"Лісова пісня" Лесі Українки - книга-ювілярка 2021 року

Про матеріал

Драма-феєрія Лесі Українки "Лісова пісня": історія написання, жанрова специфіка, мотиви, образна система, символіка тощо.

У чому секрет сили й енергетики цього твору? У чому полягає його знаковість? Чому й досі "Лісова пісня" надихає і спонукає?..

Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Лісова пісня” Лесі Українки – книга-ювілярка 2021 року

Номер слайду 2

Задум про драму “Лісова пісня” Леся Українка виношувала впродовж усього життя, а реалізувала за 10-12 днів. “[…] і не писати ніяк не могла, бо такий уже був непереможний настрій; але після неї я була хвора і досить довго “приходила до пам’яті””, – писала Леся Українка в листі до сестри Ольги Косач (9 листопада 1911).

Номер слайду 3

Згодом у листі до матері Олени Пчілки Леся Українка зізнавалася: “Мені здається, що я просто згадала наші ліси та затужила за ними. А то ще я й здавна тую мавку «в умі держала», ще аж із того часу, як ти в Жабориці мені щось про мавок розказувала, як ми йшли якимсь лісом з маленькими, але дуже рясними деревами. Потім я в Колодяжному в місячну ніч бігала самотою в ліс (ви того ніхто не знали) і там ждала, щоб мені привиділася мавка” (2.01.1912).

Номер слайду 4

У творі “закодована”, втаємничена, міфологізована і власна душа мисткині...

Номер слайду 5

І душа народу...

Номер слайду 6

І звісно, любов до природи Волині…

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

За жанром “Лісова пісня” – драма-феєрія

Номер слайду 10

Ідеться про єдність реального й фантастичного (міфологічного), символічного.

Номер слайду 11

Вимовним у “Лісовій пісні” є двосвіття. Духовне й матеріальне, природне й людське – два світи, дві площини, два виміри. Перший з них є носієм гармонії та ладу, другий – навпаки дисгармонії та розладу.

Номер слайду 12

Виразником духовного у драмі постає Мавка – мешканка лісу.

Номер слайду 13

Мавка далека від світу людського – жорстокого, жадібного, втіленого в образах Лукашевої матері й Килини.

Номер слайду 14

Тим часом людська натура дядька Лева не обтяжена матеріальним – на противагу двом попереднім жіночим особам.

Номер слайду 15

Він відчуває багатоголосу душу природи, втілену в образах міфологічних істот –

Номер слайду 16

Русалки, Лісовика, Перелесника, Потерчат, Водяника, “Того, що греблі рве”, “Того, що в скалі сидить”, Русалки Польової.

Номер слайду 17

Саме дядько Лев прилучає Лукаша до сфери духовного й вічного, дає йому розуміння істинної краси.

Номер слайду 18

Тому дядькова смерть стає фатальною і для юнака, і для природи.

Номер слайду 19

Дивна мелодія Лукаша на сопілці пробуджує із зимового сну чарівну Мавку.

Номер слайду 20

Любов до природи й музики поєднує на перший погляд дві різні натури, зроджує між ними палке кохання. Невипадково це відбувається навесні.

Номер слайду 21

Утім, не маючи внутрішньої рівноваги, сили духу, Лукаш зраджує світ духовний – світ природи і Мавки. Як наслідок – матеріальне, буденне перемагає.

Номер слайду 22

Лукашева зрада з Килиною – це не лише зречення Мавки, а насамперед зречення себе. Така невірність обов’язково має бути покарана.

Номер слайду 23

Перетворення на вовкулаку – не так помста Лісовика за знівечену душу Мавки, як спокута за самовідступництво.

Номер слайду 24

Втім, любляча Мавка не лишає коханого на поталу – він знову стає людиною. Хоча такі метаморфози не приносять щастя. Душа страчена, кохання зраджене. Заніміння під вербою взимку – доконечна загибель Лукаша, духовна передовсім.

Номер слайду 25

Образ Мавки – не менш трагічний. Вона – дитя лісу – вирішила (хай навіть заради коханого!) оселитися у світі людському. Тим самим зрадила питомий їй світ природи, знищила себе. Така жертва, далебі, ніким не прийнята… І душа згублена… Перетворення на суху вербу є тому доказом.

Номер слайду 26

Хоча любов здатна творити дива, долати будь-які межі. Невипадково Лукашева сопілка з тої заклятої верби промовляє голосом Мавки.

Номер слайду 27

Останній монолог Мавки – достоту вимовний: він засвідчує нескасовну силу Любові в її найвищому, найдосконалішому вияві. Любові не тілесної, пристрасно-чуттєвої, а духовної…

Номер слайду 28

"О, не журися за тіло!Ясним, вогнем засвітилось воно,чистим, палючим, як добре вино,вільними іскрами вгору злетіло. Легкий, пухкий попілецьляже, вернувшися, в рідну землицю, —стане початком тоді мій кінець. Будуть приходити люди,вбогі й багаті, веселі й сумні,радощі й тугу нестимуть мені,їм промовляти душа моя буде. Я обізвуся до нихшелестом тихим вербової гілки,голосом ніжним тонкої сопілки,смутними росами з вітів моїх. Я їм тоді проспіваювсе, що колись ти для мене співав,ще як напровесні тут вигравав,мрії збираючи в гаю.. Грай же, коханий, благаю!"

Номер слайду 29

При підготовці матеріалів використано: Українка Л. Вибрані твори / Леся Українка ; передмова Г. А. Клименко. – Київ : Шанс, 2013. – 512 с. Українка Л. Твори : У 12 т. / Леся Українка. – Київ : Наук. думка, 1979. – Т. 12. Листи (1903 – 1913). – 696 с. Лісова пісня [Електронний ресурс] : [відео] // You. Tube. – Електрон. дані. – Режим доступу : https://www.youtube.com/watch?v=u. FFd. Ews. OJv. A , вхід вільний (дата звернення: 02.09.2021). – Назва з екрана. Фото взяті з відкритих джерел

Номер слайду 30

Матеріали підготувала:кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри української літератури та компаративістики Черкаського національного університетуімені Богдана Хмельницького Ганна Клименко-Синьоок2021

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Омельян Анна Адамівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 вересня 2021
Переглядів
1684
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку