Презентація "Індія" до уроку географії у 10 класі

Про матеріал
Дана презентація використовується на уроці географії до теми "Індія". матеріали спрямовані для кращого засвоєння матеріалу уроку. Допомагають наглядно учням збагатити свої знання з даної теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Індія

Номер слайду 2

Державні символи Індії Прапор Герб

Номер слайду 3

Візитна картка. Площа – 3,3 млн км² (7 місце у світі, 2 місце в Азії)Населення – 1,34 млрд осіб (2 місце у світі)Столиця – Нью-ДеліОфіційна мова – хінді та англійська. Грошова одиниця – індійська рупія. Державний устрій – парламентська республіка, федеративна держава. Релігія – домінує індуїзм, іслам, буддизм

Номер слайду 4

Економіко-географічне положення. Півострівна держава на півдні АзіїКраїни-сусіди: Китай, Пакистан, Непал, Бутан, М’янма, Бангладеш.Індія розташована на перетині міжнародних шляхів між Європою, Африкою, Східною Азією, Австралією.

Номер слайду 5

Природні умови та ресурси. Особливості рельєфу: рівнинна країна, найбільшу частину становить плоскогір’я Декан, Індо-Гангська низовина, найвищі гори світу Гімалаї. Мінеральні ресурси:паливні – кам’яне вугілля, нафта, газ;рудні – залізна руда, марганцева руда, хромові руди, алюмінієві руди, мідні руди;нерудні – слюда, графіт, кам’яна сіль, алмази

Номер слайду 6

Населення За національним складом населення Індія – найбільш багатонаціональна країна світу. На її території проживає понад 150 націй та народностей. З них дві нації належать до найбільших – хіндустанці та бенгальці. У важкодоступних районах Гімалаїв живе близько 400 племен. Густота населення: Середній показник – 406,1 осіб/км. Релігійний склад населення Індії є досить складним. Там сповідують індуїзм (80% людей), мусульманство (14 %), буддизм, сикхізм, джайнізм, християнство, місцеві традиційні вірування.

Номер слайду 7

Працересурсний потенціал. Молоде населення: середній вік 27,6 років Від’ємне сальдо міграцій – «відплив умів» до розвинених країн. Статева структура: переважають чоловіки (≈52%). Близько 49 % економічно активного населення зайнято в первинному секторі економіки, зокрема в сільському господарстві; 20 % – у вторинному (переробній промисловості, в т. ч. й у кустарному виробництві) та 31 % – у третинному.

Номер слайду 8

Економіка 5 пріоритетних напрямів розвитку: сільське господарство (особливо зернове); електроенергетика; освіта, охорона здоров’я; інформаційні технології; стратегічні промислові виробництва: оборонно-промисловий комплекс, електроніка, авіабудування, аерокосмічна промисловість, телекомунікації.

Номер слайду 9

Сільське господарство Основні продовольчі культури Індії – зернові:рис та пшениця (за їхнім збором Індія посідає друге місце після Китаю), а також просяні: джовар і баджра (перше місце в світі). Велике значення мають технічні культури. За валовим збором арахісу, джуту (Західна Бенгалія) та сезаму країна посідає перше, цукрової тростини (долина Гангу та штат Тамілнад) – друге, тютюну (Гуджарат, Махараштра) та бавовнику – третє місце в світі. Роль тваринництва є другорядною. У країні найбільше в світі поголів'я великої рогатої худоби 15 % світу (вживати в їжу заборонено, використовується як тяглова сила). Також характерні галузі вівчарство, птахівництво, вирощування кіз.

Номер слайду 10

Промисловість. Машинобудування Старі виробництва: важке машинобудування (ткацькі верстати, електродвигуни, трансформатори, устаткування для металургії). Нові: працемісткі та наукомісткі виробництва з використанням дешевої робочої сили (складання мотоциклів, велосипедів, побутової техніки, розробка комп’ютерних програм, літакобудування, електроніка, телекомунікації). В країні діє близько 50 заводів, з яких 25 – спільні підприємства.

Номер слайду 11

Металургія Чорна металургія демонструє високі темпи зростання: 3 – 7 % на рік. За останнє десятиліття за виробництвом сталі країна піднялася з 8-го на 3-тє місце в світі. Основним у кольоровій металургії є виробництво алюмінію. Індійська компанія Birla Copper належить до найбільших у світі з виробництва рафінованої міді. У країні виплавляють також свинець, цинк та інші метали.

Номер слайду 12

Хімічна промисловість. За обсягами виробництва хімічної продукції країна займає 6 місце у світі і 3 місце в Азії. Виробляють основні хімічні сполуки, нафтопродукти, пально-мастильні матеріали, добрива, засоби захисту рослин, лаки, фарби. На фармацевтику припадає понад 10% світового виробництва.

Номер слайду 13

Легка та харчова промисловість. Розвинене виробництво бавовняних, вовняних, шовкових тканин. Найбільше значення має рисоочисна промисловість, виробництво борошна, чаю, цукру й спецій. Індія отримує першість у виробництві таких спецій, як перець, кмин, коріандр, імбир, кардамон.

Номер слайду 14

Транспорт Залізниці: головна роль у перевезенні вантажів та пасажирів, 40% електрифіковано. За протяжністю залізниць Індія поступається США, Росії та Китаю. Автодороги: мало доріг з твердим покриттям. Морські порти: Мумбай, Ченнай, Коката. Аеропорт-хаб ім. Індіри Ганді в Делі. Традиційні: гужовий, рикші.

Номер слайду 15

Зовнішня торгівля. Експорт сільськогосподарська й промислова сировина продовольчі товаритканини та одяг. Фармацевтикакоштовне каміння та ювелірні виробимашини й устаткуванняпобутова технікасталь та металовиробипродукція програмового забезпеченняІмпорт нафта й нафтопродуктимашини та устаткуваннятранспортні засобипрокат кольорових металівелектронні комплектуючімінеральні добрива.

Номер слайду 16

Цікаві факти про Індію. Приблизно 35% населення Індії живе за межею бідності. У восьми індійських штатах проживає більше бідняків ніж у 26 бідних африканських країнах. Проте понад мільйон індійців мають статків на більше мільйона доларів. В Такшіла понад 2700 років тому був заснований перший в світі Університет. В Індії виникли алгебра і тригонометрія. Індійський мудрець Аріабхата винайшов концепцію числа 0. Йога виникла в Індії. Її практикують понад п'ять тисяч років.Індійські рупії заборонено вивозити громадянам інших країн. У Боллівуді (індійський аналог Голлівуду) знімається від вісімсот до тисячі фільмів щороку, цей показник у 2,5 рази більший ніж в Голлівуді. Аюрведа — найбільш рання системою традиційної медицини, яка була заснована близько 500 до н.е. в Індії.

pptx
Додав(-ла)
Марко Уляна
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Додано
19 лютого
Переглядів
48
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку