"Руська правда" Я.Мудрого, "Повчання дітям" В.Мономаха, "Слово о полку Ігоревім"...

Про матеріал
Презентація до уроку українознавства в 7 класі, в якій є цікава інформація про "Руську правду"Я.Мудрого, "Повчання дітям" В. Мономаха, "Слово о полку Ігоревім. В презентаці є інтерактивні вправи до уроку та ілюстації...
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Автор: вчитель української мови і літератури та українознавства Долинського ліцею №4 Гаврилишин Мирослава Юріївна

Номер слайду 2

Сучасний історик О. Бойко стверджує, що “ роки князювання Ярослава Мудрого – це час найвищого розвитку і найбільшого піднесення Київської Русі ”. Аргументовано доведіть або спростуйте наведене твердження.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

«Руська Правда» (тут правда в значенні лат. iustitia, грец. διχαίομα) — збірка стародавнього руського права, складена в Київській державі у XI—XII ст. на основі звичаєвого права. Руська Правда мала безпосередній вплив на всі правові пам'ятки литовської доби в історії України (наприклад, «Судебник» Казимира IV, 1468р.).

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

За Ярослава Мудрого продовжується розквіт Давньоруської держави, зростає її політична могутність. Міжнародний авторитет, наступає розквіт культури.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Список “ Слова о полку Ігоревім ” віднайшов колекціонер давніх рукописів Олексій Мусін-Пушкін у 90 –х роках 18 ст. Копія – подарунок Катерині ІІ 1800 року твір вийшов друком. 1812 рік давній список загинув у пожежі.

Номер слайду 32

Дослідниками “ Слова…” висунуто гіпотезу, що твір написано між 1185 – 1187 рр. Автор невідомий, але стиль твору, свідчить, що це людина наближена до князя, обізнана в державних питаннях, освічена. Він називає своє творіння то словом, то повістю, то піснею. Умовно “ Слово о полку Ігоревім ” визначають як ліро-епічну героїчну поему. Художній напрям : орнаменталізм.

Номер слайду 33

Вступ( пісня Бояна). Основна частина: виступ Ігоревої дружини; похід; перша й друга битви з половцями; сон і “ золоте слово ” Святослава; втеча Ігоря з полону. Кінцівка( величання Ігоря, князів, дружини)

Номер слайду 34

Експозиція: підготовка Ігоря та князів до походу, зловісні знаки. Якими словами автор описує князівську дружину? Які зловісні знаки помітив князь Ігор? Чому князь не повертає військо додому?

Номер слайду 35

Зав’язка: битва з половцями. Як закінчилась перша битва з кочовиками? Як поводять себе русичі? Як поводять себе половці? Якими художніми засобами автор описує хоробрість і силу полків руських?

Номер слайду 36

Кульмінація: поразка руської дружини, полон. Який сон наснився київському князю Святославу? Які художні засоби використав автор, щоб передати тугу й тривогу князя? Виразно прочитайте “ золоте слово ” Святослава. Чому його виділяють як композиційний центр, головну думку твору?

Номер слайду 37

Розв’язка: втеча Ігоря з половецької неволі. Хто допоміг князеві Ігорю втекти з полону? Як рідна земля зустрічає князя ? Які художні засоби використовує автор, щоб передати радість повернення на рідну землю? Визначте основну думку “ Слова про похід Ігорів “.

Номер слайду 38

Історія відкриття «Слова…». Історична основа твору. Переклади й переспіви. Питання авторства 1. Олексій Мусін-Пушкін А Давньоруська пам’ятка 2. Переклад Б «Мутен сон» 3. Князь Всеволод В Половці 4. Князь Святослав Г 1880 5. Князь Ігор Д Рукопис 6. 1200 Е Поема 7. «Слово про похід Ігорів» Є Оригінал 8. Жанр Ж Куряни 9. Автор З Тираж 10. м. Москва И Таємниця Установіть відповідність між поняттями

Номер слайду 39

Боян – автор «Слова…» (Ні). Князь Ігор хоче напитися шоломом води з Волги. (Ні). Князь Ігор хоче зломити в кінці поля Половецького. (Так). Князь Всеволод порівнюється з буй-туром. (Так).

Номер слайду 40

У похід проти половців вирушили Ігор із сином, братом Всеволодом та небожем Ростиславом. (Так). Син Ігоря загинув у боротьбі із половцями. (Ні). Князь Святослав перед звісткою про поразку Ігоря бачив поганий сон. (Так).

Номер слайду 41

Ярославна Чорне море, щоб побачити свого судженого. (Ні.) Овлур допомагає Ігорю втекти з полону. (Так). У погоню за Ігорем відправляється половецький хан Кобяк. (Ні). «Землі раді, городи веселі», бо Ігор повернувся додому. (Так). Головна думка «Слова…» - заклик руських князів до єднання для спільної боротьби проти зовнішніх ворогів. (Так).

Номер слайду 42

Коли відбуваються події у творі? (1185 р.). Хто запитує «чи не гоже було б… почати старими словами ратних повістей про похід Ігорів»? (Оповідач, автор). З творами якого відомого співця порівнює свій твір автор «Слова…»? (Віщого Бояна). Як звали брата князя Ігоря, з яким він вирушив у похід, і де він княжив? (Всеволод із Курська).

Номер слайду 43

Яка недобра прикмета зявилася перед походом Ігоря проти половців? (Затемнення Сонці). На яку ріку повів Ігор свою дружину? (На Дон). Як закінчилася перша битва Ігоревого війська з половцями? (Безперечною перемогою). Коли «упали стяги Ігореві»? (На третій день після битви, під полудень).

Номер слайду 44

Що сказав князь Святослав, дізнавшись про поразку Ігоря? («Золоте слово» - картав нерозважливість та усобиці між князями). Хто і де плакав рано за Ігорем? (Дружина Ярославна у Путивлі-граді). Хто допоміг Ігореві втекти з полону? (Половець Овлур та природа). Як на Русі зустріли Ігоря? (З радістю).

ppt
Додано
8 березня 2021
Переглядів
2704
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку