Презентація "Культура споживання їжі"

Про матеріал
Презентація познайомить дітей з видами столових приборів, правилами поведінки застолом та допоможе навчитись гарно складати серветки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Культура споживання їжі. Етикет за столом Презентацію підготувала вчитель трудового навчання Чорноморської загальноосвітньої школи I-III ступенів Одеської області Моісеєнко Тетяна Іванівна

Номер слайду 2

Ви дізнаєтесь про: -культуру споживання їжі; -правила сервірування столу; -правила поведінки застолом; -навчитеся складати паперові серветки.

Номер слайду 3

Людині складно уявити своє життя без їжі. Починаючи з перших днів життя ми постійно її потребуємо. Але ж так важливо знати, що і скільки потрібно їсти, як правильно готувати і як правильно подавати приготовану їжу на стіл, коли найбільш підходящий час для прийому їжі і багато чого іншого.

Номер слайду 4

Ми живемо не для того щоб їсти, а їмо для того, щоб жити. Сократ

Номер слайду 5

З історії культури споживання їжі Первісні люди тривалий час споживали продукти, які їм дарувала природа, тільки у сирому вигляді. З часом вони навчилися добувати вогонь і почали готували їжу на відкритому вогнищі. Коли винайшли глиняний посуд, у людей з’явилась можливість їжу варити. Протягом віків люди стали накопичувати знання про способи приготування різних страв. Так і виникла кулінарія. Кулінарія — людська діяльність, пов̕язана з приготуванням їжі.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Усі ви буваєте на кухні і знаєте, що там знаходиться багато посуду та інвентарю для приготування різних страв. Посуд — узагальнена назва різноманітних за формою та оформленням ємностей, які виготовляються із глини, скла, металу, пластику тощо. Використовуються для приготування або подавання їжі, напоїв тощо, а також для зберігання харчових продуктів. Посуд поділяють на кухонний і столовий. Посуд, столові прибори та їх призначення

Номер слайду 8

Кухонний посуд - це посуд, який використовують для приготування страв.

Номер слайду 9

Столовий посуд — це посуд призначений для подавання та споживання їжі.

Номер слайду 10

Кухонний інвентар — це пристосування для якісного і швидкого приготування їжі.

Номер слайду 11

Столові прибори— інструменти чи набір інструментів для маніпуляцій з їжею безпосередньо за столом.Столові прибори поділяють на основні і допоміжні. Основні прибори призначені для індивідуального користування, ними їдять (виделка, ніж, ложка). Допоміжні прибори призначені для загального користування, їх використовують для перекладання їжі із загальних блюд в індивідуальні (кондитерські лопатки, ложка для салатів, щипці для кондитерських виробів, ніж для масла і т. ін.).

Номер слайду 12

Основні столові прибори Допоміжні столові прибори

Номер слайду 13

Столова білизна — скатертини, серветки, рушники та інші тканинні вироби, які призначені для використання за столом.

Номер слайду 14

Культура споживання їжі (ЕТИКЕТ) включає в себе сервіровку столу, уміння користуватися столовими приладами, культуру поведінки за столом. Ці навички повинні стати звичкою для кожного і в святкові, і в будні; вони значною мірою характеризують загальний культурний рівень людини. Сервіровка столу можебути різною, в залежності від характеру прийому їжі (сніданок, обід, вечеря, святковий стіл) Культура споживання їжі

Номер слайду 15

Столовий етикет Сервірування столу-це його правильне й повне оформлення. На столі мають бути розставленні всі необхідні прибори й посуд (як особистого, так і загального користування) у певному порядку – так, щоб ними було зручно користуватися.

Номер слайду 16

Послідовність сервірування столу 1. Накрити стіл скатертиною. 2. Розставити тарілки. 3.Розкласти столові прибори. 4. Розставити скляний посуд. 5. Розкласти серветки. 6.Розставити прибори зі спеціями 7. Розставити вази з квітами.

Номер слайду 17

Порядок подавання страв Холодні закуски Гарячі закуски Перші страви Другі страви Десерт

Номер слайду 18

1.За стіл сідати в охайному одязі, вимивши руки. 2.Сидіти прямо,не класти лікті на стіл. 3.Не можна плямкати, розмовляти з повним ротом, крутитись за столом. 4.Серветка з тканини повинна лежати на колінах, паперовою серветкою промокують губи та пальці. 5.Їжу слід споживати невеликими порціями. 6.Не можна користуватись за столом зубочисткою. Правила поведінки за столом

Номер слайду 19

Складання паперових серветок до святкового столу. Практична робота

Номер слайду 20

Види складання серветок «Лілія» «Джонка» «Артишок» «Сумочка» «Еверест» «Морський їжак»

Номер слайду 21

Спробуйте скласти серветку “Віяло”

Номер слайду 22

Послідовність складання серветки

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Цецхладзе Марина Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Стрельчук Світлана Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
29 квітня 2020
Переглядів
9255
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку