Презентація "Історія створення блискавковідводу"

Про матеріал
Презентація "Історія створення блискавковідводу" розповідає про створення захисту від блискавок, їх значущість і застосування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія створення блискавковідводу Підготувала Учениця 10 класу ЗОШ№18 Болюбаш Дарія

Номер слайду 2

1753г. Бенджамін Франклін (Можете подивитися на 100-доларову купюру) винаходить громовідвід. Він першим показав електронну природу блискавки за допомогою свого знаменитого "досвіду з повітряним змієм". Приблизно в той же самий час у Франції Далібар підтвердив цю теорію своїм тестом з залізним стрижнем, електризуватися під час грози. Жак де Рома також прийшов до такого ж висновку на базі досвіду з повітряним змієм, кілька відрізнявся від змія Франкліна: мідний дріт точилася навколо мотузки до землі. Це відкриття стрімко привело до надзвичайної популярності блискавковідводів. Спочатку їх почали встановлювати на церковних шпилях, а потім і на інших будівлях. Це захоплення громовідводи призвело до розробки безлічі унікальних винаходів, наприклад, такого, як парасолька з громовідводом

Номер слайду 3

1880р. бельгійський фізик Меллсанс рекомендує захищати будівлі, покриваючи їх металевими проводами, пов`язаними з декількома встановленими на даху стрижнями і міцно заземленими. Це була сама 1-ша "просторова клітинка". 1986р. Після декількох років дослідних робіт, що дозволили краще усвідомити фізичні характеристики блискавки, був розроблений новий тип блискавковідводу, що створює більш сильну іонізацію навколо наконечника за рахунок використання електричного обладнання, незалежного від зовнішнього джерела енергії. З`явилися 1-і активні блискавковідводи.

Номер слайду 4

Для зовнішнього блискавкозахисту потрібні:  - Блискавкоприймач - пристрій, перехоплює розряд блискавки (громовідвід). - струмовід (Спуски) це частина системи блискавкозахисту, створена для відводу струму блискавки від блискавкоприймача до заземлювача. - Заземлювач - залізний провідник в заглиблений в ґрунт, що забезпечує розтікання струму блискавки в землю. Блискавковідвід: 1 - блискавкоприймач- 2 -струмовідвід- 3 - заземлювач- 4 - блискавкоприймач з труби-5 - зварювання-6 - блискавковідвід- 7 - блискавкоприймач з кута- 8 - блискавкоприймач з дроту перетином 6-10мм Конструктивно блискавковідвід влаштований досить легко

Номер слайду 5

Тобто найпростіший варіант блискавкозахисту - це укріплений на даху залізний штир, з`єднаний тоководов з заземлюючим пристроєм. Але просто штир на даху - це неестетично, хоча недорого, надійно і зручно. Але, головне, не дуже добре. При всій зовнішній простоті цього пристрою потрібно, щоб всі комплектуючі були правіпьно підібрані і відповідали тим навантаженням, які, може бути, доведеться витримати системі.

Номер слайду 6

Блискавка в фактах і цифрах - Звичайний розряд блискавки триває близько чверті секунди і складається з 3-4 розрядів. - Блискавки подорожують зі швидкістю 56 ТОВ км за секунду і мають силу струму в 10-40 тисяч ампер. - Блискавка нерідко пару раз поспіль вдаряє в одне місце: як і будь-який електричний розряд, вона спрямовується по шляху найменшого опору. - Прямо на даний момент в світі шумлять 1800 гроз. - У світі щохвилини виблискує 6000 блискавок. - Середня блискавка має довжину 9,5 км. - Температура блискавки може досягати 27 770 градусів за Цельсієм. Це практично в 5 разів гаряче, ніж поверхня Сонця! - Середня гроза подорожує зі швидкістю 40 км на годину. - Звичайна стріла блискавки має діаметр всього близько 4 см. І лупить вона так дуже, що не залишає видимих ​​слідів, пошкоджуючи тіло всередині. - Греки вірили, що перли з`являються, коли блискавка вдаряє в море.

Номер слайду 7

- Приблизно 25% тих. в кого влучила блискавка, гинуть. Смертельні випадки - зазвичай підсумок зупинки серця. Після удару блискавки в електронних системах організму відбувається коротке замикання і ті. хто вижив, отримують серйозні порушення здоров`я, не кажучи вже про психологічну травму: втрати пам`яті і чутливості, порушення сну. ослаблення слуху, незмінні болю. - У ворожіннях етрусків блискавка на сході була відповідним знаком, на заході - несприятливим, на північному сході - хорошим, на північному заході - вісником нещастя. - Якщо одяг волога, удар блискавки зашкодить вам менше. - По англійським віруваннями, від блискавки можна захиститися лавровим листом. - За статистикою, хлопців блискавка вбиває частіше, ніж жінок (у 6 разів), можливо, тому, що чоловіки більше часу проводять на відкритому повітрі. - В американський Емпайр-стейт-білдінг блискавка вдаряє в середньому 23 рази на рік. - Блискавки спостерігаються також на Венері. Юпітері. Сатурні і Урані. - Частіше, ніж в інші дерева, блискавки потрапляють в дуби. Цьому є міфологічне роз`яснення: Афродити дуб був деревом Зевса, бога-громовержця.

Номер слайду 8

- Б`ючи в піщаний грунт, блискавка сприяє утворенню скла. Після грози в піску можна відшукати смуги скла. - В середні віки вважалося, що церковні дзвони виганяють злих духів. Грім і блискавка значилися диявольськими підступами, і тому під час грози намагалися безперервно бити в дзвони. В результаті жертвами блискавки дуже часто ставали дзвонарі. - В літаки блискавка потрапляє в середньому один раз на кожні 5-10 тисяч льотних годин. - У ацтеків значилося,що блискавка акомпанує загиблих: вона розщеплює землю і спрощує шлях в її глибини. - Посеред XVIII століття деякі європейські дами носили на власних капелюшках громовідводи, а заземлювальна дріт волокли слідом - На Русі володарем грому і блискавок вважався Ілля-пророк, який розкочував по небу на громохкий колісниці. Святий Ілля жив у IX столітті і єдиний із пророків був живим узятий в Королівство Небесне. Як завжди, у вигляді цього святого змішалися язичницькі і християнські вірування: макет Іллі - суворий слов`янський бог Перун. - По російській прикметі, в грозу не можна стояти у корів, тому що вони притягують блискавку. Численні випадки смерті пастухів тому доказ.

Номер слайду 9

- У різних міфологіях блискавку представляли як руку бога, його фалос або навіть як сліпуче світло божественних очей. - З дерев, уражених блискавкою, роблять музичні інструменти, приписуючи їм унікальні характеристики Блискавки розчищають небо для польотів космічних кораблів. У радіаційних поясах Землі існує просвіт, в якому практично немає заряджених частинок завдяки тому, що радіохвилі від земних блискавок відбирають енергію у заряджених частинок і розштовхують їх. В результаті космічні кораблі на середньої орбіті піддаються шкідливому впливу радіації. Три блискавки на зображенні римського Юпітера символізують випадок, долю і передбачливість - сили. які формують майбутнє. - Можливість побачити кульову блискавку хоча б раз в житті становить I до 10 ТОВ. - Люди, в яких влучила блискавка, значилися зазначеними богом. А якщо вони гинули, то нібито потрапляли прямо на небеса. У давнину жертв блискавки ховали на місці смерті. А ось як розцінювати те. що блискавка збила хрест з купола собору Смольного монастиря (це сталося в липні 2001 року)? Що його жителі нагрішили так, що викликали божественне обурення, чи ,навпаки, особливо прославилися богоугодними справами?

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Частота блискавок в світі - У середньому на Землю припадає 5-6 ударів молнії на квадратний кілометр в рік. - Блискавка - одне з найбільш практично невивчених явищ природи. Методів пророцтва місця удару блискавки не існує, так само як і визначення ймовірності попадання блискавки в певний об`єкт. Поразка блискавкою якогось певного об`єкта носить імовірнісний характер. Тому впровадження всіх систем блискавкозахисту не дає 100% гарантії від попадання блискавки. Але впровадження систем блискавкозахисту дозволяє знизити ймовірність ураження блискавкою та зменшити шкоду від попадання блискавки. Але сидіти склавши руки, і слідувати приказці "грім не вдарить - чоловік не перехреститься" не можна. Є інше прислів`я - "береженого Бог береже". Давайте йому допоможемо і створимо ваше життя безпечніше.

ppt
До підручника
Фізика (академічний рівень) 10 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я.)
Додано
23 квітня 2020
Переглядів
19767
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку