Презентація "Кодування аудіо- та відеоданих"

Про матеріал
Презентація до уроку з інформатики 8 клас за темою "Кодування аудіо- та відеоданих" до підручника Інформатика 8 клас (Казанцева О.П., Стеценко І.В.).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кодування аудіо - та відеоданих

Номер слайду 2

АУДІОДАНІЩоб зафіксувати звуки довкола нас (голоси, музику, звуки природи тощо), застосовують техніку звукозапису. Загалом для цього потрібно мати:1) мікрофон, а саме, пристрій, що перетворює акустичні коливання на електричний сигнал, або звуковий синтезатор;2) звукову карту — пристрій, що перетворює електричні коливання на послідовність цифр;3) пристрій для запису даних на цифровий носій (жорсткий диск, флешкарту тощо).

Номер слайду 3

АУДІОДАНІАкустичні коливання або звукові хвилі характеризуються частотою і амплітудою коливань.

Номер слайду 4

АУДІОДАНІЗвукові сигнали, щоб зберегти в цифровому вигляді, дискретизують, тобто через певні проміжки часу вимірюють амплітуду сигналу і записують її величину у двійковій формі.

Номер слайду 5

АУДІОДАНІНа схемі нижче представлено процес одержання, обробки та відтворення звукового сигналу з використанням комп’ютера. Під час відтворення звуку дані потоком передаються на відповідний пристрій. Наприклад, якщо йдеться про звук у форматіCD-Audio, то за 1 с передається 1411,2 Кбітів. Кількість інформації, переданої за одиницю часу під час відтворення файла, називають бітовою частотою (бітрейтом) і вимірюють у бітах за секунду. Чим більший бітрейт, тим ближчий звук до оригіналу. Обсяг звукового файла в байтах дорівнює добутку бітрейту на тривалість звучанняв секундах, поділеному на 8. Обсяг файла = (бітрейт · тривалість) / 8

Номер слайду 6

АУДІОДАНІДля зменшення обсягу звукових даних застосовують стиснення. Стиснення звуку з втратами зазвичай базується на тому, що людине розрізняють або погано розрізняють негучні сигнали на фонігучних. Алгоритми стиснення видаляють негучні сигнали, завдяки чомувдається значно зменшити значення бітрейту. Сьогодні найчастішевикористовують бітрейти величиною 256, 192 і 128 кбітів/с. Для аматорських завдань із звукового оформлення кліпів можназаписати голос за допомогою диктофона, вбудованого в смартфон. Також можна скористатися аудіозаписами з Інтернету.

Номер слайду 7

Домашнє завдання. Проаналізувати§ 31, с. 130-132

Номер слайду 8

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Інформатика 8 клас (Казанцева О.П., Стеценко І.В.)
Додано
25 січня 2023
Переглядів
587
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку