Презентація "Культура Русі-України Х-ХІ ст."

Про матеріал
Писемність, освіта, книжкові пам*ятки, усна народна творчість, архітектура, іконопис.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Культура Русі-України Х-ХІ століття. Вчитель історії Мирун В. В.

Номер слайду 2

АКТУАЛІЗАЦІЯ ЗНАНь1. Що таке централізована монархія?2. Що таке князівська рада?3. Чим відрізнялося помістя від вотчини?4. Хто належав до панівних верств населення Русі?5. Хто належав до залежних верств населення Русі?6. Хто становив найбільшу частину населення Русі?7. Яка галузь господарства була провідною в тогочасній Русі?8. Які види ремесла були найпоширенішими на Русі?9. Які основні товари вивозили руські купці за кордон?

Номер слайду 3

ПИСЕМНІСТЬ НА РУСІПісля запровадження християнства на Русі поширилася винайдена братами-просвітниками Кирилом і Мефодієм абетка — кирилиця. Одночасно з’явилася церковнослов’янська (або старослов’янська) мова, яка стала вживатися як церковна і книжна мова. Натомість у повсякденному житті використовувалася жива народна мова.

Номер слайду 4

Кирилиця — слов’янська абетка. Названа за ім’ям слов’янського просвітника Кирила, який разом із братом створив першу слов’янську абетку з 38 літер (глаголицю), а його учні вдосконалили її і назвали кирилицею. Вона складалася з 43 літер (але була й коротша абетка — із 27—32 літер). Кирилиця стала основою сучасних слов’янських систем писемності: білоруської, болгарської, російської, сербської, української тощо.

Номер слайду 5

ОСВІТАЗа часів князювання Володимира в Києві для князівських і боярських дітей було відкрито першу школу. За повідомленням літописця, князь Ярослав Мудрий заснував школу, де навчалося 300 дітей старост і священиків. Основу освіти становили богослов’я, філософія, риторика і граматика. Вивчали на Русі й іноземні мови. Кількома мовами володів Ярослав Мудрий, а його син Всеволод удома опанував п’ять іноземних мов.

Номер слайду 6

Робота з поняттями. Епіграфічні пам’ятки– написи на предметах побуту стінах храмів, цеглі – найдавніші пам’ятки писемності. Графіті – написи, видряпані на поверхні стіни. Скрипторії – майтерні з переписування книг.

Номер слайду 7

Знахідки берестяних грамот, бронзових та кістяних писал переконують, що книжна наука розвивалася не лише у стольному граді, а й у різних частинах Русі. Грамота Хлопчика Онфима з Новгорода «Від Говінової [тобто дружини Говіна] до Ніженця. Дай 60 кун лодієвих. Сказав Говін і подав на суд, а піп записав. А дай Луці. Коли не віддаси, то я у князя візьму отрока… і приїду, а то тобі в більше увійде» (Звенигород).

Номер слайду 8

КНИЖКОВІ ПАМЯТКИ«Реймське Євангеліє» – 40-ві рр. ХІ ст. – належало доньці Ярослава Мудрого, що стала королевою Франції; у місті Реймс воно зберігається донині.

Номер слайду 9

Робота з поняттямиІніціал – перша заглавна літера. Заставка – орнамент, що прикрашав початок розділу в книзі. Мініатюра – малюнки в рукописній книзі.

Номер слайду 10

Обрядові пісні, легенди, загадки, сказання, заклинання, епічні й ліричні пісні, казки, колядки, прислiв’я, приповiдки, магiчнi заклинання й замовляння. Самобутнім жанром були билини (старини). До найдавніших належить група билин про князя Володимира Красне Сонечко, який разом із богатирями Іллею Муромцем, Альошою Поповичем та Добринею Микитичем захищає Русь від ворогів. УСНА НАРОДНА ТВОРЧІСТЬ

Номер слайду 11

До доби Київської держави належить виникнення відомих усім казок про Бабу-Ягу, Змія Горинича, Кирила Кожум’яку, Вернигору, Котигорошка та багато інших. У них русичі висловлювали свої погляди на добро і зло, правду і кривду.

Номер слайду 12

МУЗИКАСкоморохи мандрівні середньовічні актори та музиканти в Русі-Україні, що були учасниками свят, обрядів, ігор. Фрагмент фрески Софіївського собору в Києві

Номер слайду 13

АРХІТЕКТУРАОсновний будівельний матеріал – дерево, з якого будували як прості житла так і фортечні укріплення та палаци

Номер слайду 14

Храм Богородиці (Десятинна церква) – перший великий кам’яний храм на Русі, зведений в 989-996 рр. за Володимира Великого. АРХІТЕКТУРА

Номер слайду 15

За князя Ярослава Мудрого відбулося особливе пожвавлення будівничої діяльності. Софіївський собор (Софія Київська) – найбільший собор на Русі (пер. пол. 11 ст).

Номер слайду 16

Мозаїка – зображення що викладається за допомогою використання різнокольорових шматочків скла, мармуру, камінців тощо. Найвідомішими є мозаїки собору Святої Софії в Києві. Мозаїки Христа Вседержителя та Богоматері Оранти із Софійського собору в Києві

Номер слайду 17

Мозаїка Богоматері Оранти із Софійського собору в Києві

Номер слайду 18

Реставрація мозаїк Софіївського собору

Номер слайду 19

Фреска – малюнок на вологій штукатурці.

Номер слайду 20

Інтер'єр Софіївського собору

Номер слайду 21

Софіївські собори в Польцьку та НовгородіСОФІЇВСЬКІ СОБОРИ

Номер слайду 22

Спасо-Преображенський собор у Чернігові закладений у 1036 р. Князем Мстиславом Володимировичем (брат Ярослава Мудрого).

Номер слайду 23

Вишгородська ікона Богородиці (візантійська традиція)ІКОНИСвенська ікона Богородиці зі святими Антонієм та Феодосієм Печерськимиікони завозилися з Візантії та Болгарії, але згодом на Русі сформувалися місцеві традиції іконопису. Руські майстри завжди дотримувалися візантійського канону (твердо встановленого правила, що було зразком) іконопису, який оберігався православною церквою, але ніколи не копіювали візантійські ікони. На Русі ікони писалися на дошках.

Номер слайду 24

1. Хто створив писемність для слов'янських народів?2. За правління якого князя у Києві було відкрито першу школу?3. Що таке билина?4. Яким подіям присвячена найдавніша група билин Русі?5. Назвіть першу кам’яну церковну споруду Київської держави.6. Що таке мозаїка?Узагальнення

Номер слайду 25

Опрацювати параграф № 9 Скласти таблицю. Підготуватися до контрольної роботи. Домашнє завдання{5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}Галузь культури. Основні досягнення

pptx
Додано
29 квітня 2022
Переглядів
1450
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку