Презентація "Культура Візантії"

Про матеріал
Дана презентація має поглибити знання з теми "Перші середньовічні держави" у 7-му класі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Культура Візантії Презентацію підготувала вчитель історії та правознавства Хутірської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Берестова Оксана Миколаївна

Номер слайду 2

Сьогодні на уроці: 1. Ви познайомитеся із досягненнями Візантійської культури. 2. Визначите умови розвитку культури у Візантії. 3. Навчитеся аналізувати історичні пам’ятки.

Номер слайду 3

План уроку 1. Періоди, умови розвитку та особливості візантійської культури. 2. Система освіти та наукові знання у Візантії 3. Візантійська архітектура 4. Мистецтво мозаїки 5. Іконопис

Номер слайду 4

…Все на світі йде – залишається лише мистецтво В. Боровицька

Номер слайду 5

Проблемне запитання: В чому ви вбачаєте багатство візантійської культури? Які художні прийоми ви вважаєте найвдалішими?

Номер слайду 6

Робота із таблицею Види Приклади Особливості Освіта Наукові знання Архітектура Мозаїка Іконопис

Номер слайду 7

Періоди розвитку візантійської культури Ранньохристиянський (І – ІІІ ст.) 2. Ранньовізантійський «золотий вік» Юстиніана (527 – 565 рр.) 3. Іконоборчий (VIII – перша половина IXст.) 4. Пізній період (друга половина IX – Х ст.)

Номер слайду 8

Історичні умови розвитку культури у Візантії ВІЗАНТІЙСЬКА КУЛЬТУРА ВІЗАНТИЗМ

Номер слайду 9

Освіта та наукові знання у Візантії У VII – VIII століттях грецька мова стала державною. Для держави потрібні були освідчені люди, які могли б складати укази, договори, а тому у Візантії турбувалися про освіту. Карта Константинополя

Номер слайду 10

Наукові знання Лев Математик Лев Математик винайшов звукову сигналізацію для передачі повідомлень на відстані та автоматичний пристрій у тронному залі

Номер слайду 11

Медицина Створювались навчальні посібники по медицині. Для навчання лікувальному мистецтву у ХІ столітті при лікарні одного з монастирів було засновано медичне училище (перше в Європі)

Номер слайду 12

Хімія Грецький вогонь Розвиток ремесел та медицини сприяли розвитку хімічних знань Збереглися древні рецепти виготовлення скла, фарб, ліків. Був винайдений «грецький вогонь» – суміш із нафти та смоли.

Номер слайду 13

Географія та історія Зразок візантійської мапи Візантійці накопичили багато знань з географії. Вони вміли креслити мапи та плани цілих міст. Розвивалася історія, що грунтувалася на документах, розповідях очевидців, особистих спостереженнях.

Номер слайду 14

Архітектура Візантії Спочатку найбільш поширеною формою церковних будівель була базиліка. Але їй на зміну приходить інший тип храму – хрестово-купольний, що має в плані вид хреста та завершений в центрі куполом.

Номер слайду 15

Найвищим досягненням візвнтійської архітектури був собор св. Софії у Константинополі – головний собор імперії та всього християнського світу. Він був побудований у 532—537 рр. малоазійськими архітекторами Анфімієм и Ісидором та поєднував у собі базаліку із купольним перекриттям.

Номер слайду 16

Храм досягав у довжину 70 метрів, мав три нефи та купол із 46-ма вікнами та здавався, таким, що летить до неба

Номер слайду 17

Храм вважався символом та зменшеною копією Всесвіту. Чотири його стіни символізували чотири сторони світу під владою єдиної церкви. Стеля уособлювала небо. Алтар знаходився на Сході, адже там, згідно із Біблією знаходився Рай. Західна частина символізувала Ад.

Номер слайду 18

Собор Святої Софії

Номер слайду 19

Мистецтво мозаїки Мозаїка Христос Пантократор У Візантії для прикрашання стін храмів використовували мозаїку – зображення із шматочків кольорового непрозорого скла – смальти, яку кріпили з різним нахилом у сирій штукатурці, досягаючи тим самим об’ємного зображення

Номер слайду 20

Візантійська мозаїка

Номер слайду 21

Іконопис Сергій та Вакх, VI ст. Спочатку іконами називали будь-які священні зображення. Згодом цей термін став застосовуватися для зображень на спеціальних дошках, що використовували під час церковної служби. Самі перші ікони відносяться до IV ст.

Номер слайду 22

Особливості іконопису у Візантії Ікона Володимирської Божої матері Безтілесність фігур Високий лоб, як символ духовності. Нимб, як символ святості. Фронтальність (обличчям до глядача) Суворий погляд збільшених очей.

Номер слайду 23

Особливості іконопису у Візантії Ікони відігравали важливу роль у прикрашанні храму Вони утворювали іконостас – особлива перепона, що відділяє приміщення храму від алтаря.

Номер слайду 24

Проблемне запитання В чому ви вбачаєте багатство візантійської культури? Які художні прийоми ви вважаєте найвдалішими?

Номер слайду 25

Рефлексія 1. На цьому уроці я дізналася (дізнався) … 2. Для себе я зробила (зробив) такі відкриття …

Номер слайду 26

Домашнє завдання 1. Опрацювати відповідний параграф підручника. 2. Вивчити нові терміни. 3. Підготувати «заочну екскурсію» храмом Святої Софії.

Номер слайду 27

Список використаних джерел Література 1. Культура Візантії" у трьох томах. – Москва: "НАУКА", 1984,1989 рр. 2. Культура Візантії. / Під ред. Сахарова Л.Д. – М., 2000. 3. Рогінський Я.Я. Формування культури в світі. / Рогінський Я.Я. – М. "НАУКА", 2002. Інтернет – ресурси 1. http://svitppt.com.ua 2. http://www.schoollife.org.ua 3. http://notatka.at.ua

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бузницька Ольга Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
27 жовтня 2019
Переглядів
3735
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку