Живий квест "П'ятий елемент"

Про матеріал
Пошуковий квест з біології птахів не є контролюючим. Його мета мотивувати учнів до досліджень, до інтернет - пошуку. Ігрові моменти допоможуть школярам ознайомитися з життєдіяльністю птахів світу. Формуватимуть уміння працювати в групі, розв'язувати нестандартні завдання. Його можна використати під час тижня біології у школі. Та, найважливіше, Ваші учні відчують себе учасниками гри - рятівниками Землі.
Перегляд файлу

Квест з біології. “П’ятий елемент”.

1. Організаційні моменти:

- Живий відкритий квест. C:\Users\admin\Downloads\фільм.jpg

- Термін - 1 тиждень.

- 7 клас.

- Групова робота(4 групи)

- Завдання роздруковані на аркушах.

- Відповіді - на мою електронну адресу.

Мета квесту: дослідити значення птахів в екосистемах та життєдіяльності людини, ознайомитися з деякими глобальними екологічними проблемами, запропонувати шляхи їх розв'язання.

Обладнання: смартфони учнів, атласи з географії, енциклопедії, український алфавіт, книги М.Дочинця “Криничар” і “Зряче перо”.

Правила роботи в групах: співпраця, взаємоповага,  рішення колегіальні. Об'єднюємося у групи за допомогою біологічного дослідження: оберіть малюнок птаха, який вам цікавий. На зворотній стороні під стікером указано, який це птах(осілий, кочовий, ближній мігрант, дальній мігрант). Це - назви ваших груп.

Маршрути груп: о - 1,2,3,4.   к - 2,3,4,1. б - 3,4,1,2.  д - 4,1,2,3.

Необхідні знання: робота із змістом книг, працювати з інтернет-ресурсами, історія футболу, географічний атлас(політична карта світу).

Документи: Інструкція з БЖД.

1. Не кричати у пришкільному саду, якщо квест виконується весною(крик лякає птахів).

2. При переході через річку бути уважним на містку.

3. На майданчик зі штучним покриттям заходити лише у відповідному взутті. 

2.Сюжет

У давні часи Землею керували лише діти та птахи. Тоді планета процвітала, буяла рослинами і різноманіттям тварин. Та сьогодні безжальний антропічний фактор захоплює планету. C:\Users\admin\Downloads\катастрофи.jpg

     Врятувати її можуть чотири елементи, що об'єднаються довкола  п'ятого. Але птахи, втративши довіру до людей, заховали ці елементи у різних кутках світу. Ми з вами відправимося у подорож, щоб знайти  елементи, відновити довіру між птахами і людиною та врятувати Землю. Уважно читайте підказки, які знаходяться біля школи, і ви знайдете шлях до елементів.

Птах у " червоному береті" залишив Вам підказку, де шукати один з елементів, у декоративному дереві шкільного саду, солодкі плоди родича якого полюбляють у Франції, Іспанії та Італії.

                                                                   Завдання 1

Мандруючи найвідомішим відеосервісом, можна знайти ролик, у якому цікава наука про живу природу лише за  розповість про подвиги легендарних птахів у I Світовій війні.  За цей важливий елемент добрі люди будували птахам пам'ятники. Число фактів про цих птахів у ролику на 1 більше від чортової дюжини.  Про якого птаха йде мова? Що є цим елементом?

Ви на вірному шляху. Планета чекає на Вашу допомогу. Наступну підказку легендарний радянський футболіст, ім'я якого означає царя звірів залишив на споруді, біля якої постійно працював.

                                                                  Завдання 2

У просторах країни, на прапорі якої поєднались лінії та зірки, живе найменша птаха на Землі, яка легендарна своїми уміннями та якостями. Познайомтеся з прекрасною пташиною. У неї наступний рятівний елемент. Та пам'ятайте, за елементами полюють злі сили. Тому закодуйте і назву птаха і елемент у кросворді. Намагайтеся у завданнях до кросворда використати цікаві факти про цього птаха і про цю країну.

Молодці, юні друзі планети! Вас підтримують і домашні птахи . Ті з них, у кого між пальцями є перетинки, заховали підказку на споруді, якою ми перебираємося через нашу річку.

                                                                  Завдання 3

Намагаючись максимально захистити елементи життя Землі, цей величний птах заховався на край світу і закодував свою адресу у хмарі слів. Але не забувайте, найкраще заховати щось на видному місці. Тому цей елемент оточує птаха звідусіль. Щоб не здогадалися недруги, зашифруйте назву птаха і елемента за допомогою цифр, що відповідають літерам алфавіту.

 

C:\Users\admin\Downloads\Word Art (1).jpeg

Птах, назва якого нагадує смачний вітамінний зелений екзотичний фрукт, залишив вам підказку у кімнаті, де живуть книги, у книзі українського “Криничара”. Назва книги містить те, чим укрито тіло птахів.

Завдання 4

Це -  найбільший птах у світі, його зріст досягає 2,7 м, а вага — 150 кг. Цей птах не літає — занадто велика вага, слабкі грудні м'язи і крила. Зате він чудово бігає, розвиваючи швидкість до 70 км\год. У цьому йому допомагають двопалі лапи, що не мають аналогів серед птахів. Наступний елемент кмітливий птах має постійно під ногами. Ви вже здогадалися, про якого птаха і про який елемент іде мова? Запишіть задом наперед.

Дорогі діти. Ви успішно відшукали усі елементи, необхідні для порятунку Землі. Тому вас чекає приз. П’ятий елемент – це ви самі. Адже ваша дружба, спільні зусилля та злагоджена робота дала чудовий результат. А зараз разом розглянемо ваші відповіді і разом їх оцінимо.

Критерії оцінювання

Загальні

  • Дотримання правил ТБ -4б
  • Активна робота в групі – 4б
  • Вірні назви усіх птахів – по 2б за кожного – сума 12б
  • Креативність – 10б(по 1б за кожне завдання)
  • Уміння пояснити назви елементів – 20б
  • Повага до опонентів – 10б
  • Колективна робота у групі – 16б

Елементи(по 6б за кожний)

1 – сонце, або сонячна енергія, або мир

2 – повітря, або сміливість, або любов до рідної землі

3 – вода

4 - ґрунт

Сума – 100б.

 

 

docx
Додано
2 листопада 2021
Переглядів
551
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку