Презентація "Кровоносні системи тварин"

Про матеріал
Презентація до уроку біології з теми "Кровоносні системи тварин". + Практична робота з теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТРАНСПОРТ РЕЧОВИН У ТВАРИН. НЕЗАМКНЕНА ТА ЗАМКНЕНА КРОВОНОСНІ СИСТЕМИ. КРОВ, ЇЇ ОСНОВНІ ФУНКЦІЇБуває червона, синя, зелена, жовта, безбарвна. Тече в організмі тварин. Біологічна загадка

Номер слайду 2

Закінчіть речення, вставте пропущені слова (кожне речення - 1 бал).1. Гетеротрофним називають живлення ____.2. За способом живлення жук-гробарик, жук-гнойовик, дощовий черв’як ____ належать до ____. 3. Хижацький спосіб життя притаманний ____. 4. Кишечник, у якого відсутній анальний отвір, називають _________________.5. Фільтруючи воду, їжу добувають такі тварини: ____. 6. Для птахів характерним є розширення стравоходу ____ та два відділи шлунка - ___________ і м'язовий.7. Кишечник у більшості тварин має два відділи: ____.8. Кисень до організму жаби потрапляє двома шляхами: через ____та___._9. Зябрами дихають ____.10. Хрущ, тарган, бджола дихають ____. 11. Альвеолярні легені розвинені у ____. 12. Кити, дельфіни у воді дихають ____.

Номер слайду 3

Функція. Транспорт та розподіліпо організму кисню, поживних та інших речовин, а також транспорті до органів виділення кінцевих продуктів обміну речовин. КРОВ

Номер слайду 4

 ЦИРКУЛЯТОРНІ СИСТЕМИ БЕЗХРЕБЕТНИХ ТВАРИН

Номер слайду 5

ТИПИ ЦИРКУЛЯТОРНИХ СИСТЕМ ПРИТАМАННІ ХРЕБЕТНИМ ТВАРИНАМА. Риби мають двокамерне серце, яке складається з передсердя (1) та шлуночка (2), від якого кров прямує до зябер (3). Б. В. Амфібії та рептилії мають трикамерне серце, яке складається з двох передсердь (1) та одного шлуночка (2). Від шлуночка кров по малому колу кровообігу (3) прямує до легень (в амфібій - і до шкіри), а по великому (4) - до інших органів. Г. Птахи та ссавці мають чотирикамерне серце, яке складається з двох передсердь (1) та двох шлуночків (2). їм також властиві два кола кровообігу: мале (3) та велике (4)

Номер слайду 6

Здатність підтримувати стале співвідношення між виробленням тепла в організмі або його поглинанням з довкілля та витратами теплової енергії має назву теплорегуляція. ХОЛОДНОКРОВНІ ТА ТЕПЛОКРОВНІ ТВАРИНИ

Номер слайду 7

{35758 FB7-9 AC5-4552-8 A53-C91805 E547 FA}Кільчастічерви. Комахи. Молюски. Риби. АмфібіїСсавціКров безбарвна, зелена, червона. Гемолімфа (безбарвна, жовта)35 Кров червона, холодна. Кров червона, гаряча. Серце відсутнє2 Серце дво-;три-чотирикамерне. Серце двокамерне7 Серце чотирикамерне1 Кровоносна система незамкнена46 Кровоносна система замкнена,два кола кровообігу8 Заповніть пропущені комірки в таблиці «Кровоносні системи тварин»

Номер слайду 8

ПРАКТИЧНА РОБОТА №4 Тема: Порівняння будови кровоносної системи хребетних тварин. Мета: розглянути і порівняти кровоносні системи хребетних тварин. Обладнання, матеріали та об’єкти дослідження: схеми кровоносних систем риб, амфібій, рептилій, птахів, ссавців. Хід роботи1. Розгляньте і проаналізуйте схему кровоносної системи риб. Зверніть увагу на напрямок руху крові від серця до зябер. Скільки кіл кровообігу в риб?2. Розгляньте і проаналізуйте схему кровообігу в амфібій на прикладі жаби. Зверніть увагу на появу другого передсердя. Скільки всього камер має серце? У зв’язку з появою яких органів у жаби з’явилось друге коло кровообігу?3. Яка особливість з’являється в будові серця рептилій?4. Розгляньте і проаналізуйте схеми кровообігу у ссавців і птахів. Скільки камер має таке серце? Які кола кровообігу сформувалися у ссавців і птахів?5. На схемі проаналізуйте напрямок руху крові по аорті у птахів і ссавців. Укажіть відмінність.6. Зробіть висновки, проаналізувавши ускладнення в будові системи кровообігу хребетних тварин.

Номер слайду 9

ПРАКТИЧНА РОБОТА №4 Тема: Порівняння будови кровоносної системи хребетних тварин. Мета: розглянути і порівняти кровоносні системи хребетних тварин. Обладнання, матеріали та об’єкти дослідження: схеми кровоносних систем риб, амфібій, рептилій, птахів, ссавців. Хід роботи1. Розгляньте і проаналізуйте схему кровоносної системи риб. Зверніть увагу на напрямок руху крові від серця до зябер. Скільки кіл кровообігу в риб?

Номер слайду 10

ПРАКТИЧНА РОБОТА №4 Тема: Порівняння будови кровоносної системи хребетних тварин. Мета: розглянути і порівняти кровоносні системи хребетних тварин. Обладнання, матеріали та об’єкти дослідження: схеми кровоносних систем риб, амфібій, рептилій, птахів, ссавців. Хід роботи2. Розгляньте і проаналізуйте схему кровообігу в амфібій на прикладі жаби. Зверніть увагу на появу другого передсердя. Скільки всього камер має серце? У зв’язку з появою яких органів у жаби з’явилось друге коло кровообігу?

Номер слайду 11

ПРАКТИЧНА РОБОТА №4 Тема: Порівняння будови кровоносної системи хребетних тварин. Мета: розглянути і порівняти кровоносні системи хребетних тварин. Обладнання, матеріали та об’єкти дослідження: схеми кровоносних систем риб, амфібій, рептилій, птахів, ссавців. Хід роботи3. Яка особливість з’являється в будові серця рептилій?

Номер слайду 12

ПРАКТИЧНА РОБОТА №4 Тема: Порівняння будови кровоносної системи хребетних тварин. Мета: розглянути і порівняти кровоносні системи хребетних тварин. Обладнання, матеріали та об’єкти дослідження: схеми кровоносних систем риб, амфібій, рептилій, птахів, ссавців. Хід роботи4. Розгляньте і проаналізуйте схеми кровообігу у ссавців і птахів. Скільки камер має таке серце? Які кола кровообігу сформувалися у ссавців і птахів?5. На схемі проаналізуйте напрямок руху крові по аорті у птахів і ссавців. Укажіть відмінність.6. Зробіть висновки, проаналізувавши ускладнення в будові системи кровообігу хребетних тварин.

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Опрацювати § 31, закінчити схеми в зошиті.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Косіненко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Паюк Ольга Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 лютого 2019
Переглядів
30334
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку