Презентація "Квітка"

Про матеріал
Матеріал про будову квітки.Квітка - видозмінений вкорочений та обмежений в рості пагін, пристосований для утворення статевих клітин та здійснення статевого процесу, який завершується утворенням плоду з насінинами. Тоненьке стебло, на якому тримається квітка, називається квітконіжкою. Воно переходить у розширене квітколоже. Форма квітколожа може бути видовженою (у фіалки запашної, півників, підсніжника), опуклою (у зірочника, жовтцю), плоскою (у півонії) тощо. На квітколожі розташовані всі частини квітки: чашолистки, пелюстки, маточка та тичинки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Квітка. Матеріали для 6 класу

Номер слайду 2

Квітка. Квiтка — це орган статевого розмноження, який являє собою видозмiнений i вкорочений пагiн. Квітка складається з квітконіжки, квітколожа,  оцвітини, тичинок і маточки. Деякі із цих елементів можуть бути відсутні.

Номер слайду 3

Завдання:{08 FB837 D-C827-4 EFA-A057-4 D05807 E0 F7 C}Частина квітки. Основні функції частини квітки. Квітконіжка. Квітколоже. Листки простої оцвітини. Чашолистики. Пелюстки. Тичинка. Маточка. Заповніть таблицю у зошиті. 

Номер слайду 4

Будова квітки

Номер слайду 5

Квітка кріпиться до пагона за допомогою квітконіжки – своєрідного вкороченого стебла. Якщо квітконіжки немає, квітка називається сидячою. Усі елементи квітки розташовані на квітколожі . У квітки наявна оцвітина (покрив квітки), яка складається з чашечки – сукупності чашолистків та віночка – сукупності пелюсток .

Номер слайду 6

 це сукупність листкоподібних органів квітки, які утворюють її покрив. Вона може бути простою  (складена з листків однакової будови) або подвійною (складена із листків двох типів). Виконує функцію захисту внутрішніх частин квітки  і водночас може приваблювати запилювачів.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

 У подвійній оцвітині зелені нижні листки називають чашолистками, вони утворюють чашечку (виконує захисну функцію) , яскраво забарвлені верхні листки подвійної оцвітини називають пелюстками, вони утворюють віночок (приваблює запилювачів).

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Як побудована тичинка?Над оцвітиною до квітколожа прикріплюються тичинки — органи квітки, які утворюють пилок, який складається з пилкових зерен. Кожна тичинка складається із нижньої частини — тичинкової нитки та пиляка, розташованого на верхівці тичинкової нитки. Поперечний переріз пиляка нагадує за обрисами метелика. У чотирьох гніздах пиляка утворюється пилок.

Номер слайду 11

Що таке маточка? Яка її будова?Маточка — це частина квітки, у якій розвиваються насінні зачатки і яка вловлює пилок. Вона має зав'язь та стовпчик (або декілька стовпчиків) із приймочкою на верхівці. Зав'язь містить один або кілька насінних зачатків (утворюється зародковий мішок), кожен в них являє собою невеличке тільце на ніжці, оточене одним або двома покрива­ми з отвором. Приймочка вловлює пилок. У квітці може бути декілька простих маточок або вони зростаються в одну складну маточку.

Номер слайду 12

Класифікація квіток. Визначення: Двостатева квiтка — це квiтка, у якiй наявнi тичинки та маточка. Властивi бiльшостi покритонасiнних рослин. Одностатева квiтка — квiтка, у якiй наявнi або тичинки (тичинкова, тобто чоловiча, квiтка), або маточка (маточкова, тобто жiноча, квiтка). Якщо у квiтцi взагалi немає анi тичинок, анi маточки, вона називається стерильною.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Якщо через квітку можна провести кілька площин симетрії, вона називається правильною або актиноморфною, якщо одну площину симетрії – неправильною або зигоморфоною, а якщо жодної – асиметричною.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Тести1. Квітка – цевкорочене стебловидовжений пагінвидозмінений та вкорочений пагінвидозмінене стебло2. Як називається покрив квітки?квітколожеоцвітинаандроцейквітконіжка

Номер слайду 19

3. Квітка називається жіночою, якщовона двостатевавона стерильнав ній наявна виключно маточкав ній наявні виключно тичинки4. Підпишіть складові квітки:

Номер слайду 20

1. а) Завдання «Перевертиш»шачечакб) Знайдіть помилку Квітка – це орган вегетативного розмноження2. а) Завдання «Перевертиш»вікктожелоб) Знайдіть помилку Маточка має зав’язь, стовпчик, приймочку, пиляк

Номер слайду 21

Сенкан Квіти. Прикметник: духмяні, чарівніДієслово: хвилюють, радують, прикрашають. Речення : буду їх завжди оберігати. Синонім, асоціація: Диво

pptx
Додано
27 лютого 2019
Переглядів
6583
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку