Презентація "Історичний коментар до повісті І. Франка "Захар Беркут""

Про матеріал
Матеріал, розміщений у презентації, допоможе учням краще зрозуміти історичну лінію повісті. У презентації подано інформацію про межі удільних князівств, відомості про Данила Галицького та хана Батия, описано громадський устрій тих часів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

1Історичний коментар до повісті І. Франка "Захар Беркут"

Номер слайду 2

2Історичний коментар до повісті І. Франка "Захар Беркут"Дела давно минувших дней,Преданья старины далёкой… А. С. Пушкин

Номер слайду 3

3 Галицько-Волинське князівство (кінець ХІІст.)

Номер слайду 4

4"Стародавнє село Тухля – се була велика гірська оселя з двома чи трьома чималими присілками, всього коло півтори тисячі душ".

Номер слайду 5

5 "Село й присілки лежали не там, де лежить теперішня Тухля, але геть вище серед гір, у просторій подовжній долині, що тепер поросла лісом…"

Номер слайду 6

6 Село Тухля, про яке писав І. Франко, справді існує, розташоване в мальовничій, порослій густими лісами місцевості недалеко від міста Стрия на Львівщині.style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 7

7с. Тухля

Номер слайду 8

8"… глухо шептались при дворі князя Данила, немов-то Тугар Вовк у битві над Калкою зрадив Русь монголам, виявивши їм наперед цілий план битви, уложений руськими князями".

Номер слайду 9

931 травня 1223 р. на берегах р. Калки (сучасна назва Кальчик, притока р. Кальміус) відбулася битва між монгольським військомі об’єднаними силами руських князів та половців під проводом князя Мстислава Романовича.

Номер слайду 10

10 Внаслідок неузгодженості дій князів руське військо зазнало жахливої поразки. Додому повернувся лише кожен десятий воїн.style.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 11

11 Сучасний вигляд річки Кальчик (Донецька область)

Номер слайду 12

12р. Кальчик

Номер слайду 13

13"…вчора прибіг княжий посланець, який оповістив про новий напад страшних монголів на нашу країну, про те, що вони по довгім опорі заняли Київ і зруйнували його дотла і тепер величезною хмарою тягнуть на наші червоноруські землі".

Номер слайду 14

14 Герб Червоної Русі 1555 р. Nuernberg (репринт Muenchen. 1882). Черво́на Русь — історична назва Галичини, вживана в писемних джерелах, переважно польських, у XVI — XVIII століттях для визначення колишнього Галицького князівства

Номер слайду 15

15"Страшний начальник монгольський Батухан, прозваний Батиєм, ішов на чолі своєї стотисячної армії".

Номер слайду 16

16

Номер слайду 17

17"Володар Червоної Русі, князь Данило Романович…"Данило Романович (1201—1264) — князь галицько-волинський і великий князь київський (1240), перший король Русі (1253). Син князя Романа Мстиславича з династії Рюриковичів.

Номер слайду 18

18"Володар Червоної Русі, князь Данило Романович…"Справжнім бойовим хрещенням стала для князя битва на річці Калці (1223р.), де Русь зазнала катастрофічної поразки при першому зіткненні з ордами Чингісхана, а Данило в ході запеклої боротьби дістав поранення у груди.

Номер слайду 19

19 Винятково здібний правитель,Данило Галицькийоб'єднав на певний часзахідноукраїнські землі,реформував військо,приборкав боярство. Він проводивактивну західну політику,побудував ряд нових міст(Холм, Львів та ін.)

Номер слайду 20

20 Час князювання. Данила Романовичабув періодом найбільшого економічного, культурного піднесення і політичного посилення Галицько-Волинськоїдержави.

Номер слайду 21

21"Захар Беркут пізнав світ, був і в Галичі, і в Києві"style.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 22

22 ГАЛИЧ… Столиця могутньої Галицько-Волинської держави. Свого часу це було найбільше місто Європи, територія якого простягалася на 8,5 кілометра з півночі на південь і на 11 кілометрів із заходу на схід.

Номер слайду 23

23 Ця міська агломерація, з центром у княжому Крилосі й знана як Великий Галич, за своєю площею значно перевищувала такі міста давнього світу як Вавилон, Рим, Константинополь…

Номер слайду 24

24 Місто князя Данила Галицького. Воно дало назву цілому регіонові України. Власне тут був один із наймогутніших осередків нашої державності. Галич…

Номер слайду 25

25 Центр Галича знаходився на високій горі на місці сучасного с. Крилос, він був укріплений двома рядами валів і ровів.

Номер слайду 26

26 Під час походу Батия 1241 р. Галич був поруйнований і втратив значення столиці.

Номер слайду 27

27 Галич

Номер слайду 28

28"Друга (орда) під проводом Пети відділилася від головної орди в землі Волинській і поперек Червоної Русі, через Пліснесько, змагалася до верхів'я Дністра".

Номер слайду 29

29 Околиці Підгорець здавна приваблювали людей. Вже у VII—XIV століттях тут на одній із гір на вигідному для оборони місці існувало давньоруське укріплене поселення Пліснесько. Під різними назвами воно згадується у літописах за 1188 і 1233 роки та в «Слові о полку Ігоревім».

Номер слайду 30

30с. Підгірці

Номер слайду 31

31 Збереглись рештки стародавнього міста — городище, площею близько 160 га, оточене системою земляних валів та ровів,загальна довжина якихстановить приблизно 7 км.

Номер слайду 32

32 На місці укріплень стародавнього міста Пліснеська протягом 1635-1640рр. було збудовано. Підгорецький замок, який разом із замками Золочева та Олеська творить так звану Золоту Підкову України.

Номер слайду 33

33 Використані матеріалиhttp://som.fio.ru http:// www.ostu.ruhttp://krol.com.ua/exkg.htmlhttp://www.dnister.nethttp://serg-klymenko.narod.ruhttp://leto.flamber.ruhttp://www.photosight.ruhttp://io.uaІсторія України: Підруч. Для 7 кл. загальноосвіт. Навч. закл. / В. А. Смолій, В. С. Степанков. – К.: Генеза,2007. – 224с.

pptx
Додано
29 вересня 2019
Переглядів
1647
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку