Презентація "Ліна Костенко. Роман у віршах "Берестечко". Найцікавіше із твору".

Про матеріал

Презентація "Ліна Костенко. Роман у віршах "Берестечко". Найцікавіше із твору" до виховного заходу "Зустріч двох поколінь. Леся Українка та Ліна Костенко", опублікованого раніше на сайті.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ця книга про одну з найбільших трагедій української історії – битву під Берестечком.

Номер слайду 2

Історія гетьмана Богдана Хмельницького з його тріумфом і катастрофою, з його далеко не сповна використаними шансами мусить спонукати до осмислення коротких і тяжких уроків творення держави – вождями і всією нацією.

Номер слайду 3

Найважливіше із твору...

Номер слайду 4

Як я втомився бути все на людях! Важке це діло – влада й булава. То вони люблять, то вони не люблять. Та всяк тебе ще й брудом облива. Умри за них. І то їм буде мало. Усе віддай – обізвуть хитруном. Видать, це наше неподільне право Своїх гетьманів обкидать багном. (с) Ліна Костенко, “Берестечко”.

Номер слайду 5

До суду вдався. Та продажні судді. Мене ж було посаджено в тюрму. А там, в тюрмі, у тиші на відлюдді, Є час про все помислити уму. Дарма сміявся ворог мій єхидно. І перемогу празнував. Дарма. Воно з-за грат свободу краще видно. То добрий вишкіл іноді – тюрма. (с) Ліна Костенко, “Берестечко”.

Номер слайду 6

Але ж яка біда цьому народу! Що він біду міняє на біду. Бо хтозна, чи він знайде там свободу. Чи ще одну збудує слободу... (с) Ліна Костенко, “Берестечко”.

Номер слайду 7

А що Москва? Москві немає діла. Ми — щит Європи і свій хрест несем. Хіба їй що? Вона іще й зраділа — де двоє б'ються, третьому хосен. Ось ми сповна зазнаєм свою муку. І прийде час, безвихідний наш час, — вона нас візьме під високу руку, не ворухнувши й пальцем задля нас. (с) Ліна Костенко, “Берестечко”.

Номер слайду 8

Отак воно і йдеться до руїни. Отак ми загрузаємо в убозтво. Є боротьба за долю України. Все інше – то велике мискоборство. (с) Ліна Костенко, “Берестечко”.

Номер слайду 9

Ненавиджу перевертнів. Це кодло, Мабуть, не менш, ніж вороги, нашкодило. (с) Ліна Костенко, “Берестечко”.

Номер слайду 10

Розп' ято нас між заходом і сходом. Що не орел — печінку нам довбе. Зласкався, доле, над моїм народом, щоб він не дався знівечить себе! (с) Ліна Костенко, “Берестечко”.

Номер слайду 11

Як страшно знати правду без прикрас! Де воля спить, її ще й приколишуть. За нашу силу пошанують нас. А наші скарги в комині запишуть. (с) Ліна Костенко, “Берестечко”.

Номер слайду 12

Боролись ми. Боролись наші предки. Вже наших втрат неміряне число. А знов свободу починай з абетки. А знову скрізь те саме, що й було. І знов на нас якась лиха година. І знов свобода зрубана на пні. Ох, у житті свобода лиш єдина, одна свобода — та, що у мені! (с) Ліна Костенко, “Берестечко”.

Номер слайду 13

Не темний бунт, не чорне віроломство не на розбій нагострені шаблі, не ради слави і не задля помсти, — а за свободу рідної землі! (с) Ліна Костенко, “Берестечко”.

Номер слайду 14

Всі люблять Польщу в гонорі і в славі. Всяк московит Московію трубить. Лиш нам чомусь відмовлено у праві свою вітчизну над усе любить. (с) Ліна Костенко, “Берестечко”.

Номер слайду 15

Розломлять. Підгризуть. Як миша, як полівка. Всі хочуть булави, всі борються за власть. Та й буде булава — як макова голівка. Отак поторохтять, і знову хтось продасть. (с) Ліна Костенко, “Берестечко”.

Номер слайду 16

…Немає влади — і нема турбот. Нехай за неї б'ються, на здоров'я. Вони гадають: булава — клейнод. А булава, між іншим, це ще й зброя. (с) Ліна Костенко, “Берестечко”.

Номер слайду 17

Не звикли думать, звикли говорити. Кричати звикли — "слава" та "ганьба". Злиденний дух, прикутий до корита, лише ногами правду розгріба. (с) Ліна Костенко, “Берестечко”.

Номер слайду 18

Не пощастило нашому народу. Дав Бог сусідів, ласих до нашесть. Забрали все — і землю, і свободу. Тепер забрати хочуть вже і честь. (с) Ліна Костенко, “Берестечко”.

Номер слайду 19

Молюся нашій Пресвятій Покрові. Благослови і пера, і шаблі! Бо лиш народи, явлені у Слові, достойно жити можуть на землі. (с) Ліна Костенко, “Берестечко”.

ppt
Додано
12 березня 2018
Переглядів
2630
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку