Презентація "Килимова вишивка"

Про матеріал

У презентації "Килимова вишивка" поданий цікавий,пізнавальний матеріал про види килимових швів . Про малодосліджений,унікальний шов "Княжий оксамит".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вишивка швом “Княжий оксамит”Виконала вчитель трудового навчання “НВК ЗОШ №2-ліцей” м. Шпола. Джавага Алла Дмитрівна

Номер слайду 2

В культурі нашого народу є винятково важлива її частина — декоративно - ужиткове мистецтво. Зберігаючи та розвиваючи традиції минулого, можливо виготовити багато красивих та корисних речей.

Номер слайду 3

Основні види швів коврової вишивки

Номер слайду 4

Петельний шов Це вишивка килимовою технікою за допомогою спеціальної голки для килимарства, Ця техніка ще носить назву «нетканий гобелен»

Номер слайду 5

Вузликовий шов Тут використовується спеціальний гачок для килимової техніки. Основа для вузликової килимової вишивки - вінілова канва. На переплетення основи зав'язуються вузлики з коротких ниточок, звідси і назва техніки.

Номер слайду 6

Килимова вишивка косим хрестиком. Даний вид вишивки поширений в Західній Україні (Львівській області). В основному використовується для вишивки подушок, пледів, ліжників, особливо дитячих.дитячих

Номер слайду 7

Важливі моменти Для вишивки в килимовій техніці використовуються спеціальні голки, які тупі на кінчику і мають велике вушко Товщина голки повинна відповідати товщині нитки Нитки для килимової техніки можуть бути найрізноманітнішими по товщині і асортимену Головне правило при підборі ниток: вони повинні лягати рівним шаром, заповнюючи собою фон Натяг нитки при вишиванні повинен бути рівномірним.

Номер слайду 8

Необхідні інструменти і матеріали Канва для вишивки, осередком 0,5 см, або дрібна (тоді рахувати у 2нитки). Нитки, краще шерсть або акрил, різних кольорів і відтінків. Голка, ножиці.

Номер слайду 9

Технологія виконання шва “Княжий оксамит”Відрізаємо необхідний розмір канви на подушку (40 на 40см або 50 на 50). Намічаємо квадрати в шахматном порядку чорним кольором по 5 шт Вишиваємо ці квадрати у 2 нитки чорним кольором. В білих пустотах вишиваємо світлим кольором, як на малюнку(1), у 2 нитки середній ряд. Далі трохи темнішим кольором, як на малюнку (2), у 2 нитки, проходимо вперед і назад 6 разів,виконуємо 3 косих хрестика (на останньому шві робимо закріпку ниток, це для того, щоб потім робота не торочилася). Далі міняємо колір ниток на ще темніший, вишиваємо як на малюнку (3), у 2 нитки, виконуємо 3 косих хрестика(не забуваємо про закріпку)Коли вишита вся робота, розрізаємо прошиті хрестики, але перший нижний(середній) ряд хрестиків не разрізаємо.

Номер слайду 10

Схема вишивки

Номер слайду 11

Тут представлені роботи моїх учнів ,на черговій шкільній виставці , в кінці семестру

Номер слайду 12

Ця робота Призви Насті милує око в кабінеті трудового навчання на стенді “З народного джерела ”

Номер слайду 13

Аня і Ілона презентують свої роботи

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Саша розробила і реалізувала найскладніший орнамент-виріб її вийшов феєрично красивим

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Маринка-сяє від задоволення,адже вперше сама створює таку красу

Номер слайду 18

Сніжана

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Знайомтесь,Іринка Жорнова,вона просто неймовірна трудівниця. Коли її однокласники вишили одну подушку – вона зробила чотири. Вишивка стала для неї найулюбленішим хобі на все життя

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Робота складна але посильна, її може виконати учениця як 11 так і 8 чи 9 класу

Номер слайду 24

Малюнок на подушці симетричний (його умовно можна поділити на 4 частини)так його легше і створювати і вишивати. Проте Інна Коровніченко вирішила зробити виключення із правил(на фото вона третя зліва)

Номер слайду 25

Переглянувши всі світлини з роботами моїх учнів ,не знайдете жодної однакової, адже кожна з них була автором свого орнаменту

Номер слайду 26

Висновки. Розроблений проект дав учням змогу створити оригінальний і неповторний виріб ручної роботи, який став гарною прикрасою для інтер’єру,. Робота над проектом та кінцевий результат приніс не лише задоволення, а й допоміг усвідомити кожному свій рівень підготовки. Своєрідність виробу полягає у незвичній, новій, маловідомій техніці коврової вишивки, виборі тканини, кольору ниток та в поєднанні кольорів ниток. Така подушка може бути чудовим елементом дитячої каляски, окрасою домівки, необхідним атрибутом кабінету трудового навчання, важливим предметом інтерєру, надзвичайно гарним подарунком .

Номер слайду 27

Використані джерелаhttps://www.google.com.ua/urlhttps://vnitkah.ru/nitki/kovrovaja-vyshivka.phphttp://www.tsatu.edu.ua/biblioteka/vyshyvana-moja-ukrajina/

pptx
Додано
29 січня
Переглядів
135
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку