Презентація. Лікарські кімнатні рослини

Про матеріал
Кімнатні рослини мають лікарські властивості. Ви ознайомитесь з деякими, побачите їхнє фото та отримаєте поради щодо застосування. Наші "лікарі" поруч із нами! Перед застосуванням необхідно порадитися з сімейним лікарем!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лікарські кімнатні рослини. Виконала вчителька трудового навчання. КЗ «Геніївська ЗОШ І-ІІІ ст. ім. І.І. Протопопова»Чередниченко Л. В.

Номер слайду 2

Алое Алое – дуже універсальна і функціональна рослина. Якщо у вас є алое, то ви володар цілої аптечки на підвіконні. Слизиста м’якоть листя має ранозагоювальну, протизапальну, бактерицидну дію. В алое деревоподібному були виявлені речовини, що пригнічують зростання ракових клітин і сприяють швидкому відновленню пошкоджених клітин. Свіжий сік алое п’ють при невралгії, радикуліті, головному болі, шлункових захворюваннях, при нежиті сік алое закапують в ніс, використовують як полоскання при хворобах порожнини рота, ясен і кашлі. Алое використовують для зміцнення імунітету, при опіках, при розтягуванні зв’язок і ударах, при пневмонії, при ячмені. Ця рослина ще й прекрасний косметолог, який допоможе зберегти надовго молодість і красу.

Номер слайду 3

Аспідістра Жителі Східної Азії з листя аспідістри готують відвари і настої, які мають протизапальну та сечогінну дію. Цілителі народної медицини радять приймати відвари при захворюваннях ШКТ, судомному синдромі. Крім цього, цілющі властивості аспідістри використовують для лікування каменів в сечовивідній системі.

Номер слайду 4

Плющ звичайний Ця вічнозелена ліана містить активну речовину, яка знімає спазми і має відхаркувальну ефектом. Екстракт плюща входить до складу багатьох медичних препаратів для лікування захворювань дихальної системи, печінки, жовчного міхура та ін Кожна частина цієї рослини насичена корисними речовинами. Квітки плюща містять стероїди, сапоніни, а плоди – галактозу, флавоноїди, ефірні олії. Деревина плюща містить речовину, яка знімає спазми. Лікарські препарати, виготовлені на основі деревини плюща, показані при бронхітах і затяжному кашлі. Плющ сприяє загоєнню ран і знімає запалення.

Номер слайду 5

Сансевієрія  Сансевієрія – унікальний кімнатний квітка, виділяє у великій кількості кисень. Крім того, ця рослина нейтралізує всі токсини, що виділяються лінолеумом та іншими синтетичними матеріалами. Сансевієрія володіє знеболюючою, протизапальною і зміцнюючим ефектом. Його використовують при отитах. Виростаючи в домашніх умовах, ця рослина сприяє підвищенню імунітету людей. Його можна розмістити у будь-якому куточку будинку.

Номер слайду 6

Хлорофітум Це красиве рослина відмінно підходить в якості очисника повітря в житлових приміщеннях. Він поглинає формальдегіди, токсичні речовини, а також інші шкідливі сполуки. Це чемпіон по очищенню повітря від токсичних речовин і шкідливих мікроорганізмів. Це дуже красиві і ніжні рослини. Бульби цикламена містять корисний сік, який допомагає вилікувати гайморит. Настої, приготовлені на їх основі, володіють заспокійливим ефектом. Їх використовують для лікування психічних розладів.

Номер слайду 7

Кактуси та традесканція Кактуси здатні нейтралізувати все негативне і радіоактивний вплив на людський організм. Найчастіше їх розміщують поблизу екранів комп’ютерів і телевізорів. Таким же ефектом володіє ще одна кімнатна рослина – традесканція.

Номер слайду 8

Бальзамін або недоторка Ще одна назва – Ванька мокрий. Це справжнє джерело корисних для організму речовин. В період цвітіння рослина багата аскорбіновою кислотою, флавоноїдами, алкалоїдами і кислотами. Свіжовіджатий сік листя бальзаміну використовують в якості заспокійливого і загоювального рани кошти. Його успішно використовують в нетрадиційній медицині. Це рослина благотворно впливає на роботу сечовидільної системи та нирок. З допомогою бальзаміну лікують подагру, ревматизм і виразки. Враховуючи те, що ці квіти є отруйними, приймати сік або відвари, зроблені на їх основі, рекомендується строго за вказаними дозування.

Номер слайду 9

Грошове дерево (Крассула) Сік з листя рослини має антибактеріальну дію, застосовується для лікування ангіни і захворювань верхніх дихальних шляхів.

Номер слайду 10

Гибіскус Гибіскус – цікавий представник родини мальвових. У країнах природного зростання гибіскуса його молоде листя та м’які гілочки споживають як овочеве блюдо, висушені пелюстки квіток входять до складу екзотичного чаю і тонізуючих напоїв. Інше назва – китайська троянда.  Листя рослини використовуються як сировина для отримання знаменитого чаю «Каркаде». Якщо щодня замість звичайного чаю пити «Каркаде», значно покращиться обмін речовин, знизиться ймовірність багатьох захворювань, наприклад, грипу і ГРВІ. Завдяки вітамінному складу, чай робить благотворний вплив на весь організм в цілому, зміцнює судини, виводить токсини, бореться з холестерином.

Номер слайду 11

Каланхое Ця рослина росте практично в кожному будинку. Під час порізу або появи подряпини на руці або нозі, необхідно продезинфікувати це місце, а потім до нього прикласти лист каланхое. Рана загоїться набагато швидше. Сік лікарської рослини чинить протизапальну дію, підсилює процес регенерації тканин. Він не діє дратівливо на слизову оболонку та шкіру, знімає запальні процеси. У народній медицині сік каланхое застосовують для лікування ренита, з його допомогою усувають закладеність носа. Перед застосуванням сік необхідно розвести водою у співвідношенні 1:1.

Номер слайду 12

Кімнатна Герань або пеларгонія Раніше з квітів цих рослин виготовляли олію для видалення м’язового болю і зняття втоми. З їхнього листя робили компреси для загоєння ран на шкірі і витягування гною. Чудодійні властивості герані порівнянні з подорожником. Якщо прикласти листок пеларгонії до рани, то можна дуже швидко зупинити кровотечу. Для лікування захворювань шлунка і кишечника використовують чаї на основі листя цієї рослини. Це рослина, завдяки в’язким і розслаблюючим властивостям, використовують для лікування гастриту, кишкових кольок, діареї. Пеларгонія нейтралізує чадні гази, добре справляється з вогкістю. Ця квітка виділяє спеціальну речовину, яка перешкоджає розвитку патогенної мікрофлори в будинку. Настій з листя герані – відмінний заспокійливий засіб, що допомагає при безсонні і заспокоює нервову систему.

Номер слайду 13

Золотий вус (каллізія) У рослині містяться речовини, які сприяють швидкому загоєнню опіків, гнійних ран, виразок і лишаїв

Номер слайду 14

Мирт До складу багатьох лікарських препаратів входять витяжки з мирта. Диво-рослина, що володіє широким спектром лікувальних властивостей. Мирт використовують в профілактичних цілях для попередження захворювань верхніх дихальних шляхів, ним лікують туберкульоз, гайморит, дифтерію. Допомагає людям із захворюваннями серця, шлунково-кишкового тракту і крові.

Номер слайду 15

Фікус Фікус збагачує кімнату киснем, поглинає токсини і підвищує рівень вологості в будинку. Цілющі властивості фікуса виражені в здатності виділяти фітонциди, які пригнічують життєдіяльність шкідливих мікроорганізмів. Ця рослина рятує від пилу і підходить для утримання в великих кімнатах і на кухні.

Номер слайду 16

Дякую за увагу!Будьте здорові!

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сурган Оксана
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
31 травня 2020
Переглядів
2573
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку