Презентація " Інкорпорація руських удільних князівств до складу Великого князівства Литовського, Руського і Жемайтійського та інших держав"..

Про матеріал
Презентація допоможе з’ясувати причини польсько-литовської експансії на українські землі; охарактеризувати суспільно-політичний устрій та значення Кревської унії 1385 р. для українських земель; розвивати здатність до самостійного аналізу історичних подій на основі опрацювання наукової та науково-популярної літератури; виховувати цілеспрямовану громадянську позицію учнів, національно-патріотичні почуття.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інкорпорація руських удільних князівств до складу Великого князівства Литовського, Руського і Жемайтійського та інших держав. Урок № 25-27.

Номер слайду 2

Мета уроку: з’ясувати причини польсько-литовської експансії на українські землі; охарактеризувати суспільно-політичний устрій та значення Кревської унії 1385 р. для українських земель; розвивати здатність до самостійного аналізу історичних подій на основі опрацювання наукової та науково-популярної літератури; виховувати цілеспрямовану громадянську позицію учнів, національно-патріотичні почуття.

Номер слайду 3

План уроку: Боротьба Польщі та Литви за Галицько-Волинську спадщину. Соціально-економічне становище українських земель у складі Литви. Кревська унія. Утворення Кримського ханства та його залежність від Османської імперії.

Номер слайду 4

Домашнє завдання 1. Опрацювати § 22,23. 2. Повторити § 16 ( п.6,7,8 ) § 25 (п.1) підручника всесвітньої історії. 3. Письмово завдання 6 § 22 с.163).

Номер слайду 5

Дати: 1362 р.– битва на р. Сині Води; 1385 р. - укладення Кревської унії; 1387 р. – остаточне приєднання Галичини до Польського королівства; 1449 р. – утворення Кримського ханства; 1471 р. - остаточна ліквідація Київського князівства; Персоналії: Хаджі Гірей, Костянтин Острозький, Юрій Дрогобич. Поняття та терміни: «шляхта»,«цехи», «панщина», «магдебурзьке право», «магістрат».

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Поширення влади Великого князівства Литовського на українські землі. У 1340 р. литовський князь Любарт закріпив за собою Волинь. У 1345 р. литовський князь Ольгерд почав боротьбу за приєднання нових українських земель. 1355 – 1356 рр – приєднання Чернігово – Сіверських земель. 1361 – 1362 рр. – приєднання Київських та Переяславських земель, Києва. 1362р. – розгром татар на р.Сині Води. Перехід під владу Литви південної Київщини та східного Поділля.

Номер слайду 8

БОРОТЬБА ПОЛЬЩІ, УГОРЩИНИ ТА ЛИТВИ ЗА ГАЛИЦЬКО-ВОЛИНСЬКУ СПАДЩИНУ Після смерті князя Юрія ІІ Болеслава з 1340 р. на Волині княжив литовський князь Любарт Гедимінович; В Галичині реальним правителем був боярин Дмитро Дедько (1340-1344); 1340 р. - похід польського короля Казимира ІІІ на Львів. 1387 р. – Галичина у складі Польського королівства як автономне “Королівство Русі”; Інші територій приєднано до Литви за часів співправління братів Ольгерда та Кейстута Гедиміновичів; 1362 р. – битва на р. Сині Води між литовським військом та Золотою Ордою; приєдняння до Литви Київщини, Чернігово-Сіверщини та на Поділля. Любарт  Ольгерд Казимир III Великий Кейстут

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Суспільно – політичний устрій Великого князівства Литовського Прочитати п.1 § 22 і дати відповіді на запитання: Які особливості суспільного устрою Литви? Які особливості територіального устрою Литви? Які особливості системи управління Литви?

Номер слайду 11

Структура управління Великим князівством Литовським Великий князь литовський Великокнязівська рада Удільні князі Принцип васалітету- взаємовідносини всередині панівного класу феодального суспільства. Один феодал (васал) визнавав над собою зверхність могутнішого феодала в обмін на захист.

Номер слайду 12

Особливості суспільно-політичного становища українських земель Прочитати п.2 § 22 і дати відповідь на запитання: - Якими були особливості литовського володарювання на українських землях в складі Литви?

Номер слайду 13

Особливості литовського володарювання на українських землях: (заповніть пропуски) литовці переймали …, …, … . … мова стала офіційною мовою великокняжого двору й державної канцелярії. литовці дозволяли українській знаті обіймати … , князі та бояри служили … князю, за ними закріплювали їх … … . залишалася вся попередня система управління за принципом: «… .. … ». Результат надіслати на пошту.

Номер слайду 14

Кревська унія. Прочитати п.3 § 22 і дати відповіді на запитання: Що таке унія? Коли була укладена Кревська унія? Чому Польща підписала Кревську унію? Чому Литва уклала з Польщею унію? Який зміст Кревської унії?

Номер слайду 15

Кревська унія – державно-політичний союз між Польським королівством і ВКЛ, укладена 14 серпня 1385 р. в м. Крево. Унія передбачала: - перехід у католицтво Ягайла, його родичів і всіх литовців, - шлюб Ягайла з Ядвигою, приєднання ВКЛ до складу Польської держави. Владислав II Ягайло Великий князь Литовський і польський король (1386-1434 рр.) Ядвіга I королева Польщі з 1386 р.

Номер слайду 16

ВІДНОВЛЕННЯ Й ОСТАТОЧНА ЛІКВІДАЦІЯ КИЇВСЬКОГО ТА ВОЛИНСЬКОГО УДІЛЬНИХ КНЯЗІВСТВ у 40 рр. 15 ст. литовські можновладці відновили удільні Київське і Волинське князівства. Київським князем став Олелько, Волинським – Свидригайло. зміцнення українських князівств суперечило політиці Литви і Польщі, тому відновлені князівства знову були ліквідовані: Волинське 1452 р., Київське - 1471 р. землі князівств передано литовським намісникам.

Номер слайду 17

Особливості польського володарювання на українських землях Поширення норм польського права, систем судочинства. Передача земельних володінь польській шляхті. Заборона торгівлі на українських землях іноземним купцям. Витіснення православ’я, утвердження католицизму, офіційна мова – латинська.

Номер слайду 18

УТВОРЕННЯ КРИМСЬКОГО ХАНСТВА У 1441р. (1449 р.) Хаджі-Гірей проголосив себе незалежним правителем Криму. У 1475 р. султан Османської імперії Мегмед ІІ захопив портові міста і утворив на узбережжі Чорного моря свою провінцію. У 1478 р. кримський хан Менглі-Гірей визнає васальну залежність від Османської імперії. Хаджі-Гірей засновник Кримського ханства

Номер слайду 19

Опрацюйте п.3 §23 дайте відповідь та випишіть поняття. 1. Коли і як виникло Кримське ханство? 2. Коли Кримське ханство перейшло у васальну залежність від Османської імперії? 3. Коли було здійснено перший великий похід татарських орд на Україну? 4. Витлумачте поняття: невільники, ясир, яничари, галери-каторги.

Номер слайду 20

Орда повертається з ясиром. Гравюра з угорської хроніки XV ст. Ясир – бранці, яких захоплювали татари і турки під час походів на українські землі. Яничари – турецька регулярна піхота, створена в 14 ст. султаном Мурадом І. Упродовж 1450-1556 рр. татари грабували українські землі 86 разів. За підрахунками втрати становили від 2 до 2,5 млн осіб.

Номер слайду 21

«Шляхта» провідний суспільний привілейований соціальний стан, форма аристократії у Польщі, Литві, Білорусії та України у XIV-XIII ст. звільнення від повинностей, участь в управлінні державою, військова служба, спадкове володіння землею. Польський шляхтич. Автор: Рембрант, 1637 р.

Номер слайду 22

Панщина форма відробіткової ренти при феодальному способі виробництва. Характеризується особистою залежністю селянина від поміщика. Кріпацтво система аграрних відносин, правова ситема при феодалізмі, яка встановлювала залежність селянина від феодала. Литовським статутом (1588 р.) українське селянство було остаточно закріпачене. На Закарпатті утверджується на початку XVI ст. Фільва́рок у Польщі, Литві, Україні та Білорусії у XIV-XIX ст. панський сільськогосподарський хутір, багатогалузеве господарство, орієнтоване на виробництво збіжжя на продаж.

Номер слайду 23

Закріплення 1. В складі яких держав опинилися українські землі у XIV столітті? 2. Які були особливості перебування українських земель у складі Польщі та Литви? 3. Які особливості суспільно – політичного устрою Великого князівства Литовського?

Номер слайду 24

ТЕСТИ 1. Битва на Синіх Водах відбулася у:  а) 1362 році;   б) 1385 році;   в)1340 році;   г)1523 році.   2. Закарпаття було у складі:  а) Великого князівства Литовського;   б)Угорського королівства;    в)Молдавського князівства;  г)Польського королівства.   3. Північна Буковина з 1359 року була у складі:  а) Великого князівства Литовського;   б)Угорського королівства;    в)Молдавського князівства;  г)Польського королівства.

Номер слайду 25

4. Чернігово – Сіверські землі на початку ХУІ століття відійшли до складу:  а) Московського царства;   б)Угорського королівства;    в)Молдавського князівства;  г)Польського королівства. 5. Відомим правителем Закарпаття був князь: а)Ягайло;    б) Любарт Гедимінович;    в)Федір Коріатович;    г)Володимир Ольгердович 6. Власну монету карбував удільний князь київський:  а)Ягайло;    б) Любарт Гедимінович;    в)Федір Коріатович;    г)Володимир Ольгердович

Номер слайду 26

7. Місто Любартів заснував:  а) Ягайло;    б) Любарт Гедимінович;    в) Федір Коріатович;    г) Володимир Ольгердович   8. Священнослужитель Кипріян був висвячений в сан митрополита київського за князя:  а) Ягайла;    б) Любарта Гедиміновича;    в) Федора Коріатовича;    г) Володимира Ольгердовича.   9. Українські землі у складі Великого князівства Литовського перебували на правах: а) унії;  б) автономії; в) федерації;   г) колонії.

Номер слайду 27

10. Галичина відійшла до складу Польського королівства у:  а) 1359 р.;  б) 1503р.;  в) 1387 р.  г) 1526 р.   11. Виберіть з даного переліку те, що визначало автономію українських земель у складі Великого князівства Литовського, Руського та Жемантійського:  а) ополячення;  б) руська мова стала державною;  в) покатоличення;  г) українська знать обіймала вищі адміністративні посади;  д) православна церква зберігала панівне становище;  е) обмеження православних обіймати державні посади; ж) насадження зневаги до православ’я та української культури.  

Номер слайду 28

 12. Українські землі перебували у складі:  а) Галичина – Польське королівство  б) Поділля - Угорщина  в) Київщина – Московське царство  г) Переяславщина – Молдавське князівство  д) Закарпаття - Угорщина  е) Чернігово – Сіверщина – Османська імперія  ж) Північна Буковина – Молдавське князівство. 13. Поясніть поняття: невільники, ясир, яничари, галери-каторги,хан, султан, улус, калга, нуреддин,господар. 14. Коли було здійснено перший великий похід татарських орд на Україну? а) 1359 р.;  б) 1482р.;  в) 1478 р.  г) 1526 р.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гура Ірина Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Срібняк Олена Сергіївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
Додано
23 липня 2020
Переглядів
16880
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку