Презентація "Клас Комахи"

Про матеріал
Презентація допоможе у вивченні нового матеріалу про зовнішню і внутрішню будову комах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Хрущ досить великий (завдовжки 2-3 см) світло-коричневий жук з характерними білими трикутними плямами з боків. Він має жорсткі покриви - зовнішній хітиновий скелет.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

На голові жука розташовані ротові органи і органи чуття. Попереду знаходиться верхня губа у вигляді поперечної пластинки. За нею видно дві пари щелеп (верхні і нижние) і нижня губа, що обмежують з бокам і знизу ротовий отвір. На нижніх щелепах і на нижній губі є по парі щупиків - органів дотику і смаку. З боків голови жука знаходиться пара складних (фасеточних) очей. Попереду очей видно пара вусиків з декількома розширеними пластинками на кінці. Пластинки служать органом нюху. Вусики Щупики

Номер слайду 5

Травна система ротові органи, глотка, стравохід, воло, шлунок, кишечник, анальний отвір Дихальна система трахеї Кровоносна система незамкнена, серце і судини Нервова система навкологлоткове кільце і черевний нервовий ланцюжок Органи чуття пара складних очей – орган зору, вусики – орган нюху, щупики – орган смаку, щетинки – орган дотику Видільна система мальпігієви судини, жирове тіло Статева система роздільностатеві, у самки яєчники, у самця – сімʼянники Травна система Видільна система Нервова система Статева система Дихальна система Кровоносна система

Номер слайду 6

Статева система самок складається з двох яєчників, в яких відбувається утворення яєць. Яєчники, переходячи в трубчасті яйцепроводи, зливаються в єдиний непарний яйцепровід, по якому зрілі яйця виводяться назовні. У статевій системі самки є сімʼяприймач - резервуар, куди поступають сперматозоїди самців. Зрілі яйця можуть запліднитися цими сперматозоїдами. Органи розмноження самця - це два сімянника, сімʼяпроводи, непарний сімʼявиділний канал.

Номер слайду 7

У хруща після запліднення самка заривається в грунт і там відкладає яйця. З яєць в кінці літа виходять личинки. Восени личинки йдуть глибоко в грунт і зимують. Навесні наступного року вони піднімаються до поверхні ґрунту, де протягом літа об'їдають коріння трав'янистих рослин і сіянців сосни. Зиму личинки знову проводять в глибині ґрунту. Наступним літом (третій рік розвитку) личинки, що виросли, об'їдає коріння чагарників і дерев. Перезимувавши третій раз і збільшившись, личинка в кінці весни заглиблюється в грунт і, скинувши личинковий покрив, перетворюється на лялечку. Лялечка хруща зовні нагадує дорослу комаху. До осені шкірка лялечки лопається, з неї виходить дорослий жук з м'якими безбарвними покривами, які незабаром тверднуть і набувають характерного забарвлення. Жуки залишаються зимувати в землі і вибираються на поверхню тільки навесні наступного року.

ppt
Додано
2 листопада 2021
Переглядів
927
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку