Презентація: Культура Київської Русі та Галицько Волинської держави

Про матеріал
Презентація покликана ознайомити здобувачів освіти з культурою Кивської Русі та Галицько Волинської держави, а саме: культура Київської держави доби розквіту; культурне життя Київського, Чернігівського й Переяславського князівств у другій половині XI - на початку XIII ст.; культура Галицько-Волинської держави. У презентації головний акцент на пам'ятки архітектури та образотворчого мистецтва, які обов'язкові для розпізнвання на ЗНО.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Культура Київської Русі та Галицько-Волинської держави

Номер слайду 2

Графіті Софії Київської

Номер слайду 3

 Євангеліст Лука. Мініатюра з Остромирового Євангелія. 1056–1057 роки

Номер слайду 4

Книжкова мініатюра

Номер слайду 5

Митрополит Іларіон “Слово про закон і благодать”: «Костянтин з матір’ю своєю, Єленою, хрест із Єрусалима приніс…Ти ж із своєю бабусею Ольгою, принесли хрест від нового Єрусалима – Костянтинограда, по всій землі своїй розставивши, утвердивши віру християнську…»

Номер слайду 6

Спасо-Преображенський собор у Чернігові. 1036 р. Сучасний вигляд

Номер слайду 7

Софійський собор у Києві (перша половина ХІ ст.)

Номер слайду 8

Фреска

Номер слайду 9

Мозаїки Богоматері Оранти та Христа Вседержителя із Софійського собору в Києві. Перша половина ХІ ст.

Номер слайду 10

Успенський собор Києво-Печерської лаври. 1073–1078 роки

Номер слайду 11

 Михайлівський Золотоверхий собор Михайлівського монастиря в Києві. 1108–1113 роки. Сучасний вигляд

Номер слайду 12

П’ятницька церква в Чернігові. Кінець ХІІ – початок ХІІІ ст

Номер слайду 13

Вишгородська ікона Богородиці

Номер слайду 14

Свенська ікона Богородиці з Антонієм і Феодосієм Печерським

Номер слайду 15

Чернець Нестор “Повість минулих літ” : “Коли ж поляни жили осібно і володіли родами своїми…- то було між них три брати: одному ім’я Кий, а другому – Щек, а третьому – Хорив, і сестра їх – Либідь…Зробили вони городок і на честь брата їх найстаршого назвали його Києвом…” «Й ті ж слов’яни, прийшовши, сіли по Дніпру і назвалися полянами, а інші – деревлянами, бо осіли в лісах…Другі ж сіли на Десні, і по Сейму, і по Сулі і називалися сіверянами…»

Номер слайду 16

Володимир Мономах “Повчання дітям”: «Тож, Бога ради, не лінуйтеся, я благаю вас. Усього ж паче – убогих не забувайте і подайте сироті, і за вдовицю вступайтеся самі, а не давайте сильним погубити людину. Ні правого, ні винного не вбивайте і не повелівайте вбити його; не погубляйте ніякої душі християнської. Лінощі ж – усякому лихому мати: що людина вміє – те забуде, а чого ж не вміє, то того не навчиться»

Номер слайду 17

«Слово о полку Ігоревім»: “Галицький Осмомисле Ярославе! Високо сидиш ти на своїм золотокованім столі, підпер гори угорські своїми залізними полками…Стріляй, господарю, Кончака, раба поганого, за землю Руську, за рани Ігореві, смілого Святославича!” “…І сказав йому буй-тур Всеволод: “Один брат, один світ світлий – ти, Ігорю! Обидва ми Святославичі!”… “Хочу-бо, - сказав Ігорю – списа переломити кінець поля половецького; з вами, русичі, хочу голову свою положити або напитися шоломом з Дону!..”

Номер слайду 18

Родина князя Святослава Ярославича. Мініатюра з «Ізборника». 1073 р.

Номер слайду 19

Церква святого Пантелеймона поблизу Галича. Кінець XII ст 

Номер слайду 20

Успенський собор у Володимирі. 1160 р. Сучасний вигляд

Номер слайду 21

Холмська ікона Богородиці. ХІІ ст.

Номер слайду 22

Дорогобузька ікона Богородиці. Остання третина ХІІІ ст.

Номер слайду 23

Пам’ятки обов’язкові для розпізнавання Назва Місто Дата Мініатюра Остромирового Євангелія Київ 1056-1057 рр. Спасо-Преображенський собор Чернігів 1036 р. Софія Київська Київ Перша половина XI ст. Мозаїки Богоматері Оранти і Христа Вседержителя із Софійського собору Київ Перша половина ХІ ст. Успенський собор Києво-Печерської лаври Київ 1073-1078 рр. Михайлівський Золотоверхий собор Київ 1108-1113 р. П’ятницька церква Чернігів Кінець ХІІ ст. Вишгородська ікона Божої Матері Вишгород/Владимир-на-клязьмі 30-ті рр. ХІІ ст. Свенська ікона Богородиці з Антонієм та Феодосієм Печерськими Київ Початок ХІІ ст.

Номер слайду 24

Назва Місто Дата Мініатюра з “Ізборника” Київ 1073 р. Церква св. Пантелеймона Галич (Івано-Франківська обл.) Друга половина ХІІ ст. Успенський собор Володимир (Волинська обл.) 1160 р. Холмська ікона Богородиці Холм/Луцьк (Волинська обл.) ХІІ ст. /2000 р. Дорогобузька ікона Богородиці Волинь Остання третина ХІІІ ст.

ppt
Додано
1 лютого 2023
Переглядів
653
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку