Презентація "Країни Європи. Німеччина"

Про матеріал

В презентації викладено:

  1. Географічне положення
  2. Сусіди держави, та на якому материку розташована
  3. особливості рельєфу
  4. кліматичні умови
  5. внутрішні води
  6. природні зони
  7. населення
  8. визначні місця.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему Німеччина

Номер слайду 2

Материк та в якій його частині розташована Німеччина Німеччина розташована у Євразії,частина світу Европа

Номер слайду 3

Прикордонні держави  Спільний кордон із Німеччиною мають такі держави: на півночі Данія (68 км), на заході — Нідерланди (577 км), Бельгія (167 км), Люксембург (138 км) та Франція (451 км), на півдні — Швейцарія (334 км), Австрія (784 км) та Чехія (646 км), на сході — Польща (456 км).

Номер слайду 4

Прикордонні держави

Номер слайду 5

Столиця Німеччини  Столиця і найбільше місто країни — Берлін.

Номер слайду 6

Державна символіка Державний прапор Триколор з чорної, червоної і золотої горизонтальних смуг. Чорний колір символізує похмурі роки реакції, червоний - кров патріотів, пролиту у боротьбі за волю, а золотий - сонце волі.   Уперше ці три кольори стали символом національно-визвольної боротьби німецького народу у 1813 році. Саме так була пофарбована форма студентського корпусу волі, що виступив проти армії Наполеона.   Пізніше ці кольори перейшли на прапори студентських і демократичних організацій і стали символом революції 1848 року. Однак, Німецька імперія, створена у 1871 році, як її попередник - Північно-Німецький союз, мала чорно-біло-червоний прапор.   Революція 1918 року вибрала символом чорно-червоно-золотий прапор. У 1949 році державним і національним прапором ФРН був обраний чорно-червоно-золотий прапор зразка 1919 року.  

Номер слайду 7

Прапор

Номер слайду 8

Державна символіка Державний герб На сучасному державному гербі Німеччини зображений чорний одноглавий орел з червоними лапами, язиком і дзьобом на золотому щиті.   Даний герб є дуже древнім, він служив емблемою влади німецьких королів. Перше зображення орла на щиті можна побачити на срібних монетах короля Фрідріха Барбароси (кінець XII ст.). З XIV ст. спочатку лапи, а потім дзьоб і язик орла стали червоними. Але з початку XV століття одноглавий орел був замінений двоголовим - символом правлячої аж до 1871 року династії.   Одноглавий орел відродився як герб Німеччини в 1871 році, однак на його грудях зображувався пруський малий герб. Гербовий щит увінчувала імператорська корона, а поруч розташовувалися два міфологічних лісових велетні з гербовими штандартами Пруссії і Бранденбургу.   Веймарська республіка у 1919 році позбавила німецького орла монархічних і пруських емблем. У 1927 році зображення орла було ще більше стилізоване, він прийняв досить мирний вигляд. Саме в такому вигляді орел був прийнятий у якості герба ФРН у 1950 році, що стало символом наступності демократичних порядків Веймарської республіки.

Номер слайду 9

Державний герб

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Особливості рельєфу На території Німеччини переважає рівнинний рельєф, понад 50 % території країни займають низовини. Територія країни підвищується з півночі на південь і ділиться на 5 ландшафтних зон: Північно-Німецька низовина з яскраво вираженими формами льодовикового рельєфу; Середньонімецькі середньовисотні гори і височини (Рейнські Сланцеві гори висотою до 880 м, Везерські гори, Тюрінгській Ліс, в центрі країни - масив Гарц, на сході - Рудні гори на кордоні з Чехією та Баварський Ліc); Південно-західне Німецьке середньогір'я (масиви Шварцвальд, Оденвальд, Шпессарт та ін); південнонімецькі передальпійські плоскогір'я (Швабсько-Баварське плато заввишки від 600 м на півночі до 300 м на півдні, Дунайська низовина); Баварські Альпи - передові хребти Східних Альп з широким розвитком льодовикових і карстових форм рельєфу. В межі Німеччинивходять північні хребти Альп. 

Номер слайду 12

Рельєф та копалини Рельєф Саме географічні характеристики важливі для зародження або відсутності природних ресурсів. Особливості рельєфу Німеччини і корисні копалини тісно взаємопов'язані. Країну можна поділити на три яскраво виражених регіону. На півночі знаходяться низовини, що утворилися після періоду, коли на цій території кілька тисяч років був масивний льодовик. Тут особливо багато руд. Поділ називається Північно-Німецької. На ній чимало гряд, які утворилися після танення льодів. Осадові породи складаються в зандровие рівнини. На заході цього регіону раніше було багато озер і боліт з торфом. Проте багатовікова людська господарська діяльність призвела до їх осушення і измельчанию. У центрі країни починаються передгір'я, що переходять в Альпи на півдні, поруч зі швейцарською кордоном, де закінчується Німеччина. Корисні копалини тут представлені різноманітними металами.

Номер слайду 13

Газ і нафта Це невелика частина національних ресурсів. Німеччина, корисні копалини якій розташовуються в різних регіонах країни, має невисокі запаси нафти і газу. Наявної кількості недостатньо для експорту за кордон. Це близько 90 родовищ газу і 130 родовищ нафти. Вони розкидані в предальпийских регіонах і рейнські басейні. З кожним роком розробка зменшується, так як в країні робиться наголос на альтернативні джерела енергії. Крім того, створення великих видобувних і переробних комплексів не окупиться при розробці невеликих обсягів цих ресурсів.

Номер слайду 14

Рудні копалини Рельєф та корисні копалини Німеччини тісно взаємопов'язані. Це особливо помітно на обсяги видобутих руд, зокрема заліза. В сумі вони представлені у вигляді 44 родовищ у різних регіонах країни. Для бідної ресурсами Європи це порівняно великі обсяги. Вони поступаються тільки Україні, Великобританії та Швеції. У Нижній Саксонії знаходиться область орогенезу, завдяки якій тут є різні природні ресурси. Свинець і цинк в помітній кількості зустрічаються в Саксонії, точніше, у Фрайберзі недалеко від кордону з Чехією і Судетскими горами. Поліметалічні родовища - в великих промислових районах недалеко від передгір'їв Гарцу. У місцевих рудах часто зустрічаються золото, рубідій, індій і срібло. Це відповідь на питання про те, які корисні копалини багата Німеччина. На півдні і заході Саксонії знаходяться родовища силікату і калійних солей. Німеччина, природні копалини якої вкрай розрізнені й виснажені, за цим показником, навпаки, є лідером Європи і третьою країною в світі.

Номер слайду 15

Рудні копалини Мідні руди знаходяться в Саарском районі і Вестфалії, де родовища розробляються вже багато десятиліть. У передгір'ях Гарцу цей метал поширений завдяки сланцям і медистим пісковиках, якими багата Німеччина. Корисні копалини в цьому регіоні відрізняються високою якістю.

Номер слайду 16

Флюорит Гарц, Тюрінгенський ліс і Фогтланд також багаті баритом і флюоритом. Їх використовують у металургії як флюс, щоб створювати легкоплавкий шлак. Крім того, флюориту в хімічному виробництві роблять високоякісний фтор і алюміній. Це також важливий елемент для виробництва кераміки, так як він потрібно для виготовлення глазурі і емалей. Без флюориту не може обійтися оптика, де він необхідний для виробництва лінз.

Номер слайду 17

Вугілля Вугілля і горючі сланці на протязі вже багатьох століть активно використовуються місцевим населенням для господарських потреб. З цим пов'язано і те, що звичні ресурси в останні роки починають виснажуватися, а решта знаходяться на більшій глибині. Тим не менш, у Німеччині як і раніше активно експлуатуються декілька традиційних регіонів з видобутку вугілля. Це Нижня Саксонія і басейн в області Нижнього Рейну. Із-за глибокого залягання ресурсів їх видобуток вкрай ускладнена, так як доступні родовища вже вироблено. Наприклад, саксонський вугілля лежить на глибині близько 300 метрів, що набагато далі, ніж звичні показники промисловості.

Номер слайду 18

Клімат Більшість території Німеччини піддається впливу сезонного помірного клімату, в якому переважають вологі західні вітри. Клімат помірний повязаний з океанічною, Північноатлантичною течією, яка є північним продовження Гольфстріму . Ці теплі води впливають на райони, що межують з Північним морем у тому числі на території вздовж річки Рейн, яка впадає в Північне море. 

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Внутрішні води У ФРН - густа розгалужена мережа повноводних річок, що належать головним чином до басейну Північного моря. Основна річка - Рейн - тече через усю країну з півдні на північ.        На території ФРН розташовані також низов'я річок Ельба, Везер, Емс та інших. Південні райони відносяться до басейну Дунаю. Альпійські ріки (верхня течія Рейну, праві притоки Дунаю) мають переважно снігове і льодовикове живлення, літній максимум і зимовий мінімум стоку; рясне сніготанення нерідко підсилюється зливовими опадами, що призводить до повеней.        Річки, що починаються в горах середньої частини країни, мають снігове і дощове живлення, максимум стоку припадає на кінець весни; восени звичайні дощові паводки. На північних рівнинах переважають річки з дощовим живленням і зимовими повенями. Великі річки (наприклад, Рейн) мають складний режим. Стік багатьох річок регулюється водоймищами.        Більшість річок узимку не замерзає. Багато з них судноплавні і з'єднані каналами.        Найбільші скупчення озер у районах стародавнього заледеніння - на Баварському плато (Боденське - 538 км2, Хим, Штарнбергер-Зі, Аммер та інші), а також на північному сході, у поясі прибалтійських озер. 

Номер слайду 21

Водні ресурси

Номер слайду 22

Ґрунти На Північно-Німецькій низовині переважають ґрунти підзолистого типу, що чергуються з торф'яно-болотними; уздовж узбережжя Північного моря - ґрунти маршів. У поясі прибалтійських озер і на Баварському плато - бурі лісові ґрунти. В області Середньонімецьких гір ґрунтовий покрив мозаїчний. У деяких межигірських і передгірних районах, особливо на південному сході, поширені чорноземні ґрунти. До виходів карбонатних порід належать перегнійно-карбонатні ґрунти (рендзини). На схилах гір і в межигірських улоговинах нерідко розвинуті бурі лісові ґрунти, що вище змінюються підзолистими і гірсько-луговими, з окремими ділянками торф'яно-болотних ґрунтів. Подібна висотна поясність властива також Альпам. На значній території ґрунти піддавалися тривалому й інтенсивному сільськогосподарському обробленню. 

Номер слайду 23

Тваринний світ  Великі хижаки лісів (вовк, рись, ведмідь) винищені. Значення для полювання мають козулі і благородні олені, а також кабани, зайці, лані, сарни, муфлони, фазани, куріпки; зустрічаються також лисиці, борсуки, їжаки; із птахів - глухарі, тетеруки, вальдшнепи та інші.        Різноманітна фауна мишовидних гризунів. На морських берегах - колонії водоплавних птахів. У прибережних водах водиться промислова риба - оселедець, тріска, макрель. На ватах збереглися невеликі популяції тюленів. 

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Рослинність Близько 30% території країни вкрито лісами, здебільшого окультуреними. Переважають посаджені ліси з монокультурами хвойних порід (на півночі - сосна, у центрі і на півдні - ялина). Природні ліси з перевагою широколистяних порід збереглися переважно в горах (найбільш залісені гірські райони Рейнської області). Букові ліси часто зустрічаються невеликими масивами, що іноді сягають верхньої межі лісу, але звичайно на великих висотах панують ялиця і ялина. На багатих вапном ґрунтах до бука домішуються дуб, граб, клен, липа й інші. По долинах Дунаю, Рейну, Ельби і деяких інших річок місцями збереглися заплавні ліси з вільхи і тополі з домішкою ясена, верби і липи. У високогір'ях Альп поширені субальпійські й альпійські луги, що відрізняються великою видовою розмаїтістю. На північних рівнинах і Баварському плато зустрічаються значні торф'яні болота. На північному заході - невеликі ділянки вересових пустищ із заростями чагарників (яловець, дрік тощо). Луги по долинах річок добре окультурені. 

Номер слайду 26

Населення Станом на 1 січня 2009 року в Німеччині проживало 82 002 356 мешканців. За цим показником країна посідає 2-е місце в Європі (після Росії), 1-е місце в ЄС та 15-е - у світі. Середня густота населення в Німеччині становить 232,6 осіб на кв. км. У Європі за цим показником вона поступається лише Нідерландам, Бельгії і Великобританії. Розміщення населення характеризується меншою нерівномірністю, ніж у країнах з домінуванням одного міського центру, таких як Франція. Найбільш густо населеної територією є так звана Рейнська вісь, що протягнулася від Рейнсько-Рурський конурбації (між Дортмундом і Бонном) на південь, вгору за течією Рейну, через Франкфуртську (Рейнсько-Майнську) міську агломерацію до Рейнсько-Неккарской конурбації, а від неї на південний схід, до Штутгарта і Мюнхена. Це найбільша вісь концентрації населення не тільки в Німеччині, а й у всій Західній Європі, в межах так званого "Європейського банана". Густота населення тут досягає величин понад 500 осіб/км2, а у агломераціях - до 5500 осіб/км2.

Номер слайду 27

Населення Приріст населення        Коефіцієнт приросту населення: 0.27%. Щорічний приріст населення відбувається здебільшого за рахунок припливу в країну іммігрантів (4.01 чол./1000 населення). З 50-х років сюди в пошуках роботи приїхало безліч турків, поляків, італійців тощо.  Рівень народжуваності і смертності        Рівень народжуваності: 9.16 дітей/1000 чоловік, на 1 жінку припадає 1.38 дитини. Рівень народжуваності постійно знижується.        Рівень смертності: 10.42 смертей/1000 осіб; 4.71 смертей/1000 новонароджених.  Середня тривалість життя        Середня тривалість життя складає 80 років у жінок і 74 року у чоловіків. Незважаючи на високу середню тривалість життя, чисельність населення падає. Вже понад 16% німців сьогодні - люди віком понад 66 років, і лише 18% молодші 18. Очевидно, що основним джерелом для поповнення і омолодження населення у Німеччині є імміграція. Однак таке положення не завжди зустрічає розуміння у корінного населення країни. Це призводить до численних проблем у відносинах корінного населення й іноземців.        Серед некорінного населення картина інша: 23% складає молодь до 18 років, а стариків - всього 3,2%. Значно вище серед іноземців також народжуваність: вже з кінця 70-х новонароджені негромадяни складають щорічно понад 13%. 

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Населення Релігійний склад        За релігійним складом переважають протестанти (38%) і католики (34%). Мусульмани складають 2% населення, 26% - представники інших конфесій і невіруючі.  Етнічний склад        Більшість населення країни (91,5%) складають німці. Загальна кількість іноземців на сьогодні - близько 8% населення Німеччини. За національним складом найбільша група іноземців - турки, майже третина від загальної кількості і близько 2,4% від загальної чисельності населення, вихідці з Югославії - 0,9%, італійці - 0,7%, греки - 0,4%, поляки - 0,3%, хорвати - 0,2%, боснійці - 0,25% і громадяни Австрії - 0,2%.        Понад 70% іммігрантів проживає в чотирьох західних землях: Баварії, Баден-Вюртемберзі, Гессені і Північній Рейн-Вестфалії. Серед міст за кількістю іноземців лідирують Франкфурт-на-Майні, Штуттгарт і Мюнхен (відповідно, 30, 25 і 24% населення).        Іноземці стали у Німеччині серйозним економічним чинником. Їм належить 281 тисяча фірм, що складає 6.3% усіх зареєстрованих підприємств країни.        Лідерство у сфері бізнесу захопили турки, вони володіють 22,9% підприємств, що належать іноземцям. За різними оцінками, сума приватних вкладів турків, які мешкають у Німеччині, складає від 30 до 50 мільярдів марок. Тільки у вигляді податків вони щорічно платять у німецьку скарбницю близько 3 млрд. дол. 

Номер слайду 30

Господарська діяльність Німеччина - високорозвинена індустріальна держава. При обмежених сировинних ресурсах економіка країни великою мірою орієнтована на експорт. Визначальним чинником досягнення високої конкурентноздатності створюваної продукції стало забезпечення її високої якості. В останнє десятиріччя відзначається неухильне зростання економічних показників, що свідчить про динамічний розвиток господарського комплексу країни. Німеччина стала однією із країн, які найшвидше подолали наслідки економічної кризи 2008-2009 років.

Номер слайду 31

Господарська діяльність Переваги німецької економіки полягають у її масштабах, низькій інфляції (2,5%), наявності кваліфікованої робочої сили (німецькі працівники здавна славляться точністю, старанністю та пунктуальністю). Сильні галузі на міжнародному ринку є автомобілебудування, важка промисловість, електроніка та хімічна промисловість. Слабкі сторони: занижена оцінка витрат на модернізацію Східної Німеччини, високі соціальні витрати, дефіцит фахівців, особливо в галузі високих технологій, старіння населення, стабільно-високий рівень безробіття (11%), конкуренція з боку нових індустріальних країн Азії. На території країни можна виділити такі економічні райони: Північна Німеччина, Північний Рейн – Вестфалія, Прирейнський південний захід, Баварія, Південь Східної Німеччини та Бранденбург з Берліном. Північна Німеччина (земля Нижня Саксонія, Шизвіг-Гальштейн, Мекленбург-Передня Померанія, Гамбург – та Бремен) займає велику площу, входить до моря, в господарському відношенні має розвинуті аграрні та торгово-транспортні функції.

Номер слайду 32

Визначні пам’ятки Німеччини Після возз’єднання, популярність Німеччини, як туристичної держави, значно зросла. Найпопулярніше місце Німеччини – Берлін – одна з найбільш контрастних столиць Європи. Слід зазначити, що туристичні визначні пам’ятки Німеччини не обмежуються окремими містами, пам’ятки є в усіх куточках країни.

Номер слайду 33

Визначні пам’ятки Німеччини Скелі Рюген розташовані в національному парку Ясмунд, на північному сході острова Рюген. Піддаються постійній ерозії крейдяні скелі над Балтійським морем мають висоту 118 метрів. Романтичний Рейн є найвідомішою частиною Рейну, яка простягається від Кобленца в Бінген. Річка пробиває собі шлях через виноградні пагорби, увінчані різними замками і руїнами. З найдавніших часів річка була важливим торговельним маршрутом.

Номер слайду 34

Визначні пам’ятки Німеччини Розташована в Дрездені, Фрауенкірхе (церква Богоматері) є лютеранської церквою, яка була повністю зруйнована під час Другої світової війни. Церква відновлена з використанням первинних плит, які були закладені в 1720 році і знову відкрита в 2005 році. З моменту свого відкриття, Фрауенкірхе стала надзвичайно популярною туристичною визначною пам’яткою в Дрездені. У 2009 році церкву відвідав президент Барак Обама.

Номер слайду 35

Визначні пам’ятки Німеччини Місто Ліндау знаходиться поруч з місцем зустрічі австрійської, німецької та швейцарської кордонів, у східній частині Боденського озера (Bodensee). Місто пов’язаний з материком мостом та залізничними коліями. Октоберфест – масове гуляння в Мюнхені, яке привертає більше 6 мільйонів чоловік з усього світу. Не дивлячись на назву, Октоберфест начитається в кінці вересня і триває до жовтня. Його тривалість у середньому становить 16 днів. Фестиваль проходить з 1810 року. У ньому можуть брати участь тільки мюнхенські пивоварні.

Номер слайду 36

Визначні пам’ятки Німеччини Бранденбурзькі ворота – єдині збережені міські ворота Берліна. Вони символізують возз’єднання Східного та Західного Берліна.Побудовані в XVIII столітті, Ворота виходять на Унтер-ден-Ліден – відомий бульвар, який колись привів прямо до палацу прусських ченців. Бранденбурзькі ворота – одна з найвідоміших пам’яток Берліна . Казковий замок Нойшванштайн розташований на пагорбі біля Фюссен в південно-західній Баварії. Він був натхненням для казки «Спляча красуня». Замок був побудований за замовленням короля Людвіга II Баварського, який був оголошений божевільним.Коли замок був майже завершений в 1886 році, король був знайдений мертвим на мілководді, неподалік від замку.

Номер слайду 37

Бранденбурзькі ворота

Номер слайду 38

Нойшванштайн

Номер слайду 39

Використані джерела http://vsviti.com.ua https://tangotravel.com.ua https://sites.google.com/site/geograf142/ http://www.geograf.com.ua http://www.ukrexport.gov.ua/ukr/ https://en.ppt-online.org/194284 https://odnogrupniki.com.ua

Номер слайду 40

Кінець Дякую за увагу

ppt
Додано
22 листопада 2018
Переглядів
5735
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку