Презентація ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ. ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ. РОЛЬ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ЖИТТІ СУЧАСНОЇ ЛЮДИНИ

Про матеріал
Презентація на тему ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ. ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ. РОЛЬ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ЖИТТІ СУЧАСНОЇ ЛЮДИНИ. Для 5 класу автори Йосиф Ривкінд, Тетяна Лисенко, Людмила Чернікова, Віктор Шакотько
Зміст слайдів
Номер слайду 1

За програмою нової української школи. Урок 3 ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ. ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ. РОЛЬІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ЖИТТІ СУЧАСНОЇ ЛЮДИНИ

Номер слайду 2

інформаційні системи;12інформаційні технології;У цьому пункті йтиметься про:3роль інформаційних технологій у житті сучасної людини.

Номер слайду 3

Повторюємо домашнє завдання1. Що таке технологія? Які технології ви знаєте?2. Опишіть приклади використання комп’ютерів у різнихгалузях діяльності людини.

Номер слайду 4

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИПоміркуйте (мал. 1.14):● Які операції здійснюються під час прогнозування погоди? Де використовуються ці прогнози? ● Як швидко знайти книжку у великій бібліотеці? ● Звідки працівник залізничної каси знає, які місця в поїздахвільні?

Номер слайду 5

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИЯк уже зазначалося, для реалізації інформаційних процесів використовують різноманітні засоби. Розглянемо як приклад систему продажу залізничних квитків на поїзди Укрзалізниці. Продаж квитків здійснюється по всій території України і навіть за її межами. Придбати квитки можна в касах залізничних вокзалів (мал. 1.15), в автоматах продажу квитків (терміналах) (мал. 1.16), через різноманітні інтернет-сайти продажу квитків (наприклад, сайт Укрзалізниці — http:// www.uz.gov.ua, Приват24 —https://next.privat24.ua/train-tickets/purchase) тощо.

Номер слайду 6

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИДоступ до сайтів продажу квитків мають користувачі різноманітних комп’ютерів, підключених до Інтернету. Дуже зручно купувати квитки з використанням мобільних комп’ютерів — ноутбуків, планшетних комп’ютерів, смартфонів (мал. 1.17).

Номер слайду 7

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИЯкщо купівля квитків відбувається в касі вокзалу, то касир надсилає (передає) на вимогу пасажира запит щодо наявності вільних місць у поїзді (мал. 1.18). У запиті зазначається маршрут (звідки від’їжджатиме пасажир і до якої станції їхатиме), дата та відомості про поїзд.

Номер слайду 8

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИЯк бачимо, під час роботи системи з продажу квитків на поїзди (мал. 1.19) відбуваються різні інформаційні процеси: передавання, опрацювання та зберігання повідомлень. Системи, які забезпечують здійснення інформаційних процесів, називають інформаційними системами.Інформаційними системами (скорочено ІС) є система керування польотами літаків, служба прогнозування погоди, бібліотека, служба новин на телебаченні тощо. Слід зауважити, що інформаційні системи існували давно, тільки інформаційні процеси в них здійснювались або вручну, або з використанням механічних пристроїв.

Номер слайду 9

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИВикористання комп’ютерної техніки, й особливо комп’ютерних мереж, значно пришвидшило виконання інформаційних процесів в інформаційних системах. Основними складовими комп’ютеризованих інформаційних систем є технічні пристрої, що використовуються для передавання, зберігання та опрацювання повідомлень, і комп’ютерні програми, за вказівками яких здійснюються всі названі інформаційні процеси. Для тих, хто хоче знати більше Віктор Михайлович Глушков (1923 - 1982) (мал. 1.20), один з найвідоміших українських учених у галузі інформаційних технологій, говорив: «Навряд чи можна сумніватися, що в майбутньому значна частина закономірностей навколишнього світу буде пізнаватися та вико-ристовуватися автоматичними помічниками лю-дини. Але настільки ж безсумнівно й те, що все найважливіше у процесах мислення та пізнаннязавжди належатиме людині».

Номер слайду 10

ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇПоміркуйте● Знімки фрагментів вікон яких програм подано на малюнку(мал. 1.21)? ● Які дані опрацьовують ці програми? ● Що є результатом опрацювання даних у цих програмах?

Номер слайду 11

ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇВідомості про послідовність виконання окремих дій під час виготовлення деякого об’єкта, про потрібні для виготовлення матеріали, інструменти та обладнання називають технологією.Існує дуже багато різноманітнихтехнологій. Наприклад, технологіядогляду за зерновими культурами,технологія виготовлення теле-візора, технологія виготовленнясерветки з паперу, технологія ви-готовлення книжки тощо. Технологія (грец. τεχνη — майстерність, ремесло і λόγος — слово, учення) — опис способів виготовлення виробів, надання послуг тощо.

Номер слайду 12

ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇУ сучасному суспільстві важливе місце посідають інформа-ційні технології (скорочено ІТ). Інформаційні технології описуютьособливості здійснення інформаційних процесів з викорис-танням комп’ютерної техніки. Розрізняють інформаційнітехнології опрацювання текстів, графічних зображень(малюнків і фотографій) (мал. 1.22), числових даних, звуку,відео, передавання даних комп’ютерними мережами тощо.

Номер слайду 13

РОЛЬ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ЖИТТІ СУЧАСНОЇ ЛЮДИНИПригадайте● Які інформаційні технології ви використовуєте, коли готуєтесядо уроків? ● Чи використовуєте ви комп’ютерні засоби для проведення обрахунків, для планування своєї діяльності на тиждень, місяць?У наш час інформаційні технології використовують у науці, промисловості, торгівлі, управлінні, банківській системі, освіті, медицині, транспорті, зв’язку, сільському господарстві, системі надання допомоги людям з інвалідністю та інших галузях діяльності людини.

Номер слайду 14

РОЛЬ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ЖИТТІ СУЧАСНОЇ ЛЮДИНИОдне з багатьох застосувань ІТ у науковій сфері — це проведення віртуальних (імітаційних) дослідів. У деяких випадках створити відповідні реальні умови досліду взагалі неможливо. Наприклад, неможливо створити умови для дослідження наслідків підвищення температури Світового океану на один градус. У таких випадках використовують віртуальні (імітаційні) дослідження. Віртуальний (франц. virtuel —умовний, можливий) —вигаданий, уявний. Модель (франц. modele —зразок, приклад длянаслідування) — зразок, щовідтворює, імітує будову й діюякого-небудь об’єкта.

Номер слайду 15

РОЛЬ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ЖИТТІ СУЧАСНОЇ ЛЮДИНИЗнаючи закономірності проходження певних природних процесів, складають комп’ютерну програму, яка прогнозує можливі наслідки таких процесів (мал. 1.23).

Номер слайду 16

РОЛЬ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ЖИТТІ СУЧАСНОЇ ЛЮДИНИЯкби в 1986 році замість дослідів над обладнанням Чорнобильської атомної електростанції було використано комп’ютерну перевірку можливих наслідків роботи у змінених умовах, то страшній аварії можна було б запобігти. Важливу роль відіграють ІТ у виробництві. Моделювання та конструювання виробів з використанням комп’ютера значно скорочує термін їх розробки, підвищує їх ефективність і якість, знижує вартість.

Номер слайду 17

РОЛЬ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ЖИТТІ СУЧАСНОЇ ЛЮДИНИНаприклад, якщо до застосування комп’ютера у проєктуванні від моменту виникнення ідеї створення нової моделі автомобіля до його виготовлення проходило 5–6 років, то тепер цей час становить менше ніж 1 рік (мал. 1.24).

Номер слайду 18

РОЛЬ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ЖИТТІ СУЧАСНОЇ ЛЮДИНИУ сфері освіти існує велика кількість навчальних, контролюючих, розвивальних, ігрових та інших комп’ютерних програм з різних предметів. Основними напрямами застосування ІТ є:● обчислення, що потребують значних затрат часу;● створення комп’ютерних моделей об’єктів і проведення комп’ютерних дослідів;● забезпечення роботи різноманітних автоматів і роботів;● забезпечення зберігання та опрацювання великих обсягів даних;● забезпечення швидкого обміну даними;● керування промисловою та побутовою технікою з використанням вбудованих комп’ютерів;● підтримка вивчення навчальних предметів і дисциплін;● організація дистанційного навчання учнів, студентів, фахівців, що особливо корисно для віддалених малих населених пунктів, для людей з особливими освітніми потребами та інші.

Номер слайду 19

Виконайте завдання

Номер слайду 20

Виконайте завдання

Номер слайду 21

Виконайте завдання

Номер слайду 22

Виконайте завдання Готуємось до вивчення нового матеріалу1. Для яких цілей використовують комп’ютер?2. Чим комп’ютери відрізняються один від одного?Відсканувати код, зробити вправу

Номер слайду 23

Домашнє завдання Опрацювати § 1.3с. 18-25

Номер слайду 24

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Авраменко Галина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. ШЕВЕРЯ Вікторія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 вересня 2022
Переглядів
12208
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку