Презентація " Художня обробка паперу технікою торцювання"

Про матеріал
Торцювання - один з видів паперового рукоділля. Цю техніку можна віднести і до способу аплікації, і до виду квілінгу. З допомогою торцювання можна створювати дивовижні об'ємні картини, мозаїки, панно, декоративні елементи інтер'єру. Зазвичай в цій техніці використовується гофрований папір або по-іншому креповий.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Художня обробка паперу технікою «Торцювання»

Номер слайду 2

Історія виникнення паперу у світі. Люди навчилися робити папір понад 2 тис. років тому в Давньому Китаї. Винахідник Цай Лунь у 105 році придумав спосіб робити папір із кори шовковиці. Кору мочили у воді й товкли разом із ганчір’ям та попелом. Цю суміш клали на раму-сито, розгладжували камінцями і висушували. Хоча з того часу процес виробництва паперу дуже змінився, його і донині виготовляють із деревини. Спосіб виготовлення паперу китайці тримали в секреті від чужоземців цілих 5 століть. Але ще за п’ять століть до китайців єгиптяни навчилися робити схожий матеріал із розплющених стебел папірусу – болотяна трав’яниста рослина, що росте на берегах річки Ніл. У багатьох сучасних мовах слово «папір» походить від єгипетського слова «папірус».

Номер слайду 3

На Русі для фіксації інформації використовували бересту, як дешевий і легкий матеріал. Виготовляли бересту із верхньої частини кори берези. Потім її випарювали у кип’ятку, завдяки чому вона ставала гнучкою і м’якою. Пергамент став новий етапом походження паперу, адже був м’яким, міцним і зручним, порівняно із бересте і папірусом. Пергамент – це спеціальним чином оброблена шкіра худоби. Недоліком цього матеріалу була висока вартість, адже для створення однієї великої книги, потрібно було забити ціле стадо тварин.

Номер слайду 4

Історія виникнення гофрованого паперу. Прийнято вважати, що цей папір був винайдений у Великобританії в 1856 році, там його застосовували як підкладку для капелюхів. Може бути абсолютно будь-яких кольорів і фактур, так як паперова промисловість випускає величезний асортимент цього продукту. Є різні сорти зжатого паперу, цей показник залежить від розміру гофри. Історія використання гофрованого картону налічує більше ста років. Поява гофрованого картону була пов'язана з необхідністю створення не просто пакувального матеріалу, а матеріалу, що забезпечує захист товару від механічних впливів.

Номер слайду 5

Можливість застосування гофрованого паперу для упаковки вперше була визначена американцем, Альбертом Джонсоном, який шукав відповідний матеріал для упаковки скляних колб і пляшок. Перший патент на використання цього нового матеріалу для упаковки був зареєстрований 19 грудня 1871р. Через десятиліття, в 1881 р в США була випущена перша машина з механічним приводом для виготовлення двошарового гофрокартону і змотування його в рулони.

Номер слайду 6

Техніки роботи з папером. Оригамі - це мистецтво складання паперу. Метою цього мистецтва є створення витворів шляхом використання схеми геометричних згинів і складок.

Номер слайду 7

Техніки роботи з папером Паперопластика - це конструювання об'ємних та напівоб'ємних форм з паперу шляхом його механічної обробки та трансформації. А саме: складання, скручування, згинання, вирізування, прорізування, гофрування, склеювання тощо.

Номер слайду 8

Техніки роботи з папером. Витинанка. «Витинанка» (сюжетно-орнаментальні вирізки з паперу)- це традиційно українське , уже ґрунтовно позабуте декоративно-прикладне мистецтво. Відмінність його від аплікації-збереження цілісності матеріалу і, як наслідок, однобарвність.

Номер слайду 9

Техніки роботи з папером. Аплікація являє собою найбільш поширений вид художньої діяльності і водночас є самою доступною паперовою технікою. Аплікація виходить шляхом наклеювання на лист-основу вирізаних з паперу шматочків різної форми.

Номер слайду 10

Техніки роботи з папером. Папьє-маше являє собою склеювання маленьких шматочків паперу в декілька шарів. Для пап'є-маше необхідний папір, який добре вбирає воду і рівномірно приклеюється, такий папір краще рветься. Для ґрунтовки необхідна емульсія, яка заповнює всі нерівності на поверхні форми. Ґрунтовка проводиться декілька разів після попередньої зачистки поверхні наждачним папером.

Номер слайду 11

Техніки роботи з папером. Колаж з паперу. В роботі використовується папір різного сорту, фото, відкритки, фоторепродукції та інші матеріали. Паперовий колаж складається з відібраних фрагментів вищевказаних матеріалів. Паперова мозаїка Виконується з вирізаних чи обривних шматочків паперу, імітує мозаїку із кольорової гальки, скла, керамічних плиток, пластмаси.

Номер слайду 12

Техніки роботи з папером. Торцювання з гофрованого паперу В основі цієї техніки - створення зображень і предметів за допомогою об'ємних елементів з паперу.

pptx
Додано
26 лютого 2023
Переглядів
1888
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку