Людині складно уявити своє життя без їжі. Починаючи з перших днів життя ми постійно її потребуємо. Але ж так важливо знати, що і скільки потрібно їсти, як правильно готувати і як правильно подавати приготовану їжу на стіл, коли найбільш підходящий час для прийому їжі і багато чого іншого.
З історії культури споживання їжі Первісні люди тривалий час споживали продукти, які їм дарувала природа, тільки у сирому вигляді. З часом вони навчилися добувати вогонь і почали готували їжу на відкритому вогнищі. Коли винайшли глиняний посуд, у людей з’явилась можливість їжу варити. Протягом віків люди стали накопичувати знання про способи приготування різних страв. Так і виникла кулінарія. Кулінарія — людська діяльність, пов̕язана з приготуванням їжі.
Усі ви буваєте на кухні і знаєте, що там знаходиться багато посуду та інвентарю для приготування різних страв. Посуд — узагальнена назва різноманітних за формою та оформленням ємностей, які виготовляються із глини, скла, металу, пластику тощо. Використовуються для приготування або подавання їжі, напоїв тощо, а також для зберігання харчових продуктів. Посуд поділяють на кухонний і столовий. Посуд, столові прибори та їх призначення
Столові прибори— інструменти чи набір інструментів для маніпуляцій з їжею безпосередньо за столом.Столові прибори поділяють на основні і допоміжні. Основні прибори призначені для індивідуального користування, ними їдять (виделка, ніж, ложка). Допоміжні прибори призначені для загального користування, їх використовують для перекладання їжі із загальних блюд в індивідуальні (кондитерські лопатки, ложка для салатів, щипці для кондитерських виробів, ніж для масла і т. ін.).
Культура споживання їжі (ЕТИКЕТ) включає в себе сервіровку столу, уміння користуватися столовими приладами, культуру поведінки за столом. Ці навички повинні стати звичкою для кожного і в святкові, і в будні; вони значною мірою характеризують загальний культурний рівень людини. Сервіровка столу можебути різною, в залежності від характеру прийому їжі (сніданок, обід, вечеря, святковий стіл) Культура споживання їжі
1.За стіл сідати в охайному одязі, вимивши руки. 2.Сидіти прямо,не класти лікті на стіл. 3.Не можна плямкати, розмовляти з повним ротом, крутитись за столом. 4.Серветка з тканини повинна лежати на колінах, паперовою серветкою промокують губи та пальці. 5.Їжу слід споживати невеликими порціями. 6.Не можна користуватись за столом зубочисткою. Правила поведінки за столом