Презентація "Умови збереження у їжі та значення вітамінів"

Про матеріал
Презентація "Умови збереження у їжі та значення вітамінів" до уроку з теми "Вітаміни, їх роль в обміні речовин" для учнів 10 класу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Умови збереження у їжі та значення вітамінів. Підготувала учениця 10 – А Краснікова Ганна

Номер слайду 2

Вітаміни – біологічно активні речовини різної хімічної природи, що необхідні для забезпечення важливих процесів в організмі.

Номер слайду 3

Значення вітамінів Більшість вітамінів в організмі людини не синтезуються, а деякі – синтезуються в недостатній кількості. Підвищена потреба виникає у період інтенсивного зростання, у літньому віці, при вагітності, годівлі грудьми. Значення їх в процесі життєдіяльності дуже велике. Тому регулярне надходження вітамінів є особливо важливим. Більшість вітамінів доповнюють склад ферментативних систем, що беруть участь у вуглеводному, жировому, білковому та інших видів обміну.

Номер слайду 4

Вітаміни надходять в організм людини, переважно рослинного походження У тканинах організму людини вони засвоюються, утворюючи більш складні речовини. Якщо вітаміни не надходять з їжею, то організм не отримує необхідних речовин, що згубно позначається на здоров’ї людини.

Номер слайду 5

Хвороби, до яких призводить невідповідність у потребах організму або надходженні вітамінів

Номер слайду 6

НОВИНИ НАУКИВсесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) вирішила дослідити стан справ щодо використання вітамінних препаратів у світі. Результат досліджень був таким: свіжі овочі та фрукти набагато корисніші, аніж вітамінні препарати. Що краще: фрукти чи пігулки аскорбінової кислоти? Чому?

Номер слайду 7

Штучний вітамін. Кристал, який стає активним тільки в тому випадку, якщо придбає просторову структуру природного вітаміну. Як правило лише невелика частина приймає структуру природного вітаміну. « Залишок» осідає на стінках судин, що веде до їх пошкодження. Прийом вітамінів потрібно приймати з урахуванням статі, віку, загального стану організму, роботи, після консультації лікаря.

Номер слайду 8

Умови збереження вітамінів у їжі: Дотримуватись правил заготівлі;Дотримуватись правил зберігання продуктів;Теплова обробка продуктів повинна бути мінімальною, тому що вона порушує структуру тканин продукту, біохімічні зв'язки, зменшує вміст ферментів, мінеральних речовин, вітамінів, внаслідок чого їжа вже не в змозі повністю виконати свої функції. Варити продукти необхідно у мінімальній кількості води, достатньому, щоб тільки покрити продукти. Переважно виробляти варіння овочів не у воді, а на пару. Слід пам'ятати, що надлишкова варіння несприятливо позначається і на вітамінах круп, які перед приготуванням ретельно перебирають, промивають і тільки потім використовують. Картоплю, моркву, буряк потрібно спочатку очистити від налиплої землі, а потім очистити від шкірки. Так, при очищенні картоплі втрачається від 16 до 22% вітаміну С, коли ж готують картопляне пюре, то вітамінів втрачається ще більше.

Номер слайду 9

Заморожування харчових продуктів Дієтологи вважають, що в заморожених продуктах вітамінів більше, ніж у свіжих. Виявляється, не обов'язково харчуватися тільки свіжими овочами та фруктами, щоб отримати максимальну кількість користі. Справа в тому, що в заморожених продуктах вітамінів не менше, а іноді і більше. Все просто: коли овочі та фрукти заморожують, це роблять в момент, коли їжа на піку своєї зрілості. А значить, і на піку своєї користі. Набиваючи холодильник свіжими продуктами, ми часто не встигаємо з'їсти їх вчасно, і в результаті на тарілку потрапляє вже злегка зіпсована їжа. Поки свіжі продукти потрапляють з грядки на полиці магазинів, може пройти кілька днів - що теж вбиває корисні властивості. Як показують дослідження, при заморожуванні хімічний склад овочів, фруктів, ягід змінюється значно менше в порівнянні з сушінням, маринуванням та солінням. Наприклад, при варінні втрачається до 60% вітаміну С, а якщо правильно заморозити, то втратиться 10-30%.

Номер слайду 10

Розморожування харчових продуктів. Розморожувати у воді овочі, ягоди, зелень і фрукти також не слід - у воду підуть корисні речовини. Якщо з низки причин потрібно розморозити у воді, то овочі, ягоди або фрукти повинні бути в непромокаємій упаковці. Можна використовувати в приготуванні страви овочі, ягоди, фрукти і зелень не розморожуючи. У такому випадку втрати вітамінів і мікроелементів у продуктах значно менші. Наприклад, овочеву заморожену суміш кладіть у воду для супу або бульйон, не розморожуючи. Ягоди і фрукти, не розморожуючи, можна закладати в киплячу воду для приготування компотів.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Вплив різних факторів на структуру вітамінів. При дії високої температури в м’ясі втрачається до 60% вітамінів групи В. Під час термічної обробки овочів руйнується до 20% вітамінів групи В та до 50% вітаміну С. Вітамін С руйнується на повітрі особливо у нейтральних та лужних умовах. Жиророзчинні вітаміни та рибофлавін за певних умов чутливі до світла.

Номер слайду 13

Висновок. Отже, значення вітамінів полягає в тому, що вони є складовою частиною великої кількості ферментів, тому відіграють значну роль в обміні речовин.

Номер слайду 14

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
До підручника
Біологія (профільний рівень) 10 клас (Межжерін С.В., Межжеріна Я.О., Коршевнюк Т.В.)
Додано
23 грудня 2021
Переглядів
1530
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку