Історія відкриття вітамінів містить численні факти, що вказують на мільйонні втрати. Причиною смертей стала цинга. Ніхто навіть і подумати не міг, що виною всьому - неправильний раціон і брак вітамінів. Цинга тільки за час географічних відкриттів забрала понад мільйон моряків. Дж. Кук став першим мандрівником, якийповернувся в тому ж командному складі, що і відбув від пристані. Чому? Дж. Кук вніс у їхній денний раціон кислу капусту. Починаючи з 1795 року продукти рослинногопоходження, лимони, апельсини та інші цитрусові, стали обов 'язковою складовою "продуктового кошика" моряків.
Для того, щоб визначити які речовини повинен отримати організм з їжею. Він поділив мишей на дві рівні групи. Першу групу годував справжніми чистими білками, жирами та вуглеводами, що були виділені з молока. Крім цієї штучно виготовленої їжі ,він давав тваринам тільки воду та всі необхідні мінеральні солі. Через деякий час піддослідні тварини захворіли, поступово слабшали, ставали млявими і урешті решт загинули. А другій групі піддослідним тваринам давали водночас із такою штучно виготовленою їжею молоко, вони залишилися здоровими . На основі цих дослідів Лунін М.І. зробив висновок ,що життя тварин можливе тоді ,коли в їжі крім білків, жирів, вуглеводів, води й мінеральних солей, є ще якісь речовини, поки що не відомі науці.
У 1890 році голландський лікар Eйкман приїхав на острів Ява, жителі якого хворіли на важку хворобу, яку називали «кайдани ніг» . Хвороба починалася з ніг, потім розвивалися судоми, з'являлися паралічі. Лікар звернув увагу на те,що кури у курятнику, яких годували очищеним рисом, також хворіли. Кури, які ходили на волі,були здоровими. Ейкман дійшов висновку,що в їжу необхідно додавати висівки рису.
Загадкове явище зацікавило хіміка Казимира Функу . В 1911 у його лабораторії з'явилися клітки з голубами. Він готував їх виключно очищеним рисом. І через деякий час голуби захворіли. Але тільки-но голубам вводили жовту кристалічну речовину, одержану з висівок, птахи одужували. Цій жовтій кристалічній речовині він дав назву «вітамін», з’єднавши в одному слові латинське vita - "життя" та грецьке амін - «належність до амінокислот».
Ця назва збереглася до сьогодні, хоча Нітроген міститься не у всіх вітамінах. Віт - це група додаткових речовин їжі, що належить до різних за складом класів органічних сполук і не синтезуються в організмі людини. Надходять вітаміни в організм з їжeю переважно рослинного походження. У тканинах людини вони засвоюються, утворюючи більш складні речовини. Сьогодні відомо понад 20 вітамінів, що мають безпосереднє значення для здоров’я людини. Так зусиллями Луніна, Ейкмана та Функу була відкрита таємниця життя.
На відміну від ферментів та гормонів, більшість вітамінів не утворюються в організмі людини. Головним джерелом їх є овочі, фрукти і ягоди. Якщо ви харчуєтесь збалансовано та різноманітно, то вже отримуєте достатню кількість основних поживних речовин, необхідних вашому організму, щоб працювати на найвищому рівні.
Існує 13 основних вітамінів, які поділяють на дві групи за фізико-хімічними властивостями водорозчинніжиророзчинніА (ретинол), D (кальциферол)Е (токоферол), К (філохінон)В1 (тіамін), B2 (рибофлавін), В3 (нікотинамід, B5 (пантотенова кислота),B6 (піридоксин), H (B7) (біотин),B9 (фолієва кислота),B12 (кобаламін),С (аскорбінова кислота);
Антиоксиданти – природні або синтетичні речовини, які уповільнюють чи припиняють окиснення сполук, переважно органічних. Нейтралізують активні молекули, вільні радикали, які або утворюються в організмі, або надходять іззовні. До антиоксидантів відносять: лікопен (міститься в помідорах), флавін і флавоноїди (в овочах), таніни (чай, кава, какао), антоціани (надають червоного кольору ягодам). Антиоксиданти знижують ризик виникнення серцево-судинних хвороб, захворювань нервової системи.
Коферменти – небілкові органічні компоненти складних ферментів, які проявляють високу хімічну активність і входять до складу активних центрів. Біологічна роль: гем входить до складукаталази, пероксидази. Цитохромів Багато коферментів містять нуклеотиди як частину своїх структур, наприклад АТФ
Нестача вітамінів в організмі викликає тяжкі розлади в обміні речовин і тяжкі захворювання – авітаміноз (цинга, рахіт і затримання росту, крововиливи). Авітаміноз та гіповітаміноз є серйозними відхиленнями у роботі організму. Дуже часто ми не помічаємо відсутність або значну нестачу вітамінів у власному організмі. Нестача вітамінів
Передозування вітамінними комплексами навіть більш небезпечне, ніж їх недолік. Вітаміни, так і лікарські препарати, при їх надмірних кількостях може відбутися інтоксикація організму, що призведе до незворотних негативних змін в організмі, навіть до важких захворювань. Надлишок вітамінів