Презентація "Індукція магнітного поля, лінії магнітної індукції"

Про матеріал
Призинтація з основними поняттями теми "Індукція магнітного поля, лінії магнітного поля, магнітне поле землі." А також завдання для засвоєня теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Індукція магнітного поля. Лінії магнітної індукції. Магнітне поле Землі

Номер слайду 2

1. Назвіть основні властивості постійних магнітів.2. Що ви знаете про дослід Ерстеда. 3. Біля яких об’єктів існує магнітне поле? На які об’єкти воно діє?4. Дайте означення магнітного поля. Питання для перевірки минулої теми

Номер слайду 3

Чи можем ми побачити магнітне поле?Який напрямок вказує стрілка компасу?Що ви знаєте про магнітні бурі?

Номер слайду 4

Силова характеристика магнітного поля Якщо заряджена частинка рухається в магнітному полі, то поле діятиме на частинку з деякою силою. Значення цієi сили залежить від заряду частинки, напрямку та значення швидкості її руху, а також від того, наскільки сильним є поле. Силовою характеристикою магнітного поля є магнітна індукція.

Номер слайду 5

Магнітна індукціяІндукція магнітного поля –це векторна фізична величина, яка характеризуєсилову дію магнітного поля. Одиниця магнітної індукції в СІ – Тл (тесла)[𝐵] = 1 Тл

Номер слайду 6

За напрямок вектора магнітної індукції в даній точці магнітного поля обрано напрямок, у якому вказує північний полюс магнітної стрілки, встановленої в даній точці.

Номер слайду 7

Магнітні лініїЛінії магнітної індукції – це умовні напрямлені лінії, дотичні до яких у кожній точці збігаються з лінією, уздовж якої напрямлений вектор магнітної індукції.

Номер слайду 8

Магнітні лінії• поза магнітом виходять із північного полюса магніту і входять у південний;• завжди замкнені (магнітне поле – це вихрове поле);• найщільніше розташовані біля полюсів магніту;• ніколи не перетинаються.

Номер слайду 9

Саме за допомогою магнітних ліній графічно зображують магнітні поля: За напрямок ліній магнітної індукції в даній точці домовилися брати напрямок вектора магнітної індукції. Лінії магнітної індукції зображають щільніше в тих областях поля, де модуль магнітної індукції більше.

Номер слайду 10

Однорідне магнітне поле– це магнітне поле в кожній точці якого вектори магнітної індукції однакові як за модулем, так і за напрямком. Лінії магнітної індукції однорідного магнітного поля паралельні та розташовані на однаковій відстані одна від одної.

Номер слайду 11

У фізиці прийнято магнітні лінії однорідного магнітного поля, які напрямлені до нас, зображати точками (а) – ми ніби бачимо вістря «стріл», що летять до нас. Якщо магнітні лінії напрямлені від нас, то їх зображають хрестиками – ми ніби бачимо хвости «стріл» (б).

Номер слайду 12

Неоднорідне магнітне поле – це магнітне поле, в якого вектори магнітної індукції в різних точках мають різні значення та напрямки. У більшості випадків ми маємо справу з неоднорідним магнітним полем

Номер слайду 13

Яке це поле – однорідне чи неоднорідне;

Номер слайду 14

Напрямок вектора магнітної індукції в точках А і В цього поля;

Номер слайду 15

Магнітне поле ЗемліУ 1595 р. англійський фізик Вільям Гільберт виготовив із природного магніту кулю й помітив, що в цій кулі два полюси, а магнітна стрілка встановлюється з півночі на південь. Тоді учений припустив, що Земля є великим магнітом.

Номер слайду 16

Магнітне поле земліЦе силове поле, виникнення якого зумовлене джерелами, що знаходяться в земній кулі та навколоземному просторі (магнітосфері та іоносфері). У навколоземному космічному просторі магнітне поле Землі утворює магнітосферу.

Номер слайду 17

Магнітні бурі – це сильні збурення магнітного поля Землі, що охоплюють усю планету і тривають від одного до кількох днів. Установлено, що земне магнітне поле надійно захищає поверхню Землі від космічного випромінювання, дія якого на живі організми в більшості є руйнівною. Коли активність Сонця підвищується, то з його поверхні в космос викидаються потоки заряджених частинок. Магнітне поле, що утворюється цими рухомими частинками, змінює магнітне поле Землі та спричиняє магнітну бурю. Під час неї порушується радіозв’язок, у людей може погіршуватися самопочуття, на Півночі спостерігається полярне сяйво.

Номер слайду 18

Підсумки уроку1. Дайте означення магнітної індукції.2. Якою є одиниця магнітної індукції в СІ? 3. Наведіть означення ліній магнітної індукції.4. Який напрямок узято за напрямок магнітних ліній?5. Від чого залежить щільність розташування магнітних ліній?6. Яке магнітне поле називають однорідним?7. Яке магнітне поле називають неоднорідним?8. Доведіть, що Земля має магнітне поле.9. Як розташовані магнітні полюси Землі відносно географічних?10. Що таке магнітні бурі? Як вони впливають на людину?

Номер слайду 19

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Гладуш Світлана Іванівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. neznayenko boris
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Письменная Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Нестерчук Оксана Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Мамедова Галина Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додав(-ла)
Куцак Катя
Додано
19 травня 2021
Переглядів
13659
Оцінка розробки
4.9 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку