Презентація "Леся Українка"

Про матеріал
Презентація до Дня народження української поетеси Лариси Петрівни Косач-Квітки. Заняття з Художньо-мовленнєвої діяльності з використанням мнемотехніки для дітей середнього дошкільного віку ЗДО
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Леся Українка Середній вік. Художньо-мовленнєва діяльність

Номер слайду 2

Народилася всесвітньо відома українська поетеса Леся Українка (Лариса Петрівна Косач — Квітка) 25 лютого в Новгород – волинському, в славній родині Косачів

Номер слайду 3

Лесина мати добре зналася на мистецтві, невтомно збирала його зразки: різні орнаменти, тканини, вишиванки, а також пісні, казки тощо. Вона була видатною письменницею і друкувалася під прізвищем Олени Пчілки. Уперше розповідь про Мавку Леся Українка почула від матері — під час відпочинку в селі Жабориці. Ця історія справила на неї неабияке враження. Як і жаборицькі народні пісні, казки, повір’я. Окрім Лариси родина мала старшого сина Михайла та молодших — Ольгу (на фото), Оксану, Миколу та Ізидору Косачів.

Номер слайду 4

«Мишелося» — саме таким спільним ім’ям у родині Косачів називали Лесю та її старшого брата. Адже із самого дитинства вони були нерозлучними: багато часу проводили разом в іграх та навчанні, удвох відвідували приватних вчителів. Грамоти Леся навчилася дуже рано. Коли їй було чотири роки, вона вже дуже добре читала. А через рік Леся самостійно писала коротенькі листи до родичів. Дуже рано почала Леся знайомитися з народною творчістю: піснями та художніми виробами. До десяти років Леся росла і розвивалася, як і всі діти. Була радісна, весела, любила співати й дуже добре танцювала із братом "козака".

Номер слайду 5

Коли дівчинці виповнилося 5 років, батьки купили їй фортепіано. Вона не тільки успішно вчилась грати, а й сама бралася складати музичні твори. Любила Леся й серйозну роботу – господарчу. Вона завжди мала свій квітник і город, сама його обробляла й доглядала. Зовсім маленькою – в 6 років – навчилася шити і вишивати, а згодом навіть взялася мережити батькові сорочку.

Номер слайду 6

Та сталося велике горе. На Водохреще 10-річна Леся пішла на річку Стер подивитися, як святять воду і в неї дуже померзли ноги. Скоро потому, і від того, як тоді думали, вона тяжко захворіла. Все життя боролася з туберкульозом. На початку вересня 1882 року в Лесі з’явилася невелика припухлість на лівій руці. Рука боліла, і для дівчинки великим горем стала необхідність відмовитися від занять з фортепіано, як виявилось – назавжди…Хвора рука позбавила Лесю можливості стати піаністкою.

Номер слайду 7

Всебічно обдарована, Леся Українка писала короткі прозові твори. Здебільшого це казки, оповідання, розповіді з сільського життя. А свій перший вірш написала у 9 років. Була талановитою перекладачкою, вона знала багато мов, більше десяти.

Номер слайду 8

У 1884-1891рр. Леся Українка написала поезії для дітей, які об'єднала в цикл "В дитячому крузі". Тут вміщено твори для дошкільнят і молодших школярів. Лесі в той час було 16 років. Але її прагнення пояснювалося тим, що вона сама була дитиною і жила ще враженнями дитинства. В ній жив великий педагогічний талант, вроджений хист виховательки.

Номер слайду 9

"Лісова пісня" – шедевр Лесі Українки. Це твір про силу, життєвість, гармонійну красу і творче безсмертя народу. Рядки "Лісової пісні", підводять до думки, що мистецтво може бути великим, лише тоді, коли вона відтворює народні діяння, прагнення до вільного і гарного життя.

Номер слайду 10

Незабаром, 2 березня, виходить мультфільм за мотивами твору Лесі Українки «Мавка. Лісова пісня»

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Пропоную вивчити цей вірш за допомогою мнемотехніки.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Дякую за увагу, до нових зустрічей!

pptx
Додано
5 червня 2023
Переглядів
670
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку