Презентація "Хвильова оптика"

Про матеріал
Презентація містить ілюстративний матеріал, анімаційні моделі та посилання на інтерактивні симуляції фізичних явищ, які розглядаються під час вивчення теми "Хвильова оптика"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

хвильова оптика. Розвиток уявлень про природу світла. Корпускулярна та хвильова теорії.Інтерференція та дифракція механічних хвиль. Хвильова оптика.Інтерференція світла. Дифракція світла. Дисперсія світла. Поляризація світла.

Номер слайду 2

Розвиток уявлень про природу світла.корпускулярна теорія світла: світло — це потік частинок, що йдуть від джерела в усі боки. Хвильова теорія світла: світло — це хвилі, що поширюються в особливому, гіпотетичному середовищі — ефірі, який заповнює увесь простір і проникає всередину всіх тіл.

Номер слайду 3

Інтерференція - додавання двох хвиль у просторі, внаслідок чого спостерігається стійка в часі картина підсилення або послаблення результуючих коливань у різних точках простору. Зони підсилення називають зонами максимумів, зони послаблення - мінімумів.

Номер слайду 4

Експеримент!

Номер слайду 5

Інтерференція механічних хвильумова максимумуумова мінімуму

Номер слайду 6

Дослід Юнга. Експеримент!

Номер слайду 7

Інтерференція світла

Номер слайду 8

Олександр Смакула (1900-1983)Просвітлення оптики

Номер слайду 9

Явище дифракції хвиль. Дифракцією хвиль називається явище огинання хвилями країв перешкод.

Номер слайду 10

Явище дифракції світла. Дифракцією світла називають сукупність явищ, обумовлених огинанням світловими хвилями перешкод, які зустрічаються на їх шляху, або в більш широкому розумінні – будь-яке відхилення від законів геометричної оптики при поширенні світлових хвиль.

Номер слайду 11

Експеримент!

Номер слайду 12

Принцип Гюйгенса. Кожну точку середовища, якої досягне фронт хвилі в певний момент часу, можна розглядати як джерело вторинних півсферичних хвиль. Поверхня, що огинає ці елементарні хвилі, визначає положення фронту хвилі, яка поширюється в середовищі, в наступний момент часу. Експеримент!

Номер слайду 13

Принцип гюйгенса-френеля. Кожну точку середовища, якої досягне фронт хвилі в певний момент часу, можна розглядати як джерело вторинних півсферичних хвиль. Фронт хвилі в наступний момент часу є результатом інтерференції цих вторинних хвиль.

Номер слайду 14

Дифракційні гратки. BCKMNOφφF0 Fφabd. DEЛa - ширина щілини, b – ширина непрозорих проміжків. Величину d = a + b називають періодом дифракційної гратки. Різниця ходу між променями BM і DNΔ=DK = d sinφ. Умова максимуму:d sinφ=kλ.де k =0, 1, 2,…Умова мінімуму:d sinφ=(2k+1)λ/2. де k =0, 1, 2,…Дифракційна гратка – це система з багатьох однакових щілин.

Номер слайду 15

Спостереження Дифракції

Номер слайду 16

Спостереження Дифракції

Номер слайду 17

Спостереження Дифракції оптичне явище - Грецька веселка

Номер слайду 18

Спостереження Дифракції оптичне явище - глорія

Номер слайду 19

Спостереження Дифракції

Номер слайду 20

Спостереження Дифракції

Номер слайду 21

Спостереження Дифракції

Номер слайду 22

Спостереження Дифракції

Номер слайду 23

Спостереження Дифракції

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Поляризація світла. Розглянемо світло, як електромагнітну хвилю. У природному випромінюванні різних джерел внаслідок хаотичного руху елементарних джерел світла – атомів та молекул – присутні всілякі напрямки коливань вектора напруженості електричного поля Е. Експеримент!

Номер слайду 28

Умовне позначення природного світла. Якщо спроектувати всі вектори Е, що присутні у природному світлі,на дві взаємно перпендикулярні площини А та В, що проходять через світловий промінь, то суми проекцій на площини А та В виявляються однаковими. Тому природне світло умовно позначають так :rr. AB

Номер слайду 29

Поляризоване випромінювання. Випромінювання, в якому коливання вектора Е відбуваються лише в одному напрямку, називається поляризованим. Поляризоване світло умовнопозначається так: rr

Номер слайду 30

Площина поляризаціїПлощина, в якій розташовані вектор Е та вектор r, що визначає напрямок поширення випромінювання (тобто світловий промінь), називається площиною поляризації.r. A

Номер слайду 31

Частково поляризоване світло. Світло, в якому коливання вектора Е одного напрямку переважає коливання інших напрямків, називається частково поляризованим. Співвідношення символічних позначень ↕ та ● характеризує ступінь поляризації. r. План

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Дякую за увагу

pptx
До підручника
Фізика (академічний рівень, профільний рівень) 11 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О., Кірюхін М.М.)
Додано
15 червня 2022
Переглядів
2002
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку