Презентація "Канада" із супроводом

Про матеріал
Даний матеріал може бути використаний при вивченні теми "Канада" у 10 класі або при проведенні позакласних заходів
Перегляд файлу

Кана́да (англ. Canada, МФА: kænədə], фр. Canada, МФА: [kanaˈda]) — країна, що займає північну частину Північної Америки, займаючи майже половину площі континенту та простягаючись від Атлантичного океану на сході до Тихого океану на заході. Це друга за площею країна світу[1], поступаючись лише Росії. Канада межує зі Сполученими Штатами Америки на півдні та північному-заході та має морські кордони з Францією (о-ви Сен-П'єр і Мікелон) і Гренландією (королівство Данія). Територія, на якій зараз розташована Канада, була заселена її корінним населенням понад 25 тис. років тому. Назва країни, знаної нині як «Канада», походить від індіанського слова kanata, що означає «селище» або «поселення»

Прапор Канади. Зображення кленового листка асоціювалося з Канадою ще з 1700 року. Кленовий листок символізує єдність та непохитність нації: він став найголовнішим символом країни з 15 лютого 1965 року, коли був заснований національний прапор. Щороку 15 лютого відзначається як День прапора Канади. Сучасний національний прапор Канади — це (полотнище) з трьох вертикальних смуг: червоної, білої і червоної (біла смуга вдвічі ширша від червоної), у центрі білої смуги зображений червоний кленовий листок. Довжина прапора вдвічі більша від його ширини. Червоний і білий кольори — дві нації, представники яких першими переселилися до Канади. Англійці і французи воювали між собою під кольорами ланкастерської червоної троянди і білої лілії. Білий і червоний стали офіційними кольорами Канади після їх затвердження королем Георгом V у 1921 році.

Герб Канади. Сучасного вигляду герб Канади набув у 1994 році. Найважливішою його частиною — це розташований у центрі щит, на якому зображені чотири емблеми, які символізують чотирьох засновників Канади: англійця, шотландця, ірландця і француза — і гілка канадського клена. Щит підтримують, з одного боку золотий лев Англії, який несе королівський прапор на срібному списі зі золотим вістрям; з іншого — білий єдиноріг Шотландії із золотими рогом, гривою й копитами, який тримає прапор королівської Франції. Щит покривають мантія і королівський (шолом), на гребені якого сидить коронований золотий лев з гілочкою клена. Гребінь складається з вінця, обплетеного червоним і білим шовком. Лев символізує доблесть і мужність, гребінь — опору в особі генерал-губернатора. Імперська корона зверху символізує монархію як верховну владу над Канадою. У нижній частині щита розміщений девіз «A Mare usque ad Маге» («Від моря по море»).

Гімн Канади. "О, Канадо!" проголошено національним гімном 1 липня 1880 року, через сто років після того, як його заспівали вперше. Автором слів гімну французькою мовою є Адольф-Базиль Рутьє, а музику до нього написав Калікс Лавальє. Найкращий переклад гімну англійською мовою належить Роберту Стенлі-Вієра, його текст був опублікований у 1908 році. У 1967 році канадський парламент офіційно затвердив цей текст як англійський варіант гімну.

Канада є федерацією у складі десяти провінцій і трьох територій, за типом уряду парламентською демократію і конституційною монархією. Це багатомовна і багатокультурна країна, в якій на федеральному рівні визнано дві державні мови — англійську та французьку. Будучи технологічно і промислово розвиненою країною, Канада має диверсифіковану економіку, яка у значній мірі базується на багатих природніх ресурсах країни і на торгівлі, у першу чергу зі Сполученими Штатами Америки, з якими Канада має давні і складні стосунки. Канада є членом Великої Вісімки, НАТО, Британської Співдружності, Франкофонії, і Організації Об'єднаних Націй.

Канада — конституційна монархія. Глава держави — король або королева Великої Британії; зараз це Єлізавета Друга, яка має титул королеви Канади і яку в країні представляє генерал-губернатор Канади. Кандидатів на цю чотирьохрічну посаду призначає діючий прем'єр-міністр і затверджує королева. Чинний генерал-губернатор Канади — Мікаель Жан, яка була призначена на посаду 25 вересня 2005 року.

Столиця Канади - Оттава. Оттава (стара назва - Байтон) стала столицею Канади в 1857 році. Це виключно тихе, чисте і спокійне місто.

Основну частину країни займають рівнини прерій і плато Канадського щита з висотами 300—1500 м.

На захід від прерій розташовуються континентальні низовини Британської Колумбії і Скелясті гори (частина Кордильєр, найвища точка — гора Лоґан, 6050 м)

На сході, від півдня від Квебека до приморських провінцій, підносяться Аппалачі.

У Канаді більше озер, чим в будь-якій іншій країні світу, вона володіє значними запасами прісної води. Найбільші озера: система Великих озер, Велике Ведмеже, Велике Невільниче, Вінніпег, Атабаска.

На сході Канади річка Святого Лаврентія впадає у затоку Світого Лаврентія, де знаходиться острів Ньюфаундленд.  Нью-Брансвік і Нова-Скотія розділені затокою Фанді, яка знаменита найвищими припливами у світі.

На північ від 60-ої паралелі розташовані три канадських території — Нунавут, Північно-західні території і Юкон, — усипані численними озерами (найбільші з яких Велике Ведмеже і Велике Невільниче) і перетнуті щонайдовшою річкою в країні — річкою Макензі.

До того ж, континентальні землі Канадської Півночі з півночі граничать з великим архіпелагом, Канадським Арктичним архіпелагом, що включає деякі з найбільших островів світу. В цьому регіоні, між островами Королеви Єлизавети, знаходиться північний магнітний полюс. Найпівнічніше поселення в Канаді та у світі — Алерте, база збройних сил Канади на північному краю острова Елсмір.

Рослинність дуже різноманітна та істотно змінюється з півночі на південь. Баффінова земля та інші острови у північного узбережжя Канади покриті тундрою, яка займає і всю північну материкову частину країни, проникаючи далеко на південь уздовж західного узбережжя Гудзонової затоки і на півострові Лабрадор. Тут ростуть вересові, осока, чагарникова береза і верба.

На південь від тундри між Тихим і Атлантичним океанами розкинулася широка смуга лісів. Переважають хвойні ліси; головні породи — чорна ялина на сході і біла ялина на заході (у долині річки Макензі), сосна, модрина, туя та інші породи. Менш поширені листяні ліси, що складаються з тополі, вільхи, берези і верби. Особливо різноманітні ліси в районі Великих озер.

У приморських приатлантичних провінціях — акадські ліси з бальзамною ялицею, чорною і червоною ялиною, також тут ростуть кедр, американська модрина, жовта береза, бук.

У зоні тундри водяться північний олень, полярний заєць, лемінги, песець і вівцебик. Південніше тваринний світ різноманітніший — північний олень, благородний олень, лось, в гірських районах — баран-товторіг і сніжна коза. Досить численні гризуни. З кішкоподібних для Канади характерні канадська рись і пума. Багато перелітних птахів, що гніздяться тут. У прісноводих водоймах багато риби.

Канада володіє значними покладами руд кольорових і чорних металів, залізної та уранової руди, калійних солей і азбесту.

Населення Канади : 33,7 млн чол.(оцінювання, серпень 2009). Незважаючи на велику площу, приблизно ¾ населення Канади проживає в смузі шириною близько 160 км від кордону з США. Канада — дуже різноманітна країна з етнічної точки зору. По перепису 2001 в Канаді живуть 34 етнічні групи, які складаються як мінімум з 100 000 чол. найбільша етнічна група називає себе «канадцями» (32,2 %). Далі слідують ті, хто називає себе англійцями (21,0 %), французами (15,8 %), шотландцями (15,1 %), ірландцями (13,9 %), німцями (10,2 %), італійцями (4,6 %), китайцями (4,3 %), аборигенами (індійцями та ескімосами 4,1 %) та українцями (3,9 %).

Більшість канадців, 76,6%, живуть в містах, а 23,4% - в сільській місцевості. Згідно останнього перепису населення, 31% населення Канади (8,61 млн.. чол.) живуть у трьох найбільших містах країни - Торонто, Монреалі, Ванкувері. Тривалість життя в Канаді - 74,9 років для чоловіків та 81,4 років для жінок. Це один із самих високих показників у світі.

Зростанню населення в рівній мірі сприяє імміграція та природний приріст населення. Щільність населення, близько 3,5 чоловік на км², є однією з найнижчих в світі.

Канада — країна іммігрантів. Глобальна репутація Канади як високорозвинутої, мирної, вільної від етнічних конфліктів країни, безумовно сприяє росту імміграції в країну. Нові канадці, як прийнято тут називати новоприбувших іммігрантів, в більшій мірі розселяються в великих містах, що зумовлено ситуацією на ринку праці. Імміграція приносить значний вклад в економіку країни.

Більшість канадців — християни. Станом на 1991 рік, більшість належала до римсько-католицької церкви (45,2 % населення), за ними — кальвіністи та, маючі між собою канонічне спілкування, англіканська та лютеранська церкви. Представлені й інші релігії: індуїзм, іслам, сикхізм та буддизм. Близько 3,4 млн. осіб заявили, що взагалі не сповідають жодної релігії.

На території Канади, в містечку Вегревілль, розташованому на схід від Едмонтона і населеному, в основному, етнічними українцями, знаходиться найбільше в світі пасхальне яйце: його довжина - 8, а ширина - 5 м. Ця «писанка» вагою близько 2270 кг зроблена із шматків літака, повертається за вітром, і її видно за багато кілометрів. Обхватить її можна лише в двадцятьох, а розбити хіба що за допомогою артилерії. За даними Статистики Канади у 2001-му році в країні мешкало 1 071 060 канадців українського походження (переважно громадяни Канади): україноканадці восьма за чисельністю етнічна група в Канаді. Канада третя країна світу з найбільшим числом етнічних українців — після України й Російської Федерації.

Англійська, яка є рідною мовою 17,3 млн. канадців, та французька, якою розмовляють 6,7 млн. людей — дві офіційні мови Канади. Водночас для багатьох рідними є інші мови, такі, наприклад, як італійська, китайська, німецька, польська, іспанська, португальська, українська, голландська, арабська та інші.

Фактично культура Канади - це культура корінних жителів, оскільки всі інші канадці були іммігрантами. Канадська Арктика була заселена близько 4 000 років назад, але лише за 600 років до нашої ери там розпочалось виготовлення дивовижних скульптур і фігурок, а також масок і кулонів із слонової кістки, дерева чи кісток тварин. За віруванням цих скульпторів ці предмети мали магічну силу і використовувалися в шаманських обрядах.

Також відомий вплив корінного населення Канади: в багатьох місцях можна побачити тотемні стовпи із зображенням тварин висотою близько 15 метрів.

Більшість голлівудських знаменитостей, як акторів, так і режисерів, насправді народилися в Канаді, але кар`єру змогли зробити лише в США. Серед них режисер «Термінатора» і «Титаніка» Джеймс Кемерон, відомі коміки і актори Джим Керрі і Майк Майерс. 

Всесвітньо відома хард-рок група Rush, Авріл Лавін, Селін Діон, Браян Адамс.

Найпопулярніші види спорту в Канаді - хокей, бейсбол, футбол, баскетбол, гірськолижний спорт, теніс та гольф. Вперше гру в хокей було проведено в Монреалі в 1873 році. Національну Хокейну Лігу (НХЛ) створено в Монреалі в 1905 році, спочатку вона складалася в основному з канадських команд.

Серед спортивних заходів у Канаді слід відзначити проведення перегонів «Формула-1» у Монреалі. У Калгарі проводиться широко відоме щорічне родео.

Канадський уряд заснував понад 100 національних парків та історичних місць на честь тих людей і подій, які збагатили історію країни. Провінційні уряди також мають право засновувати свої парки. 37 національних парків Канади розкидані по всій території країни. Банфф, що розташований на східному схилі гірського масиву Рокі Маунтенс в Альберті, є найстарішим національним парком. Він був заснований у 1885 році.

Ніагарський водоспад знаходиться на території штату Нью-Йорк на річці Ніагара, яка витікає з великого озера Ері та знаходиться на кордоні США та Канади. Висота водоспаду складає близько 50 м. Спокійний, рівний і дуже сильний шум водоспаду чути аж за 20 км навкруги. Індіанці племені ірокезів назвали водоспад Нікакаре – “Великий шум”. Європейці побачили Ніагарський водоспад в 17 ст., а 180 років тому тут було збудовано

перший готель. Щодня водоспад відвідують сотні туристів, які повинні пройти ряд

„процедур”, щоб побачити славнозвісне чудо світу. Спочатку вони отримують спецодяг – поліетиленові плащі та резинові босоніжки, в яких вони очікують в півторагодинній черзі на спуск у ліфті на платформу, котра відкриває їм шлях до споглядання водоспадів впритул: знизу вверх. Туристи мають змогу підійти до води настільки близько, що створюється ефект зливи, і вони, незважаючи на спецодяг, залишаються мокрими з ніг

до голови. Якщо дивитися на річку з міста, то здається, ніби асфальт є продовженням бурхливого потоку завдяки грі кольорів. Але справжня гра кольорів починається із заходом сонця, коли вода освітлюється різноманітними прожекторами; тоді нею можна милуватися через спеціальні телескопи, кинувши у них 25 центів.

Канада — це індустріальна країна з розвинутим сільським господарством, яка дає близько 2 % світового промислового виробництва (12—13-е місце). Для Канади характерним є сировинний напрямок економіки, яка орієнтується на зовнішній ринок. Аграрний сектор орієнтований на експорт пшениці й продукції тваринництва. Величезні запаси лісових ресурсів дають можливість розвивати деревообробну та целюлозно-паперову промисловість, продукція якої має експортне значення. Промисловість в цілому посідає провідне місце в структурі галузей матеріального виробництва і дає майже 3/4 усього експорту країни.

ПЕК країни працює на власних паливно-енергетичних ресурсах. Канада видобуває близько 100 млн т вугілля, 80 млн т нафти і 100 млрд м3 газу.

Канада має добре розвинену електроенергетику, яка виробляє понад 540 млрд кВт • год (це шосте місце у світі). Основа енергетики Канади — ГЕС, які виробляють 60 % енергії, 23 % — ТЕС, які працюють на вугіллі та мазуті і 17 % дають АЕС. Першу ГЕС в Канаді збудували в 1881 році на Ніагарському водоспаді.

Металургія Канади представлена чорною і кольоровою металургією. Чорна металургія забезпечує потреби національної економіки в металі. Розвинута кольорова металургія, яка працює здебільшого на власній сировині. Держава має майже повний галузевий набір виплавки кольорових металів. Зокрема, на власній сировині в Канаді базується мідеплавильна промисловість (за виплавкою міді країна посідає одне з перших місць у світі). Поєднання дешевої енергії ГЕС і наявність великих запасів прісної води сприяли розвитку потужної алюмінієвої промисловості на імпортованих бокситах з Ямайки. За виробництвом алюмінію Канада також посідає одне з провідних місць у світі. Крім того, тут розвинута свинцево-цинкова, титанова, нікелева промисловість. Канада є експортером багатьох кольорових металів на світовий ринок.

Потужна металургійна база країни є важливою передумовою для розвитку тут багатогалузевого машинобудування, яке дає 1/4 вартості промислової продукції і.понад 40 % експортного потенціалу Канади. Головна галузь — транспортне машинобудування, яке тяжіє до машинобудівних центрів США. Високорозвинутим є автомобільне (понад 2 млн автомашин), сільськогосподарське та енергетичне машинобудування, яке розміщене у Торонто, Монреалі, Гамільтоні, Вїнсорі, Оттаві, Галіфаксі, Ванкувері.

Канада має розвинуту нафтопереробну і хімічну галузі промисловості, які відіграють важливу роль у формуванні експортного потенціалу. Гірничо-хімічна галузь представлена, перш за все, видобутком калійних солей. Важливе місце належить основній або неорганічній хімії, яка спеціалізується на виробництві мінеральних добрив (калійних, азотних, фосфорних) — третє місце після США та Китаю. Важливу роль у структурі промисловості відіграє органічна хімія, яка охоплює виробництво пластмас (дев'яте місце у світі), синтетичного каучуку, хімічних волокон. Основними центрами є: Сарнія, Монреаль, Торонто та ін.

У Канаді добре розвинуте сільське господарство (дає 9 % ВВП). У його галузевій структурі при добре розвинутому рослинництві дещо переважає тваринництво. Рослинництво характеризується високими зборами продовольчого зерна, зростанням ролі фуражних і кормових культур (ячменю, кукурудзи). Канада посідає шосте місце у світі за збором зернових. Головними сільськогосподарськими районами залишаються степові провінції, які спеціалізуються на зерновому господарстві, м'ясному скотарстві, м'ясо-вовняному вівчарстві. У провінціях південного сходу переважає виробництво картоплі, молочне тваринництво. Канада здійснює вилов тріски в Атлантичному океані, у Тихому — лосося, в озерах — окуня.

На сході країни провінція Нью-Брансуик відома своїми яблуками; острів Принца Едуарда - вирощуванням насінної картоплі. Спеціалізація у виробництві фруктів характерна для південних районів провінції Британська Колумбія, що називають "садом Канади". Іншим районом разведения фруктів є південь провінції Онтаріо. Тут є навіть виноградники, продукція яких використовується для виробництва канадських вин.

Для малонаселених районів канадської півночі велике значення зберігає хутровий промисел. На світовому ринку хутровини Канада залишається головним конкурентом російської продукції.

Сфера послуг створює ¾ ВВП країни і є значним джерелом доходів. Провідна роль належить торгівельним (22%) і фінансовим (19%) послугам. Міста Торонто і Монреаль – це головні фінансові центри Канади, у яких зосереджено багато фінансових установ, бірж, банків.

Потужний розвиток транспорту в Канаді зумовлений величезними розмірами території, приморським положенням, експортним характером економіки, глибокою спеціалізацією господарства окремих районів. Перше місце за вантажообігом посідає залізничний транспорт, аза пасажирообігом — автомобільний. Довжина залізничної колії — 67 тис. км.  Довжина автодоріг — понад 900 тис. км.

Русло річки Св. Лаврентія глибоке і океанські кораблі мають змогу заходити в порти Великих озер. Канада має добре розвинутий трубопровідний, а також морський транспорт. Найбільшими портами є Ванкувер, Сеть-Уль, Монреаль, Квебек, Галіфакс.

На кухню Канади великий вплив мала англійська і американська кухня.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Грабарчук Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
7 квітня 2019
Переглядів
1938
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку