Презентація для уроку біології на тему: "Мохи"

Про матеріал

Презентація для уроку біології у 6 класі на тему: "Мохи". Мета: ознайомити учнів з будовою, розмноженням та різновидами мохоподібних; вивчити риси їх пристосованності до умов існування.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мохи

Номер слайду 2

Немає нічого більш впорядкованого, ніж природа. Творіння природи досконаліше творінь мистецтва. Цицерон. Епіграф до уроку:

Номер слайду 3

Запитання для бесіди: Що таке водорості? Які бувають водорості? Які водорості належать до зелених водоростей? З яких водоростей отримують цінну речовину - агар-агар? Які водорості є виключно одноклітинними? Що є спільного між водоростями і вищими рослинами?

Номер слайду 4

Мохи – це рослини, які не мають коренів та не здатні ефективно регулювати вміст води в тілі, тому багато їж видів мають здатність висихати і швидко відновлювати свою життєдіяльність після зволоження. На Землі налічують близько 24 тис. видів мохів.

Номер слайду 5

За будовою тіла розрізняють мохи:сланеві листостеблові

Номер слайду 6

ТІЛО СЛАНЕВИХ МОХІВ – ЦЕ ПРОСТО ПЛАСТИНКА, НА НИЖНІЙ ПОВЕРХНІ ЯКОЇ МОЖУТЬ БУТИ ТІЛЬКИ ЛУСКИ І ВОЛОСКИ – РИЗОЇДИ. Маршанція мінлива

Номер слайду 7

На вологих луках, у лісах можна знайти листостоблевий мох зозулин льон. У процесі розмноження зозулиного льону як і в усіх мохів послідовно змінюються статеве та нестатеве покоління.

Номер слайду 8

Рослини статевого покоління утворюють подушки із щільно розташованих пагонів зі стеблом і листками. На стеблі при основі пагона розвиваються волоски – ризоїди. На верхівці пагонів зозулиного льону між листками утворюються статеві органи: або чоловічі, або жіночі. Коли падає дощ, його краплі потрапляють на верхівки пагонів і розбризкуються. Разом з бризками чоловічі статеві клітини із джгутиками – сперматозоїди – потрапляють на жіночі пагони, запливають у жіночі статеві органи і запліднюють яйцеклітини, в результаті цього утворюються зиготи.

Номер слайду 9

Із зиготи всередині жіночого статевого органа розвивається нестатеве покоління моху – спорогон. Тобто він розвивається лише на жіночих пагінцях моху і все життя живиться за їх рахунок. Спорогон складається із присоски, ніжки і коробочки. Органи, у яких утворюються спори, називають спорангіями. У мохів спорангієм є коробочка спорогона.

Номер слайду 10

Дуже цікавим є білий мох або сфагнум. Його розгалужені пагони утворюють великі подушки у вологих лісах або суцільні килими на болотах, які, в свою чергу, так і називають – сфагновими.

Номер слайду 11

Доповніть речення:1. Статеве покоління мохів називається …..…. , а нестатеве - ………. .2. Органи статевого розмноження - ………...… , …….……… .3. Спорофіт мохоподібних називається ………….….. , складається з ……………. , ……….…. і …………. .4. Спорофіт існує на ………….… .5. Розмноження відбувається за допомогою ………... .6. У життєвому циклі переважає …….….. .

Номер слайду 12

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: Прочитати § 39. Виконати завдання 1 на с. 176. Зібрати гербарій мохів своєї місцевості.

pptx
Додано
27 лютого 2019
Переглядів
5044
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку