Презентація "Історія Українського війська: ЗСУ незалежної України до 2014 року. Нова українська армія"

Про матеріал
Презентація "Історія Українського війська (Частина 4): ЗСУ незалежної України до 2014 року. Нова українська армія" до уроків із Захисту України у 10 класі з Розділу "Історія Українського війська". Презентацію створено за матеріалами підручника «Захист Вітчизни (рівень стандарту): підручник для 10 класу закладів загальної середньої освіти / М.Р. Гнатюк - Київ: Генеза, 2018. – 192 с.»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія Українського війська(Частина 4)Захист України 10 клас. ЗСУ незалежної України до 2014 року Нова українська армія

Номер слайду 2

ЗБРОЙНІ СИЛИ НЕЗАЛЕЖНОЇ УКРАЇНИ ДО 2014 р. ЗБРОЙНІ СИЛИ НЕЗАЛЕЖНОЇ УКРАЇНИ ДО 2014 р. 24 серпня 1991 р. на політичній карті світу з'явилась нова незалежна держава - Україна. Саме того дня Верховна Рада України ухвалила постанову «Про військові формування в Україні», якою визначила: підпорядкувати всі військові формування, дислоковані на території України, Верховній Раді України; утворити Міністерство оборони України; Урядові України приступити до створення Збройних Сил України. Цією постановою було покладено початок будівництва ЗСУ як важливого інституту держави й невід’ємного елемента її воєнної організації. їх об’єктивна необхідність обумовлювалася насамперед тим, що потрібно було забезпечити захист молодої незалежної Української держави від можливої зовнішньої воєнної загрози.11 жовтня 1991 р. Верховна Рада України затвердила Концепцію оборони і будівництва Збройних Сил України та постановила створити Раду оборони України, затвердила склад посадових осіб, які до неї входять, а також Положення про Раду оборони України.

Номер слайду 3

ЗБРОЙНІ СИЛИ НЕЗАЛЕЖНОЇ УКРАЇНИ ДО 2014 р. ЗБРОЙНІ СИЛИ НЕЗАЛЕЖНОЇ УКРАЇНИ ДО 2014 р. 6 грудня 1991 р. Верховна Рада України ухвалила надзвичайно важливі для військового будівництва Закони: «Про оборону України» і «Про Збройні Сили України». Того самого дня було затверджено текст Військової присяги, яку в залі Верховної Ради першим склав Міністр оборони України генерал-полковник К. П. Морозов. За Законом «Про Збройні Сили України» передбачалося створення трьох видів ЗСУ: Сухопутні війська (війська наземної оборони), Військово-Повітряні Сили (війська оборони повітряного простору), Військово-Морські Сили. Однією з найважливіших і суперечливих проблем у комплексі питань військової сфери була проблема ядерної зброї. Після розпаду СРСР Україна стала власником третього за величиною ядерного потенціалу у світі. Наша держава вибрала шлях ядерного роззброєння в обмін на спільний контроль за цим процесом, фінансову компенсацію і гарантії національної безпеки (на 01.06.1996 р. Україна завершила процес свого ядерного роззброєння).

Номер слайду 4

ЗБРОЙНІ СИЛИ НЕЗАЛЕЖНОЇ УКРАЇНИ ДО 2014 р. ЗБРОЙНІ СИЛИ НЕЗАЛЕЖНОЇ УКРАЇНИ ДО 2014 р. Поряд з процесом створення видів ЗСУ на початку 90-х років минулого століття проходило скорочення чисельності особового складу. У січні 1997 р. Президент України затвердив Державну програму будівництва та розвитку Збройних Сил України на період до 2005 р., Положення «Про Міністерство оборони України» та «Про Генеральний штаб Збройних Сил України». З 1998 р. запроваджено нову систему військово-адміністративного розподілу території України. Замість військових округів було утворено оперативні командування. У 2000 р. було ухвалено рішення про чотиривидову структуру ЗСУ: Сухопутні війська, Військово-Повітряні Сили, Війська Протиповітряної оборони, Військово-Морські Сили.

Номер слайду 5

ЗБРОЙНІ СИЛИ НЕЗАЛЕЖНОЇ УКРАЇНИ ДО 2014 р. ЗБРОЙНІ СИЛИ НЕЗАЛЕЖНОЇ УКРАЇНИ ДО 2014 р. На початку 2000-х років функціональними структурами Збройних Сил стали Об’єднані сили швидкого реагування, Основні сили оборони і Стратегічні резерви. Пріоритет у формуванні було надано Об'єднаним силам швидкого реагування. З 2004 р. знову повернуто тривидову структуру ЗСУ: Сухопутні війська, Повітряні Сили, Військово-Морські Сили. У 2010 р. Законом України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики» оголошено позаблоковий статус України. Починаючи з моменту створення ЗСУ і фактично до 2013 р. відбувався процес скорочення особового складу та зменшення витрат на оборону. У 2013 р. вперше за останні роки на потреби оборони було передбачено видатки менше ніж 1 % валового внутрішнього продукту.

Номер слайду 6

НОВА УКРАЇНСЬКА АРМІЯ 2014-2018 РР. 20 лютого 2014 р. Російська Федерація розпочала спецоперацію із захоплення Криму, яка надалі переросла у збройну агресію проти нашої держави та військову операцію на Сході України. Зважаючи на таку складну ситуацію, 1 березня 2014 р. ЗСУ було приведено в бойову готовність ПОВНА, а 17 березня 2014 р. в Україні оголошено часткову мобілізацію. Відтоді держава почала функціонувати в умовах особливого періоду. Через агресивні дії незаконних збройних формувань в окремих районах Донецької та Луганської областей, які призвели до припинення діяльності місцевих органів влади, керівництво держави ухвалило рішення щодо проведення на цих територіях антитерористичної операції (АТО). До проведення АТО залучені Збройні Сили України.

Номер слайду 7

НОВА УКРАЇНСЬКА АРМІЯ 2014-2018 РР. На початок проведення АТО підрозділи ЗСУ не мали достатньої кількості озброєння й техніки, особовий склад був слабо підготовлений для дій у цих складних умовах. У перший період АТО велику допомогу підрозділам Збройних Сил надали добровольчі батальйони та волонтери. Розвиток подій у 2014 р. показав, що існує гостра потреба проведення змін у підходах до формування засад державної політики. Тому було скасовано позаблоковий статус України, призупинено виконання заходів, передбачених деякими нормативними документами, через їх невідповідність сучасній воєнно-політичній ситуації. Протягом 2014 р. виконано заходи щодо передислокації командування Військово-Морських Сил до м. Одеса. Загалом 2014 р., що став для Збройних Сил України перевіркою на мужність, витривалість, вірність Військовій присязі та відданість державі, увійшов в історію як рік відродження української армії.

Номер слайду 8

НОВА УКРАЇНСЬКА АРМІЯ 2014-2018 РР. У 2015 р. затверджено Стратегію національної безпеки України, нову редакцію Воєнної доктрини України та Концепцію розвитку сектору безпеки і оборони України. Україна визначила наміри щодо вступу до НАТО, а головною загрозою та ймовірним воєнним противником оголошено Російську Федерацію. У цей період удосконалено систему управління Збройними Силами, сформовано Об’єднаний оперативний штаб. Доведено до завершення створення окремого роду військ - Сил спеціальних операцій, сформовано Командування Сил спеціальних операцій. Удосконалено підготовку військ: до навчання українських військовиків були залучені інструктори з армій країн НАТО та Європейського Союзу.

Номер слайду 9

НОВА УКРАЇНСЬКА АРМІЯ 2014-2018 РР. Протягом 2015 р. ЗСУ відновили боєздатність, набули бойового досвіду, необхідного рівня технічної оснащеності та матеріальної забезпеченості для захисту суверенітету й територіальної цілісності держави, завдяки чому стабілізували обстановку в районі проведення антитерористичної операції. Період 2016-2017 рр. характеризується процесом зростання могутності ЗСУ та їх здатності до виконання бойових завдань. У лютому 2018 р. було оголошено про зміну формату АТО на операцію Об’єднаних сил, яку очолює військове керівництво держави. За час військової операції на Сході України багато наших воїнів було відзначено нагородами, зокрема багатьом присвоєно звання «Герой України».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гумаров Роман
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
19 березня 2023
Переглядів
4135
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку