Презентація "Історія науки і техніки в Китаї"

Про матеріал
Презентація "Історія науки і техніки в Китаї" створенна як матеріал до уроку або до лекції
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Істория науки і техніки в Китаї

Номер слайду 2

За більш ніж трьохтисячну історію Китай зробив вагомий внесок у розвиток природничих наук і техніки.

Номер слайду 3

Багато відкрить і винаходів у Китаї зроблено на декілька століть раніше, ніж в інших країнах, а окремі з них були просто запозичені іншими країнами, в тому числі і європейськими (компас, сейсмоскоп, папір, згодом – порох, книгодрукування тощо).

Номер слайду 4

Помітними були досягнення китайців у математиці.  Математика отримала розвиток вже за першої Ханьської династії – ХХ ст. до н.е. – ІІ ст. н.е. У першій половині ІІ ст. до н.е. Чжан Цан винайшов і описав метод розв’язання рівнянь 1-гоступеня з двома і тьома невідомими.. «Арифметика в дев’яти главах» була написана Чжан Цаном і Цзін Чоучаном з відомостейІІ–Іст.ст. до н.е. Цей твір свідчить про наявність у китайських математиків досконало розробленої обчислювальної техніки і інтересу до загальних алгебраїчних методів.

Номер слайду 5

Уже в першій половині ІІ ст. до н.е. Чжан Цан винайшов і описав метод розв’язання систем рівнянь1-гоступеню з двома і трьома невідомими. ЦзінЧоу-чанвперше запропонував поняття від’ємних величин і вивів правила дій над ними. Дав опис способу витягання квадратних і кубічних коренів. Між ІІ і VІ ст.ст. китайські вчені розробили оригінальний спосіб розв’язання у цілих числах систем невизначених рівнянь1-гоступеня.

Номер слайду 6

Конфуціанство приймає небо як символ вищого порядку, як вища інстанція, якесь божественне начало. Вершиною прагнення людського розвитку в конфуціанстві, так само як і в даосизмі було досягнення Дао. Дао - вища субстанція, центр усього. Дао займало в конфуціанстві поняття бога На відміну від даосизму, в конфуціанстві основний упор робився на духовно - соціальне вдосконалення людини, зокрема на освіту, інтелектуальний розвиток, дуже суворе дотримання певних традицій і громадських правил, що регулюють всі сторони суспільного життя Конфуціанство Основоположник Конфуцій (народився в 551 р. до н.е., помер в 479 р. до н.е.)

Номер слайду 7

Конфуціанство Конфуціанство (кит. Жу цзя, жу цзяо - школа вчених-інтелектуалів, вчення вчених-інтелектуалів) Особняк Конфуція, Ціфу, Шаньдун

Номер слайду 8

Географічні знання у Китаї накопичувались з глибокої давнини. За декілька століть до н.е. китайці плавали по окраїнних морях Тихого океану і зробили ряд географічних відкрить. Подорож Чжан Цяня у 136–126рр. до н.е. у Середню Азію започаткувала вивчення китайцями країн і народів, які жили на Захід від них. Так виникла караванна торгівля між Китаєм і Середньою Азією по так званому Великому шовковому шляху.

Номер слайду 9

Історії китайської медицини близько 3 тис. років. Наприкінці ІІ – початку ІІІ ст. написана перша книга «Фармакологія». Значним досягненням китайської медицини у цей час було проведення операцій з використанням загального наркозу. Широко використовуються методи голкотерапії і припікання. Відзначимо, що китайська фармакологія відрізнялась від європейської великою кількістю лікувальних засобів. Загальна кількість лікарських призначень, які містяться у медичному каталозі Китаю ХVІ-ХVІІІст., складала близько 62 тис. (приблизно половина з них потім була втрачена).

Номер слайду 10

У китайській культурі, як і в багатьох традиційних культурах, знання про людський розум, тіло і практика лікування є невід’ємними частинами натурфілософії і духовної традиції. 

Номер слайду 11

Уявлення китайців про тіло завжди були функціональні, наголос робився на взаємозв’язку всіх частин. Концепція фізичного органу відповідає цілісній функціональній системі, основна увага приділяється структуруванню, а не причинним зв’язкам. Китайці наділяли систему взаємовідносин внутрішньою динамікою і вірили, що всі події в природі мають циклічний характер коливань між двома полюсами «інь» і «ян». Природний порядок – це один з прикладів динамічної рівноваги між ними. Тлумачення «інь-ян»наведено в «Іцзін» («Книзі змін»), виданій у першій половині І тис. до н.е. В доповнення до цієї системи китайці використовували систему«у-сін»для описання великого структуризованого космосу. 

Номер слайду 12

У VІІ ст. тут було засновано Палату вчених. Їх обов’язком стало проведення наукових робіт і складання енциклопедичних словників. Це другий, після Александрійського Мусейону, приклад в історії про державну підтримку науки. Після того, як у ХІV ст. ліквідовано монгольське іго, Палата вчених була перетворена на Ханьлінську академію, яка проіснувала до 1911 р.

Номер слайду 13

Техніка Китаю має багату історію. Техніка Китаю має багату історію. Тут у ХVІ–ХІст.ст. до н.е. було розвинено мистецтво виплавки бронзи, виробництво білої кераміки і гончарне мистецтво. УІІІ–Vст. н.е. винайдено фарфор. Для прикрашення виробів з фарфору широко використовувався кобальт. Наприкінці ХІХ ст. мистецтво виробництва фарфору у Китаї занепало і почало відроджуватись тільки з другої половини ХХ ст. Високого рівня в Китаї досяг розвиток практичної хімії. Свідченням цього є те, що китайці перші у світі почали використовувати селітру для виготовлення пороху. Вже у Х ст. його використовували при виробництві ракет для фейєрверків, а з початку ХІ ст. – для стрільби. Свідченням високого рівня практичної хімії є те, що виробництво паперу, ліків тут здійснювалось з природної сировини. З глибини століть у Китаї важливого значення надавалось будівельним роботам. Це вимагало розвитку будівельної техніки. У VІ ст. до н.е. розпочалось будівництво Великого каналу, яке продовжувалось понад дві тисячі років. У ХІІІ ст. цей канал з’єднав Пекін і Ханджоу. 

Номер слайду 14

Ще одним досягненням будівельного мистецтва є Велика китайська стіна.

Номер слайду 15

Великі винаходи Китаю Шовк з тутового шовкопряда. Папір і друкарська справа. Ритуальні судини і зброю з бронзи і заліза. Компас. Порох. Фарфор.

ppt
Додано
26 січня 2020
Переглядів
1638
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку