Презентація " Казка- п'єса як різновид драматичного твору. Олесандр Олесь "Микита Кожум'яка".

Про матеріал
Презентація може бути використана до уроку української літератури в 5 класі НУШ за підручником О.Авраменка.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ОЛЕКСАНДР ОЛЕСЬ ( КАНДИБА) «МИКИТА КОЖУМ`ЯКА». Казка – п`єса як різновид драматичного твору. НУШ

Номер слайду 2

Сьогодні на уроці розпочати роботу над драматичним твором Олександра Олеся «Микита Кожум'яка;удосконалювати комунікативні вміння висловлювати власні мірку­вання, виразно в особах читати драму-казку «Микита Кожум'яка», виокремлюючи в ній найнапруженіші епізоди, розвивати логічне мислення, творчі здібності; виховувати повагу до історичного минулого українського народу, шаноб­ливе ставлення до заповітів наших предків

Номер слайду 3

мій настрій.

Номер слайду 4

В дитинстві ще… давно, давно колись. Я вибіг з хати в день майовий…Шумів травою степ шовковий,Сміявся день, пісні лились…Весь Божий світ сміявсь, радів…Раділо сонце, ниви, луки…І я не виніс щастя-муки,І задзвеніли в серці звуки,І розітнувсь мій перший спів…Замальовка життєпису письменника .

Номер слайду 5

. .

Номер слайду 6

Справжнє ім'я — Олександр Іванович Кандиба. Олесем його називала дружина. У результаті поет почав друкувати твори саме під таким псевдонімом. Народився він у селі Білопілля Харківської губернії 5 грудня 1878 року. Там він закінчив початкову школу та училище. Під час навчання у Харківському ветеринарному університеті самостійно вивчав польську, сербську та болгарську мови. У той же період, на відкритті пам'ятника Котляревському у Полтаві, зустрівся з Панасом Мирним, Лесею Українкою та іншими культурними діячами того часу. В результаті вирішив повністю перейти на українську мову. Замальовка життєпису письменника

Номер слайду 7

Теорія літератури Драматичний твір - художній твір, що призначений для постановки на сцені. П'єса - твір, написаний для постановки на сценіРемарки — це коротка інформація про декорації, пору року, зовнішність дійових осіб, їхні інтонації, жести й рухи. Ремарки записують або в дужках, або дрібнішим шрифтом. Гіпербола — це художній прийом, який полягає в перебільшенні рис людини, предмета чи явища з метою надання зображуваному виняткової виразності.

Номер слайду 8

Слухаємо казку

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Читаємо разом. Пам’ятка «Як читати за ролями»• оберіть потрібний тон;• умійте переконувати, співчувати, захоплюватись, обурюватись;• відтворюйте в діалогах та поведінці вдачу своїх персонажів;• не забувайте про роль жестів, міміки.

Номер слайду 11

Читаємо разом

Номер слайду 12

Відповіді на запитання У театрі глядачі / глядачки побачать на сцені двобій між Микитою та Змієм. - А із чого читачі / читачки дізнаються про деталі двобою?- Чому Микита послухав не дорослих, а дітей, і погодився стати на двобій зі Змієм? - Знайдіть у драмі-казці Олександра Олеся «Микита Кожум’яка» гіперболу й прочитайте її. - Знайдіть у драмі-казці Олександра Олеся «Микита Кожум’яка» ремарки й випишіть їх у зошит. . -Чому читачі / читачки, не дочитавши до кінця твір, упевнені, що Микита Кожум’яка переможе Змія?

Номер слайду 13

Радимо переглянути2016 р. українські аніматори створили яскравий мультфільм «Микита Кожум’яка» (у міжнародному прокаті цей мультфільм має назву «Драконячі чари»). Радимо переглянути на дозвіллі захопливу історію про легендарного київського богатиря. До речі, Кадр із мультфільму «Микита Кожум’яка» (режисер М. Депоян)

Номер слайду 14

РОЗВИВАЙМО КОМПЕТЕНТНОСТІУ яких життєвих ситуаціях вам можуть допомогти акторські здібності? Візьміть участь у мініпроєкті «Створіть свою казку». Проблемне питання:- Чи можна в наш час зустріти таку людину, як Микита Кожум’яка?- На вашу думку,чи є сьогодні справжні патріоти, які здатні віддати життя за Україну та її народ?

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Ст. 122 завдання 1,2. Підручник « Українська література» О. Авраменко 2022

pptx
Додано
5 грудня 2022
Переглядів
2982
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку