Презентація до уроку географії у 10 класі "США"

Про матеріал
Презентація як допоміжний матеріал до уроку географії у 10 класу "Сполучені штати Америки"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

« Загальна характеристика США»

Номер слайду 2

Сполучені Штати Америки - держава в Північній Америці. Площа - 9518900 км І (четверте місце в світі за територією ) . Населення - понад 309 млн. чоловік (третє місце). Столиця - місто Вашингтон . Сполучені Штати межують з Канадою , Мексикою , Росією. Омиваються Тихим океаном , Атлантичним океаном. Адміністративний поділ : 50 штатів і федеральний округ Колумбія , у підпорядкуванні США також знаходиться ряд острівних територій . США були утворені в 1776 році при об'єднанні тринадцяти британських колоній , що оголосили про свою незалежність . Економіка : нині найбільша в світі ( $ 14200000000000 . ) . США володіють потужними збройними силами , в тому числі найбільшим військово - морським флотом , мають постійне місце в Раді Безпеки ООН , держава -засновник Північноатлантичного альянсу. США мають у своєму розпорядженні другий за сукупною потужністю ядерний потенціал на Землі.

Номер слайду 3

Держава складається з 50 штатів , які є рівноправними суб'єктами федерації , столичного федерального округу Колумбія і залежних територій . Кожен штат має свою конституцію , законодавчу , виконавчу і судову влади . Більшість назв штатів походять від назв індіанських племен і імен королів Англії і Франції. Штати діляться на округи - більш дрібні адміністративні одиниці , менші ніж штат і не менші ніж місто . Всього налічується 3 141 округ . Повноваження адміністрації округів і взаємини з муніципальною владою розташованих на їх території населених пунктів сильно розрізняються від штату до штату. Місцевим життям населених пунктів управляють муніципалітети. Встановлено особливий статус для неінкорпорованих територій .

Номер слайду 4

Конституція США , схвалена в 1787 році , визначає державні повноваження передані федеральному уряду США . Повноваження не визначені федеральному уряду конституцією , здійснюються штатами США . У конституції США закладений принцип поділу влади: федеральний уряд складається із законодавчих , виконавчих і судових органів, що діють незалежно один від одного. Вищий орган законодавчої влади - двопалатний Конгрес США : нижня палата - Палата представників ; верхня палата - Сенат . Вищий орган виконавчої влади - президент США . Президент - глава держави , головнокомандувач збройними силами. Існує пост віце -президента. Вищий орган судової влади - Верховний суд США . Основні політичні партії - республіканська та демократична . Існує безліч дрібніших партій.

Номер слайду 5

Основна територія США ( названа континентальні штати ) розташована на Північноамериканському континенті і тягнеться від Атлантичного океану на сході до Тихого океану на заході . На півдні США межують з Мексикою , на півночі - з Канадою. Крім того, до складу США входять ще 2 штату. На крайньому північному заході континенту знаходиться штат Аляска , також межує з Канадою. У Тихому океані знаходиться штат Гаваї . Кордон з Росією проходить через Берингову протоку. До США також належить ряд островів у Карибському морі (наприклад, Пуерто-Ріко ) і в Тихому океані ( Американське Самоа , Мідуей , Гуам та ін.) На території США виділяються кілька великих фізіографічних регіонів.

Номер слайду 6

На сході уздовж узбережжя Атлантичного океану простяглася Аппалачська гірська система . На захід і південь від неї поверхня вирівнюється, утворюючи ниці райони , по яких протікають найбільші річки США . Далі на захід місцевість переходить в обширні рівнини і прерії , названі Великими рівнинами , яким передують гірські райони Кордильєр. Гірські хребти займають всю західну частину країни і досить різко обриваються до узбережжя Тихого океану. Більшу частину Аляски займають північні хребти Кордильєр. Гавайський архіпелаг є серією вулканічних островів висотою до 4205 м.

Номер слайду 7

Стік річок з території США здійснюється в басейни трьох океанів - Тихого , Атлантичного і Північного Льодовитого . Головний вододіл ( між Тихим і Атлантичним океанами ) проходить по східній частині Кордильєр , а до басейну Північного Льодовитого океану відноситься лише невелика частина території північних штатів і Аляски . Точка зустрічі трьох вододілів розташована на горі Тріпл - Дівайд - Пік . Забезпеченість водними ресурсами різних частин країни нерівномірна - висота шару річного стоку в штатах Вашингтон і Орегон становить 60-120 см , а на внутрішніх плоскогір'ях і плато до 10 см. Великі озера розташовані на півночі країни - Великі озера . Менші за розміром безстічні солоні озера знаходяться в зниженнях Великого Басейну . Внутрішні водні ресурси широко використовуються в промисловому і комунальному водопостачанні , зрошенні , гідроенергетиці та судноплавстві. Велика частина річкового стоку США належить басейну Мексиканської затоки Атлантичного океану. Найбільша річкова система утворена річкою Міссісіпі (довжина 3757 км , річний стік 180 км і ) та її незліченними притоками , найбільші з яких - Міссурі ( довжина 4127 км) , Арканзас ( 2364 км) і Огайо ( 1579 км) .

Номер слайду 8

Великі озера - система прісноводних озер в Північній Америці, на території США і Канади. Включає ряд великих і середніх водойм, з'єднаних річками і протоками. Площа близько 245,2 тис. км І, об'єм води 22,7 тис. км і. До власне Великих озер відносять п'ять найбільших: Верхнє, Гурон, Мічіган, Ері і Онтаріо. З ними пов'язані кілька середніх озер. Озера відносяться до басейну Атлантичного океану. Стік по річці Святого Лаврентія. Великі озера

Номер слайду 9

Ніагарський водоспад - загальна назва трьох водоспадів на річці Ніагара , яка відділяє американський штат Нью - Йорк від канадської провінції Онтаріо. Ніагарські водоспади - це водоспад «Підкова » , іноді ще званий Канадським водоспадом , Американський водоспад і водоспад « Фата ». Хоча перепад висот і не дуже великий , водоспади дуже широкі , і за об'ємом проведеної через нього води Ніагарський водоспад - найпотужніший у Північній Америці. Висота водоспадів складає 53 метри . Підніжжя Американського водоспаду заступає нагромадження каменів , через що його видима висота - тільки 21 метр. Ширина Американського водоспаду - 323 метри , водоспаду «Підкова » - 792 метри. Обсяг падаючої води досягає 5700 і більше м і / с. Ніагарський водоспад

Номер слайду 10

Так як країна розташована на великій території , в ній представлені практично всі кліматичні зони. Велика частина США розташовується в зоні помірного клімату , південніше переважає субтропічний клімат , Гаваї і південна частина Флориди лежать в зоні тропіків , а північ Аляски відноситься до полярних регіонів . Великі рівнини на захід від 100- го меридіана відносять до напівпустель , Великий Басейн і області навколо нього мають аридний , а прибережні райони Каліфорнії - середземноморський клімат . Тип клімату в межах одного поясу може істотно змінюватися в залежності від рельєфу , близькості океану та інших факторів. Основною складовою клімату США є потужні потоки повітря, які дають вологу з півночі Тихоокеанського регіону. Насичені вологою вітру з Тихого океану активно зрошують західний берег США . Часті торнадо є відомою особливістю клімату Північної Америки , США обганяє будь-яку іншу країну за кількістю смерчів . Урагани часто зустрічаються в США . Східне узбережжя , острови Гаваї і особливо південні штати США , які межують з Мексиканською затокою , найбільш схильні до цієї стихії.

Номер слайду 11

Схили Кордильєр покриті густими хвойними лісами , Аппалачів - лісами з широколистяних порід; прерій майже не залишилося. На півночі Аляски поширена тундрова рослинність. Ліси покривають близько 30 % території країни , рослинність Аляски переважно тундрова з мохами і лишайниками , однак на півдні штату ростуть хвойні і змішані ліси . На півночі " континентальної " частини США ростуть густі змішані ліси : ялина , сосна , дуб , ясен , береза ​​, сикомора . Далі на південь , лісів стає менше , проте з'являються такі рослини як магнолія і каучуконоси , а на узбережжі Мексиканської затоки ростуть мангрові ліси . На заході країни починаються напівпосушливі і посушливі регіони переважно з трав'яною і пустельною рослинністю . У таких регіонах найбільш поширені юка , різні чагарники , а в пустелі Мохаве - " кактусові лісу" . У більш високих місцях виростають сосна і Пондероса . У Каліфорнії дуже поширений чаппарель , а також численні фруктові дерева ( в основному цитрусові) . У Сьєрра - Неваді ростуть ліси гігантської секвої . На півночі східного узбережжя знаходяться хвойні та змішані ліси : ялина , кедр , сосна , модрина.

Номер слайду 12

Фауна представлена ​​також відповідно до кліматичних зон : на півночі це земляна білка , ведмідь , олень і лось , у ріках багато форелі , на узбережжі Аляски моржі і тюлені . У лісах сходу Сполучених Штатів живуть ведмідь грізлі , олень , лисиця , вовк , скунс , борсук , білка і велика кількість дрібних птахів. На узбережжі Мексиканської затоки можна зустріти таких екзотичних птахів , як пелікан , фламінго , зелений зимородок . Тут же водяться алігатори і кілька видів отруйних змій. На Великих рівнинах свого часу мешкали десятки тисяч бізонів , однак тепер їх залишилося дуже небагато і , в основному , в національних парках. У гірських районах заходу США можна зустріти таких великих тварин , як лось , олень , вилоріг , гірський козел , бурий ведмідь , вовк , товсторіг . У пустельних регіонах живуть переважно рептилії (серед них гримуча змія ) і дрібні ссавці , наприклад , сумчастий пацюк .

Номер слайду 13

Надра США багаті запасами різних природних копалин, у тому числі - кам'яне і буре вугілля, залізна і марганцева руда. Кордильєри, плато Колорадо, Великі рівнини і Примексиканська низовина володіють родовищами мідних, цинкових, свинцевих, срібних, хромітових, ванадієвих, вольфрамових, молібденових, титанових, поліметалічних, уранових, ртутних руд, золота, сірки, фосфатів та іншого хімічної сировини.

Номер слайду 14

Індійські племена заселили територію США близько 10 тис. років тому , а їхні нащадки залишалися переважаючим етнічним компонентом до кінця XVII століття. Сучасні жителі - нащадки щодо недавніх (XVII -XX століть) переселенців з Європи ( переважно Західної ) і Африки. Необхідно відзначити , що повне право називатися американцями отримують лише діти іммігрантів , що народилися в США . У країні зберігається чіткий поділ на іноземців та уродженців , між якими є значна культурно - мовна дистанція . Цією відмінністю , проте , внутрішній поділ обмежується. Американці США - різнорідна , гетерогенна нація з конфліктним расовим складом . Домінуючою в усіх відношеннях і регіонах ( крім штату Гаваї ) в даний час є європеоїдна раса - вихідці із Сполученого Королівства , Німеччини , Ірландії та інших європейських країн. Далі виділяються афроамериканці , латиноамериканці , азіати , індіанці та інші , на яких припадає понад третина населення.

Номер слайду 15

Найпоширеніша у США рідна мова - англійська . Нею , як рідною мовою , володіють 215 400 000 чоловік з 293 млн американців ( 73,5 %). Іспанська є рідною для 28 млн жителів США (10,7 %). Далі йдуть : французька ( 1606790 ) , китайська ( 1499635 ) , німецька ( 1382615 ) , турецька (близько 1172615 ) , тагальська ( 1224240 ) , в'єтнамська ( 1009625 ) , італійська ( 1008 370 ) і корейська ( 894065 ) . Російська мова займає 11 -у сходинку за кількістю носіїв в США - понад 700 тис. ( 0,24 %). Найбільше число російськомовних проживає в штаті Нью -Йорк ( 218 765 осіб, або 30,98 % всіх носіїв російської мови) , саме менше - у штаті Вайомінг ( 170 осіб , або 0,02 %). Найвища питома вага російськомовних - на Алясці - близько 3% в тій чи іншій мірі розуміють російську мову , а близько 8,5 % жителів сповідують православ'я . Це є наслідком колишньої приналежності території штату Росії . У штаті Гаваї англійська мова та гавайська мова мають статус офіційних . Деякі острівні території також надають офіційне визнання мовам корінних жителів , поряд з англійською мовою

Номер слайду 16

Перша поправка до Конституції США , схвалена 15 грудня 1791 , проголошує відділення церкви від держави, яка батьками-засновниками розумілося як заборона на встановлення державного віросповідання , на зразок того , що мало місце у Великобританії. Згідно з дослідженням , проведеним в 2002 році Pew Global Attitudes Project , США - єдина з розвинених країн , де більшість населення сказали , що релігія відіграє «дуже важливу роль» у їхньому житті. Американський уряд не веде офіційної статистики по релігії. За даними Всесвітньої книги фактів ЦРУ ​​на 2007 рік , 51,3 % населення США вважають себе протестантами , 23,9 % - католики , 12,1 % не належить до якої-небудь конфесії , 1,7% - мормони , 1,6 % - члени іншої християнської конфесії , 1,7 % - іудеї , 0,7 % - буддисти , 0,6 % - мусульмани , 2,5 % - інше або не зазначено , 4% - атеїсти.

Номер слайду 17

На роль столиці нової держави після Американської революції претендували багато міст . Тому в 1790 році було прийнято рішення побудувати нове місто в районі річки Потомак . Столицю назвали Вашингтон на честь першого президента , Джорджа Вашингтона. Першим архітектором , який планував і проектував місто , став француз П'єр Ланфан . Вашингтон - столиця США з 1800 року. Вашингтон як окреме місто було скасоване в результаті адміністративної реформи 1873 , тому столиця США офіційно носить назву округ Колумбія . Згідно з Конституцією США і Закону про резиденції , округ Колумбія має особливий статус як столиця федеративної держави . Площа - 0,2 тис. км І . Населення : В межах федерального округу 602 тис. жителів ( 2010). З передмістями ( в штатах Меріленд і Віргінія ) - 5,4 млн жителів ( 2010).

Номер слайду 18

Найбільша економіка світу . Багато природних ресурсів, у тому числі енергія і сировина . Високотехнологічне виробництво . Розвинуто наукові дослідження . Добре розвинена сфера послуг , конкурентоспроможна промисловість. Транснаціональні компанії типу «Ford» , « General Motors » і Exxon . Провідний виробник програмного забезпечення. Хороша система вищої освіти , особливо в галузі високих технологій. Американські фірми процвітають завдяки широкому розповсюдженню американської культури в світі. Найбільший у світі експортер товарів . Політична стабільність , кваліфікований персонал. Останнім часом відбувається зниження числа робочих місць в промисловому виробництві . Глобалізація , витік робочих місць в країни з дешевою робочою силою ( в 1945 р. майже 50 % світового виробництва припадало на США ; в 1990-і рр. . - 25 %). Жорстка конкуренція в галузі технологій з країнами Східної Азії та Європейського союзу. Зовнішній борг перевищує 14 трлн доларів США .

Номер слайду 19

ppt
Додано
12 квітня 2019
Переглядів
16245
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку