Презентація "Інженерні заходи по маскування військ та об'єктів , захист озброєння та військової техніки від високоточної зброї"

Про матеріал
Інженерні заходи по маскування військ та об'єктів , захист озброєння та військової техніки від високоточної зброї
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інженерні заходи по маскування військ та об'єктів , захист озброєння та військової техніки від високоточної зброї

Номер слайду 2

Основними демаскуючими ознаками військової техніки є: характерна форма, розміри, тіні;відображення радіохвиль, теплове випромінювання;сліди руху та діяльності, пил, вихлопні гази;шум працюючих двигунів, звук при стрільбі;світло фар, сигнальних вогнів, спалаху при пострілах;відблиски скла, округлих та гладких металевих поверхонь;певне взаємне розташування на марші, в районах зосередження, на позиціях та в бойових порядках. Маскування військової техніки та озброєння під час пересування та розташування досягається використанням приховуючих та маскувальних особливостей місцевості, умов обмеженої видимості, застосуванням місцевих маскувальних матеріалів, табельних засобів приховування та імітації, а також маскувальним фарбуванням. При маскуванні військової техніки та озброєння слід уникати їх розташування на відкритій місцевості з одноманітним фоном, позбавленим природних масок, нерівностей і контрастних плям. Не допускається розташування військової техніки та озброєння на місцевості таким чином, щоб їхні силуети спостерігалися противником на фоні неба або на світлому фоні. Для зменшення помітності відкрито розташованої воєнної техніки та озброєння, особливо взимку, їх слід розташовувати на наявних або спеціально підготовлених контрастних до фону темних плямах

Номер слайду 3

Використання темних плям при розташуванні техніки на відкритій місцевості:а – неправильно (пляма не використана);б – правильно

Номер слайду 4

На місцевості з незначною кількістю природних масок зменшення помітності відкрито розташованої техніки та озброєння досягається спотворенням або приховуванням падаючих від них тіней. Для цього техніку розташовують таким чином, щоб її тінь спотворювалася або зливалася з тінню від предмета місцевості . При цьому необхідно враховувати переміщення тіні протягом дня. Використання напівзакритої місцевості з метою маскування техніки:розташування техніки в кущах

Номер слайду 5

Під час розташування військової техніки та озброєння в рідколіссі для приховування від повітряної розвідки стягують крони дерев та закріплюють на гілках зрізану рослинність для ущільнення крон. Обладнують горизонтальні та похилі маски. На покриття масок накидають зрізані гілки . У населених пунктах військову техніку та озброєння розташовують у господарських будівлях, під масками-макетами будівель або під масками-навісами . Основним місцевим матеріалом, який застосовують для маскування військової техніки та озброєння, є зрізана рослинність. Для маскування техніки, що рухається, зрізану рослинність прикріплюють за допомогою дроту, шнурів, мотузок і т. д. (рис. 36). Для найбільш надійного кріплення гілок застосовують спеціально виготовлені гвинтові затискачі. Під час розташування військової техніки та озброєння на місцевості зрізану рослинність викладають безпосередньо на об’єкт зверху, а також встановлюють (встромляють у грунт, сніг) навколо об’єкта, особливо з боку противника.

Номер слайду 6

Маскування техніки в рідколіссіа – стягуванням крон дерев;б – влаштуванням горизонтальних масок із табельних маскувальних комплектів: 1) дерева зі стягнутими кронами; 2) зрубуванням кущів та крон дерев; 3) прикріпленням зрубаних кущів та крон дерев до стійок; 4) зрізане гілля.

Номер слайду 7

У всіх випадках рослинність розташовують на техніці та озброєнні таким чином, щоб забезпечити максимальне приховування і в той же час не створювати перешкоди діям екіпажів та обслугам. Для того, щоб замаскувати військову техніку та озброєння випуклою маскою-перекриттям з комплектів МКТ , необхідно:скласти маскувальне покриття вдвічі відносно поперекової вісі та розташувати спереду або ззаду від об’єкта маскування (складеним боком до техніки);Маскування техніки зрізаною рослинністю

Номер слайду 8

Маскування техніки в населеному пункті:1 – маска-макет будови;2 – маска-навіс

Номер слайду 9

натягнути вдвічі складене покриття до половини маскованого об’єкта; взявши за верхні кути, повністю закрити ним маскований об’єкт; підвернути або присипати ґрунтом (снігом) кути маскувального покриття, надавши йому форми неправильної геометричної фігури; закріпити краї маскувального покриття до ґрунту за допомогою металевих кілків; використовуючи 5 – 8 стійок-підпор з оголовками, виготовлених з жердин, труб тощо, підняти покриття над маскованим об’єктом не менше ніж на 30 – 50 см; використовуючи місцеві матеріали, надати масці контури одного – двох природних плям фону.

Номер слайду 10

Порядок установки маски-перекриття з комплекту МКТ:а – розгортання, зшивання та згортання в рулон маскувального покриття;б – укладка покриття на масковану техніку;в – розгортання, кріплення та надання покриттю форми, відмінної від форми техніки;1 – маскувальний комплект в упаковці; 2 – розгорнуті покриття; 3 – вигляд покриття в рулоні; 4 – місце шва; 5 – підпірки з місцевих матеріалів.

Номер слайду 11

Перед застосуванням зазначеного комплекту необхідно:розпакувати та розгорнути обидва маскувальних покриття;за допомогою зшивних шнурів, наявних у комплекті, з’єднати між собою покриття довгими сторонами (12 м) в одне покриття розмірами 12 x 18 м (у разі необхідності забезпечення швидкого розкриття маски для виходу техніки або для ведення вогню вони з’єднуються шплінтовим швом по лінії з’єднання покриттів);згорнути покриття в два рулони;натягнути покриття на об’єкт, розмістивши його по центру маскувальної техніки;розгорнути рулони;спотворити форму маски так само, як у випадку застосування комплекту МКТ.

Номер слайду 12

Вписування покриття в навколишній фон місцевості:

Номер слайду 13

Порядок установлення маски-перекриття із комплекту МКО

Номер слайду 14

МАСКУВАННЯ ВІЙСЬКОВИХ ОБ’ЄКТІВ, ФОРТИФІКАЦІЙНИХ СПОРУД ТА ЗАГОРОДЖЕНЬ.  Відомості про місцезнаходження та характер військових об’єктів, фортифікаційних споруд та загороджень противник отримує на підставі даних візуального повітряного та наземного спостереження.   Фортифікаційні споруди виявляють за основними демаскуючими ознаками: за характерною формою відкопування й накреслення брустверів та насипів, ділянками пошкодженого природного покриття, тупиковими дорогами й стежками до споруд, слідами від землерийної техніки, утвореними при викопуванні окопів (укриттів), оголовками димових труб та вихлопних пристроїв.   Траншеї та ходи сполучення виявляють при спостереженні з повітря і за допомогою аерофотозйомки за темними лініями відкопування, обмальованими смугами брустверів.   Окопи для танків, бойових машин, бронетранспортерів та іншої техніки виявляють за котлованами прямокутної форми, брустверами, тінями на дні окопів (укриттів) та порушенням трав’яного або снігового покрову при формуванні землерийними машинами брустверів.   Окопи для артилерійських гармат та мінометів виявляють за уривками специфічного накреслення в плані нішами для боєприпасів та укриттями для обслуги, а також за тінями на дні окопів.  Відмінними рисами відкритих спостережних пунктів є поєднання і взаємне розташування ходів сполучення та наявність осередків прямокутної форми з малими відстанями між ними.

Номер слайду 15

Маскування фортифікаційних споруд та інженерних загороджень здійснюється:приховуванням зведення фортифікаційних споруд та загороджень;скриттям місця розташування й призначення фортифікаційних споруд та загороджень;імітацією фортифікаційних споруд та загороджень. Приховування зведення фортифікаційних споруд та інженерних загороджень досягається:використанням темного часу доби та інших умов обмеженої видимості;заготівлею елементів конструкцій споруд у місцях, укритих від розвідки противника;максимальним скороченням часу зведення споруд;застосуванням штучних масок;маскуванням звуків і шумів, що виникають в процесі зведення.

Номер слайду 16

Приховування місця розташування й мети фортифікаційних споруд та загороджень досягається:використанням маскувальних особливостей місцевості;додаванням спорудам маскувальної форми;застосуванням штучних масок;фарбуванням мін та елементів невибухових загороджень;обробкою місцевості з метою маскування.Імітація фортифікаційних споруд та загороджень здійснюється:зведенням хибних споруд та загороджень;показуванням робіт щодо їх зведення;визначенням життєдіяльності споруд.

Номер слайду 17

Маскування траншей та ходів сполучення, виритих землерийними машинами

Номер слайду 18

Маскування винесеного майданчика для кулемета

Номер слайду 19

Маскування металевих вогневих споруд баштового типу проводиться:на відкритій рівній місцевості – під невелике піднесення (бугор) з пологими скатами;на місцевості, вкритій рослинністю – під кущ або групу кущів;.в гірській місцевості — під камінь або групу каменів. Маскування металевих вогневих споруд баштового типу досягається:обробкою місцевості навколо споруди;фактурною обробкою і маскувальним фарбуванням поверхонь башт, захисного і протипилового матраца;приховуванням башт під предмети місцевості. При маскуванні споруд з танковою баштою під невеликий пагорб, кущ або групу кущів, форма башти спотворюється за допомогою легкого металевого каркаса і закріпленого на ньому маскувального заповнення. Каркас виготовляється з арматурної сталі діаметром 10-12 мм

Номер слайду 20

Маскування амбразури вогневої споруди закритого тип

Номер слайду 21

МАСКУВАННЯ ОКОПІВ ДЛЯ БОЙОВОЇ ТЕХНІКИ, АРТИЛЕРІЇ ТА УКРИТТІВ ДЛЯ АВТОМОБІЛІВ     Окопи для танків, бойових машин піхоти (БМП) і бронетранспортерів (БТР) повинні розташовуватися на позиціях з використанням приховуючих властивостей місцевості.    При розташуванні на узліссі, у високому чагарнику окопи маскують зрізаною рослинністю, яку установлюють (укладають) на дні окопу і на бруствері, приховуючи окоп під групу кущів.   У населеному пункті окопи маскують під будівлі, скирти сіна та інші предмети місцевості. На плямистій місцевості найбільша ефективність досягається при маскуванні окопів під плями оголеного ґрунту, а на одноманітній місцевості-під навколишній фон.    Для маскування окопів влаштовуються маски-перекриття з табельних маскувальних комплектів, які розтягуються над окопами і закріплюються по контуру металевими кілками до ґрунту.    Покриття комплектів знизу підпираються стійками на висоту, що забезпечує вільне переміщення вогневих засобів під маскою в заданому секторі обстрілу. Напрямок швидкорозпускного шва маскувального покриття повинен співпадати з напрямком директриси вогню.     Перед стрільбою передня частина маскувального покриття розшивається, а його кути підвертають і забираються в сторони.   Для встановлення маски-перекриття над окопами з круговим обстрілом табельне маскувальне покриття укладають безпосередньо на корпус танка або БМП. Край покриття закріплюють до брустверу окопу

Номер слайду 22

Маскування окопу для танка з круговим обстрілом

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Маскування гарматних і мінометних окопів досягається:наданням окопам особливостей місцевості та використанням справжніх масок;застосуванням штучних масок і макетів місцевих предметів;використанням хибних окопів.  На відкритій місцевості маскування гарматних і мінометних окопів виконується з метою зменшення їх помітності. Місця розташування окопів вибирають на ділянках місцевості з барвистим фоном.   Приховування при розташуванні в населених пунктах окопів для гармат та мінометних розрахунків досягається тим, що їх влаштовують у тіні від будинків, за огорожами, в садах. В лісистій місцевості окопи для гармат розташовують під кронами дерев. Розчищення лісу для ведення вогню не слід робити суцільним. Межі вирубок роблять неправильної форми; збіг кордонів сектора огляду або обстрілу з межами вирубок не допускається.

Номер слайду 25

МАСКУВАННЯ ОБ’ЄКТІВ ВІЙСЬКОВОГО ТИЛУ   Основними об’єктами маскування військового тилу є військові склади, медичні пункти, пункти бойового постачання, продовольчі пункти, польові механізовані хлібозаводи, стоянки автомобільної техніки. Характерними демаскуючими ознаками об’єктів військового тилу є:групове, обумовлене функціональним взаємозв’язком розташування на місцевості транспортної техніки, штабелів, наметів, сховищ, окопів і укриттів на певному віддаленні від переднього краю і елементів бойового порядку частин і підрозділів;форма, розміри і вид техніки, інженерних споруд, палаток, майна, зосередження вантажопідіймальних засобів;наявність під’їзних шляхів, рух по них техніки та особового складу;шуми, пил, а також світло фар вночі;дим опалювальних пристроїв. Маскування споруд і техніки на об’єктах військового тилу досягається:розташуванням органів тилу в лісах, складках місцевості, на протилежних схилах висот, в господарських будівлях і т. д.;скриттям процесу обладнання споруд і діяльності в них;зміною зовнішнього вигляду об’єктів тилу (штабелів, палаток та ін.);обладнанням хибних споруд і встановленням макетів техніки.

Номер слайду 26

Маскування пунктів управління під парники. Маскування пунктів управління під об’єкти господарської діяльності

pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для хлопців) 11 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
29 вересня 2023
Переглядів
1976
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку