Презентація " Ліси - легені планети"

Про матеріал
Презентація допоможе учням розширити уявлення про значення лісів для кожної людини на планеті, про правила поводження у лісах, про бережливе ставлення до лісу та любов до природи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЧОМУ ЛІСИ НАЗИВАЮТЬ «ЛЕГЕНЯМИ ПЛАНЕТИ»!

Номер слайду 2

- Ліса недарма називають легенями нашої планети. Ліс виробляє кисень, яким дихають всі живі істоти. До них відносимось і ми.- Ліс очищає повітря від бруду, пилу і шкідливих газів. - Народна мудрість говорить: «Ліс - це вода, вода - це хліб, хліб - це життя». Шо ж таке ліс?- Ліс – це простір, який покритий деревами. Але це величезний простір!

Номер слайду 3

З іншого боку, ліс - джерело безлічі матеріальних ресурсів - деревини для будівництва, виробництва паперу та меблів, харчових і лікарських рослин та інших. Ліси є головним місцем існування для багатьох видів рослин, тварин і грибів, що існують на нашій планеті, і більшість цих видів без лісу існувати просто не може. Не менш відома роль лісу в збереженні чистої прісної води - головного природного ресурсу, нестача якого все більше відчувається в самих різних частинах Землі. Ліс в житті людини має велике значення. З одного боку, ліс у великій мірі впливає на клімат, наявність чистої води, чистого повітря, захищає сільськогосподарські землі, забезпечує місця для комфортного проживання та відпочинку людей, зберігає різноманітність живої природи.

Номер слайду 4

Загальновідома роль лісу як "зелених легенів планети": ліс поглинає і зв'язує з атмосфери вуглекислий газ, накопичує вуглець в складі органічної речовини живих рослин, їх залишків і ґрунту, а назад виділяє кисень, необхідний всім живим істотам для дихання. Одночасно з цим ліс ефективно очищає повітря від пилу і інших шкідливих домішок. Ліс, випаровуючи воду, підтримує підвищену вологість повітря, захищаючи від пересушування ліс та прилеглі території. Ліс відіграє велику роль в глобальному розподілі опадів: волога, яка випаровується деревами, повертається в атмосферний кругообіг. Сучасні дослідження показують, що якби не було лісів, то віддалені від морів і океанів території були б значно більш посушливими або навіть пустельними, малопридатними для життя людей і для розвитку сільського господарства.

Номер слайду 5

У лісі добре дихається! Людина позбавляється від хвороботворних мікробів і стає здоровішою. Але не тільки людині добре в лісі. Під деревами розквітають трави, зеленіють мохи, виростають гриби і ягоди. А це корм для птахів і звірів. Нема в лісі нічого непотрібного, зайвого. Якщо висохне в лісі болото, не прилетять журавлі і чаплі. Якщо зникнуть мухомори, почнуть хворіти і вмирати лосі. Кожна бур'яниста травинка, кожен дрібний гризун для чогось потрібен. Ось чому слід не вирубувати бездумно ліси, а садити нові дерева. Не забруднювати ліс, а очищати його. Не влаштовувати пікніки з вогнищами, а охороняти від пожеж. Не губити, а берегти. До речі, книги, які ми часто тримаємо в руках, зроблені з паперу. А папір - з лісового дерева. І тут нам ліс допоміг!Будемо ж ми йому вдячні!

pptx
Додано
24 грудня 2021
Переглядів
16726
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку