Презентація "Хомутовський степ"

Про матеріал
Презентація "Хомутовський степ" знайомить дітей з рослинами занесеними до Червоної книги України. Екологічні задачі вчать використовувати знання з математики на практиці. Мета презентації: допомогти дітям усвідомити необхідність збереження природи рідного краю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема роботи: «Доторкнись до природи серцем»Хомутовський степ. Грушко Валентина Василівна

Номер слайду 2

Хомутовський степ – цетральне відділення Українського державного степного природного заповіднику. Ботанічний заповідник. Розташований на крайньому південному сході Донецької області, за 20 км від узбережжя Азовського моря. У 1926 році Маріупольський окружний виконком прийняв постанову "Про організацію місцевого заповідника "Хомутовський степ". Тоді він був переданий Маріупольському краєзнавчому музею, а у 1936 році Хомутовський степ став заповідником обласного значення, 1947 року – отримав статус державного заповідника республіканського значення. Хомутовський степ - це все, що залишилося від колись величезного Дикого поля, що займало південну частину України. На його просторах з'являлися, розвивалися і зникали різноманітні народи - скіфи, печеніги, половці, сармати і багато інших, які хвилями прокочувалися безкраїм степом, залишаючи на курганах часових часу - кам'яних баб. Сьогодні площа заповідника становить 1030,4 га, причому 90 з них є абсолютно заповідною ділянкою, який ніколи не був распахан і на якому 70 років не випасалась худоба і не проводилася косовиця. Хомутовський степ служить природним еталоном для вивчення ґрунтів, флори та фауни. Тут нараховується 560 видів рослин, з яких 50 рідкісних, 15 з них занесені в Червону книгу.

Номер слайду 3

Цікаві факти про Хомутовський степ. Хомутовський степ – перший і найбільший заповідник Донбасу. Письменник А. П. Чехов присвятив повість «Степ» саме приазовським степам. В Хомутовському степу Сергій Бондарчук зняв фільм «Степ» за повістю А. П. Чехова. На території заповідника розташовано 3 скіфських кургани. Частина заповідника( близько 90 га) ніколи не була розпахана. Тільки тут можна побачити 12 видів ковили

Номер слайду 4

Рослини занесені до Червоної книги України. Півонія тонколиста (Paeonia tenuifolia) — красива багаторічна рослина, що відноситься до сімейства Піонієвих. У висоту ця рослина може досягати 50 сантиметрів. На стеблі, вкритому трійчастим опушеним листям, в травні розквітають дивно красиві квітки, які у діаметрі досягають 5 см. Колір від червоного до насичено-малинового. Яскраво виражені пелюстки оточують ніжну серцевину з жовтуватими пильщиками, малиновими тичинками і приймочкою.

Номер слайду 5

Рослини занесені до Червоної книги України. Ковила Лессінга - багаторічна рослина 25-70 см заввишки. Утворює щільні дернини. Стебла численні, голі. Листки щетиноподібні, згорнуті, діаметром 0,3-0,6 мм, зовні шорсткі від щетинистих волосків або горбиків. Суцвіття — вузька, стиснута, нещільна волоть 6-20 см завдовжки. Колоскові луски довгасто загострені. Остюк 13-26 см завдовжки, до другого коліна голий, гладенький, вище — пірчастий з волосками до 3 мм завдовжки. Нижня квіткова луска густоопушена, з вінцем волосків під остюком.

Номер слайду 6

Рослини занесені до Червоної книги України. Тюльпан Шренка має стебло до 30-40 сантиметрів заввишки, голе, іноді вгорі червонувате. Листя (зазвичай три), розставлене, сизувате, слабко хвилясте по краю. Квітка чашовидна, лілейного типу до семи сантиметрів заввишки, дуже мінлива за формою, з легким приємним ароматом. Забарвлення – від чисто-білого, жовтого до червонувато-бордового, бузкового і майже фіолетового, з жовтою або чорною плямою по центру та без неї. Нерідкі яскраво-цвітові форми. Тичинкові нитки, як і пильовики, жовті або чорні. Цибулина яйцеподібна, до 3 сантиметрів у діаметрі, з чорно-бурими, із середини по всій поверхні притиснутими волосистими лусками,

Номер слайду 7

Розв’яжи задачіВтрата лише 1 мм шару ґрунту означає, що гектар поля втратив 80 кг калію, а фосфору – у 3 рази більше. Скільки фосфору втрачає гектар землі при втраті лише 1 мм грунту? Висота ковили 70 см, а висота тюльпана Шренка 35 см. На скільки сантиметрів тюльпан нижчий за ковилу?Польова миша з’їдає за добу 10 г корму. Скільки їжі знадобиться їй на тиждень? А на місяць?

Номер слайду 8

SOS! Степова пожежа!

Номер слайду 9

СТЕП Степ весною — наче килим, сонце кидає нитки, вишиває візерунки, то розводи, то квітки. Зеленіє степ весною, з кожним днем пишніш стає, то обсиплеться росою, то враз пахощі поллє. Степ у літі — наче море,розіслався навкруги,хто його обійме зором,хто угледить береги?!Ось подув південний вітер,захиталось море трав. Справді, гляньте: степ широкийбуйним сизим морем став!Мов пустеля неоглядна,степ пожовклий восени. Мов пісок, рудіють трави,не шумлять уже вони. Не почуєте вже співуголосних дзвінких пташок,не побачите ніде вжені розводів, ні квіток. Степ зимою — мов перина,біла, рівна і м’яка. Спить на ній зима холодна —баба люта і лиха. Мертвий сон старої бабизлі морози стережуть,доки їх вітри південніу яри не заметуть. Олександр Олесь

Номер слайду 10

Екологічне дослідження «Чи легко виростити рослину»1. Планування. Що потрібно приготувати для вирощування рослин? 2. Практична робота. Висаджування насіння у землю. Догляд, спостереження.3. Рефлексія. Чи легко виростити рослину?

Номер слайду 11

Розгадай кросворд. Рослини Червоної книги Донецької області         1                      2      34    5                        6 7        8    9                        10                         11   12                    13                                            14                                                15                                 

Номер слайду 12

По вертикалі:1. Слова, як мед, діла, як …2. Ця квітка використовується в  харчовій промисловості як натуральний жовтий барвник.4. Гостролеза така На болоті …5. Ця рослина є символом українського степу.6. Сніг її не налякає, І на спеку не зважає. Зеленіє навіть взимку, Має з голочок хустинку.7. Засинає …-трава — Всі турботи забува.8. Стережуть колючки їй Цвіт весняний запашний, А осінньої години – Червонясті намистини.12. Рідні брати гладіолуса – це маленькі …По горизонталі:3. Пташки, що мають ім’я цих квіток, лічать людям роки.9. На просторах поля золотого Сині зірочки тремтять. Мов шматочки неба голубого, Виграють, виблискують, горять.10. Виростає з цибулинки, різні має він відтінки. Сам поважний, наче пан,із чужих країв – …11. Маленький жовтенький родич мака.13. А ця квітка як троянда виглядє Та не колить бо шипів не має, Щоб була любов, була гармонія, У дівочому віночку виграє …14. Куди вітер занесе, приживеться там й цвіте. Нескоримий дух у ній, зветься квітка … 15. А цю квітку народ називає, як маленького друга курки.

Номер слайду 13

Йдіть і уважно під ноги дивіться!Травам і квітам ніжно всміхніться!Несіть їм радість у кожній долонціРазом з промінням ласкавого сонця!

pptx
Додано
29 жовтня 2020
Переглядів
1026
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку