Презентація "Косово – наймолодша країна Європи"

Про матеріал

Презентація містить цікаві матеріали про країну, що мало відома українцям. Історія Косово, визнання світом її незалежності, географічні особливості, економічний стан, туристичні обєкти - все, шо дуже цікаво допитливим учням.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Косово – наймолодша країна Європи і ті факти, про які можливо Ви навіть ніколи не здогадувалися КУ ССШ №7 ім. М. Савченка Ткаченко Н. М., вчитель географії

Номер слайду 2

Респу́бліка Ко́сово (алб. Kosova, Kosovл, Republika e Kosovлs) — самопроголошена держава на Балканах, чию незалежність визнали 108 держав (станом на 10 серпня 2015). У 1918-45 Косово було частиною Королівства Югославія У 1941–1944 більшість території Косова було приєднано до Албанії, що знаходилася під контролем Італії Муссоліні. Після виходу фашистської Італії з війни, територія знаходилась під прямим контролем Німеччини. Після закінчення ІІ Світової Війни на території Косова була створена Автономна Косово-Метохійська область, як частина Демократичної Федеральної Югославії, з 1946 — частина НР Сербії в складі Федеративної Народної Республіки Югославія. В 1980 році косовські албанці розпочинають рух за визнання Косова окремою республікою СФРЮ, а далі і за повну незалежність. Внаслідок війни 1999 року між сербами та албанцями край перейшов під контроль ООН (хоча де-юре залишався автономією у складі Сербії). 17 лютого 2008 року парламент Косова проголосив незалежність краю в односторонньому порядку. Сербія досі не визнає незалежності Косова, через що країна не має остаточного визнання у світі. Косово межує з Македонією, Сербією на сході та півночі, Албанією на південному заході та Чорногорією на північному заході.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Незалежність Незалежність проголошена парламентом краю Косова 17 лютого 2008 року Країна не є членом ООН, проте її незалежність визнали понад шістдесят країн зі всього світу, серед яких Афганістан, США, Бельгія, Німеччина, Франція, Об'єднане Королівство і Польща. Воїслав Коштуніца, тодішній прем'єр Сербії, заявив, що його країна ніколи не визнає незалежність Косова й боротиметься мирним шляхом за існування Косова на правах автономії лише в складі Сербії. Офіційно Україна займає позицію вичікування (2008) і невизнання (2010-дотепер), юридично не приймаючи жодного рішення стосовно визнання Косова (2008). У вересні 2014 року Уряд Республіки Косово прийняв рішення про введення санкцій щодо Росії. «Ми маємо намір підтримати міжнародний порядок, суверенітет і незалежність України. Таким чином Косово прагне показати, що є надійним союзником для євроатлантичних партнерів», заявив Енвер Ходжай

Номер слайду 5

Піднімаємося в гори Шар, котрі розділяють Косово і Македонію.

Номер слайду 6

Ще пару кілометрів гірськими серпантинами і нарешті в далечині знизу бачимо Прізрен, історична і культурна столиця країни.

Номер слайду 7

М. Прізрен

Номер слайду 8

Номер слайду 9

У чому ж проблема Косово? 1998-1998 розгорнулася справжня війна з нерівними силами і значною перевагою сербів. На той момент від Югославії після кровопролитних років вже від’єдналися Словенія, Хорватія і Боснія та Герцеговина (про це ще у наступних статтях), тож міжнародна спільнота знала хто є хто. В кінцевому основні баталії завершилися авіаударами по сербських військових і стратегічних об’єктах, що залишило більшість території країни без інфраструктури. У 2008 році Косово офіційно задекларувало власну незалежність. Практично все сербське населення змушене було покинути свої домівки, але з іншого боку в країну прибула величезна кількість миротворчого контингенту, щоб не допустити подібних речей у майбутньому. Північ країни ще й досі густо заселений сербським населенням, де постійно товчуться.

Номер слайду 10

Присутність міжнародної спільноти в країні сприяє розвитку країни і спрямовує фінаси на розвиток економіки, де слово ЄС і США відіграє вирішальну роль.

Номер слайду 11

Пріштіна - cтолиця країни, зародок сучасного мегаполіса.

Номер слайду 12

Бібліотека м. Пріштіни

Номер слайду 13

Косово, як і Албанія, доволі сильно американізоване. Тут є вулиці імені Джорджа Буша старшого і Біла Клінтона, введено ряд американських стандартів.

Номер слайду 14

Їдучи на захід у сусідню Чорногорію, варто зупинитися у ще одному історичному містечку Пея, над яким нависають драматичні Албанські Альпи, в глибині яких ховається найпівденніший льодовик Європи.

Номер слайду 15

Економіка На території Косова містяться великі поклади корисних копалин: свинцю, цинку, нікелю, кобальту, бокситів та магнезиту. Є поклади рідких мінералів: індій, кадмій, германій, талій та зеоліт. Родовище бурого вугілля (діаграма) оцінюють більш ніж в 15 млрд. т, що дає можливість вести їхню експлуатацію протягом 150–200 років. В Косові найбільше виробляють вино, добувають нікель, свинець і цинк. 70% ВВП – сфера послуг. Найбільший ринок експорту і імпорту це Республіка Македонія (€220 млн і €9 млн), за нею Сербія (€111 млн та €5 млн)[8], Німеччина і Туреччина. Офіційною валютою Косова є Євро. Сербський Динар використовується переважно в сербських анклавах.

Номер слайду 16

Дуже приємні і горді за свою державу люди, драматичні пейзажі і трішки розуміння про те, що може чекати країну,в якій ведеться міжетнічна боротьба.

ppt
Додано
19 липня 2018
Переглядів
1974
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку