презентація "Хозари, половці, печеніги"

Про матеріал
Презентація "Хозари, половці, печеніги". Творча робота дітей. Використані матеріали з інтернет-ресурсів, підручників. Складається з фотографій та їхніх описів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хозари, печеніги, половціВиконав учень 3 Б класу. НВК “Гімназія № 14імені Василя Сухомлинського ”Шемет Роман

Номер слайду 2

План1. Хозари.2. Печеніги.3. Половці.4. Висновок.5. Літературні джерела.

Номер слайду 3

1. Хозари. Східними сусідами східнослов’янськихплемен тривалий час були хозари. В VII столітті вони утворили одну з перших державкочовиків на території сучасної України – Хозарський каганат. Згодом довкола зимовищ – сезонних поселень кочовиків, де вони мешкали взимку, почали виникати міста як центри ремесла й торгівлі. Великими населеними пунктами були Ітіль та Саркел.

Номер слайду 4

2. Печеніги. Печеніги – тюркомовні племена. Літописець оповів, що вперше на кордонах Київської держави вони з’явилися в 915 році. Князь Ігор уклав з печенігами договір. Проте вже в 920 році князь воював із ними, а в 944 році печеніги брали участь у поході Ігоря на Візантію. В 972 році печеніги розбили біля Дніпрових порогів дружину Святослава Ігоровича, котрий загинув у цьому бою. Основою їхнього війська була легка кіннота, зброєю – луки.

Номер слайду 5

3. Половці. Кочові тюркські племена кипчаків у Русі-Україні називали половцями. Вийшовши з теренів сучасних Киргизстану та Казахстану, вони згодом з’явились у Причорномор’ї. Перший удар половців на Київську державу припав на 60-і роки XI століття: в 1061 році вони вступили в Переяславську землю, перемігши князя Всеволода Ярославича, а в1068 році, як ви вже знаєте, завдали поразки Ярославичам у битві на річці Альта. До початку XIII століття степовики здійснювали грабіжницькінапади на руські землі.

Номер слайду 6

4. Висновки. Отже, кочовими народами степів України були хозари , печеніги та половці. Проте з половцями руси не тільки воювали. До пом’якшення протистояння привели територіальна близькість, торгові контакти, династичні шлюби між князями й ханами.

Номер слайду 7

Немировський О. О. Печеніги // Енциклопедія історії України : у 10 т. / редкол. : В. А. Смолій (голова) та ін. ; Інститут історії України НАН України. — К. : Наук. думка, 2011. — Т. 8 : Па — Прик. — С. 200. — 520 с. : іл. — ISBN 978-966-00-1142-7. Крип'якевич, [Гнатевич Б., Стефанів З., Думін О., Шрамченко С. Історія Українського війська [в 2 т.]. — Т.1. — К.: Варта, 1994.https://history.vn.ua/pidruchniki/ukraine-history-questions-and-answers/18.html5. Літературні джерела

Номер слайду 8

Дякую за увагу!

pptx
Додано
7 березня 2021
Переглядів
3871
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку