Методичні рекомендації до розв’язку задач "Комбіновані та ускладнені завдання з хімії"

Про матеріал
У методичних рекомендаціях наведено еталонні розв’язки до основних типів задач із загальної та неорганічної хімії. Значної уваги приділено стандартним прийомам із визначення молекулярної формули речовин, а також складу та розділення сумішей, реакціям у газовій фазі, різноманітним способам вираження концентрації розчинів, іонним та окисно-відновним процесам. У кінці наведено приклади розв’язку ускладнених задач, а також завдання для самостійного опрацювання (із відповідями). Методичні рекомендації будуть корисні усім, хто прагне набути базових методологічних навичок із розв’язання комбінованих завдань з хімії.
Перегляд файлу

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Дніпровський державний аграрно-економічний університет

 

 

 

Кафедра хімії

 

 

 

Токар А.В.

 

К О М Б І Н О В А Н І Т А У С К Л А Д Н Е Н І

З А В Д А Н Н Я З Х І М І Ї

Методичні рекомендації до розв’язку задач

 

 

 

 

 

 

Дніпро – 2021

 

 

ТОКАР А.В.

Комбіновані та ускладнені завдання з хімії. Методичні рекомендації до розв’язку задач / Дніпровський державний аграрно-економічний університет. – Дніпро, 2021. – 49 с.

 

 

Методичні рекомендації розглянуті на засіданні кафедри хімії агрономічного факультету Дніпровського державного аграрно-економічного університету (протокол № 7 від 05 лютого 2021 р.).

 

Методичні рекомендації схвалені та рекомендовані до друку на засіданні науково-методичної ради інженерно-технологічного факультету Дніпровського державного аграрно-економічного університету (протокол № 7 від 04 березня 2021 р.).

 

 

Рецензент:

ШЕВЧЕНКО Л.В., кандидат хімічних наук, доцент кафедри фізичної, органічної та неорганічної хімії Дніпровського національного університету  імені Олеся Гончара

 

 

У методичних рекомендаціях наведено еталонні розв’язки до основних типів задач із загальної та неорганічної хімії. Значної уваги приділено стандартним прийомам із визначення молекулярної формули речовин, а також складу та розділення сумішей, реакціям у газовій фазі, різноманітним способам вираження концентрації розчинів, іонним та окисно-відновним процесам. У кінці наведено приклади розв’язку ускладнених задач, а також завдання для самостійного опрацювання (із відповідями). Методичні рекомендації будуть корисні усім, хто прагне набути базових методологічних навичок із розв’язання комбінованих завдань з хімії.

 

 

ВСТУП

Перш ніж переходити безпосередньо до розв’язку задач, зосередимо нашу увагу на кількох важливих методичних порадах!

1)                      Більшість розрахункових задач у хімії пов’язані саме зі здійсненням хімічних перетворень. Тому їх розв’язок слід розпочинати із запису рівнянь реакцій, причому обов’язково з усіма стехіометричними коефіцієнтами. За деяким винятком, правильний розрахунок вдається здійснити лише за загальною схемою процесу. При цьому усі розрахунки за хімічними рівняннями зручно проводити у моль, оскільки коефіцієнти у них є пропорційними до кількості речовин, що вступили у реакцію або утворилися в результаті хімічного перетворення. Лише в задачах на реакції у газовому стані можна обійтися без моль, оскільки співвідношення коефіцієнтів у цьому випадку цілком відповідає відношенню об’ємів взаємодіючих речовин та газоподібних продуктів реакції.

2)                      Багато розрахункових задач вдається розв’язати за допомогою простої стратегії: величину, яку слід знайти, позначають за невідому змінну та складають для неї алгебраїчне рівняння. Наприклад, якщо необхідно визначити склад суміші двох речовин, то вводять невідомі змінні, що стосуються кількості речовин у суміші  х  та  у  із подальшим складанням системи рівнянь, розв’язок якої дає відповідь на поставлене у задачі запитання. Часто за х приймають кількість речовини, число атомів елемента у молекулі невідомої сполуки або глибину здійснення хімічного перетворення.

3)                      Важливим моментом також є правило округлення проміжних та кінцевих результатів обчислень. При цьому залишають певну кількість значущих цифр. Останніми називають усі цифри числа, окрім нулів, які стоять зліва. Наприклад, число 450 містить три значущі цифри, число 10,25 – чотири значущі цифри, а число 0,052 – лише дві значущі цифри. Слід зауважити, що за умов недотримання правил округлення можна одержати значну помилку у кінцевому результаті. Загалом при проведенні математичних операцій із неточними числами кількість значущих цифр у відповіді цілком визначається точністю заданих або вихідних величин!


КОМБІНОВАНІ ТА УСКЛАДНЕНІ ЗАВДАННЯ ІЗ ЗАГАЛЬНОЇ ТА НЕОРГАНІЧНОЇ ХІМІЇ Розділ 1. Визначення молекулярної формули речовин

1.1. Хімічний еквівалент

Приклад 1. При обробці 4,44 г хлориду металу сульфатною кислотою утворилося 5,44 г його сульфату, а при розчиненні у воді 1,6 г цього ж металу виділилося 896 мл водню (н.у.). Визначити еквівалентну масу цього металу. Що це за метал?

Розв’язок

1)                      Якщо позначити еквівалентну масу невідомого металу Е(Ме) за х, то вирази для еквівалентних мас його солей матимуть вигляд:

Е(хлориду) = (х + 35,5), Е(сульфату) = (х + 48),

де 35,5 та 48 відповідають еквівалентним масам кислотних залишків хлоридної (НСl) та сульфатної (H2SO4) кислот.

2)                      Складаємо математичне рівняння, що відображає закон еквівалентів:

                                                                                           4,44    х 35,5

image                                                                                                                    ,

                                                                                           5,44      х 48

звідки знаходимо х = 20, тобто еквівалентна маса металу Е(Ме) = 20. Якщо припустити його двовалентність у сполуках, отримаємо відносну атомну масу, що становить вдвічі більше за еквівалент, тобто Ar(Ме) = 40, а це означає, що невідомим металом є кальцій.

3)                      Використаємо другу частину задачі для перевірки висунутого припущення, тобто знову складаємо математичне рівняння, що відображає закон еквівалентів:

                                                                                                1,6         х

image                                                                                                                   ,

                                                                                             0,896    11,2

де 0,896 відповідає об’єму виділеного водню (у л), а 11,2 – його еквівалентному об’єму у тих же одиницях (н.у.). Звідси знаходимо, що  х = 20, тобто невідомий метал – це кальцій.

Відповідь: Е(Ме) = 20 (Са).

Приклад 2. Визначити еквівалентну масу металу, якщо хлор, що виділився при дії концентрованої хлоридної кислоти на 6,96 г MnO2, утворює з цим металом 7,6 г хлориду.

Розв’язок

1)                      Складаємо рівняння     окисно-відновної реакції        та      розставляємо коефіцієнти у ньому із застосуванням методу електронного балансу:

imageMnO2 + 4HCl (конц.) → MnCl2 + Cl2↑ + 2H2O.      відновник  2Cl – 2e→ Cl20         1

                                             окисник  Mn4+ + 2e→ Mn2+      1 

2)                      Якщо позначити еквівалентну масу невідомого металу Е(Ме) за х, то вираз для еквівалентної маси його хлориду матиме вигляд:

Е(хлориду) = (х + 35,5),

де 35,5 відповідає еквіваленту кислотного залишку хлоридної кислоти (HCl).

3)                      Еквівалентна маса MnO2 з урахуванням двох приєднаних електронів становитиме 43,5.

4)                      Складаємо математичне рівняння, що відображає закон еквівалентів:

                                                                                           6,96        43,5

image                                                                                                                    ,

                                                                                            7,6      х 35,5

звідки знаходимо х = 12, тобто еквівалентна маса металу Е(Ме) = 12. Якщо припустити його двовалентність у сполуках, отримаємо відносну атомну масу, що становить вдвічі більше за еквівалент, тобто Ar(Ме) = 24, а це означає, що невідомим металом є магній.

Відповідь: Е(Ме) = 12 (Mg).

Приклад 3. Для розчинення 1,2 г оксиду металу витрачено 30 мл 1 н розчину хлоридної кислоти. Визначити еквівалентну масу металу. Розв’язок

1)                      Якщо позначити еквівалентну масу невідомого металу Е(Ме) за х, то вираз для еквівалентної маси його оксиду матиме вигляд:

Е(оксиду) = (х + 8),

де 8 відповідає еквіваленту атома Оксигену.

2)                      Знаходимо кількість еквівалентів хлоридної кислоти (HCl), яка прореагувала з оксидом, узгодивши одиниці вимірювання об’єму:

nекв. (HCl) image  0,03(моль-екв).

3)                      Складаємо математичне рівняння, що відображає закон еквівалентів:

1,2

image  0,03, х 8

звідки знаходимо х = 32, тобто еквівалентна маса металу Е(Ме) = 32. Якщо припустити його двовалентність у сполуках, отримаємо відносну атомну масу, що становить вдвічі більше за еквівалент, тобто Ar(Ме) = 64, а це означає, що невідомим металом є мідь.

Відповідь: Е(Ме) = 32 (Cu).

Приклад 4. У розчин хлоридної кислоти занурили металічну пластинку масою 50 г. Після витіснення 336 мл водню (н.у.) маса пластинки зменшилася на

1,68%. Чому дорівнює еквівалентна маса металу, з якого виготовлено пластинку? Розв’язок

1)  Позначаємо еквівалентну масу невідомого металу Е(Ме) за х.

2)  Знаходимо, на скільки зменшилася маса пластинки, тобто яка кількість металу (у г) розчинилася у хлоридній кислоті:

m(Ме) image  0,84(г).

3)  Складаємо математичне рівняння, що відображає закон еквівалентів:

                                                                                               0,84        х

image                                                                                                                   ,

                                                                                             0,336    11,2

де 0,336 відповідає об’єму виділеного водню (у л), а 11,2 – його еквівалентному об’єму у тих же одиницях (н.у.).

Звідси знаходимо, що х = 28, тобто еквівалентна маса металу Е(Ме) = 28. Якщо припустити його двовалентність у сполуках, отримаємо відносну атомну масу, що становить вдвічі більше за еквівалент, тобто Ar(Ме) = 56, а це означає, що невідомий метал – це залізо.

Відповідь: Е(Ме) = 28 (Fe).

Приклад 5. Електричний струм силою 2,5 А, проходячи крізь водний розчин  електроліту, за 30 хв виділяє з розчину 2,77 г металу. Знайти еквівалентну масу цього металу. Що це за метал?

Розв’язок

1)                      Якщо позначити еквівалентну масу невідомого металу як Е(Ме), то вираз для об’єднаного закону Фарадея матиме вигляд:

Е(Ме)

m(Ме) image  I ,

F

де  F – стала Фарадея, що становить 96 500 Кл/моль, І – сила струму (у А), а – час для здійснення електролізу (у с).

2)                      Знаходимо еквівалентну масу невідомого металу, узгодивши одиниці вимірювання часу:

imageE(Ме) m(Ме) F 2,7796500 59,4.

                                                                                       I        2,53060

Тобто еквівалентна маса металу Е(Ме) = 59,4. Якщо припустити його двовалентність у сполуках, отримаємо відносну атомну масу, що становить вдвічі більше за еквівалент, тобто Ar(Ме) = 118,8, а це означає, що невідомим металом є олово.

Відповідь: Е(Ме) = 59,4 (Sn).

Приклад 6. Невідомий метал масою 1 г здатний до взаємодії з такою масою хлору, яка займає об’єм 336 мл за температури 37 С та тиску 98 кПа.

Розрахувати еквівалентну масу невідомого металу.

Розв’язок

1)  Позначаємо еквівалентну масу невідомого металу Е(Ме) за х.

2)  Знаходимо масу хлору, яка прореагувала з металом, за рівнянням стану ідеального газу:

imagem(хлору) pV M 980,33671 0,907 (г),

                                                                                   RT          8,314310

де р – тиск газу (у кПа), V – його об’єм (у л), М – молярна маса хлору, R – універсальна газова стала – 8,314 Дж/(мольК), а Т – температура (у К).

3)  Складаємо математичне рівняння, що відображає закон еквівалентів:

                                                                                                  1           х

image                                                                                                                    ,

                                                                                             0,907     35,5

де 35,5 відповідає еквіваленту атома Хлору. Звідси знаходимо, що  х = 39,1, тобто еквівалентна маса металу Е(Ме) = 39,1. Якщо припустити його одновалентність у сполуках, отримаємо відносну атомну масу, що чисельно дорівнює еквіваленту та становить Ar(Ме) = 39,1, а це означає, що невідомий метал – це калій.

Відповідь: Е(Ме) = 39,1 (К).

Завдання для самостійного розв’язку

1.                       При термічному розкладі 6,6 г нітрату металу утворилося 5,52 г його нітриту. Визначити еквівалент металу. Відповідь: Е(Ме) = 23 (Na).

2.                       При розчиненні у сульфатній кислоті 1,68 г металу утворилося 4,56 г його сульфату. Визначити еквівалент металу. Відповідь: Е(Ме) = 28 (Fe).

3.                       При обробці 5,64 г нітрату металу сульфатною кислотою утворилося       4,8 г його сульфату. Визначити еквівалент металу. Відповідь: Е(Ме) = 32 (Cu).

4.                       При обробці 4,32 г металу хлором утворилося 21,36 г його хлориду.

Визначити еквівалент металу. Відповідь: Е(Ме) = 9 (Al).

5.                       При розкладі 15 г карбонату металу утворилося 8,4 г його оксиду. Визначити еквівалент металу. Відповідь: Е(Ме) = 20 (Са).

6.                       При електролізі водного розчину хлориду лужного металу утворилося

1,02 г лугу та 112 мл хлору (н.у.). Визначити еквівалентну масу лужного металу. 

Відповідь: Е(Ме) = 85 (Rb).

7.                       У розчин, що містить 3,2 г металу у вигляді хлориду, занурили залізну

пластинку масою 50 г. Після повного виділення металу маса пластинки збільшилася на 0,8%. Визначити еквівалентну масу металу.

Відповідь: Е(Ме) = 32 (Cu).

8.                       Невідомий метал масою 0,4495 г під час розчинення у надлишку хлоридної кислоти здатний витіснити 526 мл водню за температури 270 К та тиску 106,6 кПа. Розрахувати еквівалентну масу невідомого металу.

Відповідь: Е(Ме) = 9 (Al).

1.2. Складання атомних факторів

Приклад 1. Вміст Фосфору у одному із його оксидів дорівнює 43,66%. Густина пари цієї речовини за повітрям дорівнює 9,79. Визначити істинну молекулярну формулу оксиду.

Розв’язок

1)                      Якщо вміст Фосфору у оксиді дорівнює 43,66%, то вміст Оксигену становитиме 56,34% (за масою).

2)                      Нехай маса вихідної сполуки хОу) складає 100 г, тоді маси елементів, що входять до її складу чисельно будуть дорівнювати їх масовим часткам. Спираючись на ці дані, а також на відносні атомні маси Фосфору та Оксигену, складаємо атомні фактори:

х : у image 1,408:3,5211: 2,5 2:5.

Знайдене співвідношення означає, що найпростішою (або емпіричною) формулою сполуки є Р2О5 із молярною масою М(Р2О5) = 142 г/моль.

3)                      Розраховуємо істинну молярну масу речовини М(РхОу) за даними про

густину її пари за повітрям D(пов.), а саме:

imageD(пов.) М (РхОу) М (РхОу) 9,79,

                                                                                           М (пов.)                     29

де М(пов.) = 29 г/моль – молярна маса повітря. Звідси М(РхОу) = 284 г/моль, що становить вдвічі більше від розрахованої раніше молярної маси для Р2О5. Таким чином, істинна молекулярна формула оксиду відповідає складу Р4О10.

Відповідь: Р4O10.

Приклад 2. Визначити формулу речовини, якщо відомо, що вона містить 6,25% Фосфору, 12,5% Нітрогену, 56,25% Гідрогену та 25,0% Оксигену (за молями). Що це за сполука? Запропонуйте можливі способи її одержання.

Розв’язок

1)                      Спираючись на вихідні дані про мольні частки окремих елементів у сполуці, складаємо атомні фактори:

n(P) : n(N) : n(H) : n(O) = 0,0625 : 0,125 : 0,5625 : 0,25 = 1 : 2 : 9 : 4.

2)                      Знайдене співвідношення означає, що емпіричною формулою сполуки є РN2H9О4 або (NH4)2HPO4 – амоній гідрофосфат.

3)                      Цю речовину одержують шляхом поступової взаємодії концентрованого розчину амоніаку із точно розрахованою кількістю фосфатної кислоти:

                                     (І):   NH3 + H3PO4 → NH4H2PO4;

  (ІІ):   NH3 + NH4H2PO4 → (NH4)2HPO4;   (ІІІ):  NH3 + (NH4)2HPO4 → (NH4)3PO4.

Відповідь: (NH4)2HPO4.

Приклад 3. При спалюванні 55,5 мг речовини одержали 99 мг вуглекислого газу та 40,5 мг води. За умов повного випаровування зразку цієї речовини масою 1,85 г її пара займає об’єм 0,97 л, виміряний при 473 К та 101,3 кПа. Визначити емпіричну формулу речовини.

Розв’язок

1)                      Розраховуємо вміст Карбону (у мг) у вихідній сполуці хНуОz) за масою утвореного вуглекислого газу:

imagem(C) Ar (C)n(C) Ar (C)m(CO2) 1299 27 (мг),

                                                                                                       M(CO2)              44

де n(C) – кількість речовини Карбону (у ммоль), яка чисельно дорівнює кількості речовини вуглекислого газу.

2)                      Розраховуємо вміст Гідрогену (у мг) у вихідній сполуці хНуОz) за масою утвореної води:

imagem(Н) Ar (Н)n(Н) Ar (Н)m(Н2О)2 140,52 4,5(мг),

                                                                                                     M(Н2О)                   18

де n(Н) – кількість речовини Гідрогену (у ммоль), яка є вдвічі більшою за кількість речовини води.

3)                      Знаходимо вміст Оксигену (у мг) у вихідній сполуці хНуОz) за різницею відповідних мас:

m(O) = m(СхНуОz) – m(С) – m(Н) = 55,5 – 27 – 4,5 = 24 (мг).

4)                      Спираючись на одержані дані, а також на відносні атомні маси Карбону, Гідрогену та Оксигену, складаємо атомні фактори:

х : у : z image  2,25: 4,5:1,5 1,5:3:1 3:6: 2 .

Знайдене співвідношення означає, що емпіричною формулою сполуки є C3H6О2 із молярною масою 74 г/моль.

5)                      Знаходимо істинну молярну масу речовини М(СхНуОz) за рівнянням стану ідеального газу:

imageM (CxHyOz ) m RT 1,858,314473 74,0(г/моль), pV 101,30,97

де m – маса речовини (у г), R – універсальна газова стала, що дорівнює 8,314 Дж/(мольК), Т – абсолютна температура (у К), р – тиск газу (у кПа), а V – його об’єм (у л). Звідси М(СхНуОz) = 74 г/моль, що цілком відповідає розрахованій раніше молярній масі для C3H6О2. Таким чином, істинна молекулярна формула речовини збігається з емпіричною формулою складу C3H6О2 або С2Н5СООН.

Відповідь: С3H6O2.

Завдання для самостійного розв’язку

1.                       При спалюванні 2,25 г речовини утворилося 0,45 г води та 1,12 л вуглекислого газу (н.у.). Істинна молекулярна маса речовини дорівнює 90.

Визначити її молекулярну формулу. Відповідь: Н2С2О4.

2.                       Речовина складається з 34,59% Натрію, 23,31% Фосфору та 42,10%

Оксигену (за масою). Визначити молекулярну формулу речовини.

Відповідь: Na4P2О7.

3.                       При окисненні 9,84 г речовини утворилося 6,36 г натрій карбонату, 3,24 г води та 4,032 л вуглекислого газу (н.у.). Визначити молекулярну формулу речовини. Відповідь: СН3СООNa.

4.                       В результаті аналізу знайдено, що масові частки Натрію, Сульфуру та Оксигену у досліджуваній сполуці становлять 36,5, 25,4 та 38,1% відповідно. Знайти найпростішу хімічну формулу сполуки. Відповідь: Na2SO3.

5.                       Визначити емпіричну формулу хімічної сполуки, якщо масові частки елементів, що входять до її складу, становлять 1,59% Гідрогену, 22,22% Нітрогену та 76,19% Оксигену. Відповідь: НNO3.

Розділ 2. Визначення складу та розділення сумішей

Приклад 1. При розчиненні у розчині лугу 4 г сплаву алюмінію з цинком виділилося 3,808 л водню (н.у.). Визначити склад вихідного сплаву (у %).

Розв’язок

1)                      Складаємо рівняння реакцій окремих компонентів сплаву з розчином лугу. У випадку NaOH матимемо:

2Al + 6NaOH + 6H2O → 2Na3[Al(OH)6] + 3H2↑; Zn + 2NaOH + 2H2O → Na2[Zn(OH)4] + H2↑.

2)                      Якщо позначити масу алюмінію у сплаві за х (г), то маса цинку у ньому становитиме (4 – х) г. Спираючись на це, а також на відносні атомні маси металів, виразимо їх кількості речовин у вихідній суміші:

x   4 x n(Al) image (моль);        n(Zn) image (моль).

27                                                                                      65

3)                      Визначаємо, яку кількість водню (у моль) витіснить кожний метал із розчину лугу за рівняннями реакцій. У випадку алюмінію ця кількість буде у півтора рази більшою за кількість речовини самого металу, а у випадку цинку – дорівнюватиме їй. Таким чином матимемо:

n1 (Н 2 ) 1image,5 x (моль);        n2 (Н 2 ) image4 x (моль).

27                                                                                      65

4)                      Визначаємо загальну кількість речовини водню, що утворюється під час розчинення сплаву у розчині лугу:

imagen(Н 2 ) n1(Н 2 ) n2 (Н 2 ) 1,5 x 4 x (моль).

                                                                                                                        27         65

5)                      З іншого боку, цю ж кількість речовини водню можна розрахувати за його об’ємом (н.у.), а саме:

n(Н2) image 0,17 (моль),

де 22,4 л/моль відповідає молярному об’єму газу.

6)                      Спираючись на одержані дані, складаємо математичне рівняння, що відображає матеріальний баланс:

image1,5 x   4 x              0,17 (моль).

                                                                                 27         65

Звідси знаходимо, що  х = 2,7, тобто маса алюмінію у сплаві становить         2,7 г, а цинку – 1,3 г відповідно.

7)                      Розраховуємо масові частки металів у сплаві:

(Al) image 100% 67,5%;        (Zn) image 100% 32,5% .

Відповідь: (Al) = 67,5%; (Zn) = 32,5%.

Приклад 2. До розчину, що містить 1,96 г фосфатної кислоти, додали 2,8 г

твердого калій гідроксиду. Визначити склад (у г) утвореної суміші солей.

Розв’язок

1)                      Складаємо рівняння реакцій між реагентами, що відображають поступову нейтралізацію фосфатної кислоти лугом, зокрема:

(І):   КОН + H3PO4 → КH2PO4 + Н2О;     (ІІ):  КОН + КH2PO4 → К2HPO4 + Н2О;   (ІІІ): КОН + К2HPO4 → К3PO4 + Н2О.

2)                      Визначаємо кількість речовини для кожного з реагентів, виходячи зі значень їх відносних молекулярних мас:

n(КОН) image  0,05(моль);        n(Н3РО4 ) image  0,02(моль).

3)                      За рівнянням (І) матимемо, що уся фосфатна кислота вступила у взаємодію із надлишком калій гідроксиду, перетворившись на КH2PO4 та воду, а речовини у розчині після реакції будуть присутні у наступних кількостях:

nI (КОН) 0,050,02 0,03(моль);        nI (КН2РО4) 0,02(моль).

4)                      За рівнянням (ІІ), уся кількість солі КH2PO4 вступить у взаємодію із надлишком калій гідроксиду, даючи К2HPO4 та воду, а речовини у розчині після реакції будуть представлені наступними їх кількостями:

nII (КОН) 0,030,02 0,01(моль);        nII (К2НРО4) 0,02 (моль).

5)                      Зрештою, за рівнянням (ІІІ) уся кількість лугу вступить у взаємодію із надлишком К2HPO4, даючи середню сіль та воду, а речовини у розчині після реакції будуть присутні у наступних кількостях:

nIII (К2НРО4) 0,020,01 0,01(моль);        nIII (К3РО4 ) 0,01(моль).

6)                      Виражаємо склад суміші солей за їх масами у кінцевому розчині, беручи до уваги відповідні значення відносних молекулярних мас компонентів:

m(К2НРО4) 0,01174 1,74(г); m(К3РО4 ) 0,01212 2,12 (г).

Відповідь: m(К2HРO4) = 1,74 г; m(К3РO4) = 2,12 г.

Приклад 3. При пропусканні вуглекислого газу крізь водний розчин калій гідроксиду утворилася суміш солей – 2,07 г К2CO3 та 6 г КHCO3. Визначити об’єм вуглекислого газу (н.у.), який вступив у реакцію. Розв’язок

1)                      Складаємо рівняння реакцій між реагентами, що відображають послідовне утворення кислої та середньої солі у розчині:

(І): КОН + СO2 → КHСO3;

    (ІІ): КОН + КHСO3 → К2СO3 + Н2О.

2)                      Розраховуємо кількість речовини для кожного компоненту кінцевої суміші, виходячи зі значень відносних молекулярних мас солей:

n(КНСО3 ) image  0,06 (моль);        n(К2СО3 ) image  0,015(моль).

3)                      Якщо в результаті взаємодії вуглекислого газу із розчином лугу зрештою утворилася середня сіль у кількості 0,015 моль, то це означає, що саме на таку кількість речовини слід збільшити вміст утвореної до цього кислої солі:

n(КНСО3 ) 0,060,015 0,075(моль).

4)                      Спираючись на одержані результати, можна з упевненістю стверджувати, що кількість речовини вуглекислого газу, яка вступила у взаємодію із розчином лугу, також становитиме 0,075 моль. Тоді, за законом Авогадро:

V(CO2) 0,07522,4 1,68(л),

де 22,4 л/моль відповідає значенню молярного об’єму газу за нормальних умов.

Відповідь: V(CO2) = 1,68 л.

Приклад 4. При нагріванні 6,06 г сухого KNO3 утворилося 5,34 г твердого залишку. Визначити ступінь термічного розкладу KNO3%).

Розв’язок

1)                      Складаємо рівняння реакції термічного розкладу калій нітрату: 2KNO3 → 2KNO2 + O2↑.

2)                      Визначаємо втрату маси при прожарюванні, яка відповідатиме кількості (у г) виділеного кисню:

m m(О2) 6,065,34 0,72(г).

3)                      Розраховуємо кількість речовини виділеного кисню, беручи до уваги значення його відносної молекулярної маси:

n(О2 ) image  0,0225(моль).

4)                      За рівнянням реакції, кількість речовини KNO3, яка зазнала розкладу, є

вдвічі більшою за кількість (у моль) виділеного кисню:

nрозкл. (КNО3 ) 0,02252 0,045(моль).

5)                      Спираючись на одержані результати, визначаємо масу калій нітрату, що вступила у реакцію, та ступінь термічного розкладу цієї солі, беручи до уваги значення відносної молекулярної маси KNO3 та його вихідної кількості (у г):

mрозкл. (КNО3 ) 0,045101 4,545(г);

розкл. (КNО3 ) image 100% 75%.

Відповідь: розкл.(KNO3) = 75%.

Приклад 5. Суміш речовин у своєму складі містить такі компоненти:           

І2, AgI, KCl таPbO. Як із цієї суміші можна виділити індивідуальні сполуки?

Розв’язок

Зазвичай процес розділення сумішей засновується на різному відношенні їх компонентів до нагрівання, розчинення у воді, дії кислот, лугів, окисників та інших факторів. У нашому випадку оптимальний хід розділення матиме вигляд:

1)                      Нагріваємо вихідну суміш: І2 легко випаровується та конденсується під час охолодження парів у вигляді чистої речовини.

2)                      Додаємо до суміші надлишок води. При цьому KCl розчиняється, після чого воду із розчину випаровують та одержують чистий калій хлорид.

3)                      У суміші залишилося дві речовини – AgI та PbO, які відрізняються за відношенням до дії кислот. Зокрема, AgI з кислотами не реагує, тоді як PbO є типовим основним оксидом, добре розчинним, наприклад, у ацетатній кислоті: PbO + 2CH3COOH → (CH3COO)2Pb + H2O.

4)                      Таким чином, AgI вже видалено. Залишилося із розчину плюмбум(ІІ) ацетату одержати PbO. Для цього іони плюмбуму(ІІ) осаджують у вигляді

нерозчинного гідроксиду із подальшим термічним розкладом останнього: (CH3COO)2Pb + 2КOН → Pb(OН)2↓ + 2CH3COOК; Pb(OН)2 → PbО + H2O.

Завдання для самостійного розв’язку

1.                       При розчиненні у сульфатній кислоті 8,28 г суміші Al та Al2O3 утворилося 34,2 г безводної солі Al2(SO4)3. Визначити склад (у г) вихідної суміші.

Відповідь: m(Al) = 2,16 г; m(Al2O3) = 6,12 г.

2.                       При розчиненні у хлоридній кислоті 5,58 г суміші порошків заліза та цинку виділилося 2,016 л водню (н.у.). Визначити склад (у г) вихідної суміші.

Відповідь: m(Fe) = 1,68 г; m(Zn) = 3,9 г.

3.                       При розчиненні у воді 3,12 г суміші гідридів натрію та кальцію утворився розчин лугів, на нейтралізацію якого витратили 140 мл 1 н розчину нітратної кислоти. Визначити склад (у г) вихідної суміші гідридів.

Відповідь: m(NaH) = 1,44 г; m(CaH2) = 1,68 г.

4.                       До розчину, що містить 5,88 г фосфатної кислоти, додали 8,4 г твердого калій гідроксиду. Визначити склад осаду (у г), одержаного після повного випарювання утвореного розчину.

Відповідь: m(К2HРO4) = 5,22 г; m(К3РO4) = 6,36 г.

5.                       Яку кількість (у г) фосфатної кислоти слід нейтралізувати розчином натрій гідроксиду, щоб утворилася суміш із 1,2 г NaH2РO4 та 4,26 г Na2HРO4?

Відповідь: m(H3РO4) = 3,92 г.

6.                       Яку кількість (у г) натрій гідроксиду слід додати до 5,88 г фосфатної кислоти, щоб утворилася суміш із 2,84 г Na2HРO4 та 6,56 г Na3РO4?

Відповідь: m(NaOH) = 6,4 г.

7.                       Визначити склад солей (у г), які утворилися при пропусканні крізь водний розчин, що містить 3,2 г натрій гідроксиду, 1,568 л вуглекислого газу (н.у.).

Відповідь: m(NaHCO3) = 5,04 г; m(Na2CO3) = 1,06 г.

8.                       Для повної нейтралізації 300 мл 0,2 н розчину хлоридної кислоти витратили 2,68 г суміші, що містить CaCO3 та MgCO3. Визначити склад суміші карбонатів (у г). Відповідь: m(CaCO3) = 1 г; m(MgCO3) = 1,68 г.

9.                       При обробці 6,32 г суміші Na2CO3 та NaHCO3 сульфатною кислотою

утворилося 6,39 г безводної солі Na2SO4. Визначити склад вихідної суміші (у г).

Відповідь: m(Na2CO3) = 2,12 г; m(NaHCO3) = 4,2 г.

10.                  До розчину сульфатної кислоти додали натрій гідроксиду. При цьому утворилася суміш солей, що містить 3,6 г NaHSO4 та 2,84 г Na2SO4. Визначити, яку кількість (у г) сульфатної кислоти та натрій гідроксиду було взято для вихідної взаємодії. Відповідь: m(H2SO4) = 4,9 г; m(NaOH) = 2,8 г.

11.                  При розчиненні у сульфатній кислоті 5,24 г суміші CuO та ZnO утворилося 10,44 г безводних солей – CuSO4 та ZnSO4. Визначити склад вихідної суміші оксидів (у г). Відповідь: m(CuO) = 2 г; m(ZnO) = 3,24 г.

12.                  У розчин, що містить 15,9 г суміші K2SO4 та MgSO4, додали надлишок розчину BaCl2, у результаті чого утворилося 25,63 г осаду BaSO4. Визначити склад вихідної суміші (у г). Відповідь: m(K2SO4) = 8,7 г; m(MgSO4) = 7,2 г.

13.                  При термічному розкладі 25 г CaCO3 утворилося 17,3 г твердого залишку. Визначити ступінь розкладу CaCO3%). Відповідь: 70%.

14.                  При термічному розкладі 15,04 г Cu(NO3)2 утворилося 8,56 г твердого залишку. Визначити ступінь розкладу Cu(NO3)2%). Відповідь: 75%.

15.                  При нагріванні 147 г бертолетової солі частина її розклалася із виділенням кисню, а частина – з утворенням суміші калій хлориду та перхлорату.

Визначити склад твердого залишку (у г), якщо виділилося 20,16 л кисню (н.у.).

Відповідь: m(КCl) = 55,9 г; m(КClO4) = 62,3 г.

16.                  При термічному розкладі бертолетової солі, що міститься у 20 г суміші разом із KCl, утворилося 12,32 г KCl. Визначити склад (у %) вихідної суміші.

Відповідь: (КClO3) = 98%; (КCl) = 2%.

Розділ 3. Задачі на газові закони

Приклад 1. Знайти молярну масу повітря, що у своєму складі містить:     78% азоту, 21% кисню та 1% аргону (за об’ємом). Чому дорівнює густина цієї газової суміші (н.у.)?

Розв’язок

1)                      Розраховуємо молярну масу повітря, виходячи із об’ємних часток компонентів, що входять до його складу, з урахуванням відповідних значень молярних мас газів:

М (пов.) 0,7828 0,2132 0,0140 29(г/моль).

2)                      Визначаємо густину повітря, спираючись на його молярну масу, а також величину молярного об’єму, що становить 22,4 л/моль (н.у.):

(пов.) image 1,29 (г/л).

Відповідь: М(пов.) = 29 г/моль; (пов.) = 1,29 г/л.

Приклад 2. Густина озонованого кисню за воднем дорівнює 20. Визначити об’ємні частки озону та кисню у газовій суміші.

Розв’язок

1)                      Знаходимо молярну масу озонованого кисню, виходячи зі значення густини цієї суміші за воднем, а також молярної маси останнього:

М (оз.кисн.) 202 40(г/моль).

2)                      Якщо позначити об’ємну частку озону у озонованому кисні за х, тоді аналогічна величина для кисню становитиме (1 – х); у такому випадку вираз для

обрахунку молярної маси суміші з урахуванням молярних мас окремих компонентів (озону та кисню) матиме вигляд:

М (оз.кисн.) 48 х 32(1 х) 40(г/моль).

3)                      Розв’язавши математичне рівняння, знаходимо, що  х = 0,5, а це означає, що об’ємні частки озону та кисню у вихідній газовій суміші є однаковими та становлять 50%.

Відповідь: 3) = 50%; 2) = 50%.

Приклад 3. Визначити, яку кількість кисню (у л) слід витратити на спалювання 20 л суміші чадного газу та водню, якщо густина цієї суміші за Н2 дорівнює 6,2.

Розв’язок

1)                      Складаємо рівняння реакцій горіння чадного газу та водню у кисні: 2СО + О2 → 2СО2; 2Н2 + О2 → 2Н2О.

2)                      Знаходимо молярну масу вихідної суміші газів, спираючись на значення її густини за воднем, а також молярну масу останнього:

М (СОН 2) 6,22 12,4(г/моль).

3)                      Якщо позначити об’ємну частку СО у суміші за х, тоді аналогічна величина для водню становитиме (1 – х); при цьому вираз для розрахунку молярної маси суміші газів з урахуванням молярних мас окремих компонентів матиме вигляд:

М (СОН 2.) 28 х 2(1 х) 12,4(г/моль).

Звідси знаходимо, що х = 0,4, тобто об’ємні частки СО та Н2 у вихідній суміші становитимуть 40 та 60% відповідно.

4)                      Спираючись на одержані результати, можна з упевненістю стверджувати, що об’єми чадного газу та водню у вихідній суміші із загальним об’ємом 20 л, складатимуть:

V(СО) 0,420 8 (л);

V(H2) 0,620 12(л).

5)                      За рівняннями реакцій, знаходимо кількість кисню (у л), яку слід витратити на повне спалювання обох газів із урахуванням стехіометричності (2:1) кожної зі взаємодій:

V(О2 ) image V(СО) image V(Н 2 ) image 10(л).

Відповідь: V(O2) = 10 л.

Приклад 4. Чому дорівнює об’єм озонованого кисню, що містить 8% озону (за об’ємом), необхідний для спалювання 52 л метану.

Розв’язок

1)                      Складаємо рівняння реакції горіння метану у кисні:

СН4 + 2О2 → СО2 + 2Н2О.

2)                      За рівнянням знаходимо кількість кисню (у л), яку слід витратити на повне спалювання метану із урахуванням стехіометричності взаємодії (1:2):

V(О2) 2V(СН4) 252 104(л).

3)                      Якщо чистий кисень у реакції замінити на озонований, його загальна кількість, необхідна для спалювання метану, зменшитиметься, адже озон поводить себе не як стороння домішка, а повноцінний учасник процесу, зрештою перетворюючись на кисень за рівнянням реакції:

3 2.

4)                      Позначаємо за х об’єм озонованого кисню (у л); тоді, спираючись на об’ємні частки окремих компонентів суміші, виражаємо об’єми кожного із газів: V(О3 ) 0,08 х(л);  V(О2) 0,92х (л).

5)                      Перераховуємо об’єм озонованого кисню у об’єм чистого кисню, зважаючи на стехіометричність такого переходу (2:3), а потім складаємо

відповідне математичне рівняння:

V(О2 ) 0,92 х image (0,08 х) 104(л).

Звідси знаходимо, що х = 100, тобто об’єм озонованого кисню, необхідний для спалювання вихідної кількості метану, становить 100 л.

Відповідь: Vозон.(O2) = 100 л.

Приклад 5. При пропусканні азотоводневої суміші через контактний апарат для синтезу амоніаку прореагувало 20% суміші. Визначити склад газів (у %), що

виходять із контактного апарату.

Розв’язок

1)                      Складаємо рівняння реакції утворення амоніаку із азоту та водню:

N2 + 3H2 2NН3.

2)                      Нехай об’єм вихідної азотоводневої суміші становить 1 л; тоді, виходячи зі стехіометричності взаємодії (1:3), об’єми кожного із газів становитимуть:

                                           V1(N2 ) image  0,25 (л);                       V1(H2 ) image  0,75(л).

3)                      Визначаємо кількості газів (у л), що вступили у реакцію:

                           Vреаг. (N2 ) 0,250,2 0,05(л);                     Vреаг. (H 2 ) 0,750,2 0,15(л).

4)                      Розраховуємо об’єми газів у кінцевій суміші, що виходить з контактного апарату, із урахуванням утвореного амоніаку:

                             V2(N2) 0,250,05 0,2(л);                        V2(H2) 0,750,15 0,6 (л);

V2 (3 ) 2Vреаг. (N2 ) 20,05 0,1(л).

5)                      Спираючись на одержані результати, визначаємо загальний об’єм кінцевої суміші, що становить 0,9 л, та об’ємні частки окремих газів:

(N2 ) image 100% 22,2%; (Н 2 ) image 100% 66,7%;

 (3 ) image 100% 11,1% .

Відповідь: (N2) = 22,2%; (H2) = 66,7%; (NH3) = 11,1%.

Завдання для самостійного розв’язку

1.                       За якого молярного співвідношення аргону та азоту утворюється газова суміш, густина якої дорівнює густині повітря? Відповідь: n(Ar):n(N2) = 1:11.

2.                       При додаванні якого з інертних газів до суміші азоту та вуглекислого газу густина цієї суміші: а) збільшуватиметься; б) зменшуватиметься?

Відповідь: а) Kr або Хе; б) Не або Ne.

3.                       Визначити густину за воднем газової суміші, що містить 60% азоту, 30% кисню та 10% вуглекислого газу (за об’ємом). Відповідь: D(Н2) = 15,4.

4.                       Визначити густину за гелієм газової суміші, що містить 80% азоту та 20% кисню (за об’ємом). Відповідь: D(Не) = 7,2.

5.                       Визначити густину за воднем газової суміші, що містить чадний та вуглекислий газ, а також азот у кількостях 30, 40 та 30% (за об’ємом).

Відповідь: D(Н2) = 17,2.

6.                       Визначити густину за повітрям газової суміші, що містить 70% чадного газу та 30% вуглекислого газу (за об’ємом). Відповідь: D(пов.) = 1,13.

7.                       Визначити склад газової суміші (у %) за об’ємом, що містить чадний та вуглекислий газ, якщо густина цієї суміші за Н2 дорівнює 18,8.

Відповідь: (СО) = 40%; (СО2) = 60%.

8.                       Для спалювання 30 л суміші метану та чадного газу витратили 24 л кисню. Визначити склад вихідної суміші (у %). Відповідь: (СН4) = 20%; (СО) = 80%.

9.                       Визначити об’єм озонованого кисню, що містить 10% озону (за об’ємом), необхідний для спалювання 42 л пропану. Відповідь: Vозон.(O2) = 200 л.

10.                  Визначити об’єм озонованого кисню, що містить 25% озону (за

об’ємом), необхідний для спалювання 90 л суміші чадного газу та водню, густина якої за Н2 дорівнює 11,1. Відповідь: Vозон.(O2) = 40 л.

11.                  При пропусканні азотоводневої суміші через контактний апарат для синтезу амоніаку прореагувало 10% азоту. Визначити склад газів (у %), що виходять із контактного апарату. Відповідь: (N2) = 23,7%; (H2) = 71,1%; (NH3) = 5,2%.

12.                  В апарат для одержання водню пропустили суміш чадного газу та водяної пари у об’ємному співвідношенні (1:5). Визначити ступінь перетворення СО (у %), якщо після виходу із контактного апарату вміст чадного газу у суміші становив 5% (за об’ємом). Відповідь: 70%.

13.                  У контактний апарат для одержання водню подали 600 м3суміші СО та водяної пари у об’ємному співвідношенні (1:5). Після конденсації води об’єм суміші газів склав 160 м3. Визначити ступінь перетворення чадного газу (у %) за об’ємом. Відповідь: 60%.

14.                  В апарат для конверсії метану водяною парою подали суміш цих газів у об’ємному співвідношенні (1:3). Визначити склад (у %) утвореної газової суміші (н.у.), якщо при цьому прореагувало 80% метану. Відповідь: (СН4) = 3,6%; (H2О) = 39,3%; (СО) = 14,3%; 2) = 42,8%.

15.                  Для конверсії метану при одержанні водню у контактний апарат подавали суміш рівних об’ємів метану та вуглекислого газу. Визначити склад (у %) за об’ємом утвореної суміші, якщо прореагувало 80% вихідних газів. 

Відповідь: (СН4) = 5,6%; (СО2) = 5,6%; (СО) = 44,4%; 2) = 44,4%.

Розділ 4. Способи вираження концентрації розчинів

4.1. Розрахунки концентрацій

Приклад 1. Визначити відсоткову концентрацію насиченого при 100С розчину Ba(NO3)2, якщо розчинність за цієї температури дорівнює 300 г. Розв’язок

Якщо розчинність Ba(NO3)2 становить 300 г, то це означає, що саме така кількість солі розчинятиметься у 100 г води з утворенням насиченого розчину Ba(NO3)2. Виходячи із цього, визначаємо масову частку солі у розчині:

(Ba(NO3 )2 ) image 100% 75% .

Відповідь: (Ba(NO3)2) = 75%.

Приклад 2. Якою є молярна концентрація розчину хлоридної кислоти із масовою часткою розчиненої речовини 20% та густиною розчину 1,1 г/мл?

Розв’язок

Розраховуємо молярну концентрацію розчину HCl через масову частку розчиненої речовини та густину розчину:

СМ (HCl) image  6,0М ,

де 10 – перерахунковий множник, а 36,5 – молярна маса HCl (у г/моль).

Відповідь: См(HCl) = 6,0 M.

Приклад 3. Визначити нормальну концентрацію водного розчину H2SO4 із масовою часткою розчиненої речовини 59,24% та густиною розчину 1,49 г/мл.

Розв’язок

Розраховуємо нормальну концентрацію розчину H2SO4 через масову частку розчиненої речовини та густину розчину:

Сн (H 2SO4 ) image 18,0н,

де 10 – перерахунковий множник, а 49 – молярна маса речовини еквівалента, що чисельно дорівнює половині молярної маси H2SO4г/моль).

Відповідь: Сн(H2SO4) = 18,0 н.

Завдання для самостійного розв’язку

1. Якою є відсоткова концентрація насиченого при 80С розчину FeCl2, якщо його розчинність за цієї температури дорівнює 100 г? Відповідь: (FeCl2) = 50%. 2. Якою є відсоткова концентрація 12,2 М розчину нітратної кислоти з густиною 1,35 г/мл? Відповідь: (НNO3) = 56,9%.

3.                       Якою є молярна концентрація водного розчину фосфатної кислоти із масовою часткою розчиненої речовини 14,6% та густиною розчину 1,08 г/мл?

Відповідь: См(H3РO4) = 1,6 M.

4.                       Визначити масову частку хлоридної кислоти у розчині, що утворився після розчинення 179,2 л хлороводню (н.у.) у 708 мл води.

Відповідь: (HCl) = 29,2%.

5.                       Визначити відсоткову концентрацію розчину, що утворився після розчинення 280 л бромоводню (н.у.) у 1 л води. Відповідь: (HBr) = 50,3%.

4.2. Кристалогідрати

Приклад 1. Визначити відсоткову концентрацію розчину FeSO4, що

утворився після розчинення 139 г залізного купоросу (FeSO4 2О) у 361 г води.

Розв’язок

1)                      Розраховуємо кількість речовини кристалогідрату, виходячи із його молярної маси з урахуванням кристалізаційної води:

n(FeSO4 7H 2O) image  0,5(моль).

2)                      Визначаємо кількість речовини безводної солі, яка чисельно дорівнюватиме кількості речовини кристалогідрату і становитиме 0,5 моль.

3)                      Знаходимо масу FeSO4, беручи до уваги молярну масу цієї солі:

m(FeSO4) 0,5152 76(г).

4)                      Виходячи із цього, визначаємо масову частку солі у кінцевому розчині, вважаючи що його масу складатиме сума мас кристалогідрату та води:

(FeSO4 ) image100% 15,2% .

Відповідь: (FeSO4) = 15,2%.

Приклад 2. У якій кількості (у г) води слід розчинити 143 г Na2CO3 10H2O, щоб утворився розчин соди із масовою часткою розчиненої речовини 21,2%?

Розв’язок

1)                      Розраховуємо кількість речовини кристалогідрату, виходячи із його молярної маси з урахуванням кристалізаційної води:

n(Na2CO3 10H 2O) image  0,5(моль).

2)                      Визначаємо кількість речовини безводної солі, яка чисельно дорівнюватиме кількості речовини кристалогідрату і становитиме 0,5 моль.

3)                      Знаходимо масу Na2CO3, беручи до уваги молярну масу цієї солі:

m(Na2CO3) 0,5106 53(г).

4)                      Обчислюємо масу кінцевого розчину, виходячи із вмісту розчиненої речовини у ньому, а саме:

mрозч. (Na2CO3 ) image 100% 250(г).

5)                      Визначаємо масу води, яку слід використати для розчинення вихідної кількості кристалогідрату:

m(Н2O) 250143107 (г).

Відповідь: m(Н2O) = 107 г.

Приклад 3. Яку кількість (у г) кристалогідрату CuBr2 4H2O слід розчинити у 351 г розчину CuBr2 із масовою часткою розчиненої речовини 1,61%, щоб збільшити вміст солі у ньому до 10,68%?

Розв’язок

1)                      Розраховуємо масу розчиненої речовини, яка міститься у вихідному розчині CuBr2:

m1(СuBr2 ) 1image,61351 5,65(г).

100%

2)                      Нехай для збільшення вмісту солі у розчині до нього слід додати х (г) кристалогідрату (CuBr2 4H2O); тоді, спираючись на молярні маси безводної та гідратованої солі, можна скласти відповідну пропорцію:

У 296 г CuBr2 4H2O – 224 г CuBr2

У х г CuBr2 4H2O – m2(CuBr2)

Звідси матимемо математичний вираз для маси CuBr2, яка міститься у кристалогідраті CuBr2 4H2O:

224 х m2 (СuBr2 ) image (г).

296

3)                      Складаємо математичне рівняння, яке відображає масову частку розчиненої речовини у кінцевому розчині, тобто після додавання кристалогідрату:

5,65 224 x

image(СuBr2 )        296       100% 10,68%. 351 x

4)                      Знаходимо, що  х = 49, а це означає, що для збільшення вмісту солі у вихідному розчині CuBr2 до нього слід додати саме таку кількість (у г) кристалогідрату CuBr2 4H2O.

Відповідь: m(CuBr2 4H2O) = 49 г.

Приклад 4. У якій кількості (у г) розчину CuSO4 із масовою часткою розчиненої речовини 4% слід розчинити 200 г мідного купоросу (CuSO4 2О), щоб одержати розчин CuSO4 із масовою часткою розчиненої речовини 16%? Розв’язок

1)                      Розраховуємо кількість речовини кристалогідрату, виходячи із його молярної маси з урахуванням кристалізаційної води:

n(СuSO4 5H 2O) image  0,8(моль).

2)                      Визначаємо кількість речовини безводної солі, яка чисельно дорівнюватиме кількості речовини кристалогідрату і становитиме 0,8 моль.

3)                      Знаходимо масу CuSO4 у кристалогідраті, беручи до уваги молярну масу безводної солі:

m1(СuSO4) 0,8160 128(г).

4)                      Нехай маса вихідного розчину CuSO4 становить х (г); тоді математичний вираз для маси розчиненої речовини у ньому матиме вигляд:

4 x

m2 (СuSO4 ) image  0,04 x (г). 100%

5)                      Складаємо математичне рівняння, яке відображає масову частку CuSO4 у кінцевому розчині, тобто після додавання кристалогідрату:

(СuSO4 ) 128image 0,04 x 100% 16% .

200 x

Звідси знаходимо, що х = 800, а це означає, що маса вихідного розчину CuSO4, за умовою задачі, повинна становити саме таку кількість (у г).

Відповідь: mрозч.(CuSO4) = 800 г.

Завдання для самостійного розв’язку

1.                       У якій кількості води (у г) слід розчинити 27,8 г кристалогідрату залізного

купоросу (FeSO4 2О), щоб утворився розчин FeSO4 із масовою часткою розчиненої речовини 3,8%? Відповідь: m(H2O) = 372,2 г.

2.                       Визначити відсоткову концентрацію CuSO4 у розчині, що утворився після розчинення 50 г мідного купоросу (CuSO4 2О) у 200 г розчину CuSO4 із масовою часткою розчиненої речовини 4%. Відповідь: (CuSO4) = 16%.

3.                       Визначити кількість (у г) кристалогідрату Cu(NO3)2 3H2O, яку слід розчинити у 606,4 г води, щоб утворився розчин Cu(NO3)2 із масовою часткою розчиненої речовини 18,8%. Відповідь: m(Cu(NO3)2 3H2O) = 193,6 г.

4.                       Визначити кількість (у г) кристалогідрату Cu(СН3СОО)2 H2O, яку слід

розчинити у 600 г розчину Cu(СН3СОО)2 із масовою часткою розчиненої речовини 9,1%, щоб збільшити вміст солі у ньому до 29,6%?

Відповідь: m(Cu(СН3СОО)2 H2O) = 200 г.

5.                       У якій кількості (у г) розчину соди із масовою часткою розчиненої речовини 5% слід розчинити 100 г кристалогідрату Na2CO3 10H2O, щоб утворився розчин соди із масовою часткою розчиненої речовини 15%?

Відповідь: mрозч.(Na2CO3) = 220,63 г.

6.                       Яку кількість (у г) кристалогідрату MgSO4 6H2O слід розчинити у 186 г води, щоб утворився розчин MgSO4 із масовою часткою розчиненої речовини 20%? Відповідь: m(MgSO4 6H2O) = 114 г.

4.3. Реакції у водних розчинах

Приклад 1. Визначити відсоткову концентрацію розчину, що утворився при розчиненні 80 г SO3 у 920 г води.

Розв’язок

1)                      Складаємо рівняння реакції сульфатного ангідриду з водою:

SO3 + Н2О → H2SO4.

2)                      Визначаємо кількості речовини SO3 та Н2О (у моль), беручи до уваги значення їх молярних мас:

                                               n(SO3 ) image 1(моль);         n(Н 2O) image  51,1(моль).

3)                      Порівняння одержаних результатів між собою свідчить про те, що SO3 знаходиться у розчині у великій недостачі та цілком вступить у взаємодію із водою, перетворившись на сульфатну кислоту, якої також буде 1 моль.

4)                      Розраховуємо масу сульфатної кислоти у розчині, спираючись на молярну масу цієї речовини:

m(Н2SO4) 198 98(г).

5)                      Обчислюємо масову частку H2SO4 у кінцевому розчині, вважаючи що його маса становитиме суму мас вихідних компонентів – SO3 та Н2О:

(Н 2SO4 ) image 100% 9,8%.

Відповідь: (H2SO4) = 9,8%.

Приклад 2. Визначити кількість (у г) ацетатного ангідриду, яку слід розчинити у 400 г розчину ацетатної кислоти із масовою часткою розчиненої речовини 91%, щоб одержати безводну ацетатну кислоту.

Розв’язок

1)                      Складаємо рівняння реакції ацетатного ангідриду з водою:

(СН3СО)2О + Н2О → 2СH3СOОН.

2)                      Визначаємо масу ацетатної кислоти у вихідному розчині, виходячи із масової частки розчиненої речовини:

m(СН3СОOН) image91400 364(г).

100%

3)                      Розраховуємо кількість води (у г) у вихідному розчині, що підлягає зв’язуванню ацетатним ангідридом:

m(Н2O) 400364 36(г).

4)                      Спираючись на одержані результати, перераховуємо масу води у кількість речовини, беручи до уваги значення її молярної маси:

n(Н 2O) image  2(моль).

5)                      За рівнянням реакції, з такою кількістю речовини води буде взаємодіяти стільки ж ацетатного ангідриду, а саме – 2 моль. Обчислюємо кількість ацетатного ангідриду (у г), яку слід застосувати для повного зв’язування води у вихідному розчині, виходячи із молярної маси цієї речовини:

m((СН3СO)2 О) 2102 204(г).

Відповідь: m((СН3СО)2О) = 204 г.

Приклад 3. У якій кількості розчину (у г) сульфатної кислоти із масовою часткою розчиненої речовини 49% слід розчинити 200 г SO3, щоб утворився розчин H2SO4 із масовою часткою розчиненої речовини 78,4%?

Розв’язок

1)                      Складаємо рівняння реакції сульфатного ангідриду з водою:

SO3 + Н2О → H2SO4.

2)                      Визначаємо кількість речовини SO3моль), беручи до уваги відповідне значення молярної маси:

n(SO3 ) image  2,5(моль).

3)                      За рівнянням реакції, така кількість речовини SO3 дасть стільки ж сульфатної кислоти, а саме – 2,5 моль. Перераховуємо кількість моль H2SO4 у масу, беручи до уваги відповідне значення молярної маси цієї речовини:

m1(Н2SO4) 2,598 245(г).

4)                      Нехай маса вихідного розчину сульфатної кислоти становить  х (г); тоді математичний вираз для маси H2SO4 у цьому розчині, виходячи із масової частки розчиненої речовини у ньому, матиме вигляд:

49 x

m2 (Н 2SO4 ) image  0,49 x(г). 100%

5)                      Складаємо математичне рівняння, яке відображає масову частку Н2SO4 у кінцевому розчині, тобто після додавання сульфатного ангідриду:

(Н 2SO4 ) image245 0,49 x 100% 78,4%.

200 x

Звідси знаходимо, що х = 300, а це означає, що маса вихідного розчину Н2SO4, за умовою задачі, повинна становити саме таку кількість (у г).

Відповідь: mрозч.(H2SO4) = 300 г.

Завдання для самостійного розв’язку

1.                       У якій кількості води (у г) слід розчинити 213 г Р2О5, щоб утворився розчин фосфатної кислоти із масовою часткою розчиненої речовини 49%?

Відповідь: m(H2O) = 387 г.

2.                       У якій кількості води (у г) слід розчинити 2,8 л SO2 (н.у.), щоб утворився розчин сульфітної кислоти із масовою часткою розчиненої речовини 2,05%?

Відповідь: m(H2O) = 492 г.

3.                       Який об’єм SO2 (н.у.) слід розчинити у 1009 г води, щоб утворився розчин Н2SO3 із масовою часткою розчиненої речовини 2%? Відповідь: V(SO2) = 5,6 л.

4.                       Визначити відсоткову концентрацію сульфатної кислоти, що утворилася при розчиненні 100 г SO3 у 400 г розчину H2SO4 із масовою часткою розчиненої речовини 42,9%. Відповідь: (H2SO4) = 58,8%.

5.                       Яку кількість (у г) оцтового ангідриду слід розчинити у 192 г води, щоб утворився розчин оцтової кислоти із масовою часткою розчиненої речовини 80%? Відповідь: m((СН3СО)2О) = 408 г.

6.                       Яку кількість (у г) SO3 слід розчинити у 300 г розчину сульфатної кислоти із масовою часткою розчиненої речовини 49%, щоб утворився розчин H2SO4 із масовою часткою 78,4%? Відповідь: m(SO3) = 200 г.

7.                       Визначити кількість ацетатного ангідриду та води (у г), які слід взяти для приготування 300 г розчину ацетатної кислоти із масовою часткою розчиненої речовини 30%. Відповідь: m((СН3СО)2О) = 76,5 г; m(H2O) = 223,5 г.

Розділ 5. Іонні реакції у розчинах

Приклад 1. Які дві речовини вступили у реакцію та за яких умов, якщо в результаті утворилися наступні сполуки (вказано всі продукти реакції без відповідних коефіцієнтів):

1)  … → CaCO3↓ + BaCO3↓ + H2O;

2)  … → BaSO4↓ + H2O;

3)  … → BaSO4↓ + H2SO4 + H2O?

Напишіть повні рівняння реакцій.

Розв’язок

1)     Оскільки у правій частині знаходяться дві різні солі та вода, то, скоріш за все, дана реакція є реакцією нейтралізації. За умовою, у реакцію вступають лише дві речовини, а це означає, що взаємодіють між собою кисла сіль та основа: Ca(HCO3)2 + Ba(OH)2 → CaCO3↓ + BaCO3↓ + 2H2O.

2)     Дана реакція є простою реакцією нейтралізації: BaO + H2SO4 → BaSO4↓ + H2O;

Ba(OН)2 + H2SO4 → BaSO4↓ + 2H2O.

3)     Одночасне утворення BaSO4 та H2SO4 із двох речовин є можливим,

наприклад за участі кислої солі, однак Ba(НSO4)2 розкладається на середню сіль та кислоту лише за реакції з водою, але у даному випадку вода є продуктом реакції. Тому у взаємодії бере участь інша кисла сіль барію:

Ba(НSO3)2 + 2H2O2 → BaSO4↓ + H2SO4 + 2H2O.

Приклад 2. До розчину, що містить суміш FeCl3 та H2SO4, спочатку додали надлишок КОН, а потім – Ba(NO3)2. Які речовини залишились у кінцевому розчині? Напишіть рівняння реакцій.

Розв’язок

1)  КОН реагує з обома компонентами вихідного розчину: FeCl3 + 3КОН → Fe(ОН)3↓ + 3КCl; H2SO4 + 2КОН → К2SO4 + 2H2O.

Після завершення цих реакцій у розчині залишиться суміш солей КCl та К2SO4, а також надлишкова кількість лугу – КОН.

2)  Ba(NO3)2 реагує лише із К2SO4:

Ba(NO3)2 + К2SO4 → BaSO4↓ + 2КNO3.

Таким чином, після всіх реакцій у розбавленому розчині залишиться суміш солей КCl, КNO3 та надлишкова кількість Ba(NO3)2, а також залишок лугу – КОН.

Приклад 3. Водний розчин містить суміш трьох речовин: AlCl3, NH4Cl та Ba(NO3)2. Які реагенти слід додати до цього розчину, щоб лише один із компонентів суміші вступив у взаємодію:

1)  з виділенням газу;

2)  з утворенням осаду?

Напишіть рівняння реакцій.

Розв’язок

1)            Для виділення газу до вихідного розчину слід додати надлишок лугу та здійснити нагрівання. При цьому відбудуться наступні реакції:

AlCl3 + 3КОН → Al(OH)3↓ + 3КCl;

Al(OH)3 + 3КОН → К3[Al(OH)6];

NH4Cl + КОН → КCl + NH3↑ + H2O.

Утворений спочатку осад Al(OH)3 поступово розчиняється у надлишку лугу.

Таким чином, з виділенням газу реагує лише NH4Cl.

2)            Для утворення єдиного осаду до вихідного розчину слід додати К2SO4:

Ba(NO3)2 + К2SO4 → BaSO4↓ + 2КNO3.

Приклад 4. Доведіть присутність BaІ2 у розчині AlCl3. Напишіть рівняння необхідних реакцій.

Розв’язок

1)            Присутність іону Ba2+ можна довести шляхом додавання розчину Na2SO4.

При цьому утворюється осад BaSO4, що не розчиняється у кислотах та лугах: BaІ2 + Na2SO4 → BaSO4↓ + 2NaІ.

2)            Присутність іону І можна довести шляхом пропускання хлору. При цьому утворюється йод, який дає синє забарвлення із крохмалем:

BaІ2 + Cl2 → BaCl2 + І2.

Приклад 5. До розчину, що містить 10,96 г суміші Na2SO4 та Na2SiO3, додали надлишок BaCl2. Осад відфільтрували та прокалили, в результаті чого утворилося 18,24 г суміші BaSO4 та BaSiO3. Визначити склад вихідної та кінцевої сумішей (у г).

Розв’язок

1)                      Складаємо рівняння реакцій, що описують взаємодію вихідної суміші із надлишком BaCl2:

BaCl2 + Na2SO4 → BaSO4↓ + 2NaCl;

BaCl2 + Na2SiO3 → BaSiO3↓ + 2NaCl.

2)                      Нехай маса Na2SO4 у суміші становить х (г), тоді масі Na2SiO3 відповідатиме 10,96 – х (г). Далі складаємо математичні вирази для кількості

речовин (у моль) компонентів суміші, виходячи зі значень їх молярних мас:

                                                                            x                                            10,96 x

                                           n(Na2SO4 )   image (моль);      n(Na2SiO3 )   image (моль).

142                                                                                                    122

3)                      За рівняннями реакцій визначаємо кількості речовин компонентів кінцевої суміші (у моль):

                                           n(BaSO4 ) imagex (моль); n(BaSiO3 ) 10image,96 x (моль).

142                                                                                                    122

4)                      Складаємо математичні вирази для мас BaSO4 та BaSiO3 в утвореній суміші, беручи до уваги значення молярних мас цих речовин:

                                  m(BaSO4 ) image233 x (г); m(BaSiO3 ) image213(10,96 x) (г).

142                                                                                                    122

5)                      Зрештою, складаємо математичне рівняння, спираючись на загальну масу кінцевої суміші речовин, що утворилася в результаті осадження:

imagem(суміші) m(BaSO4 ) m(BaSiO3 ) 233 x 213(10,96 x) 18,24(г).

                                                                                                                    142                 122

6)                      Звідси знаходимо, що  х = 8,52, а це означає, що у складі вихідної суміші містилося 8,52 (г) Na2SO4 та 2,44 (г) Na2SiO3. З іншого боку, кінцева суміш речовин міститиме 13,98 (г) BaSO4 та 4,26 (г) BaSiO3, відповідно.

Відповідь: m(Na2SO4) = 8,52 г; m(Na2SiO3) = 2,44 г; m(BaSO4) = 13,98 г; m(BaSiO3) = 4,26 г.

Завдання для самостійного розв’язку

1.                       До розчину, що містить 19,44 г Ca(HCO3)2, додали 20,52 г Al2(SO4)3. Визначити склад утвореного осаду та кількість солей, що залишились у розчині (у г), якщо вважати, що CaSO4 при цьому осаджується повністю.

Відповідь: m(Al(OH)3) = 6,24 г; m(CaSO4) = 16,32 г; m(Al2(SO4)3) = 6,84 г.

2.                       До розчину, що містить 11,9 г AgNO3, додали розчин, який містить 2,67 г AlCl3. Осад відфільтрували, а фільтрат випарили. Визначити кількість утвореного осаду AgCl (у г), а також склад залишку після випарювання

фільтрату, якщо утворюється кристалогідрат складу Al(NO3)3 2О.

Відповідь: m(AgCl) = 8,61 г; m(AgNO3) = 1,7 г; m(Al(NO3)3 2О) = 7,5 г.

3.                       До розчину, що містить 7,84 г Cr2(SO4)3, додали розчин, який містить  16,64 г BaCl2. Утворений осад BaSO4 відфільтрували, а фільтрат випарили. Визначити кількість осаду BaSO4г), а також склад залишку після

випарювання, якщо солі утворюють відповідні кристалогідрати – BaCl2 2О, CrCl3 2О або Cr2(SO4)3 18Н2О. Відповідь: m(BaSO4) = 13,98 г; m(BaCl2 2О) = 4,88 г; m(CrCl3 2О) = 10,66 г.

4.                       До розчину, що містить 9,84 г Ca(NO3)2, додали розчин, який містить     9,84 г Na3PO4. Утворений осад відфільтрували, а фільтрат випарили. Визначити кількість продуктів реакції (у г) та їх склад після випарювання фільтрату, якщо вважати, що при цьому утворюються безводні солі. Відповідь: m(Ca3(PO4)2) = 6,2 г; m(Na3PO4) = 3,28 г; m(NaNO3) = 10,2 г.

5.                       До розчину, що містить 8 г CuSO4, додали розчин, який містить 4,68 г Na2S. Утворений осад CuS відфільтрували, а фільтрат випарили. Визначити кількість CuS (у г) та склад залишку після випарювання фільтрату.

Відповідь: m(CuS) = 4,8 г; m(Na2S) = 0,78 г; m(Na2SO4) = 7,1 г.

6.                       До розчину, що містить 3,17 г CrCl3, додали розчин, який містить 3,4 г (NH4)2S. Утворений осад відфільтрували та піддали термічному розкладу.

Визначити масу осаду після прокалювання, а також склад солей (у г), що містяться у фільтраті. Відповідь: m(Cr2O3) = 1,52 г; m((NH4)2S) = 1,36 г; m(NH4Cl) = 3,21 г.

Розділ 6. Задачі на окисно-відновні реакції

Приклад 1. Які дві речовини вступили у реакцію та за яких умов, якщо в результаті утворилися наступні сполуки (вказано всі продукти реакції без відповідних коефіцієнтів):

1) … → Al(NO3)3 + NO↑ + S↓ + H2O; 2) … → Cr2(SO4)3 + SO2↑ + HCl↑ + H2O; 3) … → Fe↓ + N2↑ + H2O?

Напишіть повні рівняння реакцій.

Розв’язок

1)                      У результаті реакції виділяється NO та утворюється Al(NO3)3, тому, скоріш за все, окисником є нітратна кислота. Відновником, вочевидь, буде слугувати сульфід, оскільки при цьому утворюється вільна сірка. Єдиний катіон, що здатний до утворення сульфіду, – це Al3+, із чого витікає, що у реакцію вступив Al2S3. Крім того, нітратна кислота є розбавленою, оскільки концентрована НNO3 розчиняла б елементарну сірку:

Al2S3 + 8НNO3 (розб.) → 2Al(NO3)3 + 2NO↑ + 3S↓ + 4H2O.

image     відновник  3S2– – 6e→ 3S0          1

                                             окисник  N5+ + 3e→ N2+           2 

2)                      Аналогічно до роздумів у попередньому випадку, можна припустити, що окисником є концентрована сульфатна кислота, а відновником – CrCl2:

2CrCl2 + 4Н2SO4 (конц.) → Cr2(SO4)3 + SO2↑ + 4HCl↑ + 2H2O.

image     відновник  2Cr2+ – 2e→ 2Cr3+      1

                                             окисник  S6+ + 2e→ S4+             1 

3)                      У результаті реакції утворилося металічне залізо, що вказує на позитивний ступінь окиснення Феруму до взаємодії, який у цьому випадку виступатиме у ролі окисника. Відновником може бути лише Нітроген, причому, скоріш за все, у найнижчому ступені окиснення N3–. Можливою реакцією буде слугувати відновлення будь-якого із численних оксидів Феруму газоподібним амоніаком за умов підвищеної температури, наприклад:

imageа) 3FeО + 2NH3 → 3Fe↓ + N2↑ + 3H2O;      відновник  2N3– – 6e→ N20          1

                                             окисник  Fe2+ + 2e→ Fe0           3 

imageб) Fe2О3 + 2NH3 → 2Fe↓ + N2↑ + 3H2O;      відновник  2N3– – 6e→ N20          1

                                             окисник  2Fe3+ + 6e→ 2Fe0       1 

       в) 3Fe3О4 + 8NH3 → 9Fe↓ + 4N2↑ + 12H2O.

imageimageimage                                                   відновник  2N3– – 6e→ N20          6        3        4

                                             окисник  2Fe3+ + 6e→ 2Fe0       8        4        3

окисник  Fe2+ + 2e→ Fe0

Приклад 2. При взаємодії AuCl3 із гідроген пероксидом у лужному середовищі утворилося 5,91 г металічного золота. Розрахувати об’єм виділеного при цьому кисню (н.у.).

Розв’язок

1)       Складаємо рівняння реакції, що описує взаємодію AuCl3 із Н2О2 у

середовищі лугу, наприклад КОН:

2AuCl3 + 3Н2О2 + 6КОН → 2Au↓ + 3О2↑ + 6КСl + 6H2O.

image     відновник  O22– – 2e→ O20           3

                                             окисник  Au3+ + 3e→ Au0         2

2)       Позначаємо об’єм виділеного кисню за х (л), а потім складаємо

математичне рівняння, що відображає закон еквівалентів:

                                                                                               5,91        х

image                                                                                                                   ,

                                                                                             65,67     11,2

де 5,91 відповідає масі утвореного металічного золота (у г), 65,67 – його еквівалентна маса з урахуванням трьох приєднаних електронів, а 11,2 – еквівалентний об’єм газу (н.у.).

3)       Звідси знаходимо, що х = 1,008, тобто об’єм виділеного кисню

становитиме саме таку кількість (у л).

Відповідь: V(O2) = 1,008 л.

Приклад 3. До розчину, що містить 9,12 г FeSO4 у середовищі сульфатної кислоти, додали розчин, який містить 1,58 г KMnO4. Визначити, яка із вихідних речовин є у надлишку та яка її кількість (у г) залишиться у розчині після реакції. Розв’язок

1)                      Складаємо рівняння реакції, що описує взаємодію FeSO4 із KMnO4 у середовищі сульфатної кислоти:

10FeSO4 + 2KMnO4 + 8Н2SO4 → 5Fe2(SO4)3 + 2MnSO4 + К2SO4 + 8Н2O.

image     відновник  2Fe2+ – 2e→ 2Fe3+     5

                                             окисник  Mn7+ + 5e→ Mn2+      2

2)                      Визначаємо кількість еквівалентів вихідних речовин за їх масами, беручи до уваги відповідні значення молярних мас цих сполук; при цьому обов’язково враховуємо, що один атом Мангану приєднує 5 електронів, а один атом (!) Феруму віддає лише 1 електрон: nекв. (КМnO4 ) image 5 0,05(моль-екв);  nекв. (FeSO4 ) image 1 0,06(моль-екв).

3)                      За законом еквівалентів, речовини взаємодіють між собою у еквівалентних кількостях, а це означає, що надлишковим реагентом є FeSO4, який залишиться у розчині після реакції у кількості 0,01 моль-екв.

4)                      Перераховуємо надлишкову кількість FeSO4 у масу за тим самим принципом, що застосовувався раніше, а саме:

mнадл. (FeSO4 ) image 1,52 (г).

Відповідь: mнадл.(FeSO4) = 1,52 г.

Приклад 4. Розрахувати кількість срібла (у г), що виділилося на катоді, якщо крізь розчин AgNO3 пропускали струм силою 0,67 А протягом 8 год.

Розв’язок 1) За об’єднаним законом Фарадея:

                                                                                                    1    Ar (Ag)

image                                                                               m(Ag)                  I ,

                                                                                                    F         n

де  F – стала Фарадея, що дорівнює 96 500 Кл/моль, І – сила струму (у А), а – час для здійснення електролізу (у с); n = 1, оскільки має місце катодний процес:

Ag+ + 1е–  → Ag0.

2) Знаходимо масу срібла, узгодивши одиниці вимірювання часу:

m(Ag) image image 0,6783600 21,6 (г).

Відповідь: m(Ag) = 21,6 г.

Приклад 5. Розрахувати щоденне виробництво алюмінію (у кг) в промисловому електролізері, який працює при силі струму 100 000 А із практичним виходом 85%.

Розв’язок

1)  За об’єднаним законом Фарадея, з урахуванням виходу за струмом ():

                                                                                                 1    Ar (Al)

image                                                                             m(Al)                 I ,

                                                                                                 F        n

де  F – константа Фарадея, що становить 96 500 Кл/моль, І – сила струму (у А), а

  – це час електролізу (у с);  n = 3, оскільки має місце катодний процес:

Al3+ + 3е–  → Al0.

2)  Знаходимо масу алюмінію (у кг), узгодивши одиниці вимірювання:

image                                               m(Al)      image27103 105 2436000,85 685(кг).

3 Відповідь: m(Al) = 685 кг.

Приклад 6. У розчин, що містить 2,24 г невідомого металу у вигляді сульфату, занурили цинкову пластинку. Після повного виділення металу маса пластинки збільшилася на 0,94 г. Визначити еквівалентну масу цього металу.

Розв’язок

1)  Складаємо схематичне рівняння реакції, припускаючи двовалентність невідомого металу:

Zn + MeSO4 → ZnSO4 + Me↓.

2)  Позначаємо еквівалентну масу невідомого металу Е(Ме) за х.

3)  Якщо вважати, що збільшення маси пластинки є результатом

одночасного перебігу двох процесів – виділення металу та розчинення цинку, то можна скласти відповідне математичне рівняння:

m(пласт.) = m(Me) – m(Zn) = 2,24 – m(Zn) = 0,94.

Звідси маса цинку, що вступила у реакцію, дорівнюватиме 1,3 г.

4)  Складаємо математичне рівняння, що відображає закон еквівалентів:

                                                                                               2,24      1,3

image  , х 32,5

де 32,5 відповідає еквівалентній масі цинку. Звідси знаходимо, що  х = 56, тобто еквівалентна маса металу Е(Ме) = 56. Якщо припустити його двовалентність у сполуках, отримаємо відносну атомну масу, що становить вдвічі більше за еквівалент, тобто Ar(Ме) = 112, а це означає, що невідомий метал – це кадмій.

Відповідь: Е(Ме) = 56 (Cd).

Завдання для самостійного розв’язку

1.                       Для окиснення певної кількості оксалатної кислоти у середовищі H2SO4 витратили 6,32 г KMnO4. Утворений вуглекислий газ пропустили крізь розчин, що містить 8,8 г NaOH. Які солі та у якій кількості (у г) утворилися у розчині?

Відповідь: m(NaHCO3) = 15,12 г; m(Na2CO3) = 2,12 г.

2.                       У розчині міститься 4,65 г солі NiSO4. Визначити силу струму (у А), за

якої можна виділити весь Ni із розчину протягом 4 год. Відповідь: І = 0,402 А.

3.                       У розчині міститься 11,9 г AgNO3. Визначити вихід Ag за струмом (у %), якщо для повного виділення металічного срібла пропускали струм силою 0,5 А протягом 4 год. Відповідь: вих.(Ag) = 93,8%.

4.                       Розчинили 2,65 г безводних солей – ZnSO4 та CdSO4. Для повного виділення металів Zn та Cd із утвореного розчину пропускали електричний струм силою 0,536 А протягом 90 хв. Визначити склад вихідної суміші сульфатів (у г). Відповідь: m(ZnSO4) = 1,61 г; m(CdSO4) = 1,04 г.

5.                       У розчин CuSO4 занурили залізну пластинку. Скільки міді (у г) виділилося на пластинці, якщо її маса збільшилася на 0,4 г? Відповідь: m(Cu) = 3,2 г.

6.                       У розчин CdSO4 занурили цинкову пластинку масою 50 г. Після реакції, у результаті якої весь витіснений кадмій виділився на пластинці, її маса збільшилася на 3,76%. Скільки кадмію (у г) виділилося на пластинці?

Відповідь: m(Cd) = 4,48 г.

Розділ 7. Ускладнені завдання

Приклад 1. При кип’ятінні водного розчину натрій гідрокарбонату утворюється водний розчин натрій карбонату. Якою повинна бути масова частка NaHCO3 у вихідному розчині, якщо після кип’ятіння потрібно отримати розчин Na2CO3 із масовою часткою розчиненої речовини 5,83%? Випаровуванням води при кип’ятінні знехтувати.

Розв’язок

1)                      Складаємо рівняння реакції, що відображає розклад натрій гідрокарбонату в умовах кип’ятіння розчину:

2NaHCO3 → Na2CO3 + CO2↑ + H2О.

2)                      Нехай маса вихідного розчину NaHCO3 дорівнює 100 г, а масова частка розчиненої речовини у ньому становить х%. Тоді маса натрій гідрокарбонату відповідатиме порції речовини х (г).

3)                      Складаємо математичний вираз для кількості речовини NaHCO3, виходячи зі значення молярної маси цієї сполуки:

x

n(NaHCO3 )   image (моль). 84

4)                      За рівнянням реакції визначаємо кількість речовини утвореного Na2CO3, беручи до уваги відповідні коефіцієнти, а саме:

image х n(Na2CO3 )         (моль). 842   168

5)                      Знаходимо масу натрій карбонату у кінцевому розчині, спираючись на величину молярної маси цієї сполуки:

106 х m(Na2CO3 ) image (г).

168

6)                      За умовою задачі, втрата маси вихідного розчину під час кип’ятіння відбувається лише за рахунок виділення вуглекислого газу, кількість речовини якого дорівнює кількості (у моль) утвореного Na2CO3. Оскільки молярна маса СО2 становить 44 г/моль, математичний вираз для маси цієї речовини матиме наступний вигляд: 44 х

                                                                                       m(CO2 ) image (г).

168

7)                      Спираючись на одержані результати, знаходимо масу кінцевого розчину натрій карбонату після повного видалення вуглекислого газу: 44 х

mрозч. (Na2CO3 ) 100 image (г). 168

8)                      Складаємо математичне рівняння, що відображає масову частку розчиненої речовини Na2CO3 в утвореному розчині:

106 x

image                                                              (Na2CO3 )          168       100% 5,83%.

44 x 100

168

Звідси знаходимо, що х = 9,0, тобто масова частка NaHCO3 у вихідному розчині повинна становити 9,0%.

Відповідь: (NaHCO3) = 9,0%.

Приклад 2. Суміш FeS та FeS2 масою 20,8 г піддали випалюванню. При

цьому утворилось 6,72 л газоподібного продукту (н.у.). Визначити склад вихідної суміші (у г) та масу твердого залишку, що утворився при випалюванні.

Розв’язок

1)                      Складаємо рівняння реакцій окиснення вихідної суміші речовин:

4FeS + 7О22Fe2О3↓ + 4SО2↑;

4FeS2 + 11О22Fe2О3↓ + 8SО2↑.

2)                      Позначаємо масу FeS у цій суміші за х (г), тоді маса FeS2 становитиме, відповідно 20,8 – х (г). Складаємо математичні вирази для кількості речовин компонентів суміші (у моль), виходячи зі значень молярних мас цих сполук:

x      20,8 x n(FeS)         image (моль);       n(FeS2 ) image (моль).

                                                                     88                                                120

3)                      Спираючись на одержані результати, визначаємо кількість речовини газоподібного продукту (SО2) за обома рівняннями реакцій, беручи до уваги відповідні коефіцієнти, а саме:

imagen(2 ) x 2(20,8 x) (моль).

                                                                                            88           120

4)                      З іншого боку, кількість речовини SО2 можна знайти також через об’єм утвореного газу (н.у.):

n(2 ) image  0,3(моль),

де 22,4 відповідає молярному об’єму газу при заданих умовах.

5)                      Складаємо математичне рівняння, що відображає кількість речовини SО2:

imagen(2 ) x 2(20,8 x) 0,3(моль).

                                                                                      88           120

Звідси знаходимо, що х = 8,8, тобто маса FeS у вихідній суміші становить         8,8 г, а FeS212 г відповідно.

6)                      Знаходимо кількості речовин компонентів суміші (у моль), виходячи зі значень молярних мас цих сполук:

                                        n(FeS) image  0,1(моль);                  n(FeS2 ) image  0,1(моль).

7)                      Визначаємо кількість речовини твердого залишку, що утворився при випалюванні (Fe2О3), за обома рівняннями реакцій, беручи до уваги відповідні коефіцієнти, а саме:

n(Fe2O3 ) image (0,1 0,1) 0,1(моль).

8)                      Розраховуємо масу Fe2О3, виходячи зі значення молярної маси для цієї сполуки:

m(Fe2O3 ) 0,1160 16(г).

Відповідь: m(FeS) = 8,8 г; m(FeS2) = 12 г; m(Fe2О3) = 16 г.

Приклад 3. Нікелеву пластинку масою 25,9 г занурили у розчин Fe2(SO4)3 масою 555 г із масовою часткою розчиненої речовини 10%. Пластинку

витримали деякий час у розчині, а потім її вийняли і встановили, що масова частка Fe2(SO4)3 стала дорівнювати масовій частці солі NiSO4, що утворилася.

Визначити масу пластинки після того, як її вийняли із розчину.

Розв’язок

1)                      На перший погляд здається, що мова йде про реакцію взаємодії активного металу з іонами менш активного металу, що знаходяться у розчині. У такому випадку частина більш активного металу переходить у розчин, а на пластинці виділяється менш активний метал. Проте, нікель стоїть у ряду напруг після заліза, і тому останнє не може виділятися у вільному стані на поверхні нікелю.

Через це розчинення пластинки відбуватиметься за такою реакцією: Ni + Fe2(SO4)3 → NiSO4 + 2FeSO4.

2)                      Позначаємо масу металічного нікелю, що перейшов у розчин, за х (г). Тоді, спираючись на відносну атомну масу цього металу, складаємо математичний вираз для кількості речовини Ni, що вступила у взаємодію:

x

n(Ni) image (моль). 59

3)                      За рівнянням реакції, стільки ж речовини Fe2(SO4)3 прореагувало із нікелем та стільки ж NiSO4 утворилося у розчині, а саме:

                                    nреаг. (Fe2 (4 )3 ) imageх (моль);                     n(NiSO4 ) imagex (моль).

                                                                                59                                                      59

4)                      Перераховуємо кількості речовин Fe2(SO4)3 та NiSO4 у маси, виходячи із відповідних значень молярних мас цих сполук:

imageimage                                         реаг                                                    400 х                                               155 x     

                                    m      . (Fe2 (4 )3 )               (г);                           m(NiSO4 ) (г).

                                                                                      59                                                      59

5)                      Визначаємо масу Fe2(SO4)3, що містилася у вихідному розчині:

mвих. (Fe2 (4 )3 ) image55510 55,5(г). 100%

6)                      Обчислюємо масу Fe2(SO4)3, яка залишилася у розчині після взаємодії:

400 х

m(Fe2 (4 )3 ) mвих. (Fe2 (4 )3 ) mреаг. (Fe2 (4 )3 ) 55,5     image (г). 59

7)                      Виходячи із рівності масових часток солей Fe2(SO4)3 та NiSO4 у кінцевому

розчині, можна з упевненістю сказати, що і маси цих речовин також дорівнюватимуть одна одній, адже обидві сполуки перебувають у одному й тому ж розчині. Спираючись на це припущення, складаємо математичне рівняння:

imagem(Fe2 (4 )3 ) m(NiSO4 ) 55,5 400 х 155 x (г).

                                                                                                                                    59           59

8)                      Звідси знаходимо, що  х = 5,9, тобто маса нікелевої пластинки зменшиться на 5,9 г та становитиме відповідно:

mпласт.(Ni) = 25,9 – 5,9 = 20 (г).

Відповідь: mпласт.(Ni) = 20 г.

Приклад 4. Суміш KBr та NaI масою 3,88 г розчинили у воді. До розчину, що отримали, додали розчин AgNO3 об’ємом 78,0 мл з густиною 1,09 г/мл та масовою часткою розчиненої речовини 10,0%. Осад, що випав, відфільтрували. Відфільтрований розчин може прореагувати із 13,3 мл хлоридної кислоти концентрацією 1,50 моль/л. Визначити склад вихідної суміші (у г).

Розв’язок

1)                      Складаємо рівняння реакцій вихідної суміші речовин із розчином AgNO3: KBr + AgNO3AgBr↓ + KNO3; NaI + AgNO3AgI↓ + NaNO3.

2)                      Той факт, що розчин після видалення осадів здатний реагувати із HCl, вказує на присутність у ньому надлишкової кількості AgNO3:

HCl + AgNO3 (надл.) → AgCl↓ + НNO3.

3)                      Позначаємо масу KBr у вихідній суміші за х (г), тоді маса NaI становитиме, відповідно 3,88 – х (г). Складаємо математичні вирази для кількості речовин компонентів суміші (у моль), виходячи зі значень молярних мас цих сполук:

                                        n(KBr) imagex (моль);                  n(NaI) image3,88 x (моль).

                                                               119                                                        150

4)                      Спираючись на одержані результати, визначаємо кількість речовини осаджувача (AgNO3) за обома рівняннями реакцій, беручи до уваги відсутність коефіцієнтів, а саме:

imagen(AgNО3 ) x 3,88 x (моль).

                                                                                                   119        150

5)                      Розраховуємо молярну концентрацію розчину AgNO3 через масову частку розчиненої речовини та густину розчину:

СМ (AgNO3 ) image  0,64М ,

де 10 – перерахунковий множник, а 170 – молярна маса AgNO3г/моль).

6)                      Визначаємо кількість речовини осаджувача, яку додали до вихідної суміші KBr та NaI, узгодивши одиниці вимірювання об’єму:

nвих. (AgNO3 ) image  0,05(моль).

7)                      Аналогічно обчислюємо надлишкову кількість AgNO3 у розчині, яка чисельно дорівнюватиме кількості речовини HCl (у моль), що пішла на взаємодію із осаджувачем:

nнадл. (AgNO3 ) n(HCl) image  0,02 (моль).

8)                      Таким чином, кількість речовини AgNO3, яка пішла безпосередньо на взаємодію із вихідною сумішшю KBr та NaI, становитиме:

n(AgNO3 ) nвих. (AgNO3 ) nнадл. (AgNO3 ) 0,050,02 0,03(моль).

9)                      Спираючись на одержані результати, складаємо математичне рівняння:

imagex            3,88 x n(AgNО3 )       0,03(моль). 119       150

Звідси знаходимо, що  х = 2,38, тобто маса KBr у вихідній суміші становить         2,38 г, а NaI – 1,5 г відповідно.

Відповідь: m(KBr) = 2,38 г; m(NaI) = 1,5 г.

Приклад 5. Продукти повного згоряння 4,48 л сірководню (н.у.) у надлишку кисню були поглинуті 57,4 мл 20,0% розчину NaOH із густиною 1,22 г/мл.

Обчислити, які солі та у якій кількості утворилися.

Розв’язок

1)                      Складаємо рівняння реакції горіння Н2S у надлишку кисню:

2S + 3О2 (надл.)2SО2↑ + 2Н2О.

2)                      Окремо слід звернути увагу на те, що під час поглинання SO2 розчином лугу спостерігається послідовне утворення кислої та середньої солі:

(І): NaОН + SO2 → NaHSO3;

    (ІІ): NaОН + NaHSO3 → Na2SO3 + Н2О.

3)                      Визначаємо кількість речовини SО2, виходячи із того, що об’єм цього газу чисельно дорівнює об’єму спаленого сірководню (у л), а саме:

n(2) image 0,2(моль),

де 22,4 відповідає молярному об’єму газу (н.у.).

4)                      Розраховуємо молярну концентрацію розчину лугу через масову частку розчиненої речовини та густину розчину:

СМ (NaOH) image  6,1М ,

де 10 – перерахунковий множник, а 40 – молярна маса NаOН (у г/моль).

5)                      Визначаємо кількість речовини лугу у розчині, узгодивши одиниці вимірювання об’єму:

n(NaOH) image  0,35 (моль).

6)                      За рівнянням (І) матимемо, що весь SО2 вступив у взаємодію із надлишком натрій гідроксиду, перетворившись на NaHSO3, а речовини у розчині після реакції будуть присутні у наступних кількостях:

nI (NaOH) 0,350,2 0,15(моль);        nI (NaHSO3 ) 0,2(моль).

7)                      Зрештою, за рівнянням (ІІ) уся кількість лугу вступить у взаємодію із надлишком NaHSO3, даючи середню сіль та воду, а речовини у розчині після

реакції будуть присутні у таких кількостях:

nII (NaHSO3 ) 0,20,15 0,05(моль);        nII (Na23 ) 0,15(моль).

8)                      Розраховуємо маси кожного компоненту кінцевої суміші, виходячи зі значень відносних молекулярних мас солей:

m(NaHSO3 ) 0,05104 5,2(г);        m(Na23 ) 0,15126 18,9 (г).

Відповідь: m(NaHSO3) = 5,2 г; m(Na2SO3) = 18,9 г.

Завдання для самостійного розв’язку

1.                       Продукти повної взаємодії 1,17 г калію та 0,64 г сірки обережно внесли у воду, а утворений прозорий розчин розбавили до об’єму 50 мл. Визначити молярні концентрації сполук в утвореному розчині. Розрахувати максимальну масу брому, який може прореагувати із одержаним розчином.

Відповідь: См2S) = 0,2 М; См2S2) = 0,1 М; m(Br2) = 2,4 г.

2.                       Продукти повного згоряння 3,36 л сірководню (н.у.) у надлишку кисню поглинуті 50,4 мл розчину КОН із масовою часткою розчиненої речовини 23% та густиною 1,21 г/мл. Розрахувати масові частки сполук в одержаному розчині та масу осаду, який виділиться при обробці цього розчину надлишком Са(ОН)2.

Відповідь: (КHSO3) = 8,2%; 2SO3) = 21,6%; m(СаSO3) = 18 г.

3.                       До розчину CaCl2 масою 200,0 г із масовою часткою розчиненої речовини 3,0% додали 24 г кристалогідрату Na2CO3 10H2O. Через суміш, що утворилася, пропустили 1,5 л вуглекислого газу (н.у.), після чого розчин профільтрували.

Обчислити масу утвореного осаду. Відповідь: m(СаСO3) = 1,7 г.

4.                       Магній оксид, одержаний при термічній обробці 50,4 г магній карбонату, розчинено у чітко необхідній кількості H2SO4 із масовою часткою розчиненої речовини 25%. Одержаний розчин був охолоджений, в результаті чого випав осад кристалогідрату MgSO4 7H2O, а масова частка безводної солі у розчині склала 26,2%. Розрахувати масу кристалів, що випали у осад.

Відповідь: m(MgSO4 7H2O) = 18,1 г.

5.                       Сульфід невідомого металу (MeS), який виявляє у своїх сполуках ступені окиснення +2 та +3, масою 4,4 г піддали випалюванню у надлишку кисню. Твердий залишок розчинили у чітко необхідній кількості HNO3 із масовою часткою розчиненої речовини 37,8%. Масова частка солі в одержаному розчині становила 41,7%. При охолодженні цього розчину випав осад кристалогідрату масою 8,08 г, а масова частка солі знизилася до 34,7%. Визначити формулу кристалогідрату. Відповідь: Fe(NO3)3 9H2O.

6.                       До розчину, що утворився при дії 35,7 мл розчину H2SO4 із масовою часткою розчиненої речовини 39,2% та густиною 1,4 г/мл на 8,125 г металічного цинку, додали 75 г розчину BaS із масовою часткою солі 33,8%, а утворену суміш злегка підігріли до завершення всіх реакцій. Розрахувати масові частки речовин, що містяться у кінцевому розчині після завершення досліду.

Відповідь: (ZnSO4) = 9,14%.

7.                       Відомо, що 40 мл розчину, який містить суміш Сu(NO3)2 та H2SO4, може прореагувати із 25,4 мл розчину NaOH з масовою часткою розчиненої речовини 16,02% та густиною 1,18 г/мл, тоді як термічна обробка виділеного при цьому осаду дає 1,60 г твердого залишку. Розрахувати молярні концентрації Сu(NO3)2 та H2SO4 у вихідному розчині, а також об’єм газу (н.у.), який виділяється при внесенні 2,5 г порошкоподібної міді у 40 мл цього розчину.

Відповідь: См(Cu(NO3)2) = 0,5 М; См(H2SO4) = 1 М; V(NO) = 0,448 л.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

1.                       Химия. Решение задач: Учеб. пособие для уч. сред. и ст. шк. возраста / Авт.-сост. А.Е. Хасанов. – Мн.: Литература, 1998. – 448 с.

2.                       Чмиленко Ф.О., Вініченко І.Г., Чмиленко Т.С. Збірник конкурсних задач з хімії (для екзамену на комп’ютері). – Тернопіль: Підручники і посібники, 1996. – 80 с.; Чмиленко Ф.О., Вініченко І.Г., Чмиленко Т.С. Вступний іспит з хімії із застосуванням ЕОМ: Навч. посібник. – Дніпропетровськ: ДДУ, 1999. – 152 с.

3.                       Березан О. Енциклопедія хімічних задач. – Тернопіль: Підручники і посібники, 2001. – 304 с.

4.                       Химия: Большой справочник для школьников и поступающих в вузы / Е.А. Алферова, Н.С. Ахметов, Н.В. Богомолова и др. // Основные приемы решения задач / В.В. Еремин, Н.Е. Кузьменко. – 2-е изд. – М.: Дрофа, 1999. –       С. 258–278.

5.                       Сегеда А.С. Неорганічна хімія. Пропедевтичний курс. Навчальний посібник. Видання третє, доповнене, змінене. – К.: Кондор, 2008. – 308 с.

6.                       Малякин А.М. Решение задач по химии. – СПб.: Издательский Дом «Корвус», ТОО «Андрей», 1995. – 416 с.

7.                       Слета Л.А., Черный А.В., Холин Ю.В. 1001 задача по химии с ответами, указаниями, решениями. – Харьков: Ранок, 2000. – 368 с.

8.                       Олимпиады по химии: Сборник задач / И.И. Кочерга, Ю.В. Холин, Л.А. Слета, О.А. Жикол, В.Д. Орлов, С.А. Комыхов. – Харьков: Веста: Издательство «Ранок», 2002. – 400 с.

9.                       Лисицын А.З., Зейфман А.А. Очень нестандартные задачи по химии / Под ред. В.В. Еремина. – М.: МЦНМО, 2015. – 192 с.

10.                  Хімія: Всеукраїнські олімпіади: завдання та їх розв’язування / Авт.упоряд. П.П. Попель. – К.: Либідь, 1997. – 96 с. – Укр. і рос. мовами.

11.                  Справочник школьника. Решение задач по химии / Сост. Н.И. Берман. – М.: Филолог. об-во «Слово», Центр гуманитар. наук при ф-те журналистики МГУ им. М.В. Ломоносова, ТКО «АСТ», 1996. – С. 3–326.

12.                  Середа І.П. Конкурсні задачі з хімії. – К.: Вища школа, 1995. – 255 с.

ЗМІСТ

ВСТУП................................................................................................................ 3

КОМБІНОВАНІ ТА УСКЛАДНЕНІ ЗАВДАННЯ ІЗ ЗАГАЛЬНОЇ ТА НЕОРГАНІЧНОЇ ХІМІЇ Розділ 1. Визначення молекулярної формули речовин 4

1.1. Хімічний еквівалент............................................................................... 4

1.2. Складання атомних факторів................................................................. 9

Розділ 2. Визначення складу та розділення сумішей............................. 12

Розділ 3. Задачі на газові закони.............................................................. 18

Розділ 4. Способи вираження концентрації розчинів............................ 23

4.1. Розрахунки концентрацій..................................................................... 23

4.2. Кристалогідрати................................................................................... 24

4.3. Реакції у водних розчинах.................................................................... 28

Розділ 5. Іонні реакції у розчинах............................................................ 31

Розділ 6. Задачі на окисно-відновні реакції............................................ 35

Розділ 7. Ускладнені завдання................................................................. 40

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА............................................................... 48

 

 

 

pdf
Додано
7 травня 2022
Переглядів
9540
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку