Презентація "Коляд, коляд, коляда, хай обходить вас біда!"

Про матеріал
Презентація "Коляд, коляд, коляда, хай обходить вас біда!" допоможе дітям глибше познайомитися з історією Різдва.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Коляд, коляд, коляда,Хай обходить вас біда. Головіна Неля

Номер слайду 2

КОЛЯДУВАННЯДавній звичай зимових обходів із виконанням колядок з метою сповіщення про добру новину — народження Ісуса Христа. Із запровадженням на Русі християнської релігії обряд колядування був пристосований до святкування Різдва Христового

Номер слайду 3

В основі звичаю колядування лежить прадавня віра в силу словесного побажання. Колядування - це урочисті обходи сусідів, родичів із ритуальними пісенними величаннями і зиченнями гараздів усім членам родини. В двері знову стука Коляда,У віконце Святий вечір загляда. За виконання колядок годиться пригостити колядників й наділити їх подарунками.

Номер слайду 4

Коляда́ — народно-християнське слов'янське свято в ніч з 24 на 25 грудня за новим стилем на честь початку нового року. Первісно було язичницьким слов'янським святом на честь повороту Сонця на весну . За сучасності Коляда відома як Свят-вечір, де акцент робиться на спільній вечері. КОЛЯДА – СВЯТО НАРОДЖЕННЯ СОНЦЯРеконструкція давнього свята Коляди, 2018 р.

Номер слайду 5

.  РІЗДВОУ християнстві – день народження Ісуса Христа від Діви Марії у Вифлеємі.

Номер слайду 6

Коля́дки - величальні календарно-обрядові пісні зимового циклу свят

Номер слайду 7

РІЗДВЯНІ КОЛЯДКИ У Західній традиції описують різні біблійні епізоди, що передують Різдву Христовому. Виникли на основі язичницьких колядок, які співалися впродовж свят усього року.  Поширені в християн різних обрядів.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Хто колядує?На перший день Різдвяних свят колядують і дівчата, і парубки — ці вже ходять із зіркою та дзвоником. По всій Україні першими йдуть колядувати діти.

Номер слайду 10

КОЛЯДНИЦЬКІ ВАТАГИ Гурт колядників – п’ять - шість осіб: береза – ватаг;звіздоноша; дзвонар;міхоноша; «коза»; запасний учасник( повинен допомагати міхоноші, якщо багато вколядують).

Номер слайду 11

В середині — образок «Народження Христа» і свічка (сьогодні – електронний ліхтарик). ЗІРКА – ОБОВ’ЯЗКОВИЙ АТРИБУТЗірку роблять з дерев’яної обичайки та тоненьких дощечок —шалівок. Зірка декорується кольоровим папером, стрічками.

Номер слайду 12

КОЛЯДУВАНЯ: у давнину і ниніСучасні колядники можуть колядувати навіть на порозі, просто запитавши: "Чи можна колядувати?" Раніше колядники колядували в хаті перед образами. Для того, щоб дозволили це робити, береза, коли вся ватага стоїть під вікном, гукав: "Пане господарю, благословіть Христа славити!"

Номер слайду 13

На більшості території України колядування триває до Водохреща 19 січня. Проте на Київщині до середини минулого століття колядники ходили від хати до хати аж до свята Стрітення Господнього 15 лютого.

Номер слайду 14

КОЛЯДКА В УКРАЇНСЬКІЙ КУЛЬТУРІС. П. Людкевич -український композитор, музикознавець, фольклорист, педагог. Лисенко М. В. - гетьман, батько і сонце української музики. За обробку й відновлення колядок бралися видатні композитори

Номер слайду 15

Хай вашу оселю ангели сторожать,хай Ісусик прещедрий вам добра примножить. Будьте щасливі, будьте здорові,живіть у мирі та любові. Христос Рождається!!!

pptx
Додав(-ла)
Головіна Неля
Додано
20 листопада 2023
Переглядів
758
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку