовлено без додавання консервантів. Містить джерело фенілаланіну. Продукт не рекомендовано хворим на фенілкетонурію та дітям до 7 років.

Номер слайду 5

Склад: борошно пшеничне вищого сорту, вода питна, дріжджі хлібопекарські, маргарин (жир рослинний гідрогенізований рафінований дезодорований, олії соняшникова та пальмова рафіновані дезодоровані, вода питна, сіль кухонна), цукор, сіль кухонна, поліпшувач (борошно пшеничне, емульгатор соєвий лецитин, пшенична клейковина, борошно, збагачене аскорбіновою кислотою, альфа-амілаза). Вироби хлібобулочні борошняніСклад розпушувачів тіста:бікарбонат амонію (Е503), антизлежувач: карбонат магнію (Е504);пірофосфат натрію, бікарбонат натрію, кукурудзяний крохмаль. Склад дріжджів:дріжджі (Saccharomyces cerevisiae), емульгатор: Е491.

Номер слайду 6

Вироби хлібобулочні борошняніСклад: борошно пшеничне вищого сорту, пудра цукрова, маргарин столовий (олії та жири рослинні рафіновані дезодоровані (в тому числі модифіковані), вода підготовлена, сіль кухонна, емульгатори: Е471, Е433, лецитин соєвий; консервант сорбат калію, ароматизатор «Масло», регулятор кислотності кислота лимонна, барвник харчовий бета-каротин), вода питна, сироп інвертний (цукор, регулятори кислотності: кислота лимонна, гідрокарбонат натрію; вода питна), цукор білий кристалічний (5,5%), сіль кухонна, порошок яєчний сухий, розпушувачі тіста: сіль вугле-амонійна харчова (гідрокарбонат амонію харчовий), гідрокарбонат натрію; емульгатор лецитин соєвий, ароматизатор ванілін. Може містити сліди олії гірчичної, кунжуту, продуктів молочних.

Номер слайду 7

Чіпси картопляні з різними смаками. Склад: картопля, олія (пальмова та соняшникова), ароматизатор ідентичний натуральному «Білі гриби зі сметаною» 6% [сіль кухонна, підсилювач смаку та аромату (глутамат натрію, гуанілат натрію, інозінат натрію), натуральні та ідентичні натуральним смакоароматичні речовини (містять молочні продукти, пшеницю та сою), сахароза, гідролізований протеїн, спеції, сухе знежирене молоко, добавка, що запобігає злежуванню та грудкуванню(діоксид кремнію аморфний), термічний технологічний ароматизатор, барвник натуральний (екстракт паприки)], ідентичний натуральному ароматизатор «Білі гриби зі сметаною», натуральні та ідентичні натуральним смакоароматичні речовини, регулятор кислотності (оцтова кислота), антиоксидант (альфа-токоферол). Продукт може містити незначну кількість риби та (або) морепродуктів сухих порошкоподібних. Не рекомендовано вживати особам, що мають індивідуальну підвищену чутливість до білку молока. Містить глютен. Містить сою.

Номер слайду 8

Локшина швидкого приготування. Склад. Локшина (88,2%): борошно пшеничне в/с, олія пальмова, вода питна, сіль кухонна, яєчний порошок 0,1%, барвник натуральний бета-каротин. Бульйон-приправа (9,4%): сіль кухонна, підсилювачі смаку і аромату (глутамат натрію, інозінат натрію, гуанілат натрію), мальтодекстрин, цибуля ріпчаста сушена порошок, часник сушений порошок, ароматизатор (курка), морква сушена, м’ясо курки сушене порошок 0,3%, імбир мелений, екстракт дріжджів, олія пальмова, паприка сушена, перець червоний мелений, перець чорний мелений, куркума мелена, антиспікаючий агент Е551. Овочі сушені (2,4%): соєвий текстурат, кукурудза, горох, цибуля зелена. Продукт може містити незначну кількість селери. Даний продукт виробляється в промислових умовах з використанням інгредієнтів, що створюють смак, аналогічний смаку приготованої страви в домашніх умовах.

Номер слайду 9

Вироби кондитерські: Цукерки желейніСклад: патока, цукор, желатин, вологоутримуючий агент сорбітовий сироп, соки концентровані (1%): вишневий, лимонний, чорничний, апельсиновий, грушевий, яблучний; регулятор кислотності: суміш молочної та лимонної кислот; глазуруючий агент Е901, ароматизатори: «Кисла Вишня», «Чорниця», «Груша», «Лимон», «Апельсин», «Яблуко»; барвники: Е163, Е100, Е160с, Е132. Склад: патока, цукор, драглеутворювач желатин, регулятор кислотності кислота лимонна, сік виноградний концентрований 1,28%, барвник натуральний «Екстракт сафлору», концентрат спіруліни, концентрат соку чорної моркви, концентрат бузини, ароматизатори натуральні («Ананас», «Апельсин», «Яблуко», «Чорна смородина», «Вишня», «Лимон»), олія кокосова, глазуруючий агент віск карнаубський.

Номер слайду 10

Вироби кондитерські шоколадніСклад. Шоколад молочний (цукор, какао терте, какао-масло, молоко сухе незбиране, сироватка суха молочна, жир молочний, молоко сухе знежирене, емульгатори (лецитин соєвий, Е476), ароматизатор); Мармелад жувальний фігурний 6% (сироп глюкозний, цукор, вода, желатин яловичий, регулятор кислотності (кислота лимонна), ароматизатор натуральний, желюючий агент (агар), барвники натуральні (Е163, Е141, екстракт паприки), екстракт куркуми, екстракт чорної моркви, жир рослинний), глазуруючі агенти (віск бджолиний білий тажовтий, віск карнаубський); Печиво вівсяне зі смаком карамелі 6% (борошно вівсяне, цукор, жир рослинний, інвертний цукор, крохмаль тапіоковий, розпушувачі (сода харчова, Е503), ароматизатор натуральний, сіль кухонна); Вибухова карамель 4% (цукор, сироп глюкозний, лактоза). Мінімальний вміст какао-продуктів в шоколадній масі – 25%. Вміщує молочні продукти, глютен, соєвий лецитин. Може вміщувати в незначній кількості горіхи і пшеницю.

Номер слайду 11

Склад. Крем з рослинних вершків з сиром «Маскарпоне» – 59,0% (сухі рослинні вершки (глюкозний сироп, рафінована пальмоядрова олія, емульгатори (Е471, Е472а), молочний протеїн, стабілізатор Е340), продукт молоковмісний сметанний 20% жиру (молоко знежирене, вершки коров'ячого молока, замінник молочного жиру(гідрогенізована соняшникова та пальмова олії, емульгатор Е471, ароматизатор «Масло-вершки», антиоксиданти: Е320, Е321, барвник натуральний бета-каротин Е160а, стабілізатор (крохмаль кукурудзяний), закваска на чистих культурах молочнокислих організмів); Сир м'який «Маскарпоне» – 12,2% (вершки пастеризовані, молоко пастеризоване, кислота молочна), цукор білий, стабілізатор для мусів та суфле «Тірамісу» (цукрова пудра, крохмаль Е1414, желатин холодно-розчинний, кислота лимонна Е330); Печиво бісквітне «Савоярді» – 13,3% (борошно пшеничне вищого ґатунку, яйця курячі, цукор білий), суміш для бісквітів (крохмаль картопляний, борошно в/ґ, мальтодекстрин, сироватка, дигідропірофосфат натрію, сода харчова, цукрова пудра, емульгатори: Е471, Е472в, Е477, стабілізатор Е450, жир рослинний, ароматизатор «Ваніль», сіль кухонна, барвник бета-каротин), какао порошок, кава розчинна натуральна, консервант – кислота сорбінова, ароматизатор «Лікер».

Номер слайду 12

М’ясні та молочні продукти. Склад: м'ясна сировина знежилована 85% (свинина напівжирна, шпик хребтовий, м’ясо птиці, яловичина першого сорту), вода питна, стабілізатор білковий, білок соєвий гідратований, крохмаль картопляний, сіль кухонна, комбінована пряно-ароматична суміш (стабілізатор Е451; підсилювач смаку Е621; декстроза; ароматизатори: свинина, пікантний; антиоксиданти Е316, Е300; екстракти натуральних спецій: горіх мускатний, перець чорний, часник, кардамон), харчова функціональна суміш (згущувачі Е407, Е412, Е415), фіксатор кольору Е250. Склад: вода питна, сир твердий, масло вершкове підсирне (вершки підсирні), молоко сухе знежирене, солі-плавителі (пірофосфат і поліфосфат натрію), емульгатор (ефіри гліцерину та діацетилвинної кислоти, карбонат кальцію), смако-ароматична добавка суха «Шинка», паприка червона шматочки (болгарський перець) (0,6%), стабілізатор (карагенан, альгінат натрію, камедь рожкового дерева, гуарова та ксантанова камедь, моно- та дигліцериди жирних кислот, нативний крохмаль), регулятор кислотності кислота лимонна, екстракт «Перець Чилі» (0,004%).

Номер слайду 13

Номер слайду 14

1) Пищевая химия / А. П. Нечаев, С. Е. Траубенберг, А. А. Кочеткова и др. // Под ред. А. П. Нечаева; изд. 4-е, испр. и доп. – СПб.: ГИРД, 2007. – С. 349–464;2) Харчова хімія: [Навч. посібник] / Я. П. Скоробогатий, А. В. Гузій, О. М. Заверуха. – Львів: «Новий світ – 2000», 2012. – С. 469–485;3) Харчова хімія: Навч. посібник / В. В. Євлаш, О.І. Торяник, В. О. Коваленко та ін. – Х.: Світ книг, 2012. – С. 351–446;4) Харчова хімія: Навч. посібник / Л. В. Дуленко, Ю. А. Горяйнова, А. В. Полякова та ін. – К.: Кондор, 2012. – С. 229–235;5) Харчова хімія: [Навч. посібник] / О. П. Чигвінцева, А. В. Токар. – Дніпропетровськ: «Принтхаус Римм», 2015. – С. 184–206, 223–225. Рекомендована література

pptx
Додано
3 травня 2022
Переглядів
1174
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку