Презентація Інформатіка 10 клас "Історія, розвиток та безпека в інтернеті"

Про матеріал
1962 року Джозеф Ліклайдер (1915–1990), керівник Агентства передових оборонних дослідницьких проєктів США (англ. Defense Advanced Research Projects Agency, DARPA) висловив ідею Всесвітньої комп'ютерної мережі. 1969 року Міністерство оборони США започаткувало розробку проєкту, котрий мав на меті створення надійної системи передачі інформації на випадок війни. Агентство DARPA запропонувало розробити для цього комп'ютерну мережу. Ця мережа була названа ARPANET (англ. Advanced Research Projects Agency Network — Мережа Агентства передових досліджень). У рамках проєкту мережа об'єднала названі заклади. Всі роботи фінансувались за рахунок Міністерства оборони. ARPANET почала активно рости й розвиватись, її дедалі ширше почали використовувати вчені із різних галузей науки
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ІНФОРМАТІКА 10 КЛАСІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ ІНТЕРНЕТУ, ЙОГО РОЗВІТОК та БЕЗПЕКА РОБОТИ В НЬОМУ

Номер слайду 2

1. ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ ІНТЕРНЕТУІнтерне́т (від англ. Internet), всемере́жжя, міжмере́жжя — всесвітня система сполучених комп'ютерних мереж, що базуються на комплекті Інтернет-протоколів. Інтернет також називають мережею мереж, бо він складається з мільйонів локальних і глобальних приватних, публічних, академічних, ділових і урядових мереж, пов'язаних між собою з використанням різноманітних дротових, оптичних і бездротових технологій. Міжмережжя становить фізичну основу для розміщення величезної кількості інформаційних ресурсів і послуг, як-от взаємопов'язані гіпертекстові документи Всесвітнього павутиння (World Wide Web — WWW) та електронна пошта.

Номер слайду 3

1. ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ ІНТЕРНЕТУ1962 року Джозеф Ліклайдер (1915–1990), керівник Агентства передових оборонних дослідницьких проєктів США (англ. Defense Advanced Research Projects Agency, DARPA) висловив ідею Всесвітньої комп'ютерної мережі. 1969 року Міністерство оборони США започаткувало розробку проєкту, котрий мав на меті створення надійної системи передачі інформації на випадок війни. Агентство DARPA запропонувало розробити для цього комп'ютерну мережу. Ця мережа була названа ARPANET (англ. Advanced Research Projects Agency Network — Мережа Агентства передових досліджень). У рамках проєкту мережа об'єднала названі заклади. Всі роботи фінансувались за рахунок Міністерства оборони. ARPANET почала активно рости й розвиватись, її дедалі ширше почали використовувати вчені із різних галузей науки.

Номер слайду 4

1. ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ ІНТЕРНЕТУПерший сервер ARPANET було встановлено 1 вересня 1969 року у Каліфорнійському університеті в Лос-Анджелесі. Комп'ютер «Honeywell 516» мав 12 кілобайт оперативної пам'яті. До 1971 року була розроблена перша програма для відправлення електронної пошти мережею, котра відразу стала дуже популярною. На початку 1970-х років об'єднувала близько 200 вузлів.1 січня 1983 року мережа ARPANET перейшла з протоколу NCP на протокол TCP/IP, який досі успішно використовується для об'єднання мереж. Саме 1983 року за мережею ARPANET закріпився термін «Інтернет».

Номер слайду 5

2. РОЗВІТОК ІНТЕРНЕТУУрядове фінансування магістральної мережі Національного наукового фонду США в 1980-х, а також приватне фінансування для інших комерційних магістральних мереж у всьому світі привело до участі в розробці нових мережевих технологій і злиття багатьох мереж. Комерціалізація в 1990-х міжнародної мережі привела до її популяризації та впровадження в практично кожен аспект сучасного життя людини.

Номер слайду 6

2. РОЗВІТОК ІНТЕРНЕТУПротягом 1990-х років Інтернет об'єднав у собі більшість існуючих на той час мереж (хоча деякі, як, наприклад, Фідонет, залишились відособленими). Завдяки відсутності єдиного керівного центру, а також завдяки відкритості технічних стандартів Інтернету, що автоматично робило мережі незалежними від бізнесу чи уряду, об'єднання виглядало неймовірно привабливим. До 1997 року в Інтернеті нараховувалось близько 10 мільйонів комп'ютерів і було зареєстровано понад мільйон доменних назв. Інтернет став дуже популярним засобом обміну інформацією.1998 року Папа Римський Іван Павло II заснував Міжнародний день інтернету, який щорічно святкується 4 квітня

Номер слайду 7

2. РОЗВІТОК ІНТЕРНЕТУСтаном на квітень 2020 року в світі до інтернету під'єднані 4,3 млрд людей. 47% жінок користуються інтернетом, серед чоловіків відсоток вищий – 62%. Рівень підключення зріс на 5,9 % у порівнянні із 2019 роком. У 2020 році рівень користування інтернетом зріс до 55,7%. Найвищий рівень підключення в Європі (84,2%), а найнижчий – в Африці (30%). Найбільший розрив між чоловіками і жінками в Африці, в арабських країнах і в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. 3,4 млрд чоловік все ще без інтернету.

Номер слайду 8

3. Безпека роботи інтернету. Безпека в інтернеті – дуже важлива проблема нинішнього часу. І стосується вона всіх, від дітей до пенсіонерів. Вона стає все актуальнішою у зв’язку з масовим приходом в інтернет користувачів, майже, а то і зовсім, чи не підготовлених до погроз, їх чекають. Якщо сказати коротко, то існують дві основні можливості того, як може ваш комп’ютер стати жертвою. Перше – ви самі, мандруючи по різних сайтах або встановлюючи програмне забезпечення з неперевірених джерел, а іноді і з перевірених, заражаєте свій комп’ютер. Друге – можлива також ситуація, коли зловмисники навмисно, за допомогою, наприклад, троянських програм або вірусів, роблять ваш пристрій джерелом небезпеки.

Номер слайду 9

3. Безпека роботи інтернету. В результаті всього цього комп’ютер, іноді навіть таємно від свого власника, починає виконувати розсилку спаму, бере участь в DDo. S-атаках на різні сайти, краде паролі. Буває й так, що провайдер змушений примусово відключити такий пристрій від глобальної мережі. Виходить, що якщо користувач не обізнаний про те, що являють собою основи безпеки в мережі інтернет, доведеться йому важко. Зараз же зловмисники роблять все можливе, щоб власник ПК якомога довше не знав про те, що його пристрій заражено і таємно від нього виконує додаткові функції. Тому, перш ніж шукати інформацію про те, як правильно дотримуватися безпеку в мережі інтернет, потрібно зрозуміти, а звідки беруться віруси і трояни

Номер слайду 10

3. Безпека роботи інтернету. Тепер трохи інформації про те, як забезпечити безпеку роботи в мережі інтернет. 1. Видаляйте відразу ж всі листи підозрілого змісту;2. Використовуйте тільки складні паролі;3. Виходячи в мережу з місць загального користування, будьте акуратні й обережні;4. працюйте з платіжними системами через їх власні програми, а не через сайт;5. Небажано відвідувати сайти для дорослих або подібні їм ресурси. Велика ймовірність підхопити троян. 6. Слідкуйте за інтернет-трафіком, навіть якщо він безлімітний. Якщо він без особливої причини значно збільшився, це може бути ознакою активності вірусу. Якщо будете дотримуватися цих мінімальні правила безпеки в мережі інтернет, то уникнете багатьох проблем.

Номер слайду 11

Джерела інформації 1. wikipedia 2. YOUTUBE 3. google

pptx
Додано
11 листопада 2020
Переглядів
984
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку