Презентація "Історія відкриття вітамінів"

Про матеріал
Презентація "Історія відкриття вітамінів" до уроку з теми "Вітаміни, їх роль в обміні речовин" для учнів 10 класу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія виникнення та класифікація вітамінів

Номер слайду 2

Що таке вітаміни? Вітаміни – біологічно активні сполуки різної хімічної природи, необхідні для забезпечення важливих фізіологічних та біологічних процесів у організмі. Вони необхідні нам у невеликій кількості для нормального функціонування організму.

Номер слайду 3

Історія відкриття вітамінів

Номер слайду 4

Історія відкриття вітамінів містить численні факти, що вказують на мільйонні втрати. Причиною смертей стала цинга. Ніхто навіть і подумати не міг, що виною всьому - неправильний раціон і брак вітамінів. Цинга тільки за час географічних відкриттів забрала понад мільйон моряків. Дж. Кук став першим мандрівником, якийповернувся в тому ж командному складі, що і відбув від пристані. Чому? Дж. Кук вніс у їхній денний раціон кислу капусту. Починаючи з 1795 року продукти рослинногопоходження, лимони, апельсини та інші цитрусові, стали обов 'язковою складовою "продуктового кошика" моряків.

Номер слайду 5

У 1881 році російський лікар Микола Іванович Лунін у своїй праці «Про значення мінеральних солей для живлення тварин» дійшов висновку, що у їжі є якісь додаткові невідомі термолабільні речовини, необхідні для нормальної життєдіяльності.

Номер слайду 6

Для того, щоб визначити які речовини повинен отримати організм з їжею. Він поділив мишей на дві рівні групи. Першу групу годував справжніми чистими білками, жирами та вуглеводами, що були виділені з молока. Крім цієї штучно виготовленої їжі ,він давав тваринам тільки воду та всі необхідні мінеральні солі. Через деякий час піддослідні тварини захворіли, поступово слабшали, ставали млявими і урешті решт загинули. А другій групі піддослідним тваринам давали водночас із такою штучно виготовленою їжею молоко, вони залишилися здоровими . На основі цих дослідів Лунін М.І. зробив висновок ,що життя тварин можливе тоді ,коли в їжі крім білків, жирів, вуглеводів, води й мінеральних солей, є ще якісь речовини, поки що не відомі науці.

Номер слайду 7

У 1890 році голландський лікар Eйкман приїхав на острів Ява, жителі якого хворіли на важку хворобу, яку називали «кайдани ніг» . Хвороба починалася з ніг, потім розвивалися судоми, з'являлися паралічі. Лікар звернув увагу на те,що кури у курятнику, яких годували очищеним рисом, також хворіли. Кури, які ходили на волі,були здоровими. Ейкман дійшов висновку,що в їжу необхідно додавати висівки рису.

Номер слайду 8

Загадкове явище зацікавило хіміка Казимира Функу . В 1911 у його лабораторії з'явилися клітки з голубами. Він готував їх виключно очищеним рисом. І через деякий час голуби захворіли. Але тільки-но голубам вводили жовту кристалічну речовину, одержану з висівок, птахи одужували. Цій жовтій кристалічній речовині він дав назву «вітамін», з’єднавши в одному слові латинське vita - "життя" та грецьке амін - «належність до амінокислот».

Номер слайду 9

Ця назва збереглася до сьогодні, хоча Нітроген міститься не у всіх вітамінах. Віт - це група додаткових речовин їжі, що належить до різних за складом класів органічних сполук і не синтезуються в організмі людини. Надходять вітаміни в організм з їжeю переважно рослинного походження. У тканинах людини вони засвоюються, утворюючи більш складні речовини. Сьогодні відомо понад 20 вітамінів, що мають безпосереднє значення для здоров’я людини. Так зусиллями Луніна, Ейкмана та Функу була відкрита таємниця життя.

Номер слайду 10

Отжеросійський лікар Микола Іванович Лунінголландський лікар Eйкманхімік Казимир Функу Ми знаємо що таке вітаміни1890 рік Теперішній час1881 рік 1911 рік1243

Номер слайду 11

На відміну від ферментів та гормонів, більшість вітамінів не утворюються в організмі людини. Головним джерелом їх є овочі, фрукти і ягоди. Якщо ви харчуєтесь збалансовано та різноманітно, то вже отримуєте достатню кількість основних поживних речовин, необхідних вашому організму, щоб працювати на найвищому рівні.

Номер слайду 12

Існує 13 основних вітамінів, які поділяють на дві групи за фізико-хімічними властивостями водорозчинніжиророзчинніА (ретинол), D (кальциферол)Е (токоферол), К (філохінон)В1 (тіамін), B2 (рибофлавін), В3 (нікотинамід, B5 (пантотенова кислота),B6 (піридоксин), H (B7) (біотин),B9 (фолієва кислота),B12 (кобаламін),С (аскорбінова кислота);

Номер слайду 13

Роль вітамінів в обміні речовин. Вітаміни – регулятори обміну речовин. Більша частина вітамінів входять до складуферментів(коферменти) Частина вітамінів взаємодіють з гормонами активізуючи їх

Номер слайду 14

За характером виконання специфічних функцій. Вітаміни – коферменти(вітаміни групи В, К) Вітаміни – прогормони( вітаміни групи А і D) Вітаміни – антиоксиданти(С,Е, β - каротин)

Номер слайду 15

Антиоксиданти – природні або синтетичні речовини, які уповільнюють чи припиняють окиснення сполук, переважно органічних. Нейтралізують активні молекули, вільні радикали, які або утворюються в організмі, або надходять іззовні. До антиоксидантів відносять: лікопен (міститься в помідорах), флавін і флавоноїди (в овочах), таніни (чай, кава, какао), антоціани (надають червоного кольору ягодам). Антиоксиданти знижують ризик виникнення серцево-судинних хвороб, захворювань нервової системи.

Номер слайду 16

Коферменти – небілкові органічні компоненти складних ферментів, які проявляють високу хімічну активність і входять до складу активних центрів. Біологічна роль: гем входить до складукаталази, пероксидази. Цитохромів Багато коферментів містять нуклеотиди як частину своїх структур, наприклад АТФ

Номер слайду 17

Нестача вітамінів в організмі викликає тяжкі розлади в обміні речовин і тяжкі захворювання – авітаміноз (цинга, рахіт і затримання росту, крововиливи). Авітаміноз та гіповітаміноз є серйозними відхиленнями у роботі організму. Дуже часто ми не помічаємо відсутність або значну нестачу вітамінів у власному організмі. Нестача вітамінів

Номер слайду 18

Передозування вітамінними комплексами навіть більш небезпечне, ніж їх недолік. Вітаміни, так і лікарські препарати, при їх надмірних кількостях може відбутися інтоксикація організму, що призведе до незворотних негативних змін в організмі, навіть до важких захворювань. Надлишок вітамінів

Номер слайду 19

Хвороби викликанні нестачею та надлишком вітамінів. Гіпервітаміноз. Гіповітаміноз. Поліавітаміноз. Авітамінозвикликає тяжкі розлади обміну речовин, травлення, недокрів'я.наприклад, рахит, бері-бері, цинга рахіт, цинга, куряча сліпота, бері-бері, пелагра тощо

Номер слайду 20

THANKS!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Юрко Лаура Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ярош Юрій Миколайович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Біологія (профільний рівень) 10 клас (Межжерін С.В., Межжеріна Я.О., Коршевнюк Т.В.)
Додано
23 грудня 2021
Переглядів
4034
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку