Презентація "Історична основа твору( роман В.Гюго "Собор Паризької Богоматері") та її авторське переосмислення"

Про матеріал

Презентація до уроку зарубіжної літератури в 9 класі для вивчення творчості французького письменника Віктора Гюго, ознайомлення з історією написання відомого роману, події якого відбуваються в стінах символу Франції - Нотр - Дам де Парі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історична основа твору та її авторське переосмислення. Провідні теми й проблеми роману. В. Гюго “Собор Паризької Богоматері” ’АNAГKH («доля») В. Гюго «Собор Паризької Богоматері»

Номер слайду 2

Письменник - реформатор. Віктор-Марі Гюго (1802-1885) – демократ, ворог тиранії насилля над особистістю, захисник постраждалих від суспільної та політичної несправедливості. Важко забути того, хто перед смертю, підводячи підсумок своєї творчості, беззаперечно маючи на це право сказав: “Я в своїх книгах, драмах, прозі та віршах заступався за малих та нещасних, благав могутніх та невблаганних. Я відновив у правах людини блазня, лакея та каторжника…”

Номер слайду 3

СловникІсторичний роман - роман, побудований на історичному сюжеті, відтворює у художній формі якусь епоху, певний період історії. Антиклерикальний -- спрямований проти церкви, проти релігії. Готичний стиль – стиль в архітектурі, для якого характерні висотність, загострені арки і вежі, каркасна система споруди, стіни не відчуваються, готичний собор часто асиметричний, всі простори заселені скульптурами. Романський стиль – масивні круглі стовпи, масивні стіни, затемненість інтер’єру.«ANAГKH» - (доля, фатум). Портал – архітектурно облаштований вхід до собору. Шатобріан – ключова постать французької літератури ХІХст. Патріарх романтизму.

Номер слайду 4

Історія написання. За словами самого письменника звернення до далекого минулого зумовлено трьома факторами культурного життя того часу: боротьбою за охорону історико – архітектурних пам’яток, інтересом до історичної тематики, захопленням середньовіччям."Собор Паризької Богоматері" - один із кращих історичних романів XIX ст., написаний у романтичному стилі в 1830 р., а надрукований у 1831 р. Створення історико-романтичного роману збігалося з підготовкою революції 1830-го року, оскільки внутрішній зміст твору і своєрідний фон, на якому розгорнулася драма головних героїв, - це зростання невдоволення народу і його бунт. У першій пол. XIX ст. у Франції розрослася ціла кампанія знищення архітектурних пам'яток, а тому письменник виступив твором на захист споруд епохи Середньовіччя. Поштовхом до написання твору стало слово ANARKH ("фатум", "доля"), яке автор побачив одного разу на Соборі. Гюго шукав дещо вічне, у чому всі епохи об'єднані. Так, на перший план виступив образ Собору Паризької Богоматері, який створювався народом століттями.

Номер слайду 5

Собор Паризької Богоматері – головний герой роману Собор - жива істота в романі, чи не один з найголовніших героїв людської трагедії, ціла епоха в історії Франції: Це фрагмент справжньої історії. Його неодноразово намагалися знищити, але соборні мури витримали хвилі людської люті, за свій вік вони вдосталь побачили крові, страждань, людських сліз. Саме тому Гюго і обрав його не тільки місцем подій великого історичного роману, а й головним героєм. Собор - це символ духовного життя французького народу, збудований руками сотень невідомих майстрів, вираз народної душі. У романі він не був осереддям релігійної віри, а став місцем життєвих пристрастей. Собор дав притулок народним героям, з ним тісно пов'язана їхня доля. Собор живе своїм таємничим життям, приваблює одних багатством,інших мудрістю, красою, беззахисних - останньою надією врятуватися. Головний фасад прикрашений кам’яними статуями і має три портали. Верхній ярус собору – прозоре мереживо декоративної аркади. Середній ярус – з величезним круглим вікном – «розою». Під ним – знаменита «Галерея королів». Це зубчастий карниз, що складається з 28 ніш, у яких розташовані статуї легендарних біблейських правителів

Номер слайду 6

Цікаві факти та легенди. Будівництво храму тривало майже два століття;Одна із стародавніх легенд свідчить, що в будівництві брав участь сам диявол. Більше того, він увічнив себе в образі химери, що прикрашає собор;В соборі зберігається одна з найбільших реліквій християнства – Терновий вінець Ісуса Христа;У Соборі Паризької Богоматері вінчалася Марія Стюарт з Франциском ІІ, а в 1804 році Наполеон одягнув корону імператора;Нотр – Дам де Парі, як і раніше готовий прийняти у своїх стінах понад дев’ять тисяч осіб;Щорічно собор відвідують 14 мільйонів осіб;Саме біля собору знаходиться так званий «Нульовий кілометр», від якого ведуть відлік усі відстані у Франції;Цікаво, що в соборі немає жодної стіни. Весь простір займають стовпи, з’єднані арками. В отворах арок – вітражі.

Номер слайду 7

Історична основа твору Дія роману відбувається в епоху великих змін у житті французького суспільства. Криза Середньовіччя, очікування Відродження, винайдення друку. Злам епох проходить через долі та життя головних героїв. Письменник змалював картину життя Парижа XV ст. Гюго майстерно передав колорит епохи, але при цьому не відобразив конкретних історичних подій, а вміло відтворив повсякденність у романтичному руслі. Романіст від самого початку твору занурив читача в атмосферу яскравого середньовічного життя, де перед нами постали представники різноманітних верств суспільства: від злидарів з Двору Чудес до короля Людовіка XI. Мета Гюго - передати дух історії, її атмосферу. Тому у його творі вона виступає майже живим персонажем. Історичний роман – роман, побудований на історичному сюжеті, відтворює у художній формі якусь епоху, певний період історії. Особливості історичного роману:Історичний факт поєднаний із художньою вигадкою. Поряд із історичними особами співіснують вигадані персонажі. В основі твору – гострий конфлікт. Герої проходять через складні випробування. Ці твори навчають людяності, мужності, шляхетності.

Номер слайду 8

Паспорт роману В. Гюго «Собор Паризької Богоматері»Жанр – романтичний історичний роман. Дата написання: січень1831 року. Художній напрям -- романтизм. Час та місце подій: 1480-і роки, Париж (Середньовічна Франція XV ст. за правління короля Людовіка XI). Події відбуваються у самому Соборі, на Соборній та Гревській площах, у «Дворі чудес». Тема. Середньовічна Франція на порозі доби Відродження. Теми кохання, краси, протистояння в людині християнських догм та людських слабкостей, теми народу та народної непокори. Ідея -- Антиклерикальна ідея роману. Боротьба між Добром і Злом. Християнство врятує людей, зробить людину людиною. Проблематика – духовне життя, християнська віра, кохання, мораль. Основний конфлікт. Конфлікт між Добром і Злом (філософський, моральний). Конфлікт короля з феодалами (політичний). Сюжет і  композиція.  Роман складається з 11 книг. Перші шість – розгорнута експозиція. Зробити запис у зошит.

Номер слайду 9

Знати зміст роману. Вивчити паспорт твору. Виконати тест https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=3988445 Домашнє завдання:

pptx
Додано
20 грудня 2023
Переглядів
158
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку