Презентація "Історія атома: теорії і моделі"

Про матеріал
Презентація дає можливість прослідкувати історію розвитку вивчення атома,його будову. Презентацію можна використовувати і в 9-х класах
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія атома: теорії і моделі

Номер слайду 2

Все складається з невидимих і неподільних сфер матерії - атомів. ДЕМОКРІТАБДЕРСЬКИЙ420-400р.до н. е.

Номер слайду 3

Атоми рухаються у великій пустоті, вдаряються один об одного, та тримаються разом, утворюючи різні тіла. Різні тіла — це різні комбінації атомів. Різноманітність тіл спричинена різноманітністю складених атомів.

Номер слайду 4

ДЖОН ДАЛЬТОН1803р. Атоми - маленькі,тверді, неподільні сфери, як і у грецьких філософів, у Дальтона атомы одного элемента ідентичні один одному. 

Номер слайду 5

Джон Дальтон виходив з уявлення про корпускулярну будову матерії, але, ґрунтуючись на понятті хімічних елементів Лавуаз'є, вважав, що «атоми» даного елемента однакові і характеризуються крім інших властивостей тим, що мають певну вагу, яку він назвав атомною. Дальтон виявив, що два елементи можуть сполучатися один з одним в різних співвідношеннях, і кожна нова комбінація елементів дає нову сполуку.

Номер слайду 6

Джозеф Джон Томсон1904р. Модель сливового пудингу

Номер слайду 7

Джозеф Томсон, відкривши у 1897 році електрон, припустив, що від'ємно заряджені «корпускули» (так він називав електрони) входять до складу атома. Він запропонував модель атома, в якому у хмарі позитивного заряду, що за розміром відповідає розміру атома (приблизно 10¯¹⁰м), містяться маленькі, від'ємно заряджені «корпускули», сумарний електричний заряд яких дорівнює заряду позитивно зарядженої хмари, чим забезпечується електронейтральність атомів. «Корпускули» у цій моделі електрони розподілені всередині позитивно зарядженої хмари з однаковою за об'ємом густиною заряду, що нагадують родзинки у тісті пудинга, що й дало іншу назву — «пудингова модель атома».

Номер слайду 8

Ернест Резерфорд1911р. Планетарна модель

Номер слайду 9

історична модель будови атома, яку запропонував Ернест Резерфорд внаслідок експерименту з розсіяння альфа-частинок. За цією моделлю атом складається із невеликого позитивно зарядженого ядра, в якому зосереджена майже вся маса атома, навколо якого рухаються електрони, подібно до того, як планети рухаються навколо Сонця. Історично планетарна модель Резерфорда прийшла на заміну «моделі сливового пудинга» Джозефа Джона Томсона, яка постулювала, що від'ємно заряджені електрони поміщені усередину позитивно зарядженого атома.

Номер слайду 10

Нильс Бор1913р.Існують енергетичні рівні або електронні оболонки. Електроны можуть знаходитися тільки на цих энергетичних рівнях

Номер слайду 11

Нільс Бор запропонував видозмінити класичну механіку . Він припустив, що не всі рухи, допустимі в класичній механіці, реалізуються в атомних системах, а лише деякі, можна сказати «вибрані». Стосовно енергії атома гіпотеза Бора означала, що енергія атома E може приймати лише дискретні, квантовані значення:

Номер слайду 12

Ервин Шредінгер1926р. Квантова модельядро, оточене хмарами електронної густини.

Номер слайду 13

У 1924 році Луї де Бройль розробив хвильову теорію матерії, яку трохи пізніше розвинув Ейнштейн. У 1926 році Ервін Шредінгер запропонував квантовомеханічне хвильове рівняння. Це нова теорія будови атому в якій електрон був представлений хвильовою функцією. В новій квантовій теорії електрон не має орбіти, він - електронна хмара

Номер слайду 14

Джеймс Чедвик 1932р. Відкрив нейтронІваненко і Гейзенберг створили протонно-нейтронну модель ядра

Номер слайду 15

1932 року англійський фізик Джеймс Чедвік відкрив нову електрично нейтральну частинку, яку назвали нейтроном. Того ж року радянський фізик-теоретик Дмитро Іваненко і, незалежно,В. Гейзенберг висунули гіпотезу про протон-нейтронну структуру ядра. Цю гіпотезу було повністю підтверджено подальшим розвитком ядерної фізики та її застосувань.

pptx
Додано
24 березня 2020
Переглядів
1514
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку