Презентація "Інтеграція двох літератур - об’єктивна необхідність?"

Про матеріал
Основна компетенція, яку покликана забезпечувати літературна освіта, - це розуміння учнями тексту. Інтеграція двох літературних дисциплін, українська література і зарубіжна, дає змогу перейти до його інтенсивно-поглибленого вивчення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інтеграція двох літератур - об’єктивна необхідність?

Номер слайду 2

Основні недоліки сучасної літературної освіти:калейдоскопічність письменницьких імен та творів;перегони по літературних періодах, напрямах, іменах і творах залишаються одним із чинників елементаризації вивчення окремого твору на уроках як з української, так і світової літератур;програмові літературні твори фактично не читаються учнями – вони, у кращому випадку, будуть продовжувати знайомитися з їх скороченими текстами, взятими з інтернету; в умовах «калейдоскопічності» програм може назавжди зникнути з навчальної практики такий потужний розвиваючий засіб як написання творчих робіт з літератури.

Номер слайду 3

Основна компетенція, яку покликана забезпечувати літературна освіта, - це РОЗУМІННЯ УЧНЯМИ ТЕКСТУінтеграція двох літератур

Номер слайду 4

інтеграція двох літературних дисциплін дає змогу перейти до його інтенсивно-поглибленого вивченняінтегрований курс літератури (2+2=4 години на тиждень) створює ситуацію, коли на вивчення кожного програмового твору відводиться більше навчального часу; програма має будуватися таким чином, щоб учень здобував уміння аналізувати текст, розумів його смисли і художню значущість, розвивав свої усні і письмові мовленнєві уміння та навички

Номер слайду 5

Проблеми переходу до інтеграціїрозробка нових моделей підручників та посібників (в тому числі і електронних) для різних вікових груп;перепідготовка вчителів-словесників з метою удосконалення їх компетенцій, необхідних для роботи в умовах реформованої літературної освіти;розробка видавничої політики щодо підготовки нової методичної літератури для вчителя.

Номер слайду 6

Тема. Зіткнення добра, краси й справедливості із жорстокістю і підступністю у романі «Айвенго» та повісті «Захар Беркут» Проблемне питання: - Чому це важливо - звертатися до історичного минулого?

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Такий урок розвиває вміння порівнювати та критично осмислювати навчальну інформацію, використовувати її, бачити життєві орієнтири в художніх творах; допомагає учням усвідомити роль художніх творів на історичну тематику у формуванні особистості людини.

Номер слайду 10

Урок розвитку мовлення. Вплив світових шедеврів на українську літературу (робота над навчальними проєктами) Теми робіт:1. Українські переклади Шекспіра.2. Ліна Костенко і золоті сторінки далеких епох.3. Тарас Шевченко і Данте Аліг’єрі.( формування навичок ефективного використання інформаційно-комунікаційних технологій; прищеплення учням бажання займатися дослідницько-пошуковою діяльністю)

pptx
Додано
27 вересня 2021
Переглядів
253
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку